VW Touran - Światła do jazdy dziennej - kodowanie

Miejsce do prezentowania własnych modyfikacji - co ulepszyliśmy, usprawniliśmy i chcemy podzielić się tym z innymi.

Statystyka użyteczności :) - Po przeczytaniu:

Dobrze wiedzieć, zakoduję sobie wersję North America:)
108
73%
Dobrze wiedzieć, zakoduję sobie wersję Skandinavian
12
8%
Nie będę poprawiał po fabryce, oni wiedzą co robią
2
1%
Prędzej sobie LED'owe dzienne dołożę
26
18%

Liczba głosów: 148

Awatar użytkownika
poldiver
Zaawansowany
Auto:: Caddy 1.6TDI 2011
Imię:: Kuba
Podziękował: 30 razy
Otrzymał podziękowań: 71 razy
Kontakt:

Re: VW Touran - Światła do jazdy dziennej - kodowanie

Post autor: poldiver »

wesol pisze:Spoko jeśli nawet nasza gadka 1% ludzi się ze tak powiem poprawi to warto było.....
kijec pisze:Też mam po zwolnieniu ręcznego, tylko ja mam xsenony i zrobiłem na przeciwmgielne
ThoMass pisze: Dołączam się jak kolega wyżej tez mam u siebie xenon i zakodowane, ze po zwolnieniu ręcznego załączają się przeciwmgłowe ale obniżyłem ciut moc świecenia o parę procent :)
Oj, ciężko będzie ten 1% uzbierać.
Więc może dodajmy: na przeciwmgielnych też nie ma homologacji na dzienne
Awatar użytkownika
harry-84
Przeglądacz
Auto:: Passat 2.0 TDI CR CCCB
Imię:: Tomasz
Podziękował: 2 razy

Post autor: harry-84 »

Witam kolegów.
Jest taki problem a mianowicie kuzyn kupił 2 tyg temu Passata B6 2006r. i VCDS'em uaktywniłem jemu światła do jazdy dziennej w halogenach i przyciemniłem o 50% czyli światła działają tak jak powinny na zero świecą dojazdy dziennej po włączeniu hamulca ręcznego albo po przekreceniu przełącznika na mijania światła do jazdy dziennej gasną a problem polega na tym ze coś nie tak jest z czujnikiem zmierzchu bo był dzień słoneczny światła ustawione na auto świecą dzienne i po zasłonięciu czujnika po około 2 s zmieniły się na mijania ale jak został odsłonięty światła się nie zmieniły na dzienne jeździliśmy chyba z 10 minut pod słońce i nic. W blokach mierzonych parametry zmieniały się w pełnym zakresie zasłaniając o odsłaniając od 0 do 7 lub 8 teraz nie pamiętam i parametry zmieniały się na bieżąco w czym może być problem ze tak się dzieje a po kilkudziesięciu minutach po włączeniu na auto było tak jak powinno ale po zasłonięciu czujnika zmieniło się na mijania ale po odsłonięciu dalej paliły się mijania i nie mam pojęcia w czym tkwi problem? Dla porównania w moim Passacie B6 2010r wszystko działa tak jak powinno czyli w dzień zasłaniam czujnik gasną dzienne zapalają się mijania, odslaniam czujnik i po kilku sekundach zapalają się dzienne.
Obrazek
Obrazek
AUTA:
Jest:
Passat 2.0 TDI CR 2010r
Były:
Touran 2.0 TDI AVZ 2003r
Octavia 1.9 TDI ASV 2004r
ThoMass
Użytkownik
Auto:: 1.6 TDI CAYC 105ps
Imię:: Tomek
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowań: 8 razy

