Kontrolka poziomu oleju

Awatar użytkownika
cheles
Władca postów
Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
Imię:: Leszek
Podziękował: 33 razy
Otrzymał podziękowań: 129 razy

Post autor: cheles »

shaman82 pisze:
krankor pisze:Dolałem setkę i komunikat zniknął.
Czy wiesz, że komunikat o poziomie oleju zniknie zawsze, gdy tylko otworzysz maskę? Wystarczy że sprawdzisz na bagnecie poziom oleju, a touran przy najbliższym uruchomieniu silnika nie poinformuje o o niskim stanie, bo uzna że skoro otwierałeś maskę, to pewnie dolałeś oliwy i będzie przez następne kilkanaście kilometrów sprawdzał poziom oleju. Jeżeli uzna że nadal jest zbyt niski, to przy kolejnym uruchamianiu silnika, znowu przywita Ciebie kontrolką.

Ale tego nie kumam - jakim cudem po otwarciu maski komputer uznaje ze dolałem olej lub nawet po sprawdzeniu na bagniecie poziomu oleju nie bedzie informowal. Bagnet nie ma zadnego czujnika a czujnik jest głębiej osadzony?
Poprosze o głębsze wyjaśnienia
"baci" znaczy pozdrawiam.
Obrazek
VW Touran by chelesline
Awatar użytkownika
Turanek
Władca postów
Auto:: 2x5T1
Imię:: Marek
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowań: 111 razy

Post autor: Turanek »

@cheles
No skoro komp wyświetlił ci ostrzeżenie o niskim poziomie to jakiej reakcji może się spodziewać :shock: Żę dolejesz olej? :>
Czujnik poziomu, właściwie temperatury, oleju jest przykręcony od zewnątrz do dna miski i wystaje w środku ku górze.
Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam

Turanek
R-Line Obrazek
H-Line Obrazek
domjenick
Początkujący
Auto:: Touran
Imię::
Kontakt:

Post autor: domjenick »

Turanek pisze:Ile oleju musiałeś dolać?
Zbyt niskie ciśnienie oleju mogło wyskoczyć z powodu szybkiego ubytku. Jeśli tak jechałeś dłuższy czas, na dużych obrotach mogłeś zaszkodzić turbinie - brak smarowania i wirnik się zaciera.
Czujnik poziomu oleju jest w silnikach Tourana zawsze aktywowany - kodowanie w sterowniku zegarów (tzw. TOG). Sprawdź, jak dobrze pamiętam, przy włączeniu zapłonu zapalają się na krótko wszystkie kontrolki danego wyposażenia - poziomu oleju też.
no właśnie musiałem dolać sporo, ale zaraz po komunikacie zjechałem-więc nic się nie stało z turbina- co do kontrolek-to nie zapala mi się przy przekręceniu na zapłon, tylko mogę ją zobaczyć podczas przeprowadzania testu sterownika, myślałem, ze można to dezaktywować, jak np kontrolkę poziomu płynu od sprysków i poprzedni właściciel, czy tez handlarzyna, od którego kupiłem auto-po prostu to dezaktywował, jak to zrobił z uszkodzonym czujnikiem sprysków ;)
Awatar użytkownika
Turanek
Władca postów

Tak, można to wyłączyć - zakodować, że go nie ma (praktycznie nie próbowałem tego)
Pozdrawiam

Turanek
R-Line Obrazek
H-Line Obrazek
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów
Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
Imię:: Leszek
Podziękował: 33 razy
Otrzymał podziękowań: 129 razy

Post autor: cheles »

[quote="Turanek"]@cheles
No skoro komp wyświetlił ci ostrzeżenie o niskim poziomie to jakiej reakcji może się spodziewać :shock: Żę dolejesz olej? :>
Czujnik poziomu, właściwie temperatury, oleju jest przykręcony od zewnątrz do dna miski i wystaje w środku ku górze.

