Poszukiwanie fachowca od turbosprężarek - Częstochowa

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.
Awatar użytkownika
turek
Specjalista
Auto:: Alhambra 7n,Ibiza 6j
Imię:: Michal
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowań: 118 razy

Re: Poszukiwanie fachowca od turbosprężarek - Częstochowa

Post autor: turek »

JacaTouran pisze: Patrząc na ceny jakie podałeś , musze podnieść swoje
bez takich żartów, tu nie sejm :mrgreen:
Awatar użytkownika
roro322
Początkujący
Auto:: Touran 1,9 tdi 2004
Imię:: Robert
Podziękował: 5 razy

Post autor: roro322 »

Witam
odebrałem auto od mechanika ale niestety mam pojeździć do piątku i wrócić na dalsze poszukiwania dziwnego dźwięku (nowego) gwizdania.

Turbina to KKK, zregenerowana... to znaczy wymienione wirnik zmienna geometria i korpus. Dodatkowo oczywiści e kompleksowo czyszczenie układu i wymiana oleju i filtra.
1640 PLN. Wymieniono także przewód od turbiny do EGR-u. +60 PLN czyli łączny koszt 1700 PLN :(( dali też 2 lata gwarancji.

Niestety gdzieś jeszcze gwiżdże powyżej około 2300 obrotów, przy wyższych prędkościach powyżej 120 km/h cichnie. Mechanik stwierdził że jest gdzieś mała nieszczelność ale nie potrafią jej zlokalizować, chcą aby auto pojeździło i wtedy będzie łatwiej znaleźć po okopceniach.

poniżej kilka fotek starych części.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

i dźwięki podczas jazdy

https://youtu.be/XsvvWb7Et5w

https://youtu.be/Xe0LCl5rWWs

jutro jadę zobaczymy co wymyślą. :/
Ostatnio zmieniony czw lip 20, 2017 22:19 przez roro322, łącznie zmieniany 4 razy.
Roro322
Awatar użytkownika
JacaTouran
Władca postów
Auto:: Touran 1.9tdi Bxe
Imię:: Jacek
Podziękował: 213 razy
Otrzymał podziękowań: 233 razy
Kontakt:

Post autor: JacaTouran »

A czemu wymieniono zmienna geometrie? Nie widze zeby byla uszkodzona jakas łopatka.
Jacek V-TEC Łowicz
Regeneracja układów wtryskowych diesel, regenerujemy wtryski commonrail piezo i elektromagnetyczne
Regeneracja Turbosprężarek już od 500zł, montaż i demontaż na miejscu!
Sprzedaż Turbosprężarek nowych i używanych (po regeneracji).

O nas i to co zrobiliśmy: https://www.facebook.com/v.tec.tuning.lowicz/

https://www.facebook.com/Regeneracja-turbospr%C4%99%C5%BCarek-%C5%81owicz-V-tec-482649295200944/

tel.509963064

Zduńska 41 , 99-400 Łowicz
Awatar użytkownika
roro322
Początkujący

Mechanik powiedział że jest uszkodzona od środka czyli porysowana przez wirnik, miałem też w ręku inną nową którą mi pokazywał i tam łopatki lekko się ruszały natomiast w "niby" mojej (po 100% pewności nie mam) są zacięte i ciężko je w ogóle ruszyć.
Roro322
Awatar użytkownika
JacaTouran
Władca postów
Kontakt:

Geo w takim stanie jak Twoje bez problemu sie naprawia.
Jakbym tak mial wymieniac bo ciezko chodzi to bym we wszystkich musial wymieniac :).
Te ryski od wirnika tez bez problemu naprawialne.
A jakie podzespoly zostaly zamontowane?
Jakiej firmy geo
Jakiej firmy walek, lozyska , zestaw naprawczy?

Pytam bo za Chiny ludowe nie moge dojsc po kwocie co ile kosztowalo ;)
Jacek V-TEC Łowicz
Regeneracja układów wtryskowych diesel, regenerujemy wtryski commonrail piezo i elektromagnetyczne

https://www.facebook.com/Regeneracja-turbospr%C4%99%C5%BCarek-%C5%81owicz-V-tec-482649295200944/

tel.509963064

Awatar użytkownika
roro322
Początkujący

niestety nic nie wyszczególnili w opisie na fakturze napisane jest
Naprawa turbosprężarki 850
kierownica spalin 350
i oleje filtry itp.

- Pt lip 21, 2017 21:44 --

Witam
touran naprawiony po małych przejściach, mam nadzieję że pojeździ jeszcze kolejne 240tys.

W warsztacie sprawdzili jeszcze raz uszczelnienia w układzie, mechanik zmienił uszczelki pod przewodem między turbiną a EGR-em, pozostał delikatny świst przy schodzeniu z obrotów ale kabinie już nic nie słychać więc uznaję że naprawione. Poszukali jeszcze od góry ale nic nie wymyślili.

Części do turbiny podobno nowe z firmy KODE (kode.com.pl) więc nie wiem czy dobre. Przewód turbo-EGR wymieniony niestety na używany, podobno takich nie robią i sprowadzali skądś tam :/ .

Filtr oleju Mann, okaże się że za rok przy zmianie, olej poprosiłem LIQUI MOLY 5w30, wcześniej lałem ten sam 5w40.

