yox: względy rodzinne (powiększenie)
VW Touran - dlaczego ?
- yox
- Władca postów
- Auto:: 1.9 TDI BXE 07 R-Line C.M
- Imię:: Marek
- Podziękował: 240 razy
- Otrzymał podziękowań: 673 razy
VW Touran - dlaczego ?
Witam, ciekawy jestem co zadecydowało o tym, że Wasz wybór padł na VW Touran ?
To że jest The Best każdy wie, ale... zanim sie przekonał musiał dokonać wyboru
więc zaczynamy:
-
VWariaT
- Zaawansowany
- Auto:: 1T2 2.0TDI
- Imię:: VWariaT
- Podziękował: 13 razy
- Otrzymał podziękowań: 55 razy
Re: VW Touran - dlaczego ?
Heh... no w sumie ja też ze względu na powiększenie rodziny.
Przesiadka z małego 3 drzwiowego polo do takiego "autobusu" to sama przyjemność
Przesiadka z małego 3 drzwiowego polo do takiego "autobusu" to sama przyjemność
Był: 1T2 -> Z czerni wyłonił się początek....
Jest: Citroen DS5 Sport Chic 'Denon
Jest: Citroen DS5 Sport Chic 'Denon
- piotrh4
- Przeglądacz
- Auto:: Touran 2.0 Bkd 2004r
- Imię:: Piotr
- Podziękował: 29 razy
- Otrzymał podziękowań: 38 razy
Ja to sam niewiem mi to się bardzo podobał i jest numer 1 tym co jezdziłem prywatnie i służbowo
Wysłane z mojego SM-J510FN przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego SM-J510FN przy użyciu Tapatalka
- turek
- Specjalista
- Auto:: Alhambra 7n,Ibiza 6j
- Imię:: Michal
- Podziękował: 38 razy
- Otrzymał podziękowań: 118 razy
U mnie było na odwrót,wpierw auto a później się zastanawiałem po co mi taki czerwony autobus? pojeżdżę z rok i sprzedamyox pisze:To że jest The Best każdy wie, ale
- KriSSo
- Specjalista
- Auto:: Golf MK7.5 variant
- Imię:: Kris
- Podziękował: 26 razy
- Otrzymał podziękowań: 82 razy
- Kontakt:
W moim przypadku głównym powodem zakupu było powiększenie rodziny. To znakomite auto dla rodzin z małymi dziećmi - ustawne, stosunkowo wygodne, wyższe (ochrona kręgosłupa przy sadzaniu dzieci), a przy tym zwrotne, krótkie (łatwość parkowania). Jest to świetne auto dla osób, które od auta oczekują jazdy z punktu A do B i ....... i tyle. Natomiast braki w wyposażeniu najnowszego modelu i nuda jeśli chodzi o wrażenia z jazdy (po 5 -6 latach mojego użytkowania) będą głównymi czynnikami, które prawdopodobnie przesądzą o nie kupieniu kolejnego Tourana. Piszę prawdopodobnie, albowiem może jeszcze zmienię zdanie (żona potwornie napiera na kolejnego Tourana, a ja tylko śmieci w domu wynoszę). Wszystko się okaże w przyszłym roku. Póki co, pojeżdżę jeszcze roczek.
A co w takim razie niby nie powoduje nudy jeśli chodzi o jazdę w jakimś tam moim mniemaniu? A nie wiem, jest kilka pomysłów, trochę rozbieżnych niestety, ale np: Superb Sportline 2.0 TSI 4x4, albo Golf variant R, albo Leon ST Cupra 4Drive. O tego typu coś ....
A co w takim razie niby nie powoduje nudy jeśli chodzi o jazdę w jakimś tam moim mniemaniu? A nie wiem, jest kilka pomysłów, trochę rozbieżnych niestety, ale np: Superb Sportline 2.0 TSI 4x4, albo Golf variant R, albo Leon ST Cupra 4Drive. O tego typu coś ....
- Cesarz
- Władca postów
- Auto:: 5T1 2.0TDI, DFHA 2017
- Imię:: Michał
- Podziękował: 629 razy
- Otrzymał podziękowań: 223 razy
KriSSo, szukasz wrażeń z jazdy? Polecam MINI Cooper S wersja 4all CLUBMAN, mały ale wariat. Daga zachorowała na Countrymana... A Touran to Touran, do bólu praktyczny i 5T1 już nie taki prosty w środku...

