Jaka antena do CB-Radia?

Problemy dotyczące radioodtwarzaczy, zmieniarek, systemów nawigacji, CB itp.
Highline
Użytkownik
Auto:: Touran
Imię::
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Jaka antena do CB-Radia?

Post autor: Highline »

Witam. Jaką antenę polecacie? Mocowanie; lepsze na magnes czy do relinga? Jaka długość będzie odpowiednia?
VW Touran 1.9TDI '08 KLIKNIJ
Rowik
Użytkownik

Post autor: Rowik »

U siebie mam Presidenta Floride. Kabel sam zmieniałem od samej podstawy magnesu i docinałem na długość.
Volkswagen Touran 1.9TDI 2004r TREND 74kW AVQ
Kliknij aby zobaczyć
Awatar użytkownika
spacewalker
Władca postów
Auto:: 1T1 CFGC 184KM 420Nm
Imię:: Marcin
Podziękował: 116 razy
Otrzymał podziękowań: 697 razy

Post autor: spacewalker »

A powiedz mi, czy wyliczałes długosc kabla , czy podciołes jak Ci pasowało?
Rowik
Użytkownik

Post autor: Rowik »

Szczerze mówiąc to jest ciut dłuższy od serii ale właśnie o ten ciut chodziło. To dobrej jakości kabel z grubym, miedzianym oplotem. Jakoś nie zauważyłem pogorszenia jakości tj. zasięgu, szumów itd. Z tego co się orientowałem to "beczek" nie polecam.
Volkswagen Touran 1.9TDI 2004r TREND 74kW AVQ
Kliknij aby zobaczyć
Awatar użytkownika
Turanek
Władca postów
Auto:: 2x5T1
Imię:: Marek
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowań: 111 razy

Post autor: Turanek »

Jest taka zasada - nic nie zastąpi długości. Na krótkiej masz mniejsze odległości odbioru i nadawania. Jeśli ci nie przeszkadza częste pytanie się o drogę, nie masz potrzeby rozmawiać z mijanymi autami, jeździsz dużo w mieście - to krótka.
W swoich mam anteny ok. 145 i 170 cm "w dziurkę" po antenie dachowej, do tego dobre masowanie i SWR ok. 1,2. Jeździłem też z ML'ką na magnesie, ale zmatowiło mi lakier pod przewodem. Nie wiem jakby wyglądał po czasie lakier pod magnesem.
Space, dla mnie to docinanie kabla na długość fali to już dla prawdziwych purystów radiowych w walce o drugie miejsce po przecinku SWR'a
Pozdrawiam

Turanek
R-Line Obrazek
H-Line Obrazek
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów
Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
Imię:: Leszek
Podziękował: 33 razy
Otrzymał podziękowań: 129 razy

Post autor: cheles »

Turanek pisze:Jest taka zasada - nic nie zastąpi długości. Na krótkiej masz mniejsze odległości odbioru i nadawania. Jeśli ci nie przeszkadza częste pytanie się o drogę, nie masz potrzeby rozmawiać z mijanymi autami, jeździsz dużo w mieście - to krótka.
W swoich mam anteny ok. 145 i 170 cm "w dziurkę" po antenie dachowej, do tego dobre masowanie i SWR ok. 1,2. Jeździłem też z ML'ką na magnesie, ale zmatowiło mi lakier pod przewodem. Nie wiem jakby wyglądał po czasie lakier pod magnesem.
Space, dla mnie to docinanie kabla na długość fali to już dla prawdziwych purystów radiowych w walce o drugie miejsce po przecinku SWR'a
Mam pytanie: czy jezeli pod magnes uzyje gumowej nakladki tez mi po jakims czasie zmatowi lakier ? ( jezeli glupie pytanie to przepraszam).
"baci" znaczy pozdrawiam.
Obrazek
VW Touran by chelesline
Awatar użytkownika
Turanek
Władca postów
Auto:: 2x5T1
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowań: 111 razy

Post autor: Turanek »

Pytanie nie jest głupie. Ja jeździłem z magnesówką ok. 6 m-cy i nie zauważyłem różnic. Dodać trzeba, że nie był to okres upałów - tego bym się obawiał. Jeśli będzie to zawsze to samo miejsce i przez długi czas to lakier w tym miejscu będzie się inaczej wybarwiał (płowiał) i wtedy może być różnica...
Pozdrawiam

Turanek
R-Line Obrazek
H-Line Obrazek
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów
Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
Imię:: Leszek
Podziękował: 33 razy
Otrzymał podziękowań: 129 razy

Post autor: cheles »

