3ka dzieci w 2gim rzędzie

Czy to auto warto kupić? Co o nim sądzą inni forumowicze? Tutaj możecie się do woli pytać o auta z ogłoszeń.
Awatar użytkownika
WROC1975
Użytkownik
Auto:: Touran 1.9 1T1 105KM 2004
Imię:: Robert
Podziękował: 74 razy
Otrzymał podziękowań: 39 razy

Re: 3ka dzieci w 2gim rzędzie

Post autor: WROC1975 »

swimmer pisze:no juz nie przesadzajcie z ta ciasnotą w 3 rzedzie:) jest znacznie lepiej niż w niejednyk kompakcie i smiem powiedziec ze szerzej niż np w MBW5, mazda6, czy A6.
touran to takie pudełko zapałek, a zatem miejsce na szerokość jest po całości.
jechałem w 3 osoby na tylnej kanapie w A6 i Touranem. w turku znacznie wygodniej.

moja tesciowa na środku nie narzeka ;)
Bo się boi , że ją wysadzisz ;)
wszystko ma swoje priorytety ...
Piotr1979
Specjalista
Auto:: Touran
Imię::
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowań: 30 razy

Post autor: Piotr1979 »

yox pisze:
Piotr1979 pisze: to piąte miejsce z drugim rzędzie to trochę taki żart.
... no stoliczek mozesz sobie zrobic (jak zlozysz) :lol:
To się nazywa pozytywne myślenie.
Rozbawiłeś mnie z tym stolikiem. :ok:
Szukajcie a znajdziecie.
Hahn
Auto:: Opel Vectra
Imię:: Piotr

Post autor: Hahn »

swimmer pisze:Dołączył(a): So paź 18, 2014
swimmer pisze:śrdkowy jest wezszy w kazdym touranie od 2003 do 2015 i tak juz pozostanie...

co sie zmiesci (sprawdzone):
- 3 foteliko nosidełka
- 2 foteliki 9-18kg maxi cosi toby na zewn. fotelach i jeden kiddy 15-36 wysuniety lekko do przodu na środkowym
- 2 foteliki kiddy 15-36kg na zewn. fotelach i jeden toby 9-18 wysuniety na środkowym
- 3x kiddy nie sprawdzalem-moim zdaniem nie wejda
- 3x 15-36kg to musialbys szukac waskich fotelikow, np graco.
- 2 foteliki na zewn. fotelach i jeden poddupnik na środkowym

w kazdej opcji zapinanie pasa 3 pkt to ekwilibrystyka z uwagi na ciasnote. swiadomie bym sie na to nie decydowal.

sasiedzi zmienili tourana na s-maxa aby uniknac codziennego cyrku na tylach (2x7lat + 11lat).

nie wiem czy w citronie c4 picasso bedzie wiecej miejsca niz w touranie.
Sprawdziłem wymiary fotelików:
Maxi Cosi 15-36 kg - szerokość zewnętrzna 46 cm
Roemer 9-18 kg - szerokość zewnętrzna 43 cm

Pomysł na długie trasy dla 5 osób (2 os. dorosłe + 3 dzieci): 3 foteliki w 2gim rzędzie, w tym środkowy wysunięty do przodu,

a na krótkie trasy (by szybciej się zapinać): 1 fotelik z przodu, a z tyłu 2 foteliki (jeden na środku + jeden na bocznym) oraz druga dorosła osoba z tyłu na bocznym siedzisku.
gregw
Początkujący
Auto:: 1T1, BKC, 2005
Imię:: Grzesiek
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: gregw »

Kolego Hahn, kolega swimmer dobrze prawi i popieram go w pełni.
Piszę to z praktyki bo woziłem moją rodzinkę 2+3 tourkiem "jedynką" przez kilka lat
I wybrałem turka świadomie bo nie ma na rynku auta o takich gabarytach zewn, na płycie kompakta ale tak praktycznego i przyjaznego większej rodzinie.
I choć urodą nie grzeszy, "warcy i tzescy" to jednak wiernie służy, jeśli trafisz dobry przypadek :D , a wynalazki typu zafira czy francuzy odpadają :omatko:
Na tylnej "kanapie" woziłem 3 dzieci w różnych typach fotelików i - fakt zapinanie kompletu w pasy jest wymagające sprawnych łap, ale da radę, uwierz mi. A wersji "7" nie brałem bo wolałem głębszy kufer na wakacje.
A to wszystko piszę jako obecny posiadacz auta większego i innego - S-Maxa - auto większe na zewn i wewn, fakt wiecej miejsca z tyłu na szer i długośc na nogi, ale pod wzgl praktyczności - do tourana - porażka :!: , np totalny brak schowków, kufer niby duży, ale z dorzuconą dojazdówką błyskawicznie maleje. Ale ok, bo troche "offtopuję"
Reasumując - turka polecam i bedę chciał do niego wrócić
pozdr ojciec 3 dzieci :bry:
BKC Trendline
Hahn
Auto:: Opel Vectra
Imię:: Piotr