1T1 HL 2005 2.0 TDI BKD+ 176KM/350Nm
5T1 HL 2017 2.0 TDI DFHA 190KM/400Nm
5T1 HL 2017 2.0 TDI DFHA 190KM/400Nm
- Johny7205
- ____________________

- Auto:: 1T2T21 1.9TDI Trendline+
- Imię:: Janek
- Podziękował: 69 razy
- Otrzymał podziękowań: 60 razy
Touran niezależnie od generacji - był, jest i będzie autem do bólu praktycznym, pakownym i wygodnym. Moje 1T2 uważam za nie mniej wygodne od Superba którym jeździłem i passata B8 którym aktualnie jeżdżę. 1t2 jest tylko zdecydowanie głośniejsze z uwagi na pompowtryskiwacze.
Poza tym, dokładnie tak jak pisałeś KriSSo, Touran jest niewielkim gabarytowo (w porównaniu z Smaxem lub Sharanem) ale bardzo przestronnym autem.
Natomiast auta typu Golf variant R albo Superb Sportline może już nie są tak pakowne jak Touran ale mają ważną dla mnie zaletę: za pomocą jednego przycisku: w trybie ECO stają się spokojnym, oszczędnym wozidłem dzieci do szkoły a po zmianie na tryb RACE przeobrażają się w agresywną zabawkę dla dużych chłopców(300 KM) z super brzmieniem wydechu i silnika. Po kilkudniowych testach Golfika R, chodzi mi strasznie po głowie to wozidełko......

Te zegary obok na fotce są właśnie z testowanego R Golfika
Poza tym, dokładnie tak jak pisałeś KriSSo, Touran jest niewielkim gabarytowo (w porównaniu z Smaxem lub Sharanem) ale bardzo przestronnym autem.
Natomiast auta typu Golf variant R albo Superb Sportline może już nie są tak pakowne jak Touran ale mają ważną dla mnie zaletę: za pomocą jednego przycisku: w trybie ECO stają się spokojnym, oszczędnym wozidłem dzieci do szkoły a po zmianie na tryb RACE przeobrażają się w agresywną zabawkę dla dużych chłopców(300 KM) z super brzmieniem wydechu i silnika. Po kilkudniowych testach Golfika R, chodzi mi strasznie po głowie to wozidełko......
Te zegary obok na fotce są właśnie z testowanego R Golfika

