Dokładka foteli na wersje 7-osobową

Wszystko o karoserii na zewnątrz i wnętrzu (naprawy blacharskie, szyby, fotele, tapicerka, plastiki, bagażniki dachowe itp.)
Awatar użytkownika
greg0216
Auto:: Passat B7
Imię:: Grzegorz
Podziękował: 41 razy
Otrzymał podziękowań: 17 razy

Re: Dokładka foteli na wersje 7-osobową

Post autor: greg0216 »

Kolego nie taki diabeł straszny sam to przerabialem rok temu parę godzin i wszystko siedzi na swoim miejscu
Grzegorz
komprez
Auto:: Touran 1.6
Imię:: Adrian
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: komprez »

Koledzy ... bolcuje się z zakupem Turonia ... chcę wersję 7 osobową i na dodatek 1.6MPI z pelnym FIS-em co graniczy z cudem ;)

Jak jest teraz z przeróbką na 7 osób bo przepisy się coś pozmieniały i mogą takie
auto cofnąć na diagnostyce przy badaniu ????
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów
Auto:: touran BLS i 2x CAYC
Imię:: Pawel
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 420 razy

Post autor: wesol »

Nie czemu. Poprostu montujesz czesci jak fabryka przykazala i na skp robisz przeglad czastkowy. Dostajesz papier i lecisz do komuny.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
komprez
Auto:: Touran 1.6
Imię:: Adrian
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: komprez »

No to tak .. ale ponoć jakieś przepisy się zmieniły bo gadałem ze znajomym diagnostą i mówił że jak masz w dowód wbite 5 siedzeń to jadąc z 7 ci nie podbije i na odwrót.. mówie tu o np montażu butli LPG zamiast 7 siedzenia ... wtedy też mówił że nie podbiją bo nie masz możliwości przewożenia 7 osób tylko 6 :) nie wiem ... może się mylę ale wole zapytać ...

No po telefonie do odpowiednich "służb" dowiedziałem się że diagnosta klepnie taki papier jeśli przekładke wykona firma .... i będzie na to faktura ... niestety nie wiem czy każda firma czy tylko taka która się w tym specjalizuje ....
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów

Faktury nie trzeba. Byle nie bylo ciete spawane kombinowane tylko w ori fabryczne miejsca montowane. Kazdy diagnosta kuknie tylko czy jest to poprawnie wykonane i wystawi papier tak jak juz wczesniej mowilem. Komuna wklepuje w dowod. Z kolega tak robilem w touranie i w transporterze t4 i t5.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
Awatar użytkownika
soil
Przeglądacz
Auto:: Touran 09 1.4 TSI BMY DSG
Imię:: Dawid
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Post autor: soil »

Znajomy ostatnio przerabiał temat, i tak samo jak w przypadku kratki (przerejestrowanie z ciężarowego na osobowy) trzeba mieć fakturę na montaż.
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów

Dla kogo ta faktura potrzebna jest. Do komuny czy do skp?
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
Awatar użytkownika
Bzyku
Specjalista
Auto:: BKD, 2008
Imię:: Tomek
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowań: 27 razy

Post autor: Bzyku »

Witam, trzeba mieć fakturę z firmy ktora ma uprawnienia do zmiany homologacji auta, czasem ktos się pyta, czasem nie, ale przepisy mówią, że wkładając siedzenia lub je usuwając, zmienia sie homologację auta.
Był i się zmył Highline z 2003 z 2.0 TDI AZV 7os

Jest Trendline z 2007 z 2.0 TDI BKD + DSG 7os

Będzie ... ?
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów

Ale zakladajac czy sciagajac ja jeszcze nic nie zmienilem. Dopiero bede jechal na skp i robil przeglad szczatkowy i dostane kwit i bede lecial do komuny o wbicie adnitacji w dowodzie ze jest tyle osobowy. Zreszta zaraz zadzwonie do kumpla co to kiedys zesmy u kuzyna w garazu wlasnie robili taka przekladke.

-- N lip 16, 2017 09:07 --

Dobra juz wiem. Koles coprawda nie zglosil tego potym i nadal latal ze w dowodzie 5 osobowy ale mowil ze zaraz sprzedal auto. Dowiadywal sie ze tylko na skp po papier trzeba. Faktura nic nie dowodzi ze ta przekladka jest zrobiona poprawnie. Powiedzial tylko ze robiac taka przekladke to mu na skp powiedzieli zeby rozebeac plastiki przyjechac pokazac czy sa mocowania fabryczne pod trzeci rzad foteli i pasy i potem dopiero zakladac wszystko i ponownie na skp. Oczewiscie nie jest to procedura fachowa ale jeszcze spytam na skp gdzie kiedys pracowalem co i jak. Faktura nie jest zalacznikiem dla nikogo.

