Bo się boi , że ją wysadziszswimmer pisze:no juz nie przesadzajcie z ta ciasnotą w 3 rzedzie:) jest znacznie lepiej niż w niejednyk kompakcie i smiem powiedziec ze szerzej niż np w MBW5, mazda6, czy A6.
touran to takie pudełko zapałek, a zatem miejsce na szerokość jest po całości.
jechałem w 3 osoby na tylnej kanapie w A6 i Touranem. w turku znacznie wygodniej.
moja tesciowa na środku nie narzeka
3ka dzieci w 2gim rzędzie
- WROC1975
- Użytkownik
- Auto:: Touran 1.9 1T1 105KM 2004
- Imię:: Robert
- Podziękował: 74 razy
- Otrzymał podziękowań: 39 razy
Re: 3ka dzieci w 2gim rzędzie
wszystko ma swoje priorytety ...
-
Piotr1979
- Specjalista
- Auto:: Touran
- Imię::
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowań: 30 razy
To się nazywa pozytywne myślenie.yox pisze:... no stoliczek mozesz sobie zrobic (jak zlozysz)Piotr1979 pisze: to piąte miejsce z drugim rzędzie to trochę taki żart.
Rozbawiłeś mnie z tym stolikiem.
Szukajcie a znajdziecie.
-
Hahn
- Auto:: Opel Vectra
- Imię:: Piotr
swimmer pisze:Dołączył(a): So paź 18, 2014
Sprawdziłem wymiary fotelików:swimmer pisze:śrdkowy jest wezszy w kazdym touranie od 2003 do 2015 i tak juz pozostanie...
co sie zmiesci (sprawdzone):
- 3 foteliko nosidełka
- 2 foteliki 9-18kg maxi cosi toby na zewn. fotelach i jeden kiddy 15-36 wysuniety lekko do przodu na środkowym
- 2 foteliki kiddy 15-36kg na zewn. fotelach i jeden toby 9-18 wysuniety na środkowym
- 3x kiddy nie sprawdzalem-moim zdaniem nie wejda
- 3x 15-36kg to musialbys szukac waskich fotelikow, np graco.
- 2 foteliki na zewn. fotelach i jeden poddupnik na środkowym
w kazdej opcji zapinanie pasa 3 pkt to ekwilibrystyka z uwagi na ciasnote. swiadomie bym sie na to nie decydowal.
sasiedzi zmienili tourana na s-maxa aby uniknac codziennego cyrku na tylach (2x7lat + 11lat).
nie wiem czy w citronie c4 picasso bedzie wiecej miejsca niz w touranie.
Maxi Cosi 15-36 kg - szerokość zewnętrzna 46 cm
Roemer 9-18 kg - szerokość zewnętrzna 43 cm
Pomysł na długie trasy dla 5 osób (2 os. dorosłe + 3 dzieci): 3 foteliki w 2gim rzędzie, w tym środkowy wysunięty do przodu,
a na krótkie trasy (by szybciej się zapinać): 1 fotelik z przodu, a z tyłu 2 foteliki (jeden na środku + jeden na bocznym) oraz druga dorosła osoba z tyłu na bocznym siedzisku.
-
gregw
- Początkujący
- Auto:: 1T1, BKC, 2005
- Imię:: Grzesiek
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Kolego Hahn, kolega swimmer dobrze prawi i popieram go w pełni.
Piszę to z praktyki bo woziłem moją rodzinkę 2+3 tourkiem "jedynką" przez kilka lat
I wybrałem turka świadomie bo nie ma na rynku auta o takich gabarytach zewn, na płycie kompakta ale tak praktycznego i przyjaznego większej rodzinie.
I choć urodą nie grzeszy, "warcy i tzescy" to jednak wiernie służy, jeśli trafisz dobry przypadek
, a wynalazki typu zafira czy francuzy odpadają
Na tylnej "kanapie" woziłem 3 dzieci w różnych typach fotelików i - fakt zapinanie kompletu w pasy jest wymagające sprawnych łap, ale da radę, uwierz mi. A wersji "7" nie brałem bo wolałem głębszy kufer na wakacje.
