Ścina mi oponę-prawy przód

Zawieszenie, koła, podwozie, układ kierowniczy, hamulce, opony itp.
Awatar użytkownika
jaras99
Specjalista
Auto:: Audi A4 B6 1.9TDI AVF
Imię:: Jarek
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowań: 64 razy

Ścina mi oponę-prawy przód

Post autor: jaras99 »

Problem jest taki:

5 kkm temu byłem na geometrii kół, bo trochę była krzywo kierownica i przy większych prędkościach podczas hamowania biło po kierownicy. Początkowo myślałem, że to krzywe tarcze. Przetoczyłem je i bez zmian.

W między czasie wymieniłem magiel na III gen i znalazł się powód, żeby pojechać na geometrię. Było rozjechane z przodu, zniwelowali, kiera jest prosto i nie bije przy hamowaniu. Huura dostałem pakiet 2 w 1. Niezidentyfikowane bicie podczas hamowania ustało, kierownica prosto, auto po puszczeniu kiery jedzie prosto, ogólnie żadnych problemów.

Jednak wymieniając opony na zimowe ujrzałem niecodzienny widok. Prawa przednia opona masakrycznie zjechana od wewnątrz przy samej krawędzi, w sumie aż do drutów. I to zaledwie przy przebiegu 5kkm.

Byłem dziś jeszcze raz u gości, którzy mi ustawiali geometrię w celu skonsultowania problemu. Mierzyli przy mnie jeszcze raz zbieżność i jest jakiś delikatny problem z ustawieniem kąta pochylenia. Dopusczalny zakres jest od -0,3 do +0,3 stopnia -/+0,3 stopnia a u mnie jest 1,5 stopnia na plusie i nie da się tak naciągnąć, żeby to zniwelować.

Fachowcy słusznie zauważyli, że auto mogło być bite w okolicach prawego przedniego koła (też wyciągam takie wnioski) i zasugerowali, żebym dorwał używkę zwrotnicę a najlepiej całą kolumnę mcphersona (z nie bitego auta :lol: )

Czy podzielacie ich sugestie?

Najlepiej kupiłbym całe kopyto. Może ktoś ma do sprzedania sprawdzone?

czy z tourana 1T3, golfa V, octavii II będzie pasować?

znalazłem np taką z tourana 2013 roku:
http://allegro.pl/zawieszenie-zwrotnica ... ml#thumb/2

albo taka:
http://allegro.pl/vw-golf-v-touran-2-0- ... 26432.html
miki55
Zaawansowany
Auto:: 1.9 bls
Imię:: Rafał
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowań: 29 razy

Re: Ścina mi oponę-prawy przód

Post autor: miki55 »

Według Etki to jest 1K0407256AA czyli to samo co Golf V. Jeśli coś to mam taką 100% prostą
zutjan
Przeglądacz
Auto:: VW Touran 1,6 MPI,2004r.
Imię:: Janek
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowań: 13 razy

Post autor: zutjan »

Sprawdz amortyzator czy nie jest skrzywiony, może być nie widoczny tuż przy mocowaniu w zwrotnicy.
Janek
Awatar użytkownika
turek
Specjalista
Auto:: Alhambra 7n,Ibiza 6j
Imię:: Michal
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowań: 118 razy

Post autor: turek »

zutjan pisze: Dopusczalny zakres jest od -0,3 do +0,3 stopnia -/+0,3 stopnia a u mnie jest 1,5 stopnia na plusie i nie da się tak naciągnąć, żeby to zniwelować.

Chyba raczej 1,5 w minusie :mrgreen:
Ma stać na baczność (0,0) a -0,3 do 0.3+ to jest tolerancja jaką dopuszcza producent a do tego +/-0,3 miedzy stronami.

30 tyś.zrobiłem z 1,0 stopnia w minusie przy ustawionej poprawnie zbieżności ( i nie ściągało) coś tam zdarło ale tragedii nie było, także wydaje mi się że nie umieli poprawnie ustawić zbieżności bo 1,5 w minusie leżało koło i dało to taki efekt właśnie, samo pochylenie koła w takim stopniu nie zedrze opony tak jak zje...a zbieżność.

kielich macpersona(czyt.nadwozie) ma tam jakąś regulacje ale to tylko do delikatnej korekty miedzy L a P strona.
zutjan pisze:Sprawdz amortyzator czy nie jest skrzywiony, może być nie widoczny tuż przy mocowaniu w zwrotnicy.

1,5 stopnia to tylko sokole oko wypatrzy krzywiznę na jakimś elemencie zawieszenia :sorry: , nie realne. Jedynie można wyjąć amorek ze zwrotnicy i przykładać długą suwmiarkę dookoła golenia to może się coś wybada
Awatar użytkownika
jaras99
Specjalista

Dzięki turek za wyprostowanie mojej wypowiedzi. Jest tak wlasnie jak napisałeś

To co sugerujesz? Ze wymianą kopyta nic nie da? To co może być powodem ze po 5kkm zzarlo mi tak oponę jeśli zbieżność jest ok a kąt poza zakresem?

