Jaka antena do CB-Radia?
-
- Użytkownik
- Auto:: Touran
- Imię::
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Jaka antena do CB-Radia?
Witam. Jaką antenę polecacie? Mocowanie; lepsze na magnes czy do relinga? Jaka długość będzie odpowiednia?
VW Touran 1.9TDI '08 KLIKNIJ
- spacewalker
- Władca postów
- Auto:: 1T1 CFGC 184KM 420Nm
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 116 razy
- Otrzymał podziękowań: 697 razy
- Turanek
- Władca postów
- Auto:: 2x5T1
- Imię:: Marek
- Podziękował: 23 razy
- Otrzymał podziękowań: 111 razy
Jest taka zasada - nic nie zastąpi długości. Na krótkiej masz mniejsze odległości odbioru i nadawania. Jeśli ci nie przeszkadza częste pytanie się o drogę, nie masz potrzeby rozmawiać z mijanymi autami, jeździsz dużo w mieście - to krótka.
W swoich mam anteny ok. 145 i 170 cm "w dziurkę" po antenie dachowej, do tego dobre masowanie i SWR ok. 1,2. Jeździłem też z ML'ką na magnesie, ale zmatowiło mi lakier pod przewodem. Nie wiem jakby wyglądał po czasie lakier pod magnesem.
Space, dla mnie to docinanie kabla na długość fali to już dla prawdziwych purystów radiowych w walce o drugie miejsce po przecinku SWR'a
W swoich mam anteny ok. 145 i 170 cm "w dziurkę" po antenie dachowej, do tego dobre masowanie i SWR ok. 1,2. Jeździłem też z ML'ką na magnesie, ale zmatowiło mi lakier pod przewodem. Nie wiem jakby wyglądał po czasie lakier pod magnesem.
Space, dla mnie to docinanie kabla na długość fali to już dla prawdziwych purystów radiowych w walce o drugie miejsce po przecinku SWR'a
- cheles
- Władca postów
- Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
- Imię:: Leszek
- Podziękował: 33 razy
- Otrzymał podziękowań: 129 razy
Mam pytanie: czy jezeli pod magnes uzyje gumowej nakladki tez mi po jakims czasie zmatowi lakier ? ( jezeli glupie pytanie to przepraszam).Turanek pisze:Jest taka zasada - nic nie zastąpi długości. Na krótkiej masz mniejsze odległości odbioru i nadawania. Jeśli ci nie przeszkadza częste pytanie się o drogę, nie masz potrzeby rozmawiać z mijanymi autami, jeździsz dużo w mieście - to krótka.
- Turanek
- Władca postów
- Auto:: 2x5T1
- Podziękował: 23 razy
- Otrzymał podziękowań: 111 razy
Pytanie nie jest głupie. Ja jeździłem z magnesówką ok. 6 m-cy i nie zauważyłem różnic. Dodać trzeba, że nie był to okres upałów - tego bym się obawiał. Jeśli będzie to zawsze to samo miejsce i przez długi czas to lakier w tym miejscu będzie się inaczej wybarwiał (płowiał) i wtedy może być różnica...
- cheles
- Władca postów
- Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
- Imię:: Leszek
- Podziękował: 33 razy
- Otrzymał podziękowań: 129 razy
Dzięki za info - na szczęście przyczepiam antenę w różnych miejscachTuranek pisze:Pytanie nie jest głupie. Ja jeździłem z magnesówką ok. 6 m-cy i nie zauważyłem różnic. Dodać trzeba, że nie był to okres upałów - tego bym się obawiał. Jeśli będzie to zawsze to samo miejsce i przez długi czas to lakier w tym miejscu będzie się inaczej wybarwiał (płowiał) i wtedy może być różnica...
-
- Użytkownik
Właśnie zamówiłem antenę Wilsona 98cm.
Nie mam zamiaru jeździć po mieście z anteną, będę raczej zakładał ją w dłuższe trasy.
Dzięki za porady ;]
Nie mam zamiaru jeździć po mieście z anteną, będę raczej zakładał ją w dłuższe trasy.
Dzięki za porady ;]
- bedin
- Początkujący
wilson b dobrze sciaga, spokojnie mozesz smigac po miescie z ta antena smieci nie bedzie lapac, jeszcze zalezy tez od radia bardzo duzo.
a co do matowienia lakieru... to jesli bedziesz jezdzil dlugo ( 6 mies, rok, wiecej) to zmaatowieje lakier. i pod swiatlo zobaczysz kolka odbite nawet jak bedziesz lecial tempem po dachu.
jestem swierzy w touranie i musze ogarnac gdzie zamontowac cb radio

a co do matowienia lakieru... to jesli bedziesz jezdzil dlugo ( 6 mies, rok, wiecej) to zmaatowieje lakier. i pod swiatlo zobaczysz kolka odbite nawet jak bedziesz lecial tempem po dachu.

