Wymiana dwumasy ze skrzynia DSG

Problemy dotyczące manualnych skrzyń biegów, a także DSG.
Awatar użytkownika
Ciapek
Expert
Auto:: 2.0 DSG BKD '05
Imię:: B
Podziękował: 45 razy
Otrzymał podziękowań: 64 razy

Post autor: Ciapek »

QQRYDZA pisze:ciapek powiedz mi ile kosztuje w ASO wymiana dwumasu?
sama robocizna?
Jak 500 zeta albo mniej to stawiam ci dużą flachę na zlocie ;))
Jak więcej to masz buta ode mnie na zlocie ;)
Obiecuje, że sprawdzę i przyjmę buta z godnością :)
Wiadomo są naprawy które faktycznie są droższe niż "wszędzie indziej", ale są naprawy które cenowo są porównywalne w ASO i u innych mechików.

Może tak powinienem ująć to o co mi chodziło :) No i warto też właśnie patrzeć na konkurencyjne ASO przy innych salonach niż VW jak ta przeze mnie przypomniana Skoda.
Pozdrawiam!
zibi1961
Użytkownik
Auto:: 2.0 TDI 140 KM ,DSG 2005
Imię:: Zbigniew
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: zibi1961 »

Czy ktoś był może przy wymianie, albo wymieniał osobiście dwumasę w Touranie z DSG ? Czyhają jakieś utrudnienia? Jest coś na co należy zwrócić szczególną uwagę? Operacja taka jest czysto mechaniczna, czy wymaga późniejszej ingerencji VAGiem w jakimś celu? Będę wdzięczny za wszelkie sugestie i pomoc. Jakby ktoś trafił gdzieś w literaturze lub Internecie na jakiś opis podobnej wymiany, to też byłbym "ukontentowany" za nakierowanie...
do krencik
Po wymianie nie trzeba nic robić VCDS-em.Sam nie wymieniałem ale jak mój mechanik to zrobił bez problemu(robił to pierwszy raz) to ty też nie powinieneś mieć problemu. Zalecana jest wymiana uszczelniacza na wale.
Awatar użytkownika
Ciapek
Expert
Auto:: 2.0 DSG BKD '05
Imię:: B
Podziękował: 45 razy
Otrzymał podziękowań: 64 razy

Post autor: Ciapek »

wracając konkretnie do tematu bo co jak co QQ już mnie wywołał też będę musiał pomyśleć o wymianie dwumasy. Zaczynam zbierać dane :)
Reasumując z tego tematu wnioskuje, iż przy DSG oprócz dwumasa wymieniamy też uszczelniacz na wale.

Ktoś z kolegów zamawiałgdzieś te części w necie czy kupował u mechanika?
Zastanawiam się jakie ceny były by w sklepach internetowych.
Z tego co wiem to dwumas jest tylko LUK albo Sachs...?
Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
malcolm
Użytkownik
Auto:: Touran 2.0 TDI 150KM 5T1
Imię:: Marcin
Podziękował: 1 raz

Post autor: malcolm »

Ciapek pisze:wracając konkretnie do tematu bo co jak co QQ już mnie wywołał też będę musiał pomyśleć o wymianie dwumasy. Zaczynam zbierać dane :)
Reasumując z tego tematu wnioskuje, iż przy DSG oprócz dwumasa wymieniamy też uszczelniacz na wale.

Ktoś z kolegów zamawiałgdzieś te części w necie czy kupował u mechanika?
Zastanawiam się jakie ceny były by w sklepach internetowych.
Z tego co wiem to dwumas jest tylko LUK albo Sachs...?
Jest tylko LUK.
Na Allegro mozna kupić już za 1700 pln + przesyłka
Ja płaciłem u mechanika 2000 pln za koło i 800 pln za wymiane ze srubami, z uszczelkami, z uzupełnieniem oleju w skrzyni i gwarancja na wymiane.
tobi85
Auto:: fiat
Imię:: Max

Re: Wymiana dwumasy ze skrzynia DSG

Post autor: tobi85 »

Na początku witam wszystkich forumowiczów.
W tym roku szykuję się na zmianę autka, szczerze to nie brałem do tej pory vw pod uwagę ponieważ chciałem coś na LPG a tu niestety marny wybór.

Jednak zauważyłem ze są wersję vw Touran w ciekawej konfiguracji TSI z LPG + DSG

Więc zaczynam sprawdzać koszty ewentualnych napraw o TSI jest sporo jednak mało na temat DSG stąd moje pytania:
- jak u Was z awaryjnością po przejechaniu pewnie już setek kilometrów ?
co się najczęściej psuje, doskwiera, przeszkadza ?
ostatni post z 2013 wiec doświadczeń jest pewnie sporo...