Post autor: ThoMass »

poldiver pisze:
wesol pisze:Spoko jeśli nawet nasza gadka 1% ludzi się ze tak powiem poprawi to warto było.....
kijec pisze:Też mam po zwolnieniu ręcznego, tylko ja mam xsenony i zrobiłem na przeciwmgielne
ThoMass pisze: Dołączam się jak kolega wyżej tez mam u siebie xenon i zakodowane, ze po zwolnieniu ręcznego załączają się przeciwmgłowe ale obniżyłem ciut moc świecenia o parę procent :)
Oj, ciężko będzie ten 1% uzbierać.
Więc może dodajmy: na przeciwmgielnych też nie ma homologacji na dzienne
Masz rację, brak homologacji, choć wiem, że są lampy które są 2 funkcyjne i w nich jest miejsce na 2 źródła światła. 1 na dzienne, a 2 na przeciwmgłowe. Można pisać i pisać.

Druga sprawa jazda na ori przeciwmgłowych po adaptacji jako dzienne i zmniejszeniu mocy świecenia będzie mniej szkodliwa i mniej oślepiająca, jak jazda na pseudo xenonie zwanym HIDem w reflektorze nieprzystosowanym do tego źródła światła.
Awatar użytkownika
rzutnik
Specjalista
Auto:: Touran 1,6TDI 2012 manual
Imię:: Wojtek
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowań: 133 razy

Post autor: rzutnik »

ThoMass pisze:Druga sprawa jazda na ori przeciwmgłowych po adaptacji jako dzienne i zmniejszeniu mocy świecenia będzie mniej szkodliwa i mniej oślepiająca, jak jazda na pseudo xenonie zwanym HIDem w reflektorze nieprzystosowanym do tego źródła światła.
Dodatkowo jeszcze znacznie lepiej widoczne niż pseudo dzienne LEDy (może i mające homologację), których widoczność objawia się od ok. 30m - wcześniej w ogóle nie widać że świecą (po drogach pełno takich jeździ).
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów
Auto:: touran BLS i 2x CAYC
Imię:: Pawel
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 418 razy

Post autor: wesol »

Tak samo nilegalne bedzie. Robcie sobie robcie dalej te msjstrowania. Ten z Kamienia co wjechal w tych 6 ludzi i zabil dostal juz wyrok prawomocny. Mysle ze i tak pietnastak to malo +oczewiscie jako standard dozywotni zakaz prowadzenia czegokolwiek.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
miki55
Zaawansowany
Auto:: 1.9 bls
Imię:: Rafał
Otrzymał podziękowań: 29 razy

Post autor: miki55 »

Witam. Zakodowałem światła dzienne Tryb Ameryka Północna w Seat Altea i wszystko było by OK gdyby nie to że świecą sie również po włączeniu świateł postojowych. Sterownik 1k0 937 048 N 21 BYTE. Gdzieś czytałem że czasami tak się dzieje, chyba że włączone jest jakieś przekierowanie. Jak włączyć to prawidłowo.
Awatar użytkownika
swimmer
Expert
Auto:: VW Touran
Imię:: Lukasz
Podziękował: 48 razy
Otrzymał podziękowań: 118 razy

Post autor: swimmer »

miki55 pisze:Witam. Zakodowałem światła dzienne Tryb Ameryka Północna w Seat Altea i wszystko było by OK gdyby nie to że świecą sie również po włączeniu świateł postojowych. Sterownik 1k0 937 048 N 21 BYTE. Gdzieś czytałem że czasami tak się dzieje, chyba że włączone jest jakieś przekierowanie. Jak włączyć to prawidłowo.
Światła w tym trybie świecą dopuki nie ustawisz pokrętła na "światła mijania" lub zaciagniesz hamulec postojowy(ręczny).