A to wszystko piszę jako obecny posiadacz auta większego i innego - S-Maxa - auto większe na zewn i wewn, fakt wiecej miejsca z tyłu na szer i długośc na nogi, ale pod wzgl praktyczności - do tourana - porażka
, np totalny brak schowków, kufer niby duży, ale z dorzuconą dojazdówką błyskawicznie maleje. Ale ok, bo troche "offtopuję"
Reasumując - turka polecam i bedę chciał do niego wrócić
pozdr ojciec 3 dzieci
Piszę to z praktyki bo woziłem moją rodzinkę 2+3 tourkiem "jedynką" przez kilka lat
I wybrałem turka świadomie bo nie ma na rynku auta o takich gabarytach zewn, na płycie kompakta ale tak praktycznego i przyjaznego większej rodzinie.
I choć urodą nie grzeszy, "warcy i tzescy" to jednak wiernie służy, jeśli trafisz dobry przypadek
Na tylnej "kanapie" woziłem 3 dzieci w różnych typach fotelików i - fakt zapinanie kompletu w pasy jest wymagające sprawnych łap, ale da radę, uwierz mi. A wersji "7" nie brałem bo wolałem głębszy kufer na wakacje.
A to wszystko piszę jako obecny posiadacz auta większego i innego - S-Maxa - auto większe na zewn i wewn, fakt wiecej miejsca z tyłu na szer i długośc na nogi, ale pod wzgl praktyczności - do tourana - porażka
pozdr ojciec 3 dzieci
BKC Trendline
-
Hahn
- Auto:: Opel Vectra
- Imię:: Piotr
Właśnie myślę co dla trójki dzieci z tyłu jest bardziej optymalne:gregw pisze: A to wszystko piszę jako obecny posiadacz auta większego i innego - S-Maxa - auto większe na zewn i wewn, fakt wiecej miejsca z tyłu na szer i długośc na nogi, ale pod wzgl praktyczności - do tourana - porażka, np totalny brak schowków, kufer niby duży, ale z dorzuconą dojazdówką błyskawicznie maleje. Ale ok, bo troche "offtopuję"
pozdr ojciec 3 dzieci
VW Touran czy S-Max:)
Oglądałem dzisiaj S-Maxa i faktycznie wydaję się większy: szerszy w drugim rzędzie oraz większy bagażnik. Wygląda na to, że łatwiej w S-Max'ie:
a) zapiąć 3'kę dzieci oraz jak są kilkulatkami to mogą też się same odpiąć po zatrzymaniu auta (jest wystarczająco dużo miejsca miedzy 3 fotelikami by wsadzić rękę bez zbędnych akrobacji
Zarówno S-Max jak i VW Touran wypadają w teście autobilda jako dość wygodne do przewozu trójki dzieci w drugim rzędzie (w porównaniu z konkurencją)
http://www.autobild.de/bilder/kindersit ... tml#bild32 - VW Touran
http://www.autobild.de/bilder/kindersit ... tml#bild13 - S-Max
b) zmieścić w bagażniku: duży wózek (np. dla bliźniaków), 3 małe rowerki etc.
Pytania co do modeli rocznik 2003-2010:
1) jak wygląda sprawa z dojazdówką w VW Touran i S-Max - gdzie się znajdują i czy zmniejszają powierzchnię bagażnika ?
2) czy w obu autach wszystkie 3 fotele są przesuwane niezależnie?
3) czy w obu autach po zamontowaniu 3 fotelików da się pomiędzy nie włożyć rękę bez większych problemów by zapiąć i odpiąć pasy?
S-Max jest szerszy, szczególnie obawiam się czy da się to wykonać w Touranie.
4) w S-Max widzę, że praktycznie w ogóle nie ma relingów - czy da się to jako dodać?
Zależy mi by na etap wakacji dodawać kufer na dach by rodzinę pomieścić
Brak relingów to duża wada... VW Touranki widzę, że raczej zawsze mają.
5) czy koszty eksploatacji są zbliżone w obu autach?