-- N lip 16, 2017 09:08 --

Jako mechanik mialbym sobie sam wystawic fakture?
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
Awatar użytkownika
yogicc
Użytkownik
Auto:: Touran 1,9TDI AVQ 2003r
Imię:: Daniel
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowań: 25 razy

Post autor: yogicc »

wesol pisze:do kumpla co to kiedys zesmy u kuzyna w garazu wlasnie robili taka przekladke.
znasz Cytryna & Gumiaka? :omatko:

Do komprez: podjedź na SKP i zapytaj u źródła, bo różni diagności różnie interpretują przepisy.
Halooooo Straż pożarna??? Ukradli mi rower!! Zróbcie coś !!!
Było: Maluch '87, Cinquecento 700 '97, Corsa 1,2 '97, Passat 1,9TDI '99, Jest: Touran 1,9TDI '03, Audi A3 1,9TDI '00, Komar 232 '68, Romet 50T1 '81,
Kaki
Przeglądacz
Auto:: 1T3 2.0 TDI 2011
Imię:: Kacper
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 9 razy
Kontakt:

Post autor: Kaki »

Witam

Ja w touranie 1T3 dokładałem siedzenia w Marcu tego roku

Najtrudniej było zdobyć części do 1T3, niestety tylne boczki nowe kosztują majątek w ASO (1280 netto sztuka za dolne) a uzywki niedostępne (potestówek już nie ma, a rozbitków jak na lekarstwo), reszta części pasuje ze starszych modeli.

Kwestii technicznych nie będę opisywał, bo średniouzdolniona osoba sobie ze wszystkim poradzi w max 4-5h, Opiszę natomiast cały proceder który musiałem przejść aby wbić 7 osób w dowód rejestracyjny w Krakowie

1) Montaż siedzeń musi zostać wykonany przez Firmę zajmującą się przeróbką pojazdów. A to oznacza, że firma musi przedstawić świadectwo Uprawnień do wykonania takich przeróbek (musimy mieć kserokopię), firma wystawia oficjalne oświadczenie o 'montażu foteli oraz pasów bezpieczeństwa 3'go rzędu siedzeń w oryginalnych i fabrycznych miejscach kotwiczenia w pojeździe ...... VIN: ....' (ta regułka ma istotne znaczenie). Dodatkjowo oczywiście faktura wystawiona na właściciela Pojazdu. Mnie taka usługa kosztowała 300PLN + VAT - przez usługę mam na myśli same Papiery, ponieważ siedzenia miałem juz zamontowane. 'Usługę' wykonałem w firmie zajmującej się przeróbką Busów na wieloosobowe.

2) Po 'Profesjonalnym montażu' musimy wykonać pełny przegląd z przeglądem dodatkowym na (uwaga ważne) OKRĘGOWEJ Stacji Kontroli Pojazdów (zwykła stacja kontroli nie posiada uprawnien), niestety nie pamiętam kosztu, chyba 180PLN i zastępuje on przegląd okresowy, tak więc jeżeli ktoś myśli nad dołożeniem siedzeń, a kończy mu się przegląd, to radzę zrobic to wcześniej, dzięki czemu zostaje stoovka w kieszeni. Dokumenty zostają w Stacji Kontroli. Pan robi zjęcia do dokumentacji które następnie wysyła... 'gdzieś'

3) Z Wypisami, kartą pojazdu i dowodem rejestracyjnym udajemy sie do lokalnego Wydziału komunikacji gdzie skłądamy wniosek o wpisanie zmiany w pojeździe. Jeżeli ktoś ma auto zakupione z polskiego salonu z dowodu rejestracyjnego zniknie 'homologacja' poniewaź Panowie/Panie w Urzędzie nie mają listy alternatywnych homologacji.

4) Od tego momentu (wydania tymczasowego dowodu rejestracyjnego) możemy oficjalnie przewozić do 7 osób z kierowcą w samochodzie.

Ważna informacja którą dostałem od Pana z OSKP, od czerwca 2017 miały zmienić się przepisy które będą wymagały kontroli pojazdu w 'Instytucie Transportu Drogowego' i wydania przez nich zaświadczenia o dopuszczonej przeróbce. Niestety nie wiem czy te przepisy weszły w życie, czy też nie.

Jeżeli ktoś jest zainteresowany, to posiadam pełny komplet do 1T3 Ogłoszenie w Dziale Giełda.
andreass211
Specjalista
Auto:: 2.0tdi AZV,2004r
Imię:: andrzej
Podziękował: 82 razy
Otrzymał podziękowań: 30 razy

Post autor: andreass211 »

koledzy czy skrzynka -schowek za siedzeniami pasuje od 1t3 do 1t1? może ma ktoś takową chętnie odkupię
pozdrawiam
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów

Pytasz o skrzynie z wersji 5 czy 7 osobowej?
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
Kaki
Przeglądacz
Auto:: 1T3 2.0 TDI 2011
Imię:: Kacper
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 9 razy
Kontakt:

Post autor: Kaki »

Skrzynki od 1t1 do 1t3 minimalnie się od siebie różnią, ale jak najbardziej można je stosować zamiennie

Roznice sa w tapicerce, haczykach na narzędzia w srodku czy tez zamkniecia klapki do zestawu naprawczego

Mi osobiście bardziej pasowala skrzynka ze starszego modelu, jakos 'lepiej wykonana' byla
andreass211
Specjalista
Auto:: 2.0tdi AZV,2004r
Imię:: andrzej
Podziękował: 82 razy
Otrzymał podziękowań: 30 razy

Post autor: andreass211 »

mówię tu o 7 osobowej wersji ,jakie różnice są w tapicerce? ja wlaśnie sobie 3 rząd foteli podmieniłem i kolorystyka się różni i chciałbym ciemniejszą po drugie mam trochę już zniszczoną te skrzynkę więc temu szukam
pozdrawiam
ODPOWIEDZ