Pozycje powinny się zapalić gdy masz zaciągnięty hamulec postojowy i pokrętło na światła pozycyjne.
Awatar użytkownika
harry-84
Przeglądacz

U mnie światła do jazdy dziennej gasną po przełączeniu już na "światła pozycyjne" a nie jak pisze wyżej swimmer na "światła mijania" (Passat B6 2010r.)
Obrazek
Obrazek
AUTA:
Jest:
Passat 2.0 TDI CR 2010r
Były:
Touran 2.0 TDI AVZ 2003r
miki55
Zaawansowany

harry-84 pisze:U mnie światła do jazdy dziennej gasną po przełączeniu już na "światła pozycyjne" a nie jak pisze wyżej swimmer na "światła mijania" (Passat B6 2010r.)
I właśnie tak powinno być, czyli po przełączeniu na pozycyjne powinny gasnąć mijania bez zaciągania ręcznego. Mam tak w 2 samochodach( G5 i B6) w domu a ten jest jakiś pomieszany.
Awatar użytkownika
harry-84
Przeglądacz

Nie mam pojęcia czemu tak może coś jest ze sterownikiem.
W Touranie z 2003 miałem tak ze światła do jazdy dziennej (w światłach mijania bo brak halogenów) paliły mi się razem z pozycyjnymi przednimi i tylnymi ale po przełączeniu na pozycję gasły dzienne.
Obrazek
Obrazek
AUTA:
Jest:
Passat 2.0 TDI CR 2010r
Były:
Touran 2.0 TDI AVZ 2003r
miki55
Zaawansowany

harry-84 pisze:Nie mam pojęcia czemu tak może coś jest ze sterownikiem.
W Touranie z 2003 miałem tak ze światła do jazdy dziennej (w światłach mijania bo brak halogenów) paliły mi się razem z pozycyjnymi przednimi i tylnymi ale po przełączeniu na pozycję gasły dzienne.
Bo miałeś ustawioną Skandynawię.
Awatar użytkownika
swimmer
Expert

miki55 pisze:
dokładnie, bo miałeś tryb skandynawia a nie ameryka północna.

natomiast:
miki55 pisze:
harry-84 pisze:U mnie światła do jazdy dziennej gasną po przełączeniu już na "światła pozycyjne" a nie jak pisze wyżej swimmer na "światła mijania" (Passat B6 2010r.)
może to kwestia wersji modułu komfortu jest.
u mnie nie było wielkiego kodowania, ot zaznaczenie opcji "tryb North America" i dalej się nie zagłebiałem.
Awatar użytkownika
jarry
Władca postów
Auto:: 1T1 '05, 521 '10, 542 '11
Imię:: Rołbert
Podziękował: 584 razy
Otrzymał podziękowań: 828 razy

Post autor: jarry »

swimmer pisze:może to kwestia wersji modułu komfortu jest
moduł komfortu nic do tego nie ma, cała logika i elektryka związana z tym tematem zaszyta jest w module centralnej elektryki czyli albo bordnetz albo w nowszych autach BCM
pozdraVWiam, jarry
TEL. 66(osiem) 403 66(dziewięć)

"Frustra vivit, qui nemini prodest"

*PW wyłączone - proszę pisać na email
*moje auto http://touranklub.pl/forum/viewtopic.php?p=7898
*mój kanał YT - http://www.youtube.com/user/VWTouranPol ... ist&view=1
Awatar użytkownika
swimmer
Expert

moduł komfortu nic do tego nie ma, cała logika i elektryka związana z tym tematem zaszyta jest w module centralnej elektryki czyli albo bordnetz albo w nowszych autach BCM
no tak :omatko:
Awatar użytkownika
harry-84
Przeglądacz

swimmer pisze:
miki55 pisze:
dokładnie, bo miałeś tryb skandynawiai a nie ameryka północna.
Nie miałem trybu skandynawskiego tylko Ameryka Pólnocna. Po prostu miałem stary sterownik z tego co pamiętam to jarry mi kiedyś pisał ale nie jestem pewny.
Obrazek
Obrazek
AUTA:
Jest:
Passat 2.0 TDI CR 2010r
Były:
Touran 2.0 TDI AVZ 2003r
ODPOWIEDZ