windows 8

Ciężkie problemy ze stolcem tak to tutaj
Damian15
Specjalista
Auto:: Touran '03 AZV
Imię:: Damian
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 24 razy

windows 8

Post autor: Damian15 »

Pytanie do specjalistow informatykow. Mam problem z ultrabookiem Samsung z oprogramowaniem Windows 8. Sprawa jest taka ze system sie aktualizowal. Po aktualizacji system uruchamial sie ponownie po czym zacial sie I wyswetla caly czas komunikat w stylu ze cofanie aktualizacji systemu nie wylaczaj komputera. No okej z tym ze juz ten komunikat widze od wczoraj i nic wiecej sie nie dzieje. Wie ktos jak wejsc w tryb awaryjny ? Badz wie jak uruchomic w jakis inny sposob ?
Awatar użytkownika
yox
Władca postów
Auto:: 1.9 TDI BXE 07 R-Line C.M
Imię:: Marek
Podziękował: 240 razy
Otrzymał podziękowań: 673 razy

Re: windows 8

Post autor: yox »

musisz odpalic tzw recovery partition, z tego co czytalem w samsungach, zaraz przy wlaczeniu, kiedy pojawi sie logo samsunga wcisnij F4, dalej wg instrukcji, zainstalujesz nowy system, ale stracisz dane
Damian15
Specjalista

Wlasnie chodzi mi zeby dane zostaly mam na dysku materialy na studia ok 30gb. A cos takiego jak tryb awaryjny. Da sie cos zrobic ?
Awatar użytkownika
rzutnik
Specjalista
Auto:: Touran 1,6TDI 2012 manual
Imię:: Wojtek
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowań: 133 razy

Post autor: rzutnik »

Zawsze możesz odpalić jakiś inny system z pendrive lub płyty np. z zestawu Hirens Boot lub jakąs linuksową dystrybucję np. Knoppix i wtedy będziesz miał dostęp do danych, które sobie zgrasz na inny nośnik. Jeżeli jest możliwość w prosty sposób wyciągnięcia twardego dysku to można go podłączyć po inny komputer i także zgrać dane. Po zgraniu danych postępujesz tak jak napisał Yox.
Od Windowa 8 Microsoft trochę przekombinował i nie ma już takiego trybu awaryjnego jak we wcześniejszych wersjach.
Piotr1979
Specjalista
Auto:: Touran
Imię::
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowań: 30 razy

Post autor: Piotr1979 »

Damian. Mam to samo w lapku Samsunga tylko u mnie zaczęło się od instalacji W8.1. Aktualizacja dochodzi do 9% i koniec, wycofuje zmiany i tak w koło Wojtek.
Szukajcie a znajdziecie.
Damian15
Specjalista

Oddalem laptopa koledze przez noc ma ogarnac temat zobaczymy co z tego wyjdzie....
Awatar użytkownika
yox
Władca postów
Auto:: 1.9 TDI BXE 07 R-Line C.M
Imię:: Marek
Podziękował: 240 razy
Otrzymał podziękowań: 673 razy

Post autor: yox »

Na przyszlosc dobra rada: NIGDY nie trzymaj waznych danych na partycji systemowej (zazwyczaj C tam gdzie zainstalowany jest Windows) , bo w razie 'W' mozesz stracic dane, jesli bedziesz mial to na innej partycji, mozesz smialo 'postawic' czysty system bez obawy utraty danych.
Awatar użytkownika
rzutnik
Specjalista
Auto:: Touran 1,6TDI 2012 manual
Imię:: Wojtek
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowań: 133 razy

Post autor: rzutnik »

Rada na przyszłość - ważne dane ZAWSZE trzymamy przynajmniej na dwóch nośnikach np. HDD w komputerze oraz dysk wymienny lub Pendrive.
Awatar użytkownika
PIOTREL
Expert
Auto:: 2.0 173Ps BMM mod 2008
Imię:: Piotr
Podziękował: 64 razy
Otrzymał podziękowań: 108 razy

Post autor: PIOTREL »

Spróbuj wyłączyć go na twardo, odłącz zasilacz i wyciągnij baterię. Zobaczysz co się stanie.
hippo
Kandydat
Auto:: VW Passat, 2009
Imię:: Piotr

Post autor: hippo »

F8 i uruchomic w trybie awaryjnym i potem spróbowałbym opcji konserwacji z czyszczeniem całego windowsa.
Piotr1979
Specjalista
Auto:: Touran
Imię::
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowań: 30 razy

Post autor: Piotr1979 »

Ja miałem podobnie w lapku Samsunga, seria 550 i opisałem to kilka postów wyżej. Upgrade w listopadzie z W8,1 do W10 przebiegł bez zakłóceń. Wszystkie dane przeszły bez kłopotu. Niektóre opcje wreszcie działają jak powinny. Tylko wiadomo, część danych jest już w Redmond i NSA.
Szukajcie a znajdziecie.
Awatar użytkownika
brykovitz
Początkujący
Auto:: Touran 1.9 TDI BLS
Imię:: Rafał
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Post autor: brykovitz »

Widzę że ktoś reanimował temat to ja dopiszę radę dla osób które nie mają informatyka wśród znajomych a coś tam potrafią.
Nagrajcie sobie ogólnodostępną "płytę ratunkową 2015" Jest tam parę opcji które pozwolą na naprawę systemu, awaryjne zgranie ważnych danych, odwirusowanie, odzyskanie danych, hasła itd..
Ci co się znają, i tak zrobią to inaczej ;)

I motto na koniec: ludzie się dzielą na tych co robią kopie zapasowe, i na tych będą je robili :piwo:
ODPOWIEDZ