Turanek pisze:Pytanie nie jest głupie. Ja jeździłem z magnesówką ok. 6 m-cy i nie zauważyłem różnic. Dodać trzeba, że nie był to okres upałów - tego bym się obawiał. Jeśli będzie to zawsze to samo miejsce i przez długi czas to lakier w tym miejscu będzie się inaczej wybarwiał (płowiał) i wtedy może być różnica...
Dzięki za info - na szczęście przyczepiam antenę w różnych miejscach
"baci" znaczy pozdrawiam.
Obrazek
VW Touran by chelesline
Highline
Użytkownik

Właśnie zamówiłem antenę Wilsona 98cm.
Nie mam zamiaru jeździć po mieście z anteną, będę raczej zakładał ją w dłuższe trasy.
Dzięki za porady ;]
Awatar użytkownika
bedin
Początkujący

Post autor: bedin »

wilson b dobrze sciaga, spokojnie mozesz smigac po miescie z ta antena smieci nie bedzie lapac, jeszcze zalezy tez od radia bardzo duzo. :P

a co do matowienia lakieru... to jesli bedziesz jezdzil dlugo ( 6 mies, rok, wiecej) to zmaatowieje lakier. i pod swiatlo zobaczysz kolka odbite nawet jak bedziesz lecial tempem po dachu. :P

jestem swierzy w touranie i musze ogarnac gdzie zamontowac cb radio :P
Highline
Użytkownik

Po paru miesiącach użytkowania CB z anteny i radia jestem bardzo zadowolony :)
Tylko dodam jeszcze że Radyjko Maxona.

Co do zmatowienia lakieru; zawsze daję antenę w innym miejscu więc raczej nie ma takiej możliwośći :]
Rozważę jeszczę opcję mocowania do relinga...

A radyjko polecam przymocować pod podłokietnikiem :)
Awatar użytkownika
bedin
Początkujący

Post autor: bedin »

ja tam zmieniarke pod podlokietnikiem mam i musze myslec nad innym miejscem, a antekne chce jakas krotka 40cm bo do garazu musi wejsc :D
Awatar użytkownika
Rauko
Expert
Auto:: 06.2006 2.0BMM DSG
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 6 razy

Post autor: Rauko »

To rozważ jeszcze jakąś dłuższą, ale składaną :)
Bo 40cm to raczej marny zasięg :/
Do Niemiec przybyłem, zobaczyłem, sprowadziłem =>Szaraczek - z pomocą znajomego.
Obrazek
Awatar użytkownika
rock4
Specjalista
Auto:: Touran 1,9 AVQ 2003
Otrzymał podziękowań: 20 razy
Kontakt:

Post autor: rock4 »

Ja swoją przygodę z radyjkiem CB zacząłem już ponad 6 lat temu. Jako nowicjusz zdecydowałem się na:
1. zestaw Radio Cobra 19 ULTRA III + HUSTLER IC 100 - radio w tym przypadku mogę nazwać jednym wielkim szumofonem, nie mniej jednak znajomi do tej anteny podłączali ALANY i spisywały się całkiem nieźle.

później było:
2. TTI TCB 881 + ML145 (duży magnes, bez cewki, 145cm dł bata) - z tego zestawu byłem znacznie bardziej zadowolony, bo już tak nie szumiało. Zestaw do teraz ze mną jeździ w służbowym samochodzie.

Kilka miesięcy po zakupie nr.2 kupiłem żonie zestaw CB + antenę a składał się z:
3. OMEGA AM/FM + SUNKER ML 145 - ten zestaw sprawował się znakomicie, aż kombinowałem w jaki sposób zrobić aby się zamienić... Radość nie trwała zbyt długo, bo pewnego razu na dachu po antenie został tylko kikutek kabla - ktoś się nie bał i za*.*ał. Wtedy do Omegi dołączyła antena PRESIDENT MUISSOURI 72cm - jednak mimo swojej 2-krotnie wyższej ceny, uważam że Omega + Sunker był równie dobrym zestawem jeśli nie lepszym.

Obecnie zestaw OMEGA + PRESIDENT jeździ w "Naszym Tarpanku"
...i strzeże nas ode złego. Amen
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Rauko
Expert
Auto:: 06.2006 2.0BMM DSG
Otrzymał podziękowań: 6 razy

Post autor: Rauko »

Ja też jeżdźę z antenką ML145 + do tego ALAN 18 :)
Zestawik całkiem przyjemny, a radyjko z tego co widziałem, to mimo wielu lat na karku nadal trochę kosztuje w ładnym stanie :)
Moje niestety wygląda jak po wojnie, ale działa idealnie, a jako że radia nie widać, to w oczy nie kole :)
ODPOWIEDZ