Opinia o skrzyni biegów GQN

Problemy dotyczące manualnych skrzyń biegów, a także DSG.
Awatar użytkownika
kkstargard
Przeglądacz
Auto:: 1T1, 1.9tdi+, 2003
Imię:: Konrad
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 1 raz
Kontakt:

Opinia o skrzyni biegów GQN

Post autor: kkstargard »

Witajcie Panowie...

Pytanie mam do Was, posiadam w swoim Touranie skrzynie o oznaczeniu FYG, doczytałem na internecie, iż jest ona najbardziej awaryjna. Występuje u mnie problem z wypadaniem szóstego biegu, a skoro już raz była robiona, to chyba pora zmienić ta skrzynie.

Rozważam zakup i montaż skrzyni o oznaczeniu GQN, czy jest ona awaryjna? Jakie są Wasze opinie na ten temat? Zdarza się wypadający szósty bieg ?

Pozdrawiam.
Konrad
bavariaservice
Początkujący
Auto:: Touran 2004/5 BKD, E30 V8
Imię:: Marek
Podziękował: 2 razy

Re: Opinia o skrzyni biegów GQN

Post autor: bavariaservice »

uważam ze nie ma znaczenia jaka to będzie skrzynia.. wszystkie skrzynie jakiegoś typoszeregu (dq250, mq350) są identyczne i maja te same wady, oznaczenia pozwalają tylko ustalić jakie przełożenia ma dana skrzynka. nawet flanszami do półosi się nie ma co sugerować, bez większych problemow np. w GNE można zamienić wałek pośredni na długą półoś. dosłownie plug&play
Awatar użytkownika
kkstargard
Przeglądacz
Kontakt:

bavariaservice pisze:uważam ze nie ma znaczenia jaka to będzie skrzynia.. wszystkie skrzynie jakiegoś typoszeregu (dq250, mq350) są identyczne i maja te same wady, oznaczenia pozwalają tylko ustalić jakie przełożenia ma dana skrzynka. nawet flanszami do półosi się nie ma co sugerować, bez większych problemow np. w GNE można zamienić wałek pośredni na długą półoś. dosłownie plug&play
Dziękuje za informacje, jest ona dla mnie na tyle istotna, że mogę tą skrzynie umieścić u siebie ... Niechciałbym tej rozbierać drugi raz i naprawiać to samo... ;)
bavariaservice
Początkujący

Był na forum temat gdzie podawane były oznaczenia skrzyń oraz prędkości osiągane przy pewnych obrotach. Zajrzyj tam i upewnij się ze skrzynia którą chcesz włożyć będzie Ci odpowiadać
Awatar użytkownika
kkstargard
Przeglądacz
Kontakt:

bavariaservice pisze:Był na forum temat gdzie podawane były oznaczenia skrzyń oraz prędkości osiągane przy pewnych obrotach. Zajrzyj tam i upewnij się ze skrzynia którą chcesz włożyć będzie Ci odpowiadać
Odnośnie tematu skrzyń, tak jak pisałem w innym temacie, wypada mi szósty bieg, czy może to spowodować awarię skrzyni na trasie, czy po prostu używać do piątego biegu i lecieć?
Czeka mnie urlop za 2 dni i nie mam kiedy naprawić tej skrzyni ... :)

Konrad.
Awatar użytkownika
Miki76
Auto:: Touran 1,9 BXE 133KM 2006
Imię:: Damian
Podziękował: 89 razy
Otrzymał podziękowań: 194 razy

Post autor: Miki76 »

do biegu szóstego masz bardzo łatwy dostęp wystarczy zdjąć koło i tam masz pokrywę na skrzyni gdzie są biegi 5 i 6 jak odkręcisz to będziesz widział co jest grane może odkręca się śruba co było też częstym przypadkiem lub pierścień synchronizatora się zużył
bavariaservice
Początkujący

Na "5" jechac to ciezko bedziesz mial :)
U mnie 100km/h na "5" jest przy okolo 3000rpm
Awatar użytkownika
turek
Specjalista
Auto:: Alhambra 7n,Ibiza 6j
Imię:: Michal
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowań: 118 razy

Post autor: turek »

kkstargard pisze:Odnośnie tematu skrzyń, tak jak pisałem w innym temacie, wypada mi szósty bieg, czy może to spowodować awarię skrzyni na trasie, czy po prostu używać do piątego biegu i lecieć?
Zdejmuj dekiel albo odłóż kasę na lawetę a tak poważnie; jak coś z synchronizatorem czy raczej przesuwką to pół bidy ale jak się odkręciła śruba to może w trasie niezłego bałaganu narobić a przecież tu masz naprawę prawie bez kosztową; dokręcasz śrubę,silikon na dekiel i jedziesz spokojny (jeżeli to wyluzowana śruba) także sam sobie odpowiedz, a jest to dość częsta przypadłość tych skrzyń(odkręcająca się śruba) 5 i 6 jest na jednym wałku i ja bym raczej obstawiał poluzowaną śrubę :>
ODPOWIEDZ