Interesują mnie wyłącznie silniki benzynowe (ewentualnie benzyna+LPG).
- swimmer
- Expert
- Auto:: VW Touran
- Imię:: Lukasz
- Podziękował: 48 razy
- Otrzymał podziękowań: 118 razy
Pytania co do modeli rocznik 2003-2010:
1) jak wygląda sprawa z dojazdówką w VW Touran i S-Max - gdzie się znajdują i czy zmniejszają powierzchnię bagażnika ?
w touranie masz pod podłogą bagażnika. jej wyjęcie nie zwiekszy Ci normalnie dostepnej pojemnośći.
tak
3) czy w obu autach po zamontowaniu 3 fotelików da się pomiędzy nie włożyć rękę bez większych problemów by zapiąć i odpiąć pasy?
w touranie swobody nie będzie, dzieciak sobie raczej nie poradzi.
4) w S-Max widzę, że praktycznie w ogóle nie ma relingów - czy da się to jako dodać?
sa zinegrowane lub ich brak. jedne i drugie nie sa przeszkodą do montarzu kufra - kupujesz belki dedykowane lub uniwersalne.
benzyna tak.
LPG - 2.0 i 2.5 z forda idzie zagazować, ale musisz miec dobrego junkersa i dobrego montera.
w VW... 1.6 bez problemu, pytanie czy moc Ci odpowiada. innych w połączeniu z gazem raczej nie widze...
w touranie masz pod podłogą bagażnika. jej wyjęcie nie zwiekszy Ci normalnie dostepnej pojemnośći.
tak
w touranie swobody nie będzie, dzieciak sobie raczej nie poradzi.
sa zinegrowane lub ich brak. jedne i drugie nie sa przeszkodą do montarzu kufra - kupujesz belki dedykowane lub uniwersalne.
benzyna tak.
LPG - 2.0 i 2.5 z forda idzie zagazować, ale musisz miec dobrego junkersa i dobrego montera.
w VW... 1.6 bez problemu, pytanie czy moc Ci odpowiada. innych w połączeniu z gazem raczej nie widze...
-
gregw
- Początkujący
- Auto:: 1T1, BKC, 2005
- Imię:: Grzesiek
- Podziękował: 2 razy
to i ja dodam, w sumie pisane w tym samym czasie
A wiec tak:
Ford jest wiekszy na zewnatrz i to przeklada sie na ilosc miejsca w srodku (kabina i kufer), więc miejsca jest wiecej na szerokosc i dlugość, z przodu ale co Cie interesuje, równiez z tylu. Bagaznik jest wiekszy, zwłaszcza dłuższy, ale jest tez ale.... o tym w odpowiedziach na Twe pytania:
1)Touran - miejsce na zapas pod podlogą i nie wplywa to na pojemnosc kufra, tak zaprojektowali w fabryce i możesz sobie odciążyćauto i powiekszyc pojemnosc przewozową poprzez wyrzucenie koła i wożenie zestawu naprawczego, ale jak kto woli; ja wozilem dojazdówkę - wada takiego rozwiązania - wysoka cena zakupu, jak musisz to dokupić
S-Max - producent nie przewidział miejsca na zapas/dojazdówke wewnatrz auta lub na zewnatrz w modelach pierwszych jak i po lifcie w ogóle ino kontrowersyjny zestaw naprawczy(wiem że są farciarze co nie złapali kapcia przez 10lat/500kkm ale do czasu) dopiero w tym najnowszym coś wymyślili, a to wszystko oznacza, że jak lubisz spokój to zmuszony jesteś zainwestować 3-4 stówki na zakup dojzadu w pokrowcu i w świadomie ale przymuszony sposób pogarszasz cechy transportowe tego auta - ja tak uczynilem, mimo ze polise z opcją holowania tez mam - i wówczas juz takiej przewagi w pojemnościach kufrów nie ma - ja kombinuje w fordzie w ten sposób, ze przystawiam dojazdówkę na stojąco i ją mocuję linkami do foteli, stabilizując z drugiej strony bagażem
2) tak, ale choc nie pytasz o to, to jednak w tym punkcie nawiążę do wspomnianej wczesniej praktycznosci turka i nie- forda; mianowicie musisz nie tylko przesunąc fotel ale tez go np wyjac z auta na jakis czas:
Touran - trwa to 15 s i auto jest juz lzejsze o kilkanascie kg , bo tyle waży wyjety fotel - wowczas pozostale 2 mozesz sobie przesuwac w pewnych granicach lewo<--->prawo
