Nowy użytkownik Webasto!

Czyli: chłodzenie, grzanie, termostat, chłodnice, webasto, nagrzewnica
mihalkrol
Początkujący
Auto:: 2.0 TDi 2005
Imię:: Michał
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Nowy użytkownik Webasto!

Post autor: mihalkrol »

Hej,

To mój pierwszy post. Wydaje się, że temat oklepany, ale dużo czytałem i niestety nie znalazłem odpowiedzi na swoje pytanie, a chciałbym zapytać doświadczonych użytkowników dogrzewaczy o Wasze doświadczenia.

VW Touran to mój pierwszy samochód z dogrzewaczem. Był na początku zepsuty, mechanik, którego poprosiłem o diagnozę całego samochodu, powiedział, że to niewielki problem i że "coś tam trzeba przekodować" i to będzie kosztować "gdzieś 100 złotych". Dałem sobie z tym siana na czas lata i wakacji, ale ostatnio zajechałem do mechanika i naprawił mi to... niestety, musiał wymienić pompkę wody i kosztowało to zdecydowanie więcej z robocizną niż 100 zł ;) Ale to już będę mądrzejszy na przyszłość.

W każdym razie, od zeszłego tygodnia mam działające dogrzewanie webasto. Są natomiast rzeczy, których nie kumam.

1) Rozumiem różnicę, między dogrzewaczem, a ogrzewaniem postojowym. Na logikę, myślę, że mam dogrzewacz. Wygląda to tak - mam w środku guzik, który uruchamia piecyk, ale wczoraj się zdziwiłem, bo mogę go uruchomić przy wyłączonym silniku...? Może to normalne, nie wiem.

2) Kolejna rzecz, która mnie zastanawia - jak bardzo zmienia u Was czas ogrzewania silnika z włączonym dogrzewaczem i bez? Robiłem jakieś takie nielaboratoryjne testy i miałem wrażenie, że różnica w czasie jest, ale nie jest oszałamiająca, jak bym się spodziewał.

3) Pytanie kolejne, czy ma sens schodzenie do samochodu wcześniej i uruchamianie samego piecyka, przed zapaleniem silnika? W sensie, schodzę, zapalam, zostawiam sobie samo webasto, idę dopić herbatę i wtedy dopiero wyjeżdżam? Czy to jest tak, że musi chodzić z silnikiem, bo inaczej nie ma to większego sensu?

4) Jak mechanik podpiął komputer pod samochód, wyświetliło mu się tam "standheizer" - czy to nie jest czasem oznaka, że to ogrzewanie "postojowe"?

To chyba tyle :)

Będę wdzięczny za każdą pomoc i rozjaśnienie mi trochę tego tematu :) Chcę korzystać z wszystkich udogodnień jakie oferuje Touran. Jestem nim zachwycony po pół roku i mam wrażenie, że to samochód "akurat dla mnie" :)
Awatar użytkownika
Tomasz_W-wa
Władca postów
Auto:: SEAT Ibiza SPORT 1.9 TDI
Imię:: Tomasz
Podziękował: 285 razy
Otrzymał podziękowań: 484 razy

Re: Nowy użytkownik Webasto!

Post autor: Tomasz_W-wa »

Witam
1) gdzie masz ten guzik Webasto, na panelu climatronika/climatica, a może masz dodatkowy panel Webasto (np. jajko), jak możesz to zrób zdjęcie i wklej a wszystko się wyjaśni.
2) Nie masz uzupełnionego profilu, a więc nie wiadomo czy masz diesla czy benzynę, różnica jest dość znaczna jak działa Webasto i jak nie działa.
3) Nie ma sensu, po to masz pilota albo nastawy w liczniku (musi być pełny Fis) żebyś nie musiał się nawet z domu ruszać.
4) Jeżeli masz "standheizer" to masz piec do pełnego ogrzewania postojowego i może dlatego masz ten przycisk na panelu od Webasto tylko brakuje Ci pilota (trzeba by jeszcze zobaczyć czy mam centralkę do pilota zwaną Telestartem).