jestem swierzy w touranie i musze ogarnac gdzie zamontowac cb radio

-
- Użytkownik
Po paru miesiącach użytkowania CB z anteny i radia jestem bardzo zadowolony 
Tylko dodam jeszcze że Radyjko Maxona.
Co do zmatowienia lakieru; zawsze daję antenę w innym miejscu więc raczej nie ma takiej możliwośći :]
Rozważę jeszczę opcję mocowania do relinga...
A radyjko polecam przymocować pod podłokietnikiem

Tylko dodam jeszcze że Radyjko Maxona.
Co do zmatowienia lakieru; zawsze daję antenę w innym miejscu więc raczej nie ma takiej możliwośći :]
Rozważę jeszczę opcję mocowania do relinga...
A radyjko polecam przymocować pod podłokietnikiem

- rock4
- Specjalista
- Auto:: Touran 1,9 AVQ 2003
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 20 razy
- Kontakt:
Ja swoją przygodę z radyjkiem CB zacząłem już ponad 6 lat temu. Jako nowicjusz zdecydowałem się na:
1. zestaw Radio Cobra 19 ULTRA III + HUSTLER IC 100 - radio w tym przypadku mogę nazwać jednym wielkim szumofonem, nie mniej jednak znajomi do tej anteny podłączali ALANY i spisywały się całkiem nieźle.
później było:
2. TTI TCB 881 + ML145 (duży magnes, bez cewki, 145cm dł bata) - z tego zestawu byłem znacznie bardziej zadowolony, bo już tak nie szumiało. Zestaw do teraz ze mną jeździ w służbowym samochodzie.
Kilka miesięcy po zakupie nr.2 kupiłem żonie zestaw CB + antenę a składał się z:
3. OMEGA AM/FM + SUNKER ML 145 - ten zestaw sprawował się znakomicie, aż kombinowałem w jaki sposób zrobić aby się zamienić... Radość nie trwała zbyt długo, bo pewnego razu na dachu po antenie został tylko kikutek kabla - ktoś się nie bał i za*.*ał. Wtedy do Omegi dołączyła antena PRESIDENT MUISSOURI 72cm - jednak mimo swojej 2-krotnie wyższej ceny, uważam że Omega + Sunker był równie dobrym zestawem jeśli nie lepszym.
Obecnie zestaw OMEGA + PRESIDENT jeździ w "Naszym Tarpanku"
...i strzeże nas ode złego. Amen
1. zestaw Radio Cobra 19 ULTRA III + HUSTLER IC 100 - radio w tym przypadku mogę nazwać jednym wielkim szumofonem, nie mniej jednak znajomi do tej anteny podłączali ALANY i spisywały się całkiem nieźle.
później było:
2. TTI TCB 881 + ML145 (duży magnes, bez cewki, 145cm dł bata) - z tego zestawu byłem znacznie bardziej zadowolony, bo już tak nie szumiało. Zestaw do teraz ze mną jeździ w służbowym samochodzie.
Kilka miesięcy po zakupie nr.2 kupiłem żonie zestaw CB + antenę a składał się z:
3. OMEGA AM/FM + SUNKER ML 145 - ten zestaw sprawował się znakomicie, aż kombinowałem w jaki sposób zrobić aby się zamienić... Radość nie trwała zbyt długo, bo pewnego razu na dachu po antenie został tylko kikutek kabla - ktoś się nie bał i za*.*ał. Wtedy do Omegi dołączyła antena PRESIDENT MUISSOURI 72cm - jednak mimo swojej 2-krotnie wyższej ceny, uważam że Omega + Sunker był równie dobrym zestawem jeśli nie lepszym.
Obecnie zestaw OMEGA + PRESIDENT jeździ w "Naszym Tarpanku"
...i strzeże nas ode złego. Amen