S-Max - manewr niewykonalny , pewnie z kluczami specjalistycznymi, jak to bywa, da rade, ale od ręki - zapomnij, a więc kwestia uzyskania max pojemnosci przewozowej wyglada w tych autach inaczej:
turek - robisz auto 2- osobowe ze średniodługą i bardzo głęboką podłogą
ford - auto 2- osobowe(ale jadzie nadal 5 foteli) z dluzszą podlogą ale płytszą
3)Ford wygrywa - matematyka/fizyka jest jedna - auto szersze-->wiecej miejsca miedzy drzwiami--->fotele szersze-->łatwiejszy dostep do pasów
w turku dawalem rade, ale musialem przesunac fotelik z dzieckiem aby je zapiąć i być PEWNYM
4) fakt, nie wiedziałem s-maxa z relingami, ale na dachu wzdłuż drzwi biegną z obu stron listwy w których są z przodu i tylu miejsca do wpięcia bagażnika bazowego, do którego zamontujesz box,rowery, narty etc.
5) nie wiem, bo mialem diesla turka i obecny s0max jest tez klekot
i jesli ma to miec jakies odniesienie to turek był o 1/2 litra oszczedniejszy ale i motorek mniejszy i auto lzejsze, po prostu inna jazda tymi autami jest
powodzenia i dobrego wyboru
A wiec tak:
Ford jest wiekszy na zewnatrz i to przeklada sie na ilosc miejsca w srodku (kabina i kufer), więc miejsca jest wiecej na szerokosc i dlugość, z przodu ale co Cie interesuje, równiez z tylu. Bagaznik jest wiekszy, zwłaszcza dłuższy, ale jest tez ale.... o tym w odpowiedziach na Twe pytania:
1)Touran - miejsce na zapas pod podlogą i nie wplywa to na pojemnosc kufra, tak zaprojektowali w fabryce i możesz sobie odciążyćauto i powiekszyc pojemnosc przewozową poprzez wyrzucenie koła i wożenie zestawu naprawczego, ale jak kto woli; ja wozilem dojazdówkę - wada takiego rozwiązania - wysoka cena zakupu, jak musisz to dokupić
S-Max - producent nie przewidział miejsca na zapas/dojazdówke wewnatrz auta lub na zewnatrz w modelach pierwszych jak i po lifcie w ogóle ino kontrowersyjny zestaw naprawczy(wiem że są farciarze co nie złapali kapcia przez 10lat/500kkm ale do czasu) dopiero w tym najnowszym coś wymyślili, a to wszystko oznacza, że jak lubisz spokój to zmuszony jesteś zainwestować 3-4 stówki na zakup dojzadu w pokrowcu i w świadomie ale przymuszony sposób pogarszasz cechy transportowe tego auta - ja tak uczynilem, mimo ze polise z opcją holowania tez mam - i wówczas juz takiej przewagi w pojemnościach kufrów nie ma - ja kombinuje w fordzie w ten sposób, ze przystawiam dojazdówkę na stojąco i ją mocuję linkami do foteli, stabilizując z drugiej strony bagażem
2) tak, ale choc nie pytasz o to, to jednak w tym punkcie nawiążę do wspomnianej wczesniej praktycznosci turka i nie- forda; mianowicie musisz nie tylko przesunąc fotel ale tez go np wyjac z auta na jakis czas:
Touran - trwa to 15 s i auto jest juz lzejsze o kilkanascie kg , bo tyle waży wyjety fotel - wowczas pozostale 2 mozesz sobie przesuwac w pewnych granicach lewo<--->prawo
S-Max - manewr niewykonalny , pewnie z kluczami specjalistycznymi, jak to bywa, da rade, ale od ręki - zapomnij, a więc kwestia uzyskania max pojemnosci przewozowej wyglada w tych autach inaczej:
turek - robisz auto 2- osobowe ze średniodługą i bardzo głęboką podłogą
ford - auto 2- osobowe(ale jadzie nadal 5 foteli) z dluzszą podlogą ale płytszą
3)Ford wygrywa - matematyka/fizyka jest jedna - auto szersze-->wiecej miejsca miedzy drzwiami--->fotele szersze-->łatwiejszy dostep do pasów
w turku dawalem rade, ale musialem przesunac fotelik z dzieckiem aby je zapiąć i być PEWNYM
4) fakt, nie wiedziałem s-maxa z relingami, ale na dachu wzdłuż drzwi biegną z obu stron listwy w których są z przodu i tylu miejsca do wpięcia bagażnika bazowego, do którego zamontujesz box,rowery, narty etc.
