Czujniki parkowania / cofania - na co zwrócić uwagę

Czyli problemy z prądem w VW Touran (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)
Awatar użytkownika
PanBambaryla
Przeglądacz
Auto:: VW Touran, BMN, 2008
Imię:: PanBambaryla
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowań: 9 razy

Re: Czujniki parkowania / cofania - na co zwrócić uwagę

Post autor: PanBambaryla »

U mnie, faktycznie, walnięty był kabel na wysokości środa zderzaka, a więc daleko od czujnika. Do rurki dostała się woda i kable przegniły. Niestety, nakupowałem części i mam teraz zapas na przyszłe problemy. ;)

Best,
Bam
Pzdr, Bam
Obrazek
Awatar użytkownika
poldiver
Zaawansowany
Auto:: Caddy 1.6TDI 2011
Imię:: Kuba
Podziękował: 30 razy
Otrzymał podziękowań: 71 razy
Kontakt:

Post autor: poldiver »

U mnie problem jest następujący:
po włączeniu wstecznego buzzer regularnie piszczy przerywanym sygnałem sugerując jakąś przeszkodę z tyłu choć niczego nie ma. Podczas zbliżania się do faktycznej przeszkody częstotliwość dźwięku narasta, aż do jednostajnego piszczenia w odległości ok. 30 cm od przeszkody.
W VCDS-ie żadnych błędów. W blokach pomiarowych w czasie, gdy za autem nic nie ma, na czujniku lewym centralnym pokazuje odległość od przeszkody zmienną ale w granicach ok. 45-55 cm. Pozostałe w tym czasie przeważnie pokazują nieskończoność, choć też czasem pokażą podobną odległość jak centralny lewy. Zamiana czujników nic nie zmienia, czujniki dokładane przeze mnie.
Awatar użytkownika
yogicc
Użytkownik
Auto:: Touran 1,9TDI AVQ 2003r
Imię:: Daniel
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowań: 25 razy

Post autor: yogicc »

montował ktoś czujnik cofania w nielakierowanej części tylego zderzaka?
Halooooo Straż pożarna??? Ukradli mi rower!! Zróbcie coś !!!
Było: Maluch '87, Cinquecento 700 '97, Corsa 1,2 '97, Passat 1,9TDI '99, Jest: Touran 1,9TDI '03, Audi A3 1,9TDI '00, Komar 232 '68, Romet 50T1 '81,
Brytol
Początkujący
Auto:: Touran I
Imię:: Marcin
Podziękował: 3 razy

Post autor: Brytol »

:bry:
Panowie odgrzewam kotleciora...
I ja także zapragnąłem mieć czujniki z tym że nie aż z takim rozmachem jak inni udzielający się w tym temacie - mi wystarczy tył. Dość sporo info znalazłem tutaj. Jedyne czego od Was potrzebuję to weryfikacji że posiadane przeze mnie graty będą ze sobą gadać. Czujniki dokupiłem wraz ze zderzakiem z polifta (2 lata młodsze od mojego 2005). Na podstawiem numerów czujników dobrałem moduł + kostki + buzzer. Jedyne czego nie jestem pewny to czy mój Gateway, czy Boardnetz będą w stanie obsłużyć ten moduł. Według ETK Boardnetz mam High 30 Bytowy więc full wypas....

Jeżeli chodzi o numery:

Oryginalnie w moim aucie (marzec 2005):
Gateway: 7N0907530H, Boardnetz: 3C0-937-049-AL (zastąpiony przez ten sam numer z "F" na końcu - czyli taki jaki montowany był w autach z 2007)

Zakupiłem: czujniki 7L5919275, moduł 1K0919475, buzzer 8E0919279, koszyk modułu 1K0971502, wtyczka 16 pinowa moduł -> wiązka 8E0972416 , wtyczka 12 pinowa czujniki -> moduł 8E0972112

Jest ktoś w stanie zweryfikować czy będzie to wszystko ze sobą gadać? :)

----
Edit

Temat ogarnięty
Ostatnio zmieniony pn lip 11, 2016 21:57 przez Brytol, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
poldiver
Zaawansowany
Auto:: Caddy 1.6TDI 2011
Imię:: Kuba
Podziękował: 30 razy
Otrzymał podziękowań: 71 razy
Kontakt:

Post autor: poldiver »

poldiver pisze:U mnie problem jest następujący:
po włączeniu wstecznego buzzer regularnie piszczy przerywanym sygnałem sugerując jakąś przeszkodę z tyłu choć niczego nie ma. Podczas zbliżania się do faktycznej przeszkody częstotliwość dźwięku narasta, aż do jednostajnego piszczenia w odległości ok. 30 cm od przeszkody.
W VCDS-ie żadnych błędów. W blokach pomiarowych w czasie, gdy za autem nic nie ma, na czujniku lewym centralnym pokazuje odległość od przeszkody zmienną ale w granicach ok. 45-55 cm. Pozostałe w tym czasie przeważnie pokazują nieskończoność, choć też czasem pokażą podobną odległość jak centralny lewy. Zamiana czujników nic nie zmienia, czujniki dokładane przeze mnie.
Problem rozwiązałem, więc info dla pozostałych:
Błędnie przykleiłem uchwyty czujników do zderzaka. Uchwyt musi być przyklejony w taki sposób, aby gniazdo wtyczki czujnika było pod kątem 90 stopni względem ziemi. Jest to związane z charakterystyką wiązki ultradźwiękowej emitowanej przez czujnik. Wiązka ma charakterystykę elipsoidalną, a nie kołową. Błędne zamontowanie uchwytu czujnika będzie skutkowało takimi problemami jak w moim przypadku
miki55
Zaawansowany
Auto:: 1.9 bls
Imię:: Rafał
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowań: 29 razy

Post autor: miki55 »

Koledzy mam pytanie, które z czujników nadają się do OPS:
a. 1K0 919 275
b. 7L5 919 275 A
danek2327
Auto:: Touran 2.0tdi 170KM 2011
Imię:: Daniel

Post autor: danek2327 »

Witam
À jak sprawa wyglada z 2011 r kiedy mam kamerke cofania à chcialbym dolozyc czujniki?
Mam mozliwosc kupna gotowego zderzaka z czujnikami. I tu moje pytanie czy w tym roczniku jest juz wprowadzona instalacja czujnikow z navi do zderzaka? Wystarczy tylko wpiac?
Pzdr
Awatar użytkownika
jeżu
Władca postów
Auto:: PB8
Imię:: Tomek
Podziękował: 214 razy
Otrzymał podziękowań: 678 razy

Post autor: jeżu »

Z jakiej navi? Czujniki cofania podłącza się pod sterownik, który musisz dokupić a wiązkę dołożyć...
MarcinBRU
Początkujący
Auto:: VW TOURAN 1.9TDI BRU 2005
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: MarcinBRU »

mariusz788004 pisze:Witam ponownie kolegów.Wrescie udało mi sie odpalic OPS.Oczywiscie zastosowałem sterownik 1k0919475k z podłączeniem opisanym na wczesniejszych stronach.Niestety co do czujek musza byc te 7l5919275b i podpiecie czujek zmienione.Czujki maja inne podłaczenie i wtyczki. :piwo:
To moduł 1k0919475k lub L (4ro kanałowy na sam tył) obsłuży wizualizację ops na radiu np. Rcd310? czy tylko buzzer działa? A jak działa ops to na jakim Gatewayu?
marelas
Auto:: VW Caddy 1.6 tdi 2012
Imię:: Marek

Post autor: marelas »

Mam problem. Wizualizacja tylnich czujników OPS działała na RCD 310 ale nagle przestała. Dźwięk jest wszystkie czujniki działają radio sie wycisza ale nie pokazuje. Gdzie jest problem? Czy coś wcisnąłem na radiu?
MarcinBRU
Początkujący

Ma ktoś może z kolegów schemat podłączenia sterownika modułu parkowania parkhilfe 4k valeo 6R0919475 na tył od vw polo? Myślę taki podłączyć do tourana 1,9Tdi 2005 r. Myślę, że ten sterownik powinien obsłużyć OPS na radiu RCD 310.
miki55
Zaawansowany
Auto:: 1.9 bls
Imię:: Rafał
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowań: 29 razy

Post autor: miki55 »

MarcinBRU pisze:Ma ktoś może z kolegów schemat podłączenia sterownika modułu parkowania parkhilfe 4k valeo 6R0919475 na tył od vw polo? Myślę taki podłączyć do tourana 1,9Tdi 2005 r. Myślę, że ten sterownik powinien obsłużyć OPS na radiu RCD 310.
Ja miałem taki sterownik i działał ok. na RCD 510.Schematy gdzieś jeszcze mam więc postaram się pomóc. napisz jakie masz czujniki.
MarcinBRU
Początkujący

miki55 pisze:
MarcinBRU pisze:Ma ktoś może z kolegów schemat podłączenia sterownika modułu parkowania parkhilfe 4k valeo 6R0919475 na tył od vw polo? Myślę taki podłączyć do tourana 1,9Tdi 2005 r. Myślę, że ten sterownik powinien obsłużyć OPS na radiu RCD 310.
Ja miałem taki sterownik i działał ok. na RCD 510.Schematy gdzieś jeszcze mam więc postaram się pomóc. napisz jakie masz czujniki.
Myślę kupić czujniki ops 3C0919275S ok. 30zł za szt. na allegro. A jakie Ty miałeś czujniki?
Awatar użytkownika
Łuki 82
Przeglądacz
Auto:: 1,9 TDI AVQ Trendline 03
Imię:: Łukasz
Podziękował: 47 razy
Otrzymał podziękowań: 22 razy

Post autor: Łuki 82 »

Witam, mam problem z czujnikami cofania a mianowicie gdy włączam wsteczny to raz włączy się buzer a raz nie i gdy nie zapiszczy to czujniki nie działają czy ma ktoś z was schemat, czujniki montowane fabrycznie, brak błędów w kompie.
Awatar użytkownika
hagio
Expert
Auto:: TRENDLINE 2.0 16V BKD2005
Imię:: BARTOSZ
Podziękował: 276 razy
Otrzymał podziękowań: 153 razy
Kontakt:

Post autor: hagio »

Łuki 82 pisze:Witam, mam problem z czujnikami cofania a mianowicie gdy włączam wsteczny to raz włączy się buzer a raz nie i gdy nie zapiszczy to czujniki nie działają czy ma ktoś z was schemat, czujniki montowane fabrycznie, brak błędów w kompie.
Proszę
https://drive.google.com/file/d/0B4fOe2 ... p=drivesdk
ODPOWIEDZ