VW Touran Webasto Rozbudowa dogrzewacza Ogrzewanie postojowe

Czyli: chłodzenie, grzanie, termostat, chłodnice, webasto, nagrzewnica

Czy skorzystałeś? Warto było napisać?

Zdecydowanie tak, mam zamiar przerabiać
152
57%
Zdecydowanie tak, nie będę przerabiać samodzielnie
59
22%
Zdecydowanie tak, już przerobiłem
56
21%
Nic nowego się nie dowiedziałem, nie będę przerabiać
1
0%
Nic nowego się nie dowiedziałem, mam przerobione
1
0%

Liczba głosów: 269

Awatar użytkownika
jarry
Władca postów
Auto:: 1T1 '05, 521 '10, 542 '11
Imię:: Rołbert
Podziękował: 584 razy
Otrzymał podziękowań: 829 razy

Re: VW Touran Webasto Rozbudowa dogrzewacza Ogrzewanie posto

Post autor: jarry »

dave091 pisze:Mógłby mi ktoś powiedzieć co to za część na tym zdjęciu i czy jest niezbędna do działania webasto
1. będzie działać
2. proces spalania jest regulowany m.in. poprzez zmianę stosunku powietrza do paliwa, reguluje się to fabrycznie z założonym filtrem, brak filtra powoduje wyższy stosunek powietrza do paliwa czyli uboższą mieszankę, jaki konkretnie to ma wpływ i ilu procentowy to już musisz w Webasto dział serwisowy pytać, ja mogę metodą indukcji powiedzieć że na pewno ma i tyle...
pozdraVWiam, jarry
TEL. 66(osiem) 403 66(dziewięć)

"Frustra vivit, qui nemini prodest"

*PW wyłączone - proszę pisać na email
*moje auto http://touranklub.pl/forum/viewtopic.php?p=7898
*mój kanał YT - http://www.youtube.com/user/VWTouranPol ... ist&view=1
Awatar użytkownika
hagio
Expert
Auto:: TRENDLINE 2.0 16V BKD2005
Imię:: BARTOSZ
Podziękował: 276 razy
Otrzymał podziękowań: 153 razy
Kontakt:

Post autor: hagio »

PIOTREL pisze:Niby dlaczego ma długo nie działać?
Są piece które tego nie mają i działają.
Zaciągnie syf/wodę ,w pierwszej kolejności dostanie po dupie wentylator a jak nie to komora spalania zostanie zapchana.
Awatar użytkownika
pudel77
Przeglądacz
Auto:: 1.9 BLS 2007 Trendline
Imię:: Zbyszek
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowań: 16 razy

Post autor: pudel77 »

Thermo Top C - działa bez tego od 2010r - nie założyłem filtra bo na all... akurat były drogie. Założyłem przewód gumowy zakończony niczym.

pozdrawiam
--------------------------------------------------------
bynajmniej nie znaczy przynajmniej
Awatar użytkownika
hagio
Expert
Kontakt:

Pozwolę sobie odkopać temat pilotów T100 od Mercedesa i pokazać zasadniczą różnicę po między oryginalnym pilotem T100 Webasto i T100 dla Mercedesa.Okazuje się że można włączyć i wyłączyć ogrzewanie postojowe.
Film wszystko wyjaśni.
poprawiony link.
https://www.youtube.com/watch?v=amcaFFctnI0&t=37s
Ps.niestety dźwięk mi wycieli ze względu na prawa autorskie-radio w tle.
Ostatnio zmieniony sob sty 28, 2017 12:13 przez hagio, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
dr.mic
Początkujący
Auto:: VW Touran 2.0TDI 2006
Imię:: Michał
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Post autor: dr.mic »

Jaką macie ustawioną temperaturę płynu przy której startuje nadmuch ciepłego powietrza do wnętrza auta? Wczoraj zamontowałem panel z webasto, nadmuch startuje od razu po uruchomieniu pieca. Tak jak już ktoś pisał w tym wątku, nadmuch zimnego powietrza zaraz po odpaleniu pieca jest bez sensu.
Awatar użytkownika
hagio
Expert
Kontakt:

dr.mic pisze:Jaką macie ustawioną temperaturę płynu przy której startuje nadmuch ciepłego powietrza do wnętrza auta? Wczoraj zamontowałem panel z webasto, nadmuch startuje od razu po uruchomieniu pieca. Tak jak już ktoś pisał w tym wątku, nadmuch zimnego powietrza zaraz po odpaleniu pieca jest bez sensu.
Hm....nie można ustawić temperatury płynu przy której startuje nadmuch. Nie wiem jak to sprawdzałeś? Możliwe że silnik był ciepły? Kluczyk w stacyjce przekręcony ???Jak masz możliwość podeslij plik csv. W vcds jest zakładka aplikacje-controller channel map wpisz 18 zaznacz bloki pomiarowe i kanaly adaptacyjne oraz zaznacz csv file i GO. pliki zapiszą się w katalogu LOG w folderze vcds. Domyślnie c:program files/ross-tech/vcds/logs
Awatar użytkownika
dr.mic
Początkujący

hagio pisze:
dr.mic pisze:Jaką macie ustawioną temperaturę płynu przy której startuje nadmuch ciepłego powietrza do wnętrza auta? Wczoraj zamontowałem panel z webasto, nadmuch startuje od razu po uruchomieniu pieca. Tak jak już ktoś pisał w tym wątku, nadmuch zimnego powietrza zaraz po odpaleniu pieca jest bez sensu.
Hm....nie można ustawić temperatury płynu przy której startuje nadmuch. Nie wiem jak to sprawdzałeś? Możliwe że silnik był ciepły? Kluczyk w stacyjce przekręcony ???Jak masz możliwość podeslij plik csv. W vcds jest zakładka aplikacje-controller channel map wpisz 18 zaznacz bloki pomiarowe i kanaly adaptacyjne oraz zaznacz csv file i GO. pliki zapiszą się w katalogu LOG w folderze vcds. Domyślnie c:program files/ross-tech/vcds/logs
Może źle zadałem pytanie. Chodzi mi o to, jaką macie ustawioną temperaturę przy której uruchomiane są nawiewy po odpaleniu pieca, w aucie z nieuruchomionym silnikiem? Kolega Jarry w tym wątku opisał gdzie to ustawić w VCDSie.
Awatar użytkownika
Muti
Władca postów
Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
Imię:: Mateusz
Podziękował: 75 razy
Otrzymał podziękowań: 365 razy