- KriSSo
- Specjalista
- Kontakt:
To teraz rozumiesz o co mi chodziJohny7205 pisze:w trybie ECO stają się spokojnym, oszczędnym wozidłem dzieci do szkoły a po zmianie na tryb RACE przeobrażają się w agresywną zabawkę dla dużych chłopców(300 KM) z super brzmieniem wydechu i silnika.
Ale odstawiając już na bok fantazje związane z kryzysem wieku średniego, w nowym Touranie denerwuje mnie konkretnie to, że:
1. Nie można uzyskać napędu 4x4.
2. Nie można połączyć sensownego dla mnie silnika, tym razem benzynowego z rozsądną skrzynią biegów (czy to manual, czy DSG6 lub najnowsza DSG7, ale NIE DQ200 - śmietnik).
3. Jest niby mocny diesel, z potężnym momentem 400 Nm, to co stało na przeszkodzie, żeby takim jak ja zrobić dobrze i zapodać 2.0 TSI 220 KM, a zamiast tego proponuje mi się 1.8 TSI z poprzycinanym momentem z powodu kiepskiej skrzyni?
4. Nie można dobrać Dynaudio, choć w niemal każdym innym modelu można.
5. Nie można dobrać sportowego zawieszenia, choć w niemal każdym innym modelu można.
- wesol
- Władca postów
- Auto:: touran BLS i 2x CAYC
- Imię:: Pawel
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowań: 420 razy
Hmm w S-maxie byl silnik 2.5T z dosc duza iloscia powera pod maska a mimo to nadal auto rodzinne. Sharany pierwszej generacji robione do 2010 roku tez nie doczekaly zadnej jednostki z mocnym silnikiem bo ten 2.8 wolnossacy mimo ze niby ma 204 konie szalu nie robil. Zawsze to chyba latwiej zapakowac R4 turbo jak V6.
4x4 to w obecnych czasach kicz. Nie powinno sie tego nazywac 4x4. Caly czas jest to naped na przednia os a tylna dolaczana jest tylko gdy przednie kola maja uslizg. Tuszajac zrywnie na tyle by nie palic laczka jednak energicznie to tylna os nas tylko hamuje bo jest wleczona. Nic nie ciagnie. Ten tylny naped to nie wiem czy statystycznie ciagnie choc 1-2 % calego zywota auta.
4x4 to w obecnych czasach kicz. Nie powinno sie tego nazywac 4x4. Caly czas jest to naped na przednia os a tylna dolaczana jest tylko gdy przednie kola maja uslizg. Tuszajac zrywnie na tyle by nie palic laczka jednak energicznie to tylna os nas tylko hamuje bo jest wleczona. Nic nie ciagnie. Ten tylny naped to nie wiem czy statystycznie ciagnie choc 1-2 % calego zywota auta.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
- KriSSo
- Specjalista
- Kontakt:
Niestety, to nie jest prawda. Jeśli mowa na przykład o haldexie IV lub V generacji, stosowanie pojęcia oś dołączana jest nadużyciem. Zawsze tylna oś otrzymuje co najmniej 4% siły napędowej w przypadku haldexa 4 generacji i co najmniej 10% napędu w haldexie V generacji. Czyli oś tylna jest napędzana stale, choć w niepełnym zakresie.wesol pisze:4x4 to w obecnych czasach kicz. Nie powinno sie tego nazywac 4x4. Caly czas jest to naped na przednia os a tylna dolaczana jest tylko gdy przednie kola maja uslizg.
Proszę obejrzeć sobie ten filmik, będzie tam również wyjaśniona kwestia uślizgu i "dołączania" tyłu.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=erFcs76KpLk[/youtube]
- Johny7205
- ____________________

- Auto:: 1T2T21 1.9TDI Trendline+
- Imię:: Janek
- Podziękował: 69 razy
- Otrzymał podziękowań: 60 razy
4motion w VW to nie Thorsen w Audi quatro ale uwierz mi Wesoł, że trakcja jest dużo lepsza z 4motion niż bez. Różnice zauważam na codzień. W teren Passatem nie jeżdzę bo ani samichód ani sprzęgło międzyosiowe tego nie wytrzyma. To naped do bezpiecznej jazdy w każdych warunkach pogodowych na drodze ale nie w terenie.
Po moich przejechanych blisko 80 tys km z 4motion i 500 Nm momentu wiem, że jeśli tylko miałbym kasę na gadżety w aucie to na ten napęd będę się pisał.
By the way ....Smax w jakiejś wysokiej wersji ma mocny silnik + poŕownywalny automat + 4x4 i jest dodatku tańszy od Sharana High. Tyle że Golfika R nie zastąpi w wymiataniu. Na jesieni Golfik R wystąpi z silnikiem po upgradzie do 380 KM fabrycznie. Będzie jazda...
Po moich przejechanych blisko 80 tys km z 4motion i 500 Nm momentu wiem, że jeśli tylko miałbym kasę na gadżety w aucie to na ten napęd będę się pisał.
By the way ....Smax w jakiejś wysokiej wersji ma mocny silnik + poŕownywalny automat + 4x4 i jest dodatku tańszy od Sharana High. Tyle że Golfika R nie zastąpi w wymiataniu. Na jesieni Golfik R wystąpi z silnikiem po upgradzie do 380 KM fabrycznie. Będzie jazda...