No i przyszedł czas na filtr powietrza... tchnęło mnie rano i zdjąłem obudowę żeby sprawdzić bo na fakturze mam 30 PLN za filtr powietrza i 30 PLN oleju. Niestety okazało się że siedzi tam mój stary Hengst który zakładałem w maju. Wspomniałem o tym na koniec pytając najpierw kto zmieniał i na jaki, ale Panowie nie potrafili mi powiedzieć kto potem jak już jeden się przyznał to nie było starego i nie pamiętał jaki wstawiał, potem nagle wszyscy znikli po kątach...

mam pytanie na marginesie
czy kanały do intercoolera (zdjęcia)powinny być takie zaolejone po czyszczeniu, podczas ostatniej zmiany oleju takie były ale czy to powinno być wyczyszczone czy tego się nie robi przy regeneracji?

No cóż poniżej kilka zdjęć

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Roro322
Zimny Chirurg
Przeglądacz
Auto:: Touran 2,0TDI BKD 2007r
Imię:: Domin
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 11 razy

Post autor: Zimny Chirurg »

JacaTouran pisze:Klade tylko meletta i jezdza bez problemu jak fabryka.
Stroje na nich auta i zadna nie jeknie.
Warunek dobre wywazenie walka i dobre dowazenie chra oraz poprawne ustawienie przeplywu.

Bo Melett to Garett. Części są robione na tych samych taśmach produkcyjnych co Garett. Tylko ze Garett oficjalnie nie sprzedaje częsći zamiennych i nie poleca regenerować turbin ze zmienna geo a więc by jakoś wybrnąć z twarzą z takiej sytuacji i zarabiać kase na częściach to stworzył części pod inną nazwą. Proste jak pazerność.

Pozdro

P.S. I dlatego regeneracja na Melecie sie najbardziej opłaca cenowo i jakościowo. No i Melett daje 2 lata na graty.
Awatar użytkownika
JacaTouran
Władca postów
Kontakt:

Powinno byc wyczyszczone. Co do części, wlozone kode, a policzone jaj za meletta :)

Bez komentarza
Jacek V-TEC Łowicz

tel.509963064

Awatar użytkownika
wesol
Władca postów
Auto:: touran BLS i 2x CAYC
Imię:: Pawel
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 420 razy

Post autor: wesol »

Niestety ale firma melett jest firma brytyjska. Produkuje czesci zamienne do turbin roznych marek ale tez i wlasne turbiny robi. Natomiast firma garrett jest firma amerykanska i zalicza sie do koncernu honeywell. Nie sa ze soba w zaden sposob powiazane wiec obie firmy.
Logicznym jest to ze jak sie cos robi to raczej nie w syfie i wszelkie polaczenia trzeba musowo wyczyscic.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
Awatar użytkownika
JacaTouran
Władca postów
Kontakt:

Dzieki, ze napisales bo juz mi sie po raz kolejny nie chcialo tluc tego samego.
Jacek V-TEC Łowicz

tel.509963064

Awatar użytkownika
turek
Specjalista
Auto:: Alhambra 7n,Ibiza 6j
Imię:: Michal
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowań: 118 razy

Post autor: turek »

Witam
touran naprawiony po małych przejściach, mam nadzieję że pojeździ jeszcze kolejne 240tys.

W warsztacie sprawdzili jeszcze raz uszczelnienia w układzie, mechanik zmienił uszczelki pod przewodem między turbiną a EGR-em, pozostał delikatny świst przy schodzeniu z obrotów ale kabinie już nic nie słychać więc uznaję że naprawione. Poszukali jeszcze od góry ale nic nie wymyślili.

Części do turbiny podobno nowe z firmy KODE (kode.com.pl) więc nie wiem czy dobre. Przewód turbo-EGR wymieniony niestety na używany, podobno takich nie robią i sprowadzali skądś tam :/ .

Filtr oleju Mann, okaże się że za rok przy zmianie, olej poprosiłem LIQUI MOLY 5w30, wcześniej lałem ten sam 5w40.

No i przyszedł czas na filtr powietrza... tchnęło mnie rano i zdjąłem obudowę żeby sprawdzić bo na fakturze mam 30 PLN za filtr powietrza i 30 PLN oleju. Niestety okazało się że siedzi tam mój stary Hengst który zakładałem w maju. Wspomniałem o tym na koniec pytając najpierw kto zmieniał i na jaki, ale Panowie nie potrafili mi powiedzieć kto potem jak już jeden się przyznał to nie było starego i nie pamiętał jaki wstawiał, potem nagle wszyscy znikli po kątach...

mam pytanie na marginesie
czy kanały do intercoolera (zdjęcia)powinny być takie zaolejone po czyszczeniu, podczas ostatniej zmiany oleju takie były ale czy to powinno być wyczyszczone czy tego się nie robi przy regeneracji?

turek pisze:Potwierdzam. Lepiej raz a porządnie zrobić wycieczkę 200km. niż trzy razy po 10km. a i tak nic dobrego z tego nie wyniknie
Także jak by był ktoś rozgarnięty i godny polecenia w Cze-wie to nie proponowałbym ci wycieczki do Łowicza
ODPOWIEDZ