Post autor: Muti »

U mnie zawsze startowały z 22stopnie.
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy :)
Awatar użytkownika
dr.mic
Początkujący

Muti pisze:U mnie zawsze startowały z 22stopnie.
U mnie też jest 22 stopnie na panelu. Nawiew od razu Ci się uruchamia po starcie pieca na zimnym silniku?
Awatar użytkownika
turek
Specjalista
Auto:: Alhambra 7n,Ibiza 6j
Imię:: Michal
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowań: 118 razy

Post autor: turek »

Nawiew się uruchamia po kilkunastu sekundach i dmucha taką temperaturą jaką piec zdążył już zagrzać ,tak samo jak ogrzewanie podczas jazdy(zimny silnik), ustawisz 22 a sterownik i tak otwiera klapę z temp.na maxa i w miarę uzyskiwania coraz to większej temp. silnika przymyka klapę tak by trzymać te 22
Awatar użytkownika
dr.mic
Początkujący

Ok, to co się ustawia w adaptacjach pieca kanał 16?
Ryszard1201
Auto:: Audii A6 3.0
Imię:: Ryszard

Post autor: Ryszard1201 »

Witam , Może mi ktoś powiedzieć na czy polegają różnice sterowników Telestart T91R a T91LIN pierwszy sterownik podłączony do mojego webasto tero top V startuje i odpala piec prawidłowo i nie ma problemu z przyczeniem pilotów a w przypadku drugiego zero reakcji i przyuczenie pilota też nie wychodzi , drugie moje pytanie czy można zastąpić działający sterownik T91R w moim webasto na nowszy T91/T100 bo w moim przypadku zero reakcji , ewentualnie na czym polega różnica z góry bardzo dziękuję i pozdrawiam
Awatar użytkownika
hagio
Expert
Kontakt:

Ryszard1201 pisze:Witam , Może mi ktoś powiedzieć na czy polegają różnice sterowników Telestart T91R a T91LIN pierwszy sterownik podłączony do mojego webasto tero top V startuje i odpala piec prawidłowo i nie ma problemu z przyczeniem pilotów a w przypadku drugiego zero reakcji i przyuczenie pilota też nie wychodzi , drugie moje pytanie czy można zastąpić działający sterownik T91R w moim webasto na nowszy T91/T100 bo w moim przypadku zero reakcji , ewentualnie na czym polega różnica z góry bardzo dziękuję i pozdrawiam
T91 Lin jest od aut golf Vll,Octavia,passat b8 w których zastosowano protokół LIN sterujący pracą pieca i nie tylko. Local Interconnect Network (LIN)
Centralka t91/t100 daje o wiele wiecej możliwości nie tylko ON/OFF warunek oryginalny pilot z logo WEBASTO. I tak pilot t91 za pomocą odpowiedniej sekwencji guzikami zmienia tryb pracy z grzania na wentylację oraz czas pracy. Przy pilocie oryginalnym t100 z logo webasto dostajemy o wiele wiecej opcji(informacje na wyświetlaczu) ,można sprawdzić temperaturę wewnątrz auta (jesli jest podpięty czujnik temperatury) zaprogramować timer,włączyć jedeno z 5 ustawień komfortowych HTM. Grzanie/wentylacja. I co ważne można centralkę przeprogramować tak żeby włączać funkcje HTM z naszymi ustawieniami. Na foto oryginalne piloty i centralka t91/t100 htm/t91r/t91 LIN
Załączniki
14865692058681183261037.jpg
Awatar użytkownika
bins66
Początkujący
Auto:: 1.9tdi 2006 BXE
Imię:: Damian
Podziękował: 63 razy
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: bins66 »

Witam szanowne grono, pytanie mam czy to urządzenie http://www.ebay.de/itm/132060768347
będę mógł zamontować do mojego Turka 1.9Tdi BXE 2006.
Pozdrowionka

Sent from my SM-G900F using Tapatalk
Awatar użytkownika
jaras99
Specjalista
Auto:: Audi A4 B6 1.9TDI AVF
Imię:: Jarek
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowań: 64 razy

Post autor: jaras99 »

bins66 pisze:Witam szanowne grono, pytanie mam czy to urządzenie http://www.ebay.de/itm/132060768347
będę mógł zamontować do mojego Turka 1.9Tdi BXE 2006.
Pozdrowionka

Sent from my SM-G900F using Tapatalk
będzie pasować. Nie wiemy jakie masz zamiary, ale jak planujesz przejść z dogrzewacza na pełne grzanie to co najmniej potrzebujesz FULL FIS, żeby móc sterować pracą pieca, jeśli zależy ci na grzaniu na wył silniku. Jeśli nie masz, to wtedy dochodzi dołożenie centralki, anteny i pilota. Oczywiście te dwie pozycje można ze sobą łączyć (licznik+sterowanie pilotem), wtedy można mieć tzw full wypas ;)
ODPOWIEDZ