Post autor: Hahn »

gregw pisze: A to wszystko piszę jako obecny posiadacz auta większego i innego - S-Maxa - auto większe na zewn i wewn, fakt wiecej miejsca z tyłu na szer i długośc na nogi, ale pod wzgl praktyczności - do tourana - porażka :!: , np totalny brak schowków, kufer niby duży, ale z dorzuconą dojazdówką błyskawicznie maleje. Ale ok, bo troche "offtopuję"
Reasumując - turka polecam i bedę chciał do niego wrócić
pozdr ojciec 3 dzieci :bry:
Właśnie myślę co dla trójki dzieci z tyłu jest bardziej optymalne:
VW Touran czy S-Max:)
Oglądałem dzisiaj S-Maxa i faktycznie wydaję się większy: szerszy w drugim rzędzie oraz większy bagażnik. Wygląda na to, że łatwiej w S-Max'ie:
a) zapiąć 3'kę dzieci oraz jak są kilkulatkami to mogą też się same odpiąć po zatrzymaniu auta (jest wystarczająco dużo miejsca miedzy 3 fotelikami by wsadzić rękę bez zbędnych akrobacji
Zarówno S-Max jak i VW Touran wypadają w teście autobilda jako dość wygodne do przewozu trójki dzieci w drugim rzędzie (w porównaniu z konkurencją)
http://www.autobild.de/bilder/kindersit ... tml#bild32 - VW Touran
http://www.autobild.de/bilder/kindersit ... tml#bild13 - S-Max
b) zmieścić w bagażniku: duży wózek (np. dla bliźniaków), 3 małe rowerki etc.

Pytania co do modeli rocznik 2003-2010:
1) jak wygląda sprawa z dojazdówką w VW Touran i S-Max - gdzie się znajdują i czy zmniejszają powierzchnię bagażnika ?
2) czy w obu autach wszystkie 3 fotele są przesuwane niezależnie?
3) czy w obu autach po zamontowaniu 3 fotelików da się pomiędzy nie włożyć rękę bez większych problemów by zapiąć i odpiąć pasy?
S-Max jest szerszy, szczególnie obawiam się czy da się to wykonać w Touranie.
4) w S-Max widzę, że praktycznie w ogóle nie ma relingów - czy da się to jako dodać?
Zależy mi by na etap wakacji dodawać kufer na dach by rodzinę pomieścić :)
Brak relingów to duża wada... VW Touranki widzę, że raczej zawsze mają.
5) czy koszty eksploatacji są zbliżone w obu autach?
Interesują mnie wyłącznie silniki benzynowe (ewentualnie benzyna+LPG).
Awatar użytkownika
swimmer
Expert
Auto:: VW Touran
Imię:: Lukasz
Podziękował: 48 razy
Otrzymał podziękowań: 118 razy

Post autor: swimmer »

Pytania co do modeli rocznik 2003-2010:
1) jak wygląda sprawa z dojazdówką w VW Touran i S-Max - gdzie się znajdują i czy zmniejszają powierzchnię bagażnika ?
w touranie masz pod podłogą bagażnika. jej wyjęcie nie zwiekszy Ci normalnie dostepnej pojemnośći.

2) czy w obu autach wszystkie 3 fotele są przesuwane niezależnie?
tak

3) czy w obu autach po zamontowaniu 3 fotelików da się pomiędzy nie włożyć rękę bez większych problemów by zapiąć i odpiąć pasy?
w touranie swobody nie będzie, dzieciak sobie raczej nie poradzi.

4) w S-Max widzę, że praktycznie w ogóle nie ma relingów - czy da się to jako dodać?
sa zinegrowane lub ich brak. jedne i drugie nie sa przeszkodą do montarzu kufra - kupujesz belki dedykowane lub uniwersalne.

5) czy koszty eksploatacji są zbliżone w obu autach?
Interesują mnie wyłącznie silniki benzynowe (ewentualnie benzyna+LPG).

benzyna tak.
LPG - 2.0 i 2.5 z forda idzie zagazować, ale musisz miec dobrego junkersa i dobrego montera.
w VW... 1.6 bez problemu, pytanie czy moc Ci odpowiada. innych w połączeniu z gazem raczej nie widze...
gregw
Początkujący
Auto:: 1T1, BKC, 2005
Imię:: Grzesiek
Podziękował: 2 razy

Post autor: gregw »

to i ja dodam, w sumie pisane w tym samym czasie
A wiec tak:
Ford jest wiekszy na zewnatrz i to przeklada sie na ilosc miejsca w srodku (kabina i kufer), więc miejsca jest wiecej na szerokosc i dlugość, z przodu ale co Cie interesuje, równiez z tylu. Bagaznik jest wiekszy, zwłaszcza dłuższy, ale jest tez ale.... o tym w odpowiedziach na Twe pytania:

