Będzie troszkę długawo, ale wybaczcie - proszę o cierpliwość.
Jaki panel był wcześniej?
Jak kupiłem Turanka był panel 1K0 907 044 BS
Po założeniu pełnego Webasto jet teraz taki - 1K0 907 044 CS
"Kabelkologia" została zrobiona i wszystko działa elegancko.
Adaptacja - tej nie robiłem - mając na myśli to, co znalazłem wcześniej na Forum - ponieważ brzmiała tak:
"
TomTDI napisał:
Oto cytat z instrukcji serwisowej:
W przypadku wymiany sterownika Climatronic na nowy (Jako części zamienne są dostępne jedynie sterowniki wersji SW 0600/HW 120 1Z0 907 044 AB, AC, AD, AE przeznaczone do układów klimatyzacji z 5 silniczkami nastawczymi) w samochodzie, w którym była zamontowana klimatyzacja z 6 silniczkami nastawczymi trzeba wykonać dopasowanie sterownika według poniższego opisu sposobu postępowania:
- wybrać 08 – układ klimatyzacji i ogrzewania;
- wybrać funkcję 12 – dopasowanie/adaptacja;
- w kanałach 1 i 2 wpisać wartość 0.
• Wyłączyć i włączyć zapłon.
• wykonać nastawy podstawowe silniczków nastawczych.
• Skasować błędy zapamiętane w sterowniku Climatronic"
a ja mam już układ z 5-cioma silniczkami, więc to pominąłem. Poza tym ten panel 3AA... funkcjonuje bezproblemowo (tak jak pisałem wcześniej), brak jest tylko "wizualizacji" jego działania na ekranie radia. Natomiast drugi panel (1K8....) wyświetla (przedstawia) wszystko na ekranie - nie włącza się tylko (tak jak napisał
Tomasz W_wa) sprężarka klimy.
Sednem sprawy jest jednak brak wyświetlania na ekranie radia info z klimatyzacji.
PS.
Być może to, co podsunął
Jeżu (raz jeszcze wielkie dzięki!

) jest pewnym rozwiązaniem i pozostałaby kwestia wyboru panela

.
Jest jeszcze sprawa VCDS - mam, że tak powiem, "mniej prawdziwy" kabelek, za pomocą którego pewnych rzeczy nie da się zrobić. W najbliższych dniach być może uda mi się mieć dostęp do "prawdziwego" kabla. Wtedy zobaczymy co i jak i oczywiście dam znać (o ile tylko układ planet będzie korzystny

) Zasygnalizuję jeszcze raz sprawę - temat generalnie dotyczy tego, dlaczego brak jest wyświetlania informacji na ekranie radia z jednego panelu (3AA...), a z drugiego (innego - 1K8...) ta "wizualizacja" jest. Czy sprawa dotyczy wykonania panelu (inne rozmieszczenie styków lub coś w tym rodzaju) czy czegoś zupełnie innego. Zupełnie inną sprawą jest wydanie PLN-ów (plastiki, schowek itp) tylko po to, że ładniej to wygląda . To zawsze można zrobić. Problemem w tym przypadku jest to, żeby zrobić to z sensem, i żeby jeszcze prawidłowo działało

.
-- Śr wrz 20, 2017 11:56 --
W ubiegłą niedzielę były sprawdzane dwa kolejne panele (fotki z internetu):
1K8 907 044 AE - różni się od 1K8907044BG grzanymi stołkami:
(z tym panelem w dalszym ciągu nie działa klimatyzacja)
oraz
7N0 907 044 T (różnica - przycisk REAR na środkowym pokrętle)
Z tym panelem klimatyzacja działa (światełko w tunelu?

)- problem tylko w zupełnej zbędności przycisku REAR...
Reasumując:
panel 3AA 907 044 AJ - (SW 0303) - wizualizacja NIE, klimatyzacja TAK
panel 1K8 907 044 BG - (SW 0405) - wizualizacja TAK, klimatyzacja NIE
panel 1K8 907 044 AE - (SW 0304) - wizualizacja TAK, klimatyzacja NIE
panel 7N0 907 044 T - (SW 0506) - wizualizacja TAK, klimatyzacja TAK - wyświetla też na ekranie radia drugi rząd foteli po naciśnięciu przycisku REAR ale, ze zrozumiałych względów, "nieobsługiwalna funkcja" - wywołuje błędy w skanie, ale tylko i wyłącznie związane z brakiem sterowania klimatyzacją drugiego rzędu foteli.
Propozycja / pomysł podsunięty przez
Jeża nie zadziałał. Ale i tak ogromne dzieki dla niego!

Pomysły są następujące:
- szukanie panelu aż trafi się ten właściwy;
- wymiana oprogramowania silnika na nowszy lub całego modułu sterowania silnikiem;
- nowszy getway???? (jest z L)...
Jakby ktoś coś w temacie (choćby kierunek działań), to wdzięczność moja zostanie okazana

Pozdr. serdecznie!
-- Pn paź 23, 2017 10:13 --
Troszkę czasu minęło, więc może ktoś coś wie, coś się nasunęło, jakaś myśl? Z wyczytanych w sieci myśli/spostrzeżeń to taka, że 3AA 907 044 AJ jest za nowy w stosunku do sterowników.... Szczególnie zależy mi właśnie na tym panelu. Przypomnę: panel działa bez problemu, ale brak jest wizualizacji na radiu... Nisko się kłaniam za informacje i spostrzeżenia

PS.
Obecnie mam założony 7N0 907 044 T, ale to chyba jednak nie to...