5) nie wiem, bo mialem diesla turka i obecny s0max jest tez klekot
i jesli ma to miec jakies odniesienie to turek był o 1/2 litra oszczedniejszy ale i motorek mniejszy i auto lzejsze, po prostu inna jazda tymi autami jest
powodzenia i dobrego wyboru
BKC Trendline
-
krzychu271
- Początkujący
- Auto:: 1T1 1.6 MPI '05 LPG
- Imię:: Kris
- Podziękował: 1 raz
Hej, ja mam model Tourana z 2005 roku, 5cio osobowy.
Dojazdówka wejdzie w koło zapasowe o ile podłoga jest głęboka. Jeśli nie to zestaw naprawczy.
Po zamontowaniu butli zostaje sam zetaw + zakupiłem autopomoc w PZU.
Do LPG nadaje się jedynie jeden silnik 1.6 MPI 102KM, mocą nie grzeszy, ale to zależy czego oczekujesz.
Spalanie LPG przy 4 osobowej rodzinie z wózkiem-gondolą(bez składania) i bagażami w 9-10l.
Na tą chwilę jeżdżę z przodu sam. Z konieczności zabawiania dzieci z tyłu siedzi żona na środku + dzieci 2m-c w nosidełku i 18m-c w foteliku.
Żona nie narzeka na brak miejsca, aczkolwiek jak raz zasiadłem 'testowo' na jej miejscu to szału nie było
Możesz 3cie dziecko z przodu wozić z wyłączoną poduszką powietrzną.
Dojazdówka wejdzie w koło zapasowe o ile podłoga jest głęboka. Jeśli nie to zestaw naprawczy.
Po zamontowaniu butli zostaje sam zetaw + zakupiłem autopomoc w PZU.
Do LPG nadaje się jedynie jeden silnik 1.6 MPI 102KM, mocą nie grzeszy, ale to zależy czego oczekujesz.
Spalanie LPG przy 4 osobowej rodzinie z wózkiem-gondolą(bez składania) i bagażami w 9-10l.
Na tą chwilę jeżdżę z przodu sam. Z konieczności zabawiania dzieci z tyłu siedzi żona na środku + dzieci 2m-c w nosidełku i 18m-c w foteliku.
Żona nie narzeka na brak miejsca, aczkolwiek jak raz zasiadłem 'testowo' na jej miejscu to szału nie było
Możesz 3cie dziecko z przodu wozić z wyłączoną poduszką powietrzną.
-
karolg
- Początkujący
- Auto:: Golf V Variant 1.9 tdi 07
- Imię:: Karol
- Podziękował: 1 raz
Pytania dotyczą tourana po 2011.
Ile jest miejsca za kierowcą około 185 cm wysokim?
Czy maxi cosi pebble/city na bazie family fix wejdzie?
Mam ten problem, że w golfie v variant 2007 Się nie mieści...
Ile jest miejsca za kierowcą około 185 cm wysokim?
Czy maxi cosi pebble/city na bazie family fix wejdzie?
Mam ten problem, że w golfie v variant 2007 Się nie mieści...