1)Touran - miejsce na zapas pod podlogą i nie wplywa to na pojemnosc kufra, tak zaprojektowali w fabryce i możesz sobie odciążyćauto i powiekszyc pojemnosc przewozową poprzez wyrzucenie koła i wożenie zestawu naprawczego, ale jak kto woli; ja wozilem dojazdówkę - wada takiego rozwiązania - wysoka cena zakupu, jak musisz to dokupić
S-Max - producent nie przewidział miejsca na zapas/dojazdówke wewnatrz auta lub na zewnatrz w modelach pierwszych jak i po lifcie w ogóle ino kontrowersyjny zestaw naprawczy(wiem że są farciarze co nie złapali kapcia przez 10lat/500kkm ale do czasu) dopiero w tym najnowszym coś wymyślili, a to wszystko oznacza, że jak lubisz spokój to zmuszony jesteś zainwestować 3-4 stówki na zakup dojzadu w pokrowcu i w świadomie ale przymuszony sposób pogarszasz cechy transportowe tego auta - ja tak uczynilem, mimo ze polise z opcją holowania tez mam - i wówczas juz takiej przewagi w pojemnościach kufrów nie ma - ja kombinuje w fordzie w ten sposób, ze przystawiam dojazdówkę na stojąco i ją mocuję linkami do foteli, stabilizując z drugiej strony bagażem
2) tak, ale choc nie pytasz o to, to jednak w tym punkcie nawiążę do wspomnianej wczesniej praktycznosci turka i nie- forda; mianowicie musisz nie tylko przesunąc fotel ale tez go np wyjac z auta na jakis czas:
Touran - trwa to 15 s i auto jest juz lzejsze o kilkanascie kg , bo tyle waży wyjety fotel - wowczas pozostale 2 mozesz sobie przesuwac w pewnych granicach lewo<--->prawo
S-Max - manewr niewykonalny , pewnie z kluczami specjalistycznymi, jak to bywa, da rade, ale od ręki - zapomnij, a więc kwestia uzyskania max pojemnosci przewozowej wyglada w tych autach inaczej:
turek - robisz auto 2- osobowe ze średniodługą i bardzo głęboką podłogą
ford - auto 2- osobowe(ale jadzie nadal 5 foteli) z dluzszą podlogą ale płytszą
3)Ford wygrywa - matematyka/fizyka jest jedna - auto szersze-->wiecej miejsca miedzy drzwiami--->fotele szersze-->łatwiejszy dostep do pasów
w turku dawalem rade, ale musialem przesunac fotelik z dzieckiem aby je zapiąć i być PEWNYM
4) fakt, nie wiedziałem s-maxa z relingami, ale na dachu wzdłuż drzwi biegną z obu stron listwy w których są z przodu i tylu miejsca do wpięcia bagażnika bazowego, do którego zamontujesz box,rowery, narty etc.
5) nie wiem, bo mialem diesla turka i obecny s0max jest tez klekot
i jesli ma to miec jakies odniesienie to turek był o 1/2 litra oszczedniejszy ale i motorek mniejszy i auto lzejsze, po prostu inna jazda tymi autami jest
powodzenia i dobrego wyboru
BKC Trendline
krzychu271
Początkujący
Auto:: 1T1 1.6 MPI '05 LPG
Imię:: Kris
Podziękował: 1 raz

Post autor: krzychu271 »

Hej, ja mam model Tourana z 2005 roku, 5cio osobowy.
Dojazdówka wejdzie w koło zapasowe o ile podłoga jest głęboka. Jeśli nie to zestaw naprawczy.
Po zamontowaniu butli zostaje sam zetaw + zakupiłem autopomoc w PZU.
Do LPG nadaje się jedynie jeden silnik 1.6 MPI 102KM, mocą nie grzeszy, ale to zależy czego oczekujesz.
Spalanie LPG przy 4 osobowej rodzinie z wózkiem-gondolą(bez składania) i bagażami w 9-10l.
Na tą chwilę jeżdżę z przodu sam. Z konieczności zabawiania dzieci z tyłu siedzi żona na środku + dzieci 2m-c w nosidełku i 18m-c w foteliku.
Żona nie narzeka na brak miejsca, aczkolwiek jak raz zasiadłem 'testowo' na jej miejscu to szału nie było :)

Możesz 3cie dziecko z przodu wozić z wyłączoną poduszką powietrzną.
karolg
Początkujący
Auto:: Golf V Variant 1.9 tdi 07
Imię:: Karol
Podziękował: 1 raz

Post autor: karolg »

Pytania dotyczą tourana po 2011.

Ile jest miejsca za kierowcą około 185 cm wysokim?

Czy maxi cosi pebble/city na bazie family fix wejdzie?

Mam ten problem, że w golfie v variant 2007 Się nie mieści...
ODPOWIEDZ