Podjedź do kogoś ogarniętego z kabelkiem VCDS z forum to Ci wszystko posprawdza.
Jeżeli piec nie dogrzewa dobrze silnika to może coś z nim jest nie halo, sprawdź czy w piecu są jakieś błędy.

A tak czystej ciekawości ile zapłaciłeś mechanikowi za pompkę i robociznę ?
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
mihalkrol
Początkujący

1) Hej, obok guzika "ECON", poniżej guzika od cyrkulacji powietrza i coś tam jeszcze jest. Jednym z czterech jest guzik włączający webasto. Jest on wbudowany, nie jest to nic dodatkowego.
2) Mam diesla 2.0 TDi.
3) i 4) Okazało się, że jestem w stanie to włączyć bez włączania silnika! Naciskam tylko guzik i się odpala. Po chwili ciepłe powietrze zaczyna wbijać się do kabiny. No piękna sprawa, taka miła niespodzianka! :)
W jaki sposób sprawdzić ten Telestrater? Gdybym mógł to odpalać z pilota to bym padł chyba z radochy :D

300 zł robocizna, 250 zł za używaną pompkę (sami załatwili) + jakieś kabelki tam wymieniali czy coś, w sumie 700 zł wyszło.

Pozdro
Michał
Awatar użytkownika
Tomasz_W-wa
Władca postów

mihalkrol pewnie masz taki panel:

Obrazek

Zgadza się ????
Jeżeli tak to masz Climatic, czyli można to nazwać klima ręczna (chociaż nie do końca jest to tak).

Co do Telestarta to trzeba by go poszukać, chyba masz oryginalnie zamontowane Pełne Webasto (masz antenę płetwę ?), a więc chyba w prawym boczku bagażnika.
Można jeszcze kupić pilot do Webasta i spróbować go sparować może załapie, ale jak nie ma centralki to zostaje Ci bezużyteczny pilot :mrgreen:
Można by jeszcze chyba zobaczyć kodowanie czy jest wkodowany Telestart w piecu ale chyba kolega mniej kumaty w te klocki.

Co do ceny wymiany pompki to powiem tylko tyle, że jak byś się zalogował wcześniej na forum to pompkę byś kupił w mniejszych pieniążkach ale nową, a pompkę mógłbyś sobie sam wymienić, moim zdaniem to robota dla mechanika za 100 zł, wiązkę pompki to kolego robi się ze starej wiązki pompki odcinając ją i dokłada się jedną kostkę za 10 zł.
Wszystkie części można kupić u nas na forum czy to ode mnie czy od innych użytkowników, którzy oferują takie rzeczy.

Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
Ostatnio zmieniony czw paź 22, 2015 12:48 przez Tomasz_W-wa, łącznie zmieniany 1 raz.
mihalkrol
Początkujący

Hej,

Co do ceny - człowiek się uczy całe życie, ale w tym wypadku sytuacja była bardziej skomplikowana. Chociaż następnym razem będę pytał, szczególnie jeśli jest niedaleko mnie ktoś kto mógłby mi pomóc.

http://imageshack.com/a/img907/1581/BIWxIe.jpg

- czy o taką płetwę Ci chodziło? Sorki za jakość :)

Ile taki pilot?
Awatar użytkownika
Tomasz_W-wa
Władca postów

Tak tylko to nie znaczy że masz w niej antenę do Webasto bo występowała w kilku wersjach, ale zawsze to coś jak ją masz.

Co do ceny to przesyłam info na PW.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
mihalkrol
Początkujący

Dzięki za info na priv.

A powiedz, w jaki sposób mogę sprawdzić tę antenę do Webasto? Jestem w stanie w jakiś prosty sposób?
Awatar użytkownika
JEDARO
Expert
Auto:: Touran 1.9 TDI BLS
Imię:: Darek
Podziękował: 214 razy
Otrzymał podziękowań: 518 razy

Post autor: JEDARO »

Tomasz_W-wa pisze:a więc chyba w lewym boczku bagażnika.
fabrycznie jest montowany w prawym boczku bagażnika :) nie trzeba ściągać całego by zobaczyć czy jest wystarczy górną jasną osłonę i będzie widać czy jest

Image
Touran By JEDARO
Caddy By JEDARO
Jest i Tiguan :)
[you] Jeśli pomogłem kliknij na podziękowanie
Mam wyłączone PW wiadomości kierować na maila
mihalkrol
Początkujący

Halo halo? :)

-- Cz lis 05, 2015 12:14 --
JEDARO pisze:
Tomasz_W-wa pisze:a więc chyba w lewym boczku bagażnika.
fabrycznie jest montowany w prawym boczku bagażnika :) nie trzeba ściągać całego by zobaczyć czy jest wystarczy górną jasną osłonę i będzie widać czy jest
Hej,

Mój poprzedni wpis został usunięty, nie wiem z jakiej przyczyny.

