czy u nas też sie tak wymienia akumulator ?
- turek
- Specjalista
- Auto:: Alhambra 7n,Ibiza 6j
- Imię:: Michal
- Podziękował: 38 razy
- Otrzymał podziękowań: 118 razy
Re: czy u nas też sie tak wymienia akumulator ?
Możesz nie wyciągać obudowy filtra ale jak ci ucieknie-spadnie śruba albo blacha mocująca aku. to jesteś w ciemnej (wiesz gdzie) 

- wesol
- Władca postów
- Auto:: touran BLS i 2x CAYC
- Imię:: Pawel
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowań: 418 razy
ja chyba wymienialme bez rozbebeszania tego wszystkiego. Aczkolwiek zawsze wspomagam sie magnesikiem. Zmienilem z 60Ah na 74 Ah ale chyab tam wikeszy nie wejdzie- no moze 80
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
- gordon
- ____________________
- Auto:: Touran 1.9 TDI BKC '05
- Imię:: Ireneusz
- Podziękował: 115 razy
- Otrzymał podziękowań: 188 razy
W BKC odkręcasz jedną śrubkę od filtra powietrza, podnosisz go do góry. Następnie ściągasz "pokrywkę" aku, wyciągasz przednią plastikową obudowę aku, odkręcasz z lewej strony (stojąc przed autem) blachę mocująca aku do podstawy i wyciągasz aku. 15 minut roboty bez napinki. Acha, przed tym wszystkim oczywiście odkręcasz klemy 

- wkpwojtek
- Zaawansowany
- Auto:: Touran,2.0 BKD, 2005
- Imię:: Wojtek
- Podziękował: 95 razy
- Otrzymał podziękowań: 67 razy
A ja rozwiązałem to sobie tak jak na zdjęciu, czyli wyprofilowałem, przyspawałem sobie "rączkę". Nic nie muszę demontować, odkręcać aby zdemontować i zamontować akumulator.
Wojtek
- spacewalker
- Władca postów
- Auto:: 1T1 CFGC 184KM 420Nm
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 114 razy
- Otrzymał podziękowań: 697 razy
to jak często ty go wyjmujesz ze Ci to potrzebne ?wkpwojtek pisze:A ja rozwiązałem to sobie tak jak na zdjęciu, czyli wyprofilowałem, przyspawałem sobie "rączkę". Nic nie muszę demontować, odkręcać aby zdemontować i zamontować akumulator.
raz na tydzień ?
- wkpwojtek
- Zaawansowany
Nieczęsto, ale kiedyś przy wyciąganiu akumulatora spadło mi mocowanie i aby to się nie powtórzyło takie coś sobie sprawiłem.
Wojtek
- GASIOR997
- Specjalista
- Auto:: SHARAN 7N2
- Imię:: GASIOR
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 60 razy
Ja od kupienia nowy 6 lat nie wyciagałem ani nie ładowałem tylko teraz. Tak wiec troch bez sensu ta raczka
Jak pomogłem to podziękowanie! - Pozdrawiam
- PioDer
- Przeglądacz
- Auto:: 1T2 1.9 BLS '07
- Imię:: Piotr
- Podziękował: 24 razy
- Otrzymał podziękowań: 11 razy
Nie wiem, ja wyciągałem akumulator o 1:00 w nocy, przy -20 stopniowym mrozie i pomijając odkręcenie śruby trzymającej aku to nie rozbebeszałem pół samochodu. Nie zgubiłem też tej w/w śruby, mimo, że robiłem to pierwszy raz 

- wkpwojtek
- Zaawansowany
To gratuluję. Śruba mocująca akumulator przy jego podstawie jest tak usytuowana, że za dnia trzeba się nagimnastykować aby ją zobaczyć , a tu proszę noc, -20 i bez problemu. Tylko pogratulować.PioDer pisze:Nie wiem, ja wyciągałem akumulator o 1:00 w nocy, przy -20 stopniowym mrozie i pomijając odkręcenie śruby trzymającej aku to nie rozbebeszałem pół samochodu. Nie zgubiłem też tej w/w śruby, mimo, że robiłem to pierwszy raz
A ja sobie zrobiłem i mam.GASIOR997 pisze:Ja od kupienia nowy 6 lat nie wyciagałem ani nie ładowałem tylko teraz. Tak wiec troch bez sensu ta raczka
Wojtek
- Golas
- Przeglądacz
- Auto:: Touran 1T1 2.0 TDi
- Imię:: Adam
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowań: 51 razy
- Kontakt:
Zeby każdemu tak idealnie wszystko wychodziło nic nie spadało , aku nie padało , auta chodziły jak trzeba to po co te manuale to forum rady podpowiedzi jak każdy wszystko umie i potrafi na cycuś glancuś ?
Pytacie ilde razy to wyciąga... ja mam auto 1,5 roku może już z 3razy wyciągałem 2x do ładowania nim odkryłem że coś bierze mi prąd i ost jak auto 3 czy 4 dni nie było uruchamiane po większych mrozach... owszem nic mi nie spadło ale nie każdy ma zmysł czy umiejętności bądź na tyle cierpliwości by nie spadło... kolega pokazał jakieś rozwiązanie wiec o.k po co to "jechac" - nic mi nie spadło, ile x wyjmujesz w tyg... jak kolegę irytowało mocowanie to tak to przerobił by go już nie wkurzało...
A ja rozwiązuje to po prostu dłuższą przedłużka do klucza nasadowego a na końcu wciskam ręke i odkręcam bez demontażu filtra...
Pytacie ilde razy to wyciąga... ja mam auto 1,5 roku może już z 3razy wyciągałem 2x do ładowania nim odkryłem że coś bierze mi prąd i ost jak auto 3 czy 4 dni nie było uruchamiane po większych mrozach... owszem nic mi nie spadło ale nie każdy ma zmysł czy umiejętności bądź na tyle cierpliwości by nie spadło... kolega pokazał jakieś rozwiązanie wiec o.k po co to "jechac" - nic mi nie spadło, ile x wyjmujesz w tyg... jak kolegę irytowało mocowanie to tak to przerobił by go już nie wkurzało...
A ja rozwiązuje to po prostu dłuższą przedłużka do klucza nasadowego a na końcu wciskam ręke i odkręcam bez demontażu filtra...
-
- Expert
- Auto:: Golf 5
- Imię:: Dexter
- Podziękował: 43 razy
- Otrzymał podziękowań: 148 razy
Eee no fajny patent ale... aby otworzyć pokrywę aku to trzeba odkręcić rączkę/uchwyt aku?
Jeśli tak to ja bym ją przekręcił na bok i będzie rączka i pokrywę da się otworzyć
Jeśli tak to ja bym ją przekręcił na bok i będzie rączka i pokrywę da się otworzyć

- wkpwojtek
- Zaawansowany
Bez problemu otworzysz pokrywę. Rączkę można wyprofilować w przeciwną stronę też nie problem.dexter23pl pisze:Eee no fajny patent ale... aby otworzyć pokrywę aku to trzeba odkręcić rączkę/uchwyt aku?
Wojtek