Opinia o skrzyni biegów GQN
- kkstargard
- Przeglądacz
- Auto:: 1T1, 1.9tdi+, 2003
- Imię:: Konrad
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
- Kontakt:
Opinia o skrzyni biegów GQN
Witajcie Panowie...
Pytanie mam do Was, posiadam w swoim Touranie skrzynie o oznaczeniu FYG, doczytałem na internecie, iż jest ona najbardziej awaryjna. Występuje u mnie problem z wypadaniem szóstego biegu, a skoro już raz była robiona, to chyba pora zmienić ta skrzynie.
Rozważam zakup i montaż skrzyni o oznaczeniu GQN, czy jest ona awaryjna? Jakie są Wasze opinie na ten temat? Zdarza się wypadający szósty bieg ?
Pozdrawiam.
Konrad
Pytanie mam do Was, posiadam w swoim Touranie skrzynie o oznaczeniu FYG, doczytałem na internecie, iż jest ona najbardziej awaryjna. Występuje u mnie problem z wypadaniem szóstego biegu, a skoro już raz była robiona, to chyba pora zmienić ta skrzynie.
Rozważam zakup i montaż skrzyni o oznaczeniu GQN, czy jest ona awaryjna? Jakie są Wasze opinie na ten temat? Zdarza się wypadający szósty bieg ?
Pozdrawiam.
Konrad
-
bavariaservice
- Początkujący
- Auto:: Touran 2004/5 BKD, E30 V8
- Imię:: Marek
- Podziękował: 2 razy
Re: Opinia o skrzyni biegów GQN
uważam ze nie ma znaczenia jaka to będzie skrzynia.. wszystkie skrzynie jakiegoś typoszeregu (dq250, mq350) są identyczne i maja te same wady, oznaczenia pozwalają tylko ustalić jakie przełożenia ma dana skrzynka. nawet flanszami do półosi się nie ma co sugerować, bez większych problemow np. w GNE można zamienić wałek pośredni na długą półoś. dosłownie plug&play
- kkstargard
- Przeglądacz
- Kontakt:
Dziękuje za informacje, jest ona dla mnie na tyle istotna, że mogę tą skrzynie umieścić u siebie ... Niechciałbym tej rozbierać drugi raz i naprawiać to samo...bavariaservice pisze:uważam ze nie ma znaczenia jaka to będzie skrzynia.. wszystkie skrzynie jakiegoś typoszeregu (dq250, mq350) są identyczne i maja te same wady, oznaczenia pozwalają tylko ustalić jakie przełożenia ma dana skrzynka. nawet flanszami do półosi się nie ma co sugerować, bez większych problemow np. w GNE można zamienić wałek pośredni na długą półoś. dosłownie plug&play
-
bavariaservice
- Początkujący
Był na forum temat gdzie podawane były oznaczenia skrzyń oraz prędkości osiągane przy pewnych obrotach. Zajrzyj tam i upewnij się ze skrzynia którą chcesz włożyć będzie Ci odpowiadać
- kkstargard
- Przeglądacz
- Kontakt:
Odnośnie tematu skrzyń, tak jak pisałem w innym temacie, wypada mi szósty bieg, czy może to spowodować awarię skrzyni na trasie, czy po prostu używać do piątego biegu i lecieć?bavariaservice pisze:Był na forum temat gdzie podawane były oznaczenia skrzyń oraz prędkości osiągane przy pewnych obrotach. Zajrzyj tam i upewnij się ze skrzynia którą chcesz włożyć będzie Ci odpowiadać
Czeka mnie urlop za 2 dni i nie mam kiedy naprawić tej skrzyni ...
Konrad.
- Miki76
- ____________________

- Auto:: Touran 1,9 BXE 133KM 2006
- Imię:: Damian
- Podziękował: 89 razy
- Otrzymał podziękowań: 194 razy
do biegu szóstego masz bardzo łatwy dostęp wystarczy zdjąć koło i tam masz pokrywę na skrzyni gdzie są biegi 5 i 6 jak odkręcisz to będziesz widział co jest grane może odkręca się śruba co było też częstym przypadkiem lub pierścień synchronizatora się zużył
-
bavariaservice
- Początkujący
Na "5" jechac to ciezko bedziesz mial
U mnie 100km/h na "5" jest przy okolo 3000rpm
U mnie 100km/h na "5" jest przy okolo 3000rpm
- turek
- Specjalista
- Auto:: Alhambra 7n,Ibiza 6j
- Imię:: Michal
- Podziękował: 38 razy
- Otrzymał podziękowań: 118 razy
Zdejmuj dekiel albo odłóż kasę na lawetę a tak poważnie; jak coś z synchronizatorem czy raczej przesuwką to pół bidy ale jak się odkręciła śruba to może w trasie niezłego bałaganu narobić a przecież tu masz naprawę prawie bez kosztową; dokręcasz śrubę,silikon na dekiel i jedziesz spokojny (jeżeli to wyluzowana śruba) także sam sobie odpowiedz, a jest to dość częsta przypadłość tych skrzyń(odkręcająca się śruba) 5 i 6 jest na jednym wałku i ja bym raczej obstawiał poluzowaną śrubękkstargard pisze:Odnośnie tematu skrzyń, tak jak pisałem w innym temacie, wypada mi szósty bieg, czy może to spowodować awarię skrzyni na trasie, czy po prostu używać do piątego biegu i lecieć?