Problem z Tv naziemną
-
kyniek
- Początkujący
- Auto:: Touran 2,0 BMN170 km 2007
- Imię:: Krzysztof
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Re: Problem z Tv naziemną
z całym szacunkiem dzięki za wykład ale z antenami mam do czynienia na codzień więc jakąś tam wiedze mam 
- SeeSoon
- Przeglądacz
- Auto:: Touran, 1.9 BKC, 2004
- Imię:: Dawid
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowań: 13 razy
Muszę pokręcić antena bo mój tv bez dekodera ma lepszą czułość i kanały typu Polsat TVN mam na 45% sygnału i odbierają a na dekoderach nie wykrywa ich bo chyba za słaby sygnał. Muszę pokręcić antena i polepszyć sygnał
Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka
1. Ford Focus Mk1 Vagon 1.8 TDDI 90KM
2. VW Touran 1.9 TDI BKC 105 KM

- PIOTREL
- Expert
- Auto:: 2.0 173Ps BMM mod 2008
- Imię:: Piotr
- Podziękował: 64 razy
- Otrzymał podziękowań: 108 razy
Dawid jak będzie za mocny to też może być przesterowanie i nie będą działać. Odpowiedz na pytania czy w antenie masz płytkę ze wzmacniaczem, czy zastosowałeś tą beczkę która też jak podejrzewam to też jest wzmacniacz i z której strony rozgałęźnika, na którym wejściu wyjściu dałeś zasilanie.
- SeeSoon
- Przeglądacz
Sprawa wygląda tak wcześniej miałem siłe sygnału 44% na tv z zewnętrznym dekoderem nie było tvn'u, polsatu. Teraz udało mi się ustawić na 54% (Max lepszego sygnału już nie znalazłem) i pojawił się TVN i Polsat i reszta na mux2 ale się klatkują wyskakują pixele.
Nie wiem czy płytka jest ze wzmacniaczem. Tak, ta beczka to wzmacniacz sygnału antenowego zamontowany w domu na wyjściu sygnału z anteny i podłączony do wejścia rozdzielacza. Zasilacz mam podpięty do każdej anteny chyba tak może być?PIOTREL pisze:Dawid jak będzie za mocny to też może być przesterowanie i nie będą działać. Odpowiedz na pytania czy w antenie masz płytkę ze wzmacniaczem, czy zastosowałeś tą beczkę która też jak podejrzewam to też jest wzmacniacz i z której strony rozgałęźnika, na którym wejściu wyjściu dałeś zasilanie.

- marcyb3
- Expert
- Auto:: Touran 1,9 105 KM,2007r
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 141 razy
- Otrzymał podziękowań: 182 razy
Ja mam tak podłączone i na 4 telewizorach działa bez problemu 

wystukane z garażu z kluczem w ręku

Jestem Marcin z Jastrowia
był
VW Touran 2,0 TDI AZV 100 KW z 2003 r czarny
VW Touran 1,9 TDI BKC 77 KW z 2005 r bordowy
VW Touran 1,9 TDI BLS 77 KW z 2007 r siwy
Jest
VW Touran 1,6 TDI CAYC 77KW z 29,12,2010 r Mocca
był
Jest
- PIOTREL
- Expert
Dawid musisz sprawdzić kilka rzeczy. Na początek nie wiem jak rozumieć że zasilacz masz podpięty do każdej anteny? Masz kilka zasilaczy?SeeSoon pisze: Nie wiem czy płytka jest ze wzmacniaczem. Tak, ta beczka to wzmacniacz sygnału antenowego zamontowany w domu na wyjściu sygnału z anteny i podłączony do wejścia rozdzielacza. Zasilacz mam podpięty do każdej anteny chyba tak może być?
Sprawdź to po kolei co napiszę a powinno być dobrze.
Najpierw trzeba sprawdzić czy antena ma wzmacniasz w puszce. Jeśli tak a podłączona jest beczka to ona nie przepuszcza napięcia i wtedy wzmacniacz w antenie nie działa i nie spełnia swej roli.
Więc tak:
1. Odłącz rozgałęźnik z instalacji i podłącz bezpośrednio antenę z beczką do zasilacza i TV który działa. Prawidłowo zasilacz powinien być podłączony między wyjściem z rozgałęźnika a anteną.
W przypadku kiedy zasilacz masz podłączony przy którymś z telewizorów i puszczone jest napięcie zasilające wzmacniacz przez ten rozgałęźnik to, to napięcie wchodzi przez rozgałęźnik na każde urządzenie. To może powodować spadek napięcia zasilającego a w najgorszym przypadku może uszkodzić odbiorniki. Zobacz jaki będzie efekt na TV
2. Sprawdź czy zasilacz daje zasilanie na beczkę, czy do niej dociera napięcie. Jeśli masz miernik sprawdź na wtyczce którą wkręcasz w beczkę czy jest 12V. Powinno być. Jeśli nie masz miernika to na włączonym TV tym który coś odbiera sprawdź co się stanie jeśli wyciągniesz zasilacz z gniazdka. Jeśli wyciągniesz to powinna być jakaś zmiana, powinien zginąć obraz jeśli wzmacniacz i zasilacz przestanie działać. Jeśli sygnał się poprawi to albo jest za mocny sygnał albo zasilacz jest do kitu.
3. Sprawdzić trzeba czy w antenie jest wzmacniacz. Odkręć beczkę i zobaczysz co będzie z sygnałem na TV i co będzie z diodą na zasilaczu. Jeśli dioda zgaśnie to nie ma w antenie wzmacniacza tylko symetryzator. Jeśli będzie dioda świecić to sprawdź sygnał na TV. Jeśli będzie bez zmian to znaczy że albo nie dociera napięcie do anteny albo problem jest z przekazaniem napięcia do anteny.
Trochę dużo ale nie widząc tego trzeba sprawdzić wszystko aby coś wyeliminować.
Jeszcze jedno. Aby ta beczka prawidłowo działała w przypadku kiedy nie ma wzmacniacza w antenie powinna być jak najbliżej anteny, najlepiej przy niej. Ona ma za zadanie wzmocnić ten sygnał który jest tracony po kablu. Jeśli jest przy rozgałęźniku a sygnał dociera słaby to wzmacnia coś czego prawie nie ma.
-- 24 sie 2017, o 20:44 --
Taka powinna być kolejność na tym rozgałęźniku. Podobnie jest na zdjęciu u kolegi Marcyb3
- SeeSoon
- Przeglądacz
1. Tv działa normalnie jakość 50%
2.Tak daje po odłączeniu beczki siła sygnału jest 0%
Kurde niestety nie mam możliwości podłączenia zasilacza tak jak na schemacie bo w miejscu gdzie jest rozdzielacz nie mam prądu. Kręciłem wczoraj antena i nie mogę ustawić siły sygnału większej jak 54%
2.Tak daje po odłączeniu beczki siła sygnału jest 0%
Kurde niestety nie mam możliwości podłączenia zasilacza tak jak na schemacie bo w miejscu gdzie jest rozdzielacz nie mam prądu. Kręciłem wczoraj antena i nie mogę ustawić siły sygnału większej jak 54%