Kolega @shaman82 napisał, że po ostrzeżeniu o niskim poziomie oleju a potem po otwarciu maski - komputer uznaje że dolałem olej. Chodzi mi o to, by wytłumaczyć jak to możliwie. Czujnik jest przykręcony do dna miski olejowej a nie ma połączenia z klapą i tego nie kumam.
"baci" znaczy pozdrawiam.
Obrazek
VW Touran by chelesline
domjenick
Początkujący
Kontakt:

Post autor: domjenick »

Turanek pisze:Tak, można to wyłączyć - zakodować, że go nie ma (praktycznie nie próbowałem tego)
a wie ktoś, jak to zrobić?
shaman82
Przeglądacz
Auto:: 1T1 BXF '06
Imię:: Pablo
Podziękował: 1 raz

Post autor: shaman82 »

cheles pisze: Kolega @shaman82 napisał, że po ostrzeżeniu o niskim poziomie oleju a potem po otwarciu maski - komputer uznaje że dolałem olej. Chodzi mi o to, by wytłumaczyć jak to możliwie. Czujnik jest przykręcony do dna miski olejowej a nie ma połączenia z klapą i tego nie kumam.
Domyślam się, że pomiar poziomu oleju przez czujnik to nie jest kwestia chwili, tylko jakiś dłuższy czasowo proces - stąd takie działanie. O ile dobrze pamiętam to sprawdza to przez jakieś kilkadziesiąt kilometrów.
Czujnik nie ma połączenia z klapą, ale komputer ma i to on decyduje, czy o wskazaniu czujnika poinformować na zegarach, czy nie.
Awatar użytkownika
mur1000
Przeglądacz

Post autor: mur1000 »

vcds 17-instruments -10adaptacje -chanel 035 jest odpowiedzialny za niski poziom oleju u mnie jest 0 , chanel 038 o minimalnej ilości oleju u mnie jest 1 , a w chanelu 039 jest chyba nie jestem pewien adaptacja czujnika włączenie 1 i wyłączenie 0
Awatar użytkownika
Turanek
Władca postów

@cheles
Komputer silnika dostaje informacje o otwarciu klapy z czujnika przy zamku. Stąd wie o jej otwarciu.
Pozdrawiam

Turanek
R-Line Obrazek
H-Line Obrazek
Awatar użytkownika
Muti
Władca postów
Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
Imię:: Mateusz
Podziękował: 75 razy
Otrzymał podziękowań: 365 razy

Post autor: Muti »

A jak zrobić adaptacje/regulacje tego czujnika,bo po wymianie liczników jeszcze nie zapaliła mi sie kontrolką,a na bagnecie było już przy końcówce minimum.. Wcześniej zapalała się tak przy połowie tej dolnej wypukłości,a tu cisza.
Kontrolka jest włączona jakby co.
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy :)
Awatar użytkownika
mur1000
Przeglądacz

17-instruments -10adaptacje -chanel 035 jest odpowiedzialny za niski poziom oleju u mnie jest 0 , chanel 038 odpowiada za minimalną ilość oleju u mnie jest 1 , chanelu 039 ADAPTACJA włączenie czujnika jeżeli stored value jest 0 to jest wyłączony .należy poniżej new value zmienić na 1 ,następnie nacisnąć test i save ,będzie czujnik włączony , wyłączenie 0
Załączniki
039-oil sensor-adaptacja czujnika włączony wyłączony.jpg
Awatar użytkownika
Muti
Władca postów

mur1000, czujnik jest włączony i wiem gdzie się go wyłącza,ale czy jest jakaś opcja regulacji przy jakim poziomie ma zapalać się kontrolka
Awatar użytkownika
mur1000
Przeglądacz

JA ZNALAZŁEM COŚ TAKIEGO U MNIE JEST 0-> Kanał 35 (regulacja progu prędkości)
, wartość regulacja 0 odpowiada fabrycznie ustawionej ostrzeżenia ciśnienia oleju gdy ciśnienie oleju przy prędkości 1500 1/min przy 1,2 bara spada. Regulacja może być używany w 250 krokach (0 - 1000) wykonanych.
Załączniki
035-ostrzeżenie o niskim poziomie oleju - chanel 035.jpg
Awatar użytkownika
Muti
Władca postów

Tylko czy to będzie to? ;) BO opis taki jakis niejasny
Awatar użytkownika
mur1000
Przeglądacz

co do oleju to znalazłem tylko to
chanelu 039 ADAPTACJA włączenie czujnika u mnie jest 1,
chanel 035 jest odpowiedzialny za niski poziom oleju u mnie jest 0 ,
chanel 038 odpowiada za minimalną ilość oleju u mnie jest 1
sprawdź u siebie jakie masz wartości bo ja mam tak jak podałem wyżej i wszystko działa prawidłowo ,dwa razy zapaliła mi się kontrolka o niskim stanie oleju -na bagnecie było około 1/3 oleju
Nic innego niewymyślne może ktoś inny poradzi coś innego .
Daj znać jakie masz wartości na kanałach
ODPOWIEDZ