- swimmer
- Expert
- Auto:: VW Touran
- Imię:: Lukasz
- Podziękował: 48 razy
- Otrzymał podziękowań: 118 razy
wracając do Głównego Tematu...
Rozsiałem informację, że szukam rodzinnego auta. Najchętniej minivana.
Zadzwonił kolega-mechanik.
- Ty szukasz jakiegos większego auta? Bo mój sasiad chce sprzedać Tourana, rozsadna fura, wszystko z nim OK.
To był poniedziałek, w czwartek juz był mój
Rozsiałem informację, że szukam rodzinnego auta. Najchętniej minivana.
Zadzwonił kolega-mechanik.
- Ty szukasz jakiegos większego auta? Bo mój sasiad chce sprzedać Tourana, rozsadna fura, wszystko z nim OK.
To był poniedziałek, w czwartek juz był mój
- wkpwojtek
- Zaawansowany
- Auto:: Touran,2.0 BKD, 2005
- Imię:: Wojtek
- Podziękował: 95 razy
- Otrzymał podziękowań: 67 razy
...bo w momencie zakupu był lepiej utrzymany od passata. Zgadzam się, że to auto rodzinne, pakowne, dość przestronne no i tyle. Zawieszenie stabilne dające poczucie bezpieczeństwa ale twarde, za twarde. Wnętrze słabo wyciszone, silnik głośny i mimo 140 km nie robi szału, to takie minimum jakie to auto powinno mieć pod maską. Spalanie w mieście 10 litrów, w trasie 6,5 - 7,5 przy normalnej jeździe, wiec też wielkim osiągnięciem nie jest. Tourany do modelu przynajmniej 1T3, borykają się z korozją, a o wadach konstrukcyjnych nawet nie wspomnę, bo są bardzo dobrze znane. Auto w skali od 1 do 10 oceniam na 6.
Wojtek
- Paweł.F
- ____________________

- Auto:: TOURAN 1,9 TDI, 2007
- Imię:: Paweł
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowań: 28 razy
... bo nadszedł czas na zmiany. Poprzednim samochodem jeździłem już 10 lat (Ford Mondeo mkIII, r.2000). A że trafiło się auto "pewne", to... jest. I okazało się dobrym wyborem. Technicznie b. dobrze utrzymane. Dla mnie przynajmniej wygodniejsze nieporównywalnie, bardziej przemyślane jako samochód do podróżowania, mało kłopotliwy w eksploatacji (od momentu kupienia (lipiec 2016) byłem tylko raz w warsztacie - wymiana oleju, rozrządu (czas nadszedł) i filtrów. Duży bagażnik i przestrzeń dla pasażerów - mimo mniejszych gabarytów przestrzeni więcej niż w Mondku. No można wymieniać i chwalić - każdy wg. uznania. Dla mnie jedno jest pewne - jako 9. auto w mojej karierze sprawuje się znakomicie. Wiem, nie ma co porównywać - była Syrenka (wcześniej jednoślad - CZ350), maluch, duży Fiat, Ford Taunus, jeden Polonez, drugi Polonez, Daewoo Lanos, Ford Mondeo)... Ale, tak jak myślę i porównuję, to teraz jestem zadowolony jak nigdy wcześniej 
Paweł
- yox
- Władca postów
- Auto:: 1.9 TDI BXE 07 R-Line C.M
- Imię:: Marek
- Podziękował: 240 razy
- Otrzymał podziękowań: 673 razy
.... hehehehe Taunus
a i Granadą się jeżdziło
na 126 P zrobiłem w szkole prawo jazdy