Witam, mamy może jakiegoś speca od tv naziemnej? Ostatnio zachciało mi się wymienić antenę tv naziemnej i sprawa wygląda następująco:
Podłączyłem taki zestaw antenowy na 3 tv:
I teraz jest tak że w Tv który ma wbudowany dekoder wszystko działa, a dwa pozostałe tv są z dekoderami zewnętrznymi i w nich występuje brak sygnału. Kable sprawdzałem już z 5 razy podmieniałem przy rozdzielaczu kable i dalej nic. W jednym Tv bez dekodera wszystko działa a w reszcie brak sygnału. Ktoś coś ogarnia może? Z góry dzięki za pomoc
1. Ford Focus Mk1 Vagon 1.8 TDDI 90KM
2. VW Touran 1.9 TDI BKC 105 KM
odłącz tv z wbudowanym i sprawdź osobno na pozostalych jak nic nie da to coś kablami a jak będzie na pojedynczych dekoderach musisz miec swich antenowy
Ten Tv był odłączany kable są ok bo podłączyłem teraz pod starą antenę i działa, a swich antenowy to masz na myśli rozdzielacz czy to jeszcze coś innego?
Sprawdź bez zasilacza
Mam taką samą antenę tylko że jest podpięta bez zasilacza pod dwa tv ,jeden ma wbudowany dekoder a drugi osobny i wszystko działa
vwaudivag pisze:Sprawdź bez zasilacza
Mam taką samą antenę tylko że jest podpięta bez zasilacza pod dwa tv ,jeden ma wbudowany dekoder a drugi osobny i wszystko działa
Chodzi Ci o wzmacniacz antenowy czy sygnału? Ogólnie Coś mi tam wyszukuje ale tylko kanały TVP a polsat, TVN i resztę nie. A na tv z dvbt działa wszystko. Może kwestia ustawieniu w dekoderze? Za dużo opcji nie ma
SeeSoon pisze:Witam, mamy może jakiegoś speca od tv naziemnej? Ostatnio zachciało mi się wymienić antenę tv naziemnej i sprawa wygląda następująco:
Podłączyłem taki zestaw antenowy na 3 tv:
I teraz jest tak że w Tv który ma wbudowany dekoder wszystko działa, a dwa pozostałe tv są z dekoderami zewnętrznymi i w nich występuje brak sygnału. Kable sprawdzałem już z 5 razy podmieniałem przy rozdzielaczu kable i dalej nic. W jednym Tv bez dekodera wszystko działa a w reszcie brak sygnału. Ktoś coś ogarnia może? Z góry dzięki za pomoc
Spójrz na splitter. DC PASS w którą stronę jest strzałka . I wszystko jasne. Musi być taki co przepuści 12v
Nie koniecznie masz taka samą , wizualnie może tak , lecz płytka w antenie może być inna , bo być może masz płytkę, która nie potrzebuje napięcia z zasilacza , ja też mam bez zasilacza i bez dodatkowego wzmacniacza i wszystko gra.
Nie koniecznie masz taka samą , wizualnie może tak , lecz płytka w antenie może być inna , bo być może masz płytkę, która nie potrzebuje napięcia z zasilacza , ja też mam bez zasilacza i bez dodatkowego wzmacniacza i wszystko gra.
Sprawdzilem masz rację jednak nie taka sama
podobna
Chodzi Ci o wzmacniacz antenowy czy sygnału? Ogólnie Coś mi tam wyszukuje ale tylko kanały TVP a polsat, TVN i resztę nie. A na tv z dvbt działa wszystko. Może kwestia ustawieniu w dekoderze? Za dużo opcji nie ma
Jaki wzmacniacz antenowy czy sygnału??
Napisz czy antena ma płytkę ze wzmacniaczem. Ta beczka nie napisałeś to też wzmacniacz. Jeśli masz dwa wzmacniacze to będzie kicha (wzmacniacz w antenie ta płytka i ta beczka na kabel)
Jeszcze jedno opisz jak podłączyłeś zasilacz czy za rozgałęźnikiem na wyjściu do anteny czy przed na którymś wyjściu do TV.
kolego a jak masz daleko do nadajnika ?bo to czy potrzebny ci wzmacniacz zalezy od odleglosci nadajnik -odbiornik
jesli maz do 60 km w lini prostej do nadajnika to wywal ten wzmacniacz oraz plytke z anteny i wstaw tam dobry symetryzator rozgaleznik ten mozesz zostawic
sygnal jaki potrzebujesz to od 50 do 75 db a ze wzmacniaczem do tv moze docierac za duzo i dlatego nie dziala
kyniek pisze:kolego a jak masz daleko do nadajnika ?bo to czy potrzebny ci wzmacniacz zalezy od odleglosci nadajnik -odbiornik
jesli maz do 60 km w lini prostej do nadajnika to wywal ten wzmacniacz oraz plytke z anteny i wstaw tam dobry symetryzator rozgaleznik ten mozesz zostawic
sygnal jaki potrzebujesz to od 50 do 75 db a ze wzmacniaczem do tv moze docierac za duzo i dlatego nie dziala
Kolego jeśli będzie 60 km to musi być przedwzmacniacz zwłaszcza na trzy telewizory.
Kolego jeśli będzie "goła" antena bez żadnego przedwzmacniacza nie da rady na cztery telewizory. Trzeba wziąć pod uwagę moc nadajnika, ukształtowanie terenu, ilość kabla antenowego, straty na rozgałęźniku i położenie wysokość anteny. Dodatkowo jeśli chodzi o sygnał z multiplexu MUX 8 może być problem z tej anteny jeśli będzie słaby sygnał. Do MUX-a 8 powinna być antena która także odbiera sygnał z polaryzacji pionowej VHF czyli na kanałach 5-12. Więc jeśli będzie słaby sygnał o MUX 8 możemy zapomnieć. Jest szansa, że to będzie odbierane jeśli sygnał będzie dość mocny ale to także przy okazji. Są tam nadawane nowe kanały Metro, Nowa, WP i Zoom TV.