dave091 pisze:Mógłby mi ktoś powiedzieć co to za część na tym zdjęciu i czy jest niezbędna do działania webasto
1. będzie działać
2. proces spalania jest regulowany m.in. poprzez zmianę stosunku powietrza do paliwa, reguluje się to fabrycznie z założonym filtrem, brak filtra powoduje wyższy stosunek powietrza do paliwa czyli uboższą mieszankę, jaki konkretnie to ma wpływ i ilu procentowy to już musisz w Webasto dział serwisowy pytać, ja mogę metodą indukcji powiedzieć że na pewno ma i tyle...
Pozwolę sobie odkopać temat pilotów T100 od Mercedesa i pokazać zasadniczą różnicę po między oryginalnym pilotem T100 Webasto i T100 dla Mercedesa.Okazuje się że można włączyć i wyłączyć ogrzewanie postojowe.
Film wszystko wyjaśni.
poprawiony link. https://www.youtube.com/watch?v=amcaFFctnI0&t=37s
Ps.niestety dźwięk mi wycieli ze względu na prawa autorskie-radio w tle.
Ostatnio zmieniony sob sty 28, 2017 12:13 przez hagio, łącznie zmieniany 2 razy.
Jaką macie ustawioną temperaturę płynu przy której startuje nadmuch ciepłego powietrza do wnętrza auta? Wczoraj zamontowałem panel z webasto, nadmuch startuje od razu po uruchomieniu pieca. Tak jak już ktoś pisał w tym wątku, nadmuch zimnego powietrza zaraz po odpaleniu pieca jest bez sensu.
dr.mic pisze:Jaką macie ustawioną temperaturę płynu przy której startuje nadmuch ciepłego powietrza do wnętrza auta? Wczoraj zamontowałem panel z webasto, nadmuch startuje od razu po uruchomieniu pieca. Tak jak już ktoś pisał w tym wątku, nadmuch zimnego powietrza zaraz po odpaleniu pieca jest bez sensu.
Hm....nie można ustawić temperatury płynu przy której startuje nadmuch. Nie wiem jak to sprawdzałeś? Możliwe że silnik był ciepły? Kluczyk w stacyjce przekręcony ???Jak masz możliwość podeslij plik csv. W vcds jest zakładka aplikacje-controller channel map wpisz 18 zaznacz bloki pomiarowe i kanaly adaptacyjne oraz zaznacz csv file i GO. pliki zapiszą się w katalogu LOG w folderze vcds. Domyślnie c:program files/ross-tech/vcds/logs
dr.mic pisze:Jaką macie ustawioną temperaturę płynu przy której startuje nadmuch ciepłego powietrza do wnętrza auta? Wczoraj zamontowałem panel z webasto, nadmuch startuje od razu po uruchomieniu pieca. Tak jak już ktoś pisał w tym wątku, nadmuch zimnego powietrza zaraz po odpaleniu pieca jest bez sensu.
Hm....nie można ustawić temperatury płynu przy której startuje nadmuch. Nie wiem jak to sprawdzałeś? Możliwe że silnik był ciepły? Kluczyk w stacyjce przekręcony ???Jak masz możliwość podeslij plik csv. W vcds jest zakładka aplikacje-controller channel map wpisz 18 zaznacz bloki pomiarowe i kanaly adaptacyjne oraz zaznacz csv file i GO. pliki zapiszą się w katalogu LOG w folderze vcds. Domyślnie c:program files/ross-tech/vcds/logs
Może źle zadałem pytanie. Chodzi mi o to, jaką macie ustawioną temperaturę przy której uruchomiane są nawiewy po odpaleniu pieca, w aucie z nieuruchomionym silnikiem? Kolega Jarry w tym wątku opisał gdzie to ustawić w VCDSie.
Nawiew się uruchamia po kilkunastu sekundach i dmucha taką temperaturą jaką piec zdążył już zagrzać ,tak samo jak ogrzewanie podczas jazdy(zimny silnik), ustawisz 22 a sterownik i tak otwiera klapę z temp.na maxa i w miarę uzyskiwania coraz to większej temp. silnika przymyka klapę tak by trzymać te 22
Witam , Może mi ktoś powiedzieć na czy polegają różnice sterowników Telestart T91R a T91LIN pierwszy sterownik podłączony do mojego webasto tero top V startuje i odpala piec prawidłowo i nie ma problemu z przyczeniem pilotów a w przypadku drugiego zero reakcji i przyuczenie pilota też nie wychodzi , drugie moje pytanie czy można zastąpić działający sterownik T91R w moim webasto na nowszy T91/T100 bo w moim przypadku zero reakcji , ewentualnie na czym polega różnica z góry bardzo dziękuję i pozdrawiam
Ryszard1201 pisze:Witam , Może mi ktoś powiedzieć na czy polegają różnice sterowników Telestart T91R a T91LIN pierwszy sterownik podłączony do mojego webasto tero top V startuje i odpala piec prawidłowo i nie ma problemu z przyczeniem pilotów a w przypadku drugiego zero reakcji i przyuczenie pilota też nie wychodzi , drugie moje pytanie czy można zastąpić działający sterownik T91R w moim webasto na nowszy T91/T100 bo w moim przypadku zero reakcji , ewentualnie na czym polega różnica z góry bardzo dziękuję i pozdrawiam
T91 Lin jest od aut golf Vll,Octavia,passat b8 w których zastosowano protokół LIN sterujący pracą pieca i nie tylko. Local Interconnect Network (LIN)
Centralka t91/t100 daje o wiele wiecej możliwości nie tylko ON/OFF warunek oryginalny pilot z logo WEBASTO. I tak pilot t91 za pomocą odpowiedniej sekwencji guzikami zmienia tryb pracy z grzania na wentylację oraz czas pracy. Przy pilocie oryginalnym t100 z logo webasto dostajemy o wiele wiecej opcji(informacje na wyświetlaczu) ,można sprawdzić temperaturę wewnątrz auta (jesli jest podpięty czujnik temperatury) zaprogramować timer,włączyć jedeno z 5 ustawień komfortowych HTM. Grzanie/wentylacja. I co ważne można centralkę przeprogramować tak żeby włączać funkcje HTM z naszymi ustawieniami. Na foto oryginalne piloty i centralka t91/t100 htm/t91r/t91 LIN
Witam szanowne grono, pytanie mam czy to urządzenie http://www.ebay.de/itm/132060768347
będę mógł zamontować do mojego Turka 1.9Tdi BXE 2006.
Pozdrowionka
bins66 pisze:Witam szanowne grono, pytanie mam czy to urządzenie http://www.ebay.de/itm/132060768347
będę mógł zamontować do mojego Turka 1.9Tdi BXE 2006.
Pozdrowionka
Sent from my SM-G900F using Tapatalk
będzie pasować. Nie wiemy jakie masz zamiary, ale jak planujesz przejść z dogrzewacza na pełne grzanie to co najmniej potrzebujesz FULL FIS, żeby móc sterować pracą pieca, jeśli zależy ci na grzaniu na wył silniku. Jeśli nie masz, to wtedy dochodzi dołożenie centralki, anteny i pilota. Oczywiście te dwie pozycje można ze sobą łączyć (licznik+sterowanie pilotem), wtedy można mieć tzw full wypas