Zrobiłem zdjęcia, pomóżcie określić czy to jest to czego szukam?

Obrazek
Awatar użytkownika
jarry
Władca postów
Auto:: 1T1 '05, 521 '10, 542 '11
Imię:: Rołbert
Podziękował: 584 razy
Otrzymał podziękowań: 829 razy

Post autor: jarry »

no sterownika Telestart to na tym zdjęciu nie widać, co nie znaczy żę go tam nie ma tylko że zdjęcie kiepsko objęło :)

wtyczka beżowa widoczna to właśnie od Telestarta, po tym można wnioskować że masz antenę czyli i sterownik fabrycznie był, pewnie jest, pilot sam ci wystarczy
pozdraVWiam, jarry
TEL. 66(osiem) 403 66(dziewięć)

"Frustra vivit, qui nemini prodest"

*PW wyłączone - proszę pisać na email
*moje auto http://touranklub.pl/forum/viewtopic.php?p=7898
*mój kanał YT - http://www.youtube.com/user/VWTouranPol ... ist&view=1
Awatar użytkownika
czarny73
Przeglądacz
Auto:: VW Touran 1.9 BLS z 2009r
Imię:: Wojtek
Podziękował: 60 razy
Otrzymał podziękowań: 59 razy

Post autor: czarny73 »

mihalkrol pisze:300 zł robocizna, 250 zł za używaną pompkę (sami załatwili) + jakieś kabelki tam wymieniali czy coś, w sumie 700 zł wyszło.
Możesz powiedzieć kto cię tak skasował :omatko:
Awatar użytkownika
Maxpl
Przeglądacz
Auto:: Touran 2.0 TDI
Imię:: MAX
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowań: 21 razy

Post autor: Maxpl »

Telestart widać jest za rozdzielaczem czarne kontury prostokątu. W rozdzielaczu masz dojście z GSM dojście z centralki Telestart i wyjście na śledzika :hahaha: . Mam tak u mnie.
mihalkrol
Początkujący

Hej, skasował mnie tak Dancar w Bytowie :( Z drugiej strony, byli jedyni kumaci, którzy nie mówili "my się webasto nie zajmujemy", ale jeśli znacie jakiś tani serwis w okolicy (jak zwykle - tani a dobry) to jestem otwarty na propozycje.
czarny73 pisze:
mihalkrol pisze:300 zł robocizna, 250 zł za używaną pompkę (sami załatwili) + jakieś kabelki tam wymieniali czy coś, w sumie 700 zł wyszło.
Możesz powiedzieć kto cię tak skasował :omatko:
Już wszystko działa :) Pilot zakupiony, sprzedawca mi go sparował z telestartem i wszystko śmiga jak ta lala ;) Jestem mega happy!
Awatar użytkownika
jarry
Władca postów
Auto:: 1T1 '05, 521 '10, 542 '11
Imię:: Rołbert
Podziękował: 584 razy
Otrzymał podziękowań: 829 razy

Post autor: jarry »

mihalkrol pisze:Pilot zakupiony, sprzedawca mi go sparował z telestartem i wszystko śmiga jak ta lala ;) Jestem mega happy!
:super: :drinks:
pozdraVWiam, jarry
TEL. 66(osiem) 403 66(dziewięć)

"Frustra vivit, qui nemini prodest"

*PW wyłączone - proszę pisać na email
*moje auto http://touranklub.pl/forum/viewtopic.php?p=7898
*mój kanał YT - http://www.youtube.com/user/VWTouranPol ... ist&view=1
ODPOWIEDZ