- oraz pytanie klucz, po ilu tys. km. pada wam dwumasa ? albo ile już nakręciliście bez awarii ?

wielkie dzięki za podzielenie się doświadczeniami :)
Damian15
Specjalista
Auto:: Touran '03 AZV
Imię:: Damian
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 24 razy

Post autor: Damian15 »

Jezeli przed zakupem auta zakladasz ze cos w nim ma sie zepsuc i zakladasz ile bedzie Cie to kosztowac to kup sobie starego poczciwego Miecia W124 300D i ciesz sie komfortem tanioscia czesci. Nowe samochody robione sa tak aby zarabial na tym serwis wiec usterek w nowych autach nie unikniesz
trucha0
Użytkownik
Auto:: Touran Cross BMM 2008r.
Imię:: tomasz
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowań: 25 razy

Post autor: trucha0 »

Poczytaj najpierw o 1,4TSI i nieszczęsnym napędzie rozrządu zanim rozważysz zakup tej jednostki,do TSI zakładać LPG to i tak będzie robić dotrysk benzyny bo chłodzi wtryski czyli licz 10-15% benzyny reszta LPG na 100km,do kompletu DSG i spokojnych snów życzę ale wątpię że będziesz spał spokojnie mając taki zestaw pod maską,dwumasa w tej kombinacji to pikuś...
tobi85
Auto:: fiat
Imię:: Max

Post autor: tobi85 »

trucha0 pisze:Poczytaj najpierw o 1,4TSI i nieszczęsnym napędzie rozrządu zanim rozważysz zakup tej jednostki
Już swoje przeczytałem, z tego co się orientuję największy problem jest z wersją 180 km tej nie biorę pod uwagę, w sumie zainteresowałem się tym autem głowie dlatego że można znaleźć wersje TSI z już założoną instalacją gazową wiec to mnie trochę skusiło... mimo tego ze bierze trochę benzyny do chodzenia to spalanie wychodzi całkiem ciekawie...
trucha0 pisze:do kompletu DSG i spokojnych snów życzę ale wątpię że będziesz spał spokojnie mając taki zestaw pod maską,dwumasa w tej kombinacji to pikuś...
właśnie się staram wszystko skleić w całość, o tsi jest trochę w sieci ale o DSG chciałem się czegoś tu dowiedzieć jak na razie bez konkretów, szkoda.

Damian15 pisze:Jezeli przed zakupem auta zakladasz ze cos w nim ma sie zepsuc i zakladasz ile bedzie Cie to kosztowac to kup sobie starego poczciwego Miecia W124 300D
Każdy kupuje wymienia auto wg własnych upodobań, wymagań, itp.
Kupując auto używane oczywiście ze to zakładam, sprawdzam co się najdziecinniej psuje i jakie są tego koszta, nie wiem co jest w tym dziwnego ? gdybym tak nie robił to może bym sie nawet na jakąś alfę skusił :P

U mnie jest czas na zmianę auta ale przy zakupie biorę pod uwagę również a może i przede wszystkim koszta napraw tego auta, co wydaje mi się rzeczą normalną przy zakupie auta zwłaszcza używanego.

Ale już mi się chyba odechciało tej skrzyni mimo tego że zmiana biegów to wygoda, komfort i super przyjemność z jazdy ale jak tu ktoś napisał ze wymiana skrzyni i rozrządu to koszt ponad 8 tyś. to chyba nie dla mnie, ja chce mieć auto do jazdy a nie do wizyt u mechanika, sorki za ten wylewny text ale sami zacieliliście ja chciałem tylko wiedzieć przy jakich przebiegach zaczynają się problemy ze skrzynią.

Co do Miecia pewnie fajny sprzęt ale niestety potrzebuję coś pokroju tourana, zafiry.
zibi1961
Użytkownik
Auto:: 2.0 TDI 140 KM ,DSG 2005
Imię:: Zbigniew
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: zibi1961 »

Mam na liczniku 312000 km i odpukać na razie żadnych problemów z DSG .Wszystko się może zepsuć ale skrzynie DSG to dobry wybór i jak raz kupisz auto z DSG to nie będziesz chciał już innego .Mało jest informacji o awariach DSG w internecie więc domyślam się ,że nie ma ich dużo ale jak się już zepsuje to koszty są duże lepiej wymienić z anglika na inną niż naprawiać bo fachowców poza serwisem jest mało .Jak byś chciał jeszcze jakieś informacje to napisz bo muszę już wyjeżdżać na narty .Pozdrawiam
danieltouran
Auto:: Touran 1.9 TDI DSG 2007 r
Imię:: Daniel

Post autor: danieltouran »

Panowie nie chce zakładać nowego tematu o podobnej tematyce wiec wrzucam film tutaj.

https://youtu.be/xCG5CYu_EGE

Na mój słuch i oko to dwumasa ale czy wy też tak uważacie? Czy te charakterystyczne stuki to rzeczywiście dwumas?
trix
Użytkownik
Auto:: 2.0 TDI-CFHC- 2011
Imię:: Marcin
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy

Post autor: trix »

Hałas ustaje po podniesieniu obrotów do ok 1000
Silnik się trzęsie na wolnych obrotach?
danieltouran
Auto:: Touran 1.9 TDI DSG 2007 r
Imię:: Daniel

Post autor: danieltouran »

Tak, wystarczy że delikatnie musnę gaz obroty wskoczą delikatnie wyżej i przestaje. Tak, trzęsie się.
Awatar użytkownika
kubbus5
Przeglądacz
Auto:: Touran 2.0TDI 2009
Imię:: Kuba
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 15 razy

Post autor: kubbus5 »

Zapewne jak wciśniesz hamulec to też ustaje trzęsienie. Na 100% dwumas!
Awatar użytkownika
goral81
Przeglądacz
Auto:: 1T3 1.6tdi/DSG/2012
Imię:: Tomek
Podziękował: 4 razy

Post autor: goral81 »

Ej koledzy a ja mam podobnie jak ten tu w Skodzie, tylko u mnie to występuje sporadycznie,
https://www.youtube.com/watch?v=x9e3LVEH2ag.
Dwumasa była zmieniana na nową w 2012 przez poprzedniego właściciela, czy tak szybko się skończyła? Auto może zrobiło ze 60tys.
ODPOWIEDZ