Złącze dane pomiarowe z maszyny ale jutro bo papiery w aucie.

miki55 odezwę się jak ogarniemy wspólnie ten temat :D
Awatar użytkownika
turek
Specjalista

kup komplet -zwrotnica z amorkiem i powinno załatwić sprawę , ważne aby to było sprawdzone-pewne zawieszenie , są chyba 4 rodzaje zwrotnic także zwróć uwagę na mocowanie łożyska (3 lub 4 śruby) i jarzma (stałe i przykręcane) touran,golf,octavia,leon,a3 itp.
bastek1281
Początkujący
Auto:: VW Touran1,9TDI 2005r
Imię:: Sylwek
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: bastek1281 »

Jak już bedziesz chciał wymienić amortyzator to wymieniaj dwa czyli dwa przednie:) Wymiana jednego amortyzatora jest zabroniona.
Ostatnio zmieniony pt lis 11, 2016 00:12 przez bastek1281, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
jaras99
Specjalista

turek te co prezentowalem w linkach powyżej będą ok?

jarzma mam na 100% odkręcane. Niedawno je wykręcalem, jak trzeba było tarczę wyciągnąć. Tu jest sprawa jasna.

Natomiast co masz na myśli pisząc mocowanie łożyska na 3 lub 4 śruby? Jakiego łożyska?

Załączam dane pomiarowe. Tylnej osi nie robili bo śruby zapieczone, trzeba na nowe wymieniać itp. Ale z tylnymi oponami nic się nie dzieje.
Załączniki
20161111_110001.jpg
Awatar użytkownika
turek
Specjalista

bastek1281 pisze:Jak już bedziesz chciał wymienić amortyzator to wymieniaj dwa czyli dwa przednie:) Wymiana jednego amortyzatora jest zabroniona.
Powinieneś to napisać przede wszystkim do firm ubezpieczeniowych, gdzie przy likwidacji szkody nie bardzo się do tego stosują :>
jaras99 pisze:Natomiast co masz na myśli pisząc mocowanie łożyska na 3 lub 4 śruby? Jakiego łożyska?
tu masz różnice i musisz zobaczyć co masz u siebie (prawdopodobnie 4 sruby ale sprawdz) :mrgreen:
http://allegro.pl/lozysko-kola-piasta-p ... 42662.html
http://allegro.pl/lozysko-kola-piasta-p ... 16430.html

Odczytaj nr.z amorka i oznaczenie sprężyny (kolory pasków i kropek) tak ci będzie łatwiej trafić taki sam lub taki na który się zamienia i sprawdź też oznaczenia na lewej stronie czy są takie same,
Awatar użytkownika
jaras99
Specjalista

Posprawdzalem oznaczenia amorki oryginały po obydwu stronach 1K0 400 054 GH
Sprężyny po obydwu stronach czerwony-żółty-zielony.
Mocowanie łożyska na 4 śruby.

Także to zastrzeżeń brak. Teraz wiem dokładniej czego szukać.
Wygląda na to, że przykłady które podałem w linkach wyżej będą dobre. Sprawdziłem w.ETKA nr zwrotnic w moim touranie i np w touranie z 2013. Nr ten sam także wszystko powinno być ok
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów
Auto:: touran BLS i 2x CAYC
Imię:: Pawel
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 420 razy

Post autor: wesol »

Amorkow nie wymienia sie parami. Zalecac owszem zaleca ale po co wymieniac cos dobrego na drugie dobre? Aut powypadkowych spoto rozebralem i sporo zlozylem i opli i toyoty i chewrolety i saaby.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
Awatar użytkownika
jaras99
Specjalista

powrócę do mojego tematu ściętej opony. Kupiłem i założyłem już nową oponę, tylko teraz się tak zastanawiam czy czasem mi opona nie tarła o talerzyk amortyzatora? :roll:

Przyjrzałem się tej zużytej oponie i to by tak wyglądało jakby gdzieś obcierała. Takie ewidentne wyżłobienie, rowek w oponie. Przejechałem zimę na kołach zimowych 205/55/15 i tam kompletnie nic się nie podziało. Żadnych oznak dziwnego stracia opony.
Letnie mam natomiast 225/40/18, fele 8J ET42. Na postoju nie widać, żeby coś miało obcierać. Dodam, że z lewej strony nic się nie działo, tylko prawą tak zżarło.

Jeździcie na podobnych zestawieniu? Jak to u Was wygląda?
ODPOWIEDZ