Problem z Tv naziemną

Ciężkie problemy ze stolcem tak to tutaj
Awatar użytkownika
SeeSoon
Przeglądacz
Auto:: Touran, 1.9 BKC, 2004
Imię:: Dawid
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowań: 13 razy

Problem z Tv naziemną

Post autor: SeeSoon »

Witam, mamy może jakiegoś speca od tv naziemnej? Ostatnio zachciało mi się wymienić antenę tv naziemnej i sprawa wygląda następująco:
Podłączyłem taki zestaw antenowy na 3 tv:

Obrazek

I teraz jest tak że w Tv który ma wbudowany dekoder wszystko działa, a dwa pozostałe tv są z dekoderami zewnętrznymi i w nich występuje brak sygnału. Kable sprawdzałem już z 5 razy podmieniałem przy rozdzielaczu kable i dalej nic. W jednym Tv bez dekodera wszystko działa a w reszcie brak sygnału. Ktoś coś ogarnia może? Z góry dzięki za pomoc :piwo:
1. Ford Focus Mk1 Vagon 1.8 TDDI 90KM
2. VW Touran 1.9 TDI BKC 105 KM

Obrazek
Awatar użytkownika
Łuki 82
Przeglądacz
Auto:: 1,9 TDI AVQ Trendline 03
Imię:: Łukasz
Podziękował: 47 razy
Otrzymał podziękowań: 22 razy

Re: Problem z Tv naziemną

Post autor: Łuki 82 »

odłącz tv z wbudowanym i sprawdź osobno na pozostalych jak nic nie da to coś kablami a jak będzie na pojedynczych dekoderach musisz miec swich antenowy
Awatar użytkownika
SeeSoon
Przeglądacz

Ten Tv był odłączany kable są ok bo podłączyłem teraz pod starą antenę i działa, a swich antenowy to masz na myśli rozdzielacz czy to jeszcze coś innego?

Obrazek
Awatar użytkownika
vwaudivag
Przeglądacz
Auto:: Vw Touran 2014 fis3D
Imię:: Adrian
Podziękował: 25 razy
Otrzymał podziękowań: 35 razy

Post autor: vwaudivag »

Sprawdź bez zasilacza
Mam taką samą antenę tylko że jest podpięta bez zasilacza pod dwa tv ,jeden ma wbudowany dekoder a drugi osobny i wszystko działa
Zapraszam na mój amatorski kanał Check Engine +-
https://www.youtube.com/channel/UCx23l8 ... _as=public

Małe rzeczy, które cieszą… :drinks:
Awatar użytkownika
PIOTREL
Expert
Auto:: 2.0 173Ps BMM mod 2008
Imię:: Piotr
Podziękował: 64 razy
Otrzymał podziękowań: 108 razy

Post autor: PIOTREL »

Antena jest ze wzmacniaczem, czy w tym przypadku wzmacniaczem jest ta beczka?
Awatar użytkownika
SeeSoon
Przeglądacz

vwaudivag pisze:Sprawdź bez zasilacza
Mam taką samą antenę tylko że jest podpięta bez zasilacza pod dwa tv ,jeden ma wbudowany dekoder a drugi osobny i wszystko działa
Chodzi Ci o wzmacniacz antenowy czy sygnału? Ogólnie Coś mi tam wyszukuje ale tylko kanały TVP a polsat, TVN i resztę nie. A na tv z dvbt działa wszystko. Może kwestia ustawieniu w dekoderze? Za dużo opcji nie ma

Obrazek
Awatar użytkownika
Łuki 82
Przeglądacz
Auto:: 1,9 TDI AVQ Trendline 03
Imię:: Łukasz
Podziękował: 47 razy
Otrzymał podziękowań: 22 razy

Post autor: Łuki 82 »

Kolego kup takie coś i po problemie, ten rozdzielacz i niby wzmacniacz w beczce to szajs odlacz to i w kibel .
http://allegro.pl/rozdzielacz-switch-sy ... 66662.html
Awatar użytkownika
hagio
Expert
Auto:: TRENDLINE 2.0 16V BKD2005
Imię:: BARTOSZ
Podziękował: 276 razy
Otrzymał podziękowań: 153 razy
Kontakt:

Post autor: hagio »

SeeSoon pisze:Witam, mamy może jakiegoś speca od tv naziemnej? Ostatnio zachciało mi się wymienić antenę tv naziemnej i sprawa wygląda następująco:
Podłączyłem taki zestaw antenowy na 3 tv:

Obrazek

I teraz jest tak że w Tv który ma wbudowany dekoder wszystko działa, a dwa pozostałe tv są z dekoderami zewnętrznymi i w nich występuje brak sygnału. Kable sprawdzałem już z 5 razy podmieniałem przy rozdzielaczu kable i dalej nic. W jednym Tv bez dekodera wszystko działa a w reszcie brak sygnału. Ktoś coś ogarnia może? Z góry dzięki za pomoc :piwo:
Spójrz na splitter. DC PASS w którą stronę jest strzałka . I wszystko jasne. Musi być taki co przepuści 12v
Awatar użytkownika
Gerardos
Użytkownik
Auto:: Touran 1.6 mpi + LPG 2004
Imię:: Gerard
Podziękował: 56 razy
Otrzymał podziękowań: 67 razy

Post autor: Gerardos »

Nie koniecznie masz taka samą , wizualnie może tak , lecz płytka w antenie może być inna , bo być może masz płytkę, która nie potrzebuje napięcia z zasilacza , ja też mam bez zasilacza i bez dodatkowego wzmacniacza i wszystko gra.
Awatar użytkownika
vwaudivag
Przeglądacz
Auto:: Vw Touran 2014 fis3D
Imię:: Adrian
Podziękował: 25 razy
Otrzymał podziękowań: 35 razy

Post autor: vwaudivag »

Gerardos pisze:
Nie koniecznie masz taka samą , wizualnie może tak , lecz płytka w antenie może być inna , bo być może masz płytkę, która nie potrzebuje napięcia z zasilacza , ja też mam bez zasilacza i bez dodatkowego wzmacniacza i wszystko gra.
Sprawdzilem masz rację jednak nie taka sama :sorry:
podobna :drinks:
Zapraszam na mój amatorski kanał Check Engine +-
https://www.youtube.com/channel/UCx23l8 ... _as=public

Małe rzeczy, które cieszą… :drinks:
Awatar użytkownika
PIOTREL
Expert

SeeSoon pisze:
Chodzi Ci o wzmacniacz antenowy czy sygnału? Ogólnie Coś mi tam wyszukuje ale tylko kanały TVP a polsat, TVN i resztę nie. A na tv z dvbt działa wszystko. Może kwestia ustawieniu w dekoderze? Za dużo opcji nie ma
Jaki wzmacniacz antenowy czy sygnału??
Napisz czy antena ma płytkę ze wzmacniaczem. Ta beczka nie napisałeś to też wzmacniacz. Jeśli masz dwa wzmacniacze to będzie kicha (wzmacniacz w antenie ta płytka i ta beczka na kabel)
Jeszcze jedno opisz jak podłączyłeś zasilacz czy za rozgałęźnikiem na wyjściu do anteny czy przed na którymś wyjściu do TV.
kyniek
Początkujący
Auto:: Touran 2,0 BMN170 km 2007
Imię:: Krzysztof
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: kyniek »

kolego a jak masz daleko do nadajnika ?bo to czy potrzebny ci wzmacniacz zalezy od odleglosci nadajnik -odbiornik

jesli maz do 60 km w lini prostej do nadajnika to wywal ten wzmacniacz oraz plytke z anteny i wstaw tam dobry symetryzator rozgaleznik ten mozesz zostawic
sygnal jaki potrzebujesz to od 50 do 75 db a ze wzmacniaczem do tv moze docierac za duzo i dlatego nie dziala
Awatar użytkownika
PIOTREL
Expert

kyniek pisze:kolego a jak masz daleko do nadajnika ?bo to czy potrzebny ci wzmacniacz zalezy od odleglosci nadajnik -odbiornik

jesli maz do 60 km w lini prostej do nadajnika to wywal ten wzmacniacz oraz plytke z anteny i wstaw tam dobry symetryzator rozgaleznik ten mozesz zostawic
sygnal jaki potrzebujesz to od 50 do 75 db a ze wzmacniaczem do tv moze docierac za duzo i dlatego nie dziala
Kolego jeśli będzie 60 km to musi być przedwzmacniacz zwłaszcza na trzy telewizory.
kyniek
Początkujący
Auto:: Touran 2,0 BMN170 km 2007
Imię:: Krzysztof
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: kyniek »

antena która jest na zdjęciu powinna zbierać sygnał wystarczający do odbioru nawet na 4 tv bez jakichkolwiek dodatków chyba ze jest zle ustawiona
Awatar użytkownika
PIOTREL
Expert

Kolego jeśli będzie "goła" antena bez żadnego przedwzmacniacza nie da rady na cztery telewizory. Trzeba wziąć pod uwagę moc nadajnika, ukształtowanie terenu, ilość kabla antenowego, straty na rozgałęźniku i położenie wysokość anteny. Dodatkowo jeśli chodzi o sygnał z multiplexu MUX 8 może być problem z tej anteny jeśli będzie słaby sygnał. Do MUX-a 8 powinna być antena która także odbiera sygnał z polaryzacji pionowej VHF czyli na kanałach 5-12. Więc jeśli będzie słaby sygnał o MUX 8 możemy zapomnieć. Jest szansa, że to będzie odbierane jeśli sygnał będzie dość mocny ale to także przy okazji. Są tam nadawane nowe kanały Metro, Nowa, WP i Zoom TV.
ODPOWIEDZ