Brak ogrzewania

Czyli: chłodzenie, grzanie, termostat, chłodnice, webasto, nagrzewnica
Awatar użytkownika
hagio
Expert
Auto:: TRENDLINE 2.0 16V BKD2005
Imię:: BARTOSZ
Podziękował: 276 razy
Otrzymał podziękowań: 153 razy
Kontakt:

Re: Brak ogrzewania

Post autor: hagio »

witek271 pisze:Sciągałem cięgna i ruszałem klapami ręcznie i słychać że się zamykają i otwierają Nawet czuć zmianę temperatury Dziś jest zimno i jest to bardzo odczuwalne ale to tylko lekko ciepłe powietrze
Domyślam się że robiłeś reset climatronica ? Dwa przyciski jednocześnie lub vcds adaptacje.
Ps.a kiedy wymienialiście filtr kabinowy?
Awatar użytkownika
witek271
Przeglądacz
Auto:: Touran 1.9 TDI
Imię:: Witek
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 10 razy

Post autor: witek271 »

Pierwsze co robiłem to przewaliłem forum touran golf i elektroda potem od razu to reset klap ,rozruszanie klap w testach itd wszystko co możliwe przez vcds filtr kabinowy tyle co wymiony przy klimatyzacji ale co ma filtr kabinowy do ogrzewania? Zapchany to by słabo dmuchało a tu dmucha że ręce chce urwać
Awatar użytkownika
hagio
Expert
Auto:: TRENDLINE 2.0 16V BKD2005
Imię:: BARTOSZ
Podziękował: 276 razy
Otrzymał podziękowań: 153 razy
Kontakt:

Post autor: hagio »

witek271 pisze:Pierwsze co robiłem to przewaliłem forum touran golf i elektroda potem od razu to reset klap ,rozruszanie klap w testach itd wszystko co możliwe przez vcds filtr kabinowy tyle co wymiony przy klimatyzacji ale co ma filtr kabinowy do ogrzewania? Zapchany to by słabo dmuchało a tu dmucha że ręce chce urwać
Czy zauważyłeś przy 90 stopniach na liczniku czy w zbiorniczku od płynu powraca płyn do zbiorniczka?
Awatar użytkownika
kazek1988
Początkujący
Auto:: touran 1.9 tdi 2007
Imię:: Kazik
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowań: 4 razy
Kontakt:

Post autor: kazek1988 »

A czy powodem nie grzania może być delikatny wyciek płynu? ? Nie jest duży ucieka dosłownie minimalnie.
Juz sam nie wiem co może być nie tak :(

-- Wt wrz 19, 2017 11:33 --

Jest gorąco :super: :super:
Okazało się ze nagrzewnica jest lekko zapchana mimo że oba węże były gorące :brawa:
Kiedyś tam było;P
AUDI A6 2,5 TDI QUATTRO
AUDI A6 2.8 B QUATTRO
MERCEDES ML W 163 2.7 CDI

A teraz jest;);)
TURANEK 1T2, 1.9 TDI 105 KM 2007R;D:D;D
kazek1988kk@wp.pl
Awatar użytkownika
witek271
Przeglądacz

Na nagrzewnicy jest plastikowa obudowa na 4 śrubkach 6 Po ściągnięciu tej osłony można włożyć tam rękę i sprawdzić czy nagrzewnica jest ciepła
Niestety u mnie rurki gorące a nagrzewnica ciepła tylko z lewej górnej strony przy wlocie a jak włączyłem nawiew to od razu zrobiła się zimna
Wnioski:
Zapchana nagrzewnica lub jakimś cudem zimne powietrze z wymiennika klimatyzacji dostaje się na nagrzewnice i chłodzi nagrzewnicę co może być kompletną bzdurą ale na 100% nie jestem pewien

Aha jeszcze jedno do wszystkich którzy nie mają pojęcia a piszą bzdury na rożnych forach:

Nagrzewnicę da się wymienić bez demontażu deski/kokpitu od wewnątrz samochodu!!

Własnie ją wyciągnąłem jutro jadę kupić nową
Awatar użytkownika
cykraz
Zaawansowany
Auto:: Touran 2.0 TDI, 2008
Imię:: Olek
Podziękował: 95 razy
Otrzymał podziękowań: 66 razy

Post autor: cykraz »

witek271 pisze:Na nagrzewnicy jest plastikowa obudowa na 4 śrubkach 6 Po ściągnięciu tej osłony można włożyć tam rękę i sprawdzić czy nagrzewnica jest ciepła
Niestety u mnie rurki gorące a nagrzewnica ciepła tylko z lewej górnej strony przy wlocie a jak włączyłem nawiew to od razu zrobiła się zimna
Wnioski:
Zapchana nagrzewnica lub jakimś cudem zimne powietrze z wymiennika klimatyzacji dostaje się na nagrzewnice i chłodzi nagrzