"Mokra" turbina - 1.9 TDI 105KM silnik BLS

vicior
Początkujący
Auto:: Touran,1.9TDI,2008
Imię:: Witek
Podziękował: 2 razy

"Mokra" turbina - 1.9 TDI 105KM silnik BLS

Post autor: vicior »

Witam,
Silnik tourana jak w temacie. Zupełnie przypadkowo, podczas wymiany filtra powietrza, uniosłem przewód zasysający i moim oczom ukazała się turbina (03G253014M), cała w mazi olejowej. Nie jest to jakiś duży wyciek, nic nie kapie, ale na tyle duży, że olej wygrywa z kurzem. Poza tym "zawilgoceniem" nie ma żadnych innych objawów - silnik pracuje równo, przyspieszenie OK, nie dymi, nie szarpie, nie bierze oleju.
Ponieważ czy dużo czy mało to pojęcie względne, załączam fotkę.
Teraz kilka pytań;
1. Sprawa jest pilna i wymaga działań natychmiastowych czy może poczekać do "po urlopie"?
2. Czy gdy już zacznę mam wymontować turbo, czy też wykonać jakieś dodatkowe działania aby nie operować tego co wymaga tylko plasterka? :)
3. Jeżeli konieczny będzie jednak demontaż, dokonam go "z góry" czy absolutnie konieczny będzie kanał?
4. Czy z Waszej praktyki sprawa jest do naprawienia, czy też jest to Syzyfowa praca od razu należy myśleć o wymianie turbo?
Dziękuję za wszelkie uwagi i podpowiedzi.
Pozdrawiam,
Witek.
Załączniki
WP_20160625_14_04_25_Pro.jpg
Awatar użytkownika
kriso
Przeglądacz
Auto:: Touran 1.9 TDI,BLS,2006
Imię:: Krzysiek
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 27 razy

Re: "Mokra" turbina - 1.9 TDI 105KM silnik BLS

Post autor: kriso »

Niech oceni Jacatouran z Łowicza i z nim sie skontaktuj
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów
Auto:: touran BLS i 2x CAYC
Imię:: Pawel
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 420 razy

Post autor: wesol »

To jest zapocenie pewnie z nieszczelności gdzieś na wezach lub na podejściu lub splywie oliwy do turbo z turbo. No chyba ze się gdzieś tez poci egr klapa gaszaca i kapie na suszarkę. Stawiam na węże.
Rozebrać wyczyścić oba dać i złożyć ewentualnie wymienić uszczelnienie.
Ostatnio zmieniony sob cze 25, 2016 23:10 przez wesol, łącznie zmieniany 1 raz.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
vicior
Początkujący

Dziękuję Wesol za podpowiedź.
Dobrze zrozumiałem; nie wymontowywać turbo, tylko zdemontować zaolejone węże i ocenić ich stan?
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów

Tak raczej tak. Przy okazji sprawdź czy nie jest tam luźne podejście oleju do turbo.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
vicior
Początkujący

OK, tak zrobię. Czy jest coś w co powinienem się wyposażyć, coś co kosztuje w ASO przysłowiowe grosze a po co nie będę musiał biegać przy "otwartym pacjencie"? Uszczelki, oringi itp?
Awatar użytkownika
JacaTouran
Władca postów
Auto:: Touran 1.9tdi Bxe
Imię:: Jacek
Podziękował: 213 razy
Otrzymał podziękowań: 233 razy
Kontakt:

Post autor: JacaTouran »

Rada prosta, umyj i zobacz dokładnie skąd leci. Potem będzie można coś powiedzieć.
Jacek V-TEC Łowicz
Regeneracja układów wtryskowych diesel, regenerujemy wtryski commonrail piezo i elektromagnetyczne
Regeneracja Turbosprężarek już od 500zł, montaż i demontaż na miejscu!
Sprzedaż Turbosprężarek nowych i używanych (po regeneracji).

O nas i to co zrobiliśmy: https://www.facebook.com/v.tec.tuning.lowicz/

https://www.facebook.com/Regeneracja-turbospr%C4%99%C5%BCarek-%C5%81owicz-V-tec-482649295200944/

tel.509963064

Zduńska 41 , 99-400 Łowicz
Awatar użytkownika
turek
Specjalista
Auto:: Alhambra 7n,Ibiza 6j
Imię:: Michal
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowań: 118 razy

Post autor: turek »

JacaTouran pisze:Rada prosta, umyj i zobacz dokładnie skąd leci. Potem będzie można coś powiedzieć.
Czasami proste rzeczy przychodzą do głowy na samym końcu walki :mrgreen:
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów

Tylko sie poci troszke wiec ciezko bedzie wyniuchac skąd leci. Profilaktycznie warto to oczeyscić, sprawdzic opaski przykrecenia itd i wtedy po tygodniu miesiacu sprawdzisz czy sie poci dalej.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
Awatar użytkownika
marnon
Zaawansowany
Auto:: Golf V variant
Imię:: Marcin
Otrzymał podziękowań: 17 razy

Post autor: marnon »

jaki masz przebieg? ori szuszarka jeszcze? pogwizduje trochę ?

ja też mam BLS i suszarkę KKK i na łączeniu turbiny chyba z dolotem powietrza też mi się poci - to samo miejsce co u Ciebie... u mnie ori przebieg 224kkm , turbo oryginał przy obciążeniu słychać delikatny gwizd w zakresie od 1800 obrotów, auto pracuje normalnie, oleju nie bierze... nie mam zaufanego mechanika w okolicy co by mi doradził, bo 3/4 z nich jak powiem wyciek i gwizd to powie regenerować albo wymieniać turbo pytanie czy aby na pewno...
vicior
Początkujący

Marnon,
Na chwilę obecną idę ścieżką zaproponowaną przez Wesola i Jacę.
W uzupełnieniu danych; przebieg 169k, turbo oryginał. U mnie pod siodłem od 58k. Wymiany oleju i kompletu filtrów co roku, max co 20k. Turbo raczej nie gwiżdże.
Porozpinałem ścieżkę wlotu powietrza. Pomijając obudowę filtra powietrza następnym elementem jest przewód 3C0129654 (można wyguglować). Na tym przewodzie jest górka dzięki czemu powietrze leci swobodnie ale zwrotka oleju z turbo jest praktycznie niemożliwa co chroni czujnik przepływu przed zabrudzeniem. Do tego przewodu dochodzi również odpowietrzenie z pokrywy zaworów poprzez przewód 03G103493D. Całość kończy się mufą, co jest trochę mało szczęśliwe, i nachodzi na króciec 3C0129635, który łączy się bezpośrednio z turbiną złączem nasadowym uszczelnionym oringiem.
Oczyściłem ile się dało, jak widać na zdjęciu, i aby zrobić cokolwiek zmienię jutro oring pomiędzy turbo a króćcem - prawdopodobne miejsce nieszczelności. Drugie podejrzane miejsce to połączenie między króćcem a przewodem powietrznym 3C0129654 ale to droższa wersja i musi poczekać na wyniki testów.
Założyłem, że olej w przewodzie odpowietrzającym idącym z pokrywy zaworów to rzecz normalna a wręcz pożądana do smarowania układu. Prawidłowe rozumowanie?
W samej turbinie oleju jak na lekarstwo, trudno palec zabrudzić.
Dam znać jakie efekty testów za jakieś 2k km.
Pozdrawiam,
Witek
Załączniki
WP_20160626_19_10_38_Pro.jpg
Awatar użytkownika
marnon
Zaawansowany
Auto:: Golf V variant
Imię:: Marcin
Otrzymał podziękowań: 17 razy

Post autor: marnon »

Rozumiem, że wszystko da się "powyciągać" od góry ? mam złe doświadczenia jeśli chodzi o "grzebanie" samemu przy silniku , ale z drugiej strony podejście mechaników z mojej okolicy typu, że się "stresuję niepotrzebnie bo trochę się poci, tak ma być i można to olać" kieruje mnie do tego by samemu to ogarnąć.

Jacek pytanie do Ciebie dlaczego nie chce się mechanikom takich rzeczy robić? wolą poczekać aż turbo padnie i wtedy kroić większą kasę?
vicior
Początkujący

Tak, wszystko zrobiłem od góry. Wydaje mi się, że nawet za dużo - chyba nie trzeba rozpinać przewodu powietrznego od króćca (kiepski dostęp), tylko wykręcić śrubę trzymającą króciec (widać na zdjęciu gwint po niej), obrócić aby zaszła z trzpienia i wysunąć.
Awatar użytkownika
JacaTouran
Władca postów
Auto:: Touran 1.9tdi Bxe
Imię:: Jacek
Podziękował: 213 razy
Otrzymał podziękowań: 233 razy
Kontakt:

Post autor: JacaTouran »

marnon pisze:Jacek pytanie do Ciebie dlaczego nie chce się mechanikom takich rzeczy robić? wolą poczekać aż turbo padnie i wtedy kroić większą kasę
Nie wiem, ja jak mam takie auto u siebie to dla pewnosci wyjmuję turbo i sprawdzam szczelności rdzenia na wyważarce.
Jacek V-TEC Łowicz
Regeneracja układów wtryskowych diesel, regenerujemy wtryski commonrail piezo i elektromagnetyczne
Regeneracja Turbosprężarek już od 500zł, montaż i demontaż na miejscu!
Sprzedaż Turbosprężarek nowych i używanych (po regeneracji).

O nas i to co zrobiliśmy: https://www.facebook.com/v.tec.tuning.lowicz/

https://www.facebook.com/Regeneracja-turbospr%C4%99%C5%BCarek-%C5%81owicz-V-tec-482649295200944/

tel.509963064

Zduńska 41 , 99-400 Łowicz
Awatar użytkownika
wojtekk021
Auto:: VW Touran 1,9 2007
Imię:: Wojtek
Podziękował: 3 razy

Post autor: wojtekk021 »

U mnie te same objawy mokra turbina i lekki gwizd pod obciążeniem w okolicy 1800 obr. Decyzja nie czekać robimy regenerację. Nadmienię że do tej chwili silnik pracował bez zarzutu. Przebieg 228 000 km BLS z DPF-em. Turbina była już na wykończeniu decyzja trafiona. Po zmontowaniu wszystkiego wymianie oleju z filtrem i filtrem powietrza. Od razu następnego dnia trasa i autostrada. Prędkość na 6 biegu ok. 120-130 obroty ok. 2800 - 30000 silnik pracuje głośnio
spalanie około 8.5 l/100km i dziwny zapach we wnętrzu. Zaniepokoiłem się i telefon do mechanika. Diagnoza na odległość "Prawdopodobnie wypala się DPF" (kontrolka tego nie sygnalizowała) Następny dziwny objaw, którego wcześniej nie było. Chwilowe spalane na skrzyżowaniach w jeździe miejskiej skacze do 89l/100km a nawet 99,9 l/100km (wcześniej max 35l/100km). Na trasie spalanie wyszło 7.7 l/100 km wcześniej pomiędzy 5.8/100km do max 6,8 l/100 km. Moje pytanie skąd po zrobieniu turbiny taki wzrost spalania czy to wina DPF czy może wtryski?? Aha jeszcze jeden objaw na jałowym biegu spalanie pokazuje 0,8 a było chyba 0,6 tego nie jestem pewien oczywiście z włączoną klimą. Jak pokazują wasze autka? Po regeneracji cisza w aucie nic nie gwiżdże jedzie oki, mocy nie brakuje, czasem pojawi się szarpnięcie ale auto mam 3 miesiąc i może to wina mojej jazdy. :haha:
ODPOWIEDZ