Zauważyłam że podniosły mi się obroty silnika do około 1000 prawdopodobnie od włączonego wentylatora (pracują oba). Po przejechaniu kilometra gdzie jeszcze silnik się nie nagrzeje gdy się zatrzymam wentylatory pracują a obroty podniesione. Wyłączę zapłon zatrzymują się. Uruchomię silnik obroty OK wentylatory stoją. Kawałek przejadę wentylatory ruszą a obroty w górę. Jeśli nie jadę mogę tak stać i nic się nie dzieje. Przeczytałem trochę postów i te objawy mi nie pasują.
Może ma to związek z dolegliwością spadającej temperatury której nadal nie rozwiązałem i jest to kolejny objaw. http://www.touranklub.pl/forum/viewtopi ... 18&t=14269
Sprawdzałem masę, akumulator, włączałem klimę.
Wentylatory - uruchamiają się przy zimnym silniku
-
Tourantornado
- Początkujący
- Auto:: 2005
- Imię:: touran
- Otrzymał podziękowań: 8 razy
Re: Wentylatory - uruchamiają się przy zimnym silniku
ile volt wychodzi z alternatora??
-
dexter23pl
- Expert
- Auto:: Golf 5
- Imię:: Dexter
- Podziękował: 43 razy
- Otrzymał podziękowań: 148 razy
-
kusyp1
- Początkujący
- Auto:: touran 2.0 tdi 2011 DSG
- Imię:: Piotr
- Podziękował: 1 raz
Próby przy wyłączonej klime, akumulator naładowany na maxa - wprawdzie ładowania nie sprawdzałem, ale jest dalszy ciąg opowieści.
Wczoraj jak podjechałem do domu zauważyłem, że samochód lekko dymi powiedzmy na biało. Pozostawiłem go uruchomionego i po chwili zapaliła się kontrolka DPF - więc procedura czyszczenia - po wypaleniu DPF problem wentylatorów znikł. Wczoraj jak i dziś jest OK. Pozostaje mi nadal problem z wahaniami temperatury silnika, który może być powiązany z tematem (a tu opcji jest więcej bo termostat główny, termostat na przewodzie od wymiennika na DSG lub fiksujący czujnik temperatury)
Wczoraj jak podjechałem do domu zauważyłem, że samochód lekko dymi powiedzmy na biało. Pozostawiłem go uruchomionego i po chwili zapaliła się kontrolka DPF - więc procedura czyszczenia - po wypaleniu DPF problem wentylatorów znikł. Wczoraj jak i dziś jest OK. Pozostaje mi nadal problem z wahaniami temperatury silnika, który może być powiązany z tematem (a tu opcji jest więcej bo termostat główny, termostat na przewodzie od wymiennika na DSG lub fiksujący czujnik temperatury)
- Muti
- Władca postów
- Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
- Imię:: Mateusz
- Podziękował: 75 razy
- Otrzymał podziękowań: 365 razy
Jak temperatura zmienia się dość dynamicznie to czujnik. Jak powoli, to inny problem.
NzTT
NzTT
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy 
-
trix
- Użytkownik
- Auto:: 2.0 TDI-CFHC- 2011
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 7 razy
- Otrzymał podziękowań: 12 razy
Prawdopodobnie próbował wypalać filtr dlatego podniesione obroty i włączone wiatraki, ale dlaczego przy niskiej temp?
Mój Norweski Turek ==> Highline 2011r - 2.0 TDI CFHC - 7os<==