- PIOTREL
- Expert
Sprawdź jeszcze punkt 3.
Ile masz przewodu między antena a beczką?
Możesz dać beczkę przy samej antenie?
Wysłano z telefonu Samsung Galaxy S7 Edge
Ile masz przewodu między antena a beczką?
Możesz dać beczkę przy samej antenie?
Wysłano z telefonu Samsung Galaxy S7 Edge
- marcyb3
- Expert
- Auto:: Touran 1,9 105 KM,2007r
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 141 razy
- Otrzymał podziękowań: 182 razy
Ja też nie miałem prądu ale doprowadzilem sobie zasilanie i u mnie wszystko ładnie śmiga, zrób tak jak ja mam i będziesz zadowolony
Jestem Marcin z Jastrowia
był
Jest
był
Jest
- SeeSoon
- Przeglądacz
Nie miałem czasu grzebać ostatnio i w tym tyg się zabieram i co zauważyłem po odłączeniu tego rozdzielacza i podłączeniu beczki i anteny pod jeden tv z wbudowanym dekoderem siła sygnału jest między 85-90% a po podłączeniu rozdzielacza i podłączeniu tylko jednego tv siła spada do 50-55%
EDIT:
Obstawiam że ta nowa antena kierunkowa jest kiepskiej jakości, bo mam jeszcze 2 stare anteny siatkowe i teraz pod jedną podłączyłem rozdzielacz i podłączyłem do niej 2 tv z dekoderami zewnętrznymi i wszystko działa jak należy, wszystkie kanały odbiera. A po podłączeniu pod tą kierunkową tv z dekoderem zewnętrznym odbierają kanały TVP jedynie i to bez rewelacji. Chyba trzeba zmienić antenę
EDIT:
Obstawiam że ta nowa antena kierunkowa jest kiepskiej jakości, bo mam jeszcze 2 stare anteny siatkowe i teraz pod jedną podłączyłem rozdzielacz i podłączyłem do niej 2 tv z dekoderami zewnętrznymi i wszystko działa jak należy, wszystkie kanały odbiera. A po podłączeniu pod tą kierunkową tv z dekoderem zewnętrznym odbierają kanały TVP jedynie i to bez rewelacji. Chyba trzeba zmienić antenę

- PIOTREL
- Expert
Jeśli jakaś antena marketowa to niestety szału nie będzie robić. Jeszcze kwestia poprawności złożenia i płytki jaką ma w środku.
-
Przemek29
- Początkujący
- Auto:: Touran 2.0 AZV Highline
- Imię:: Przemek
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
Ja posiadam takową antenę
http://allegro.pl/inteligentna-antena-d ... 6776728850
Dodatkowo jest wzmacniacz . Ogólnie śmiga i nie problemu z odbiorem nawet w duże ulewy.
http://allegro.pl/inteligentna-antena-d ... 6776728850
Dodatkowo jest wzmacniacz . Ogólnie śmiga i nie problemu z odbiorem nawet w duże ulewy.
- PIOTREL
- Expert
Ta antena Telmora to jest jedna z najlepszych na naszym rynku. Przedewszystkim jest szerokopasmowa i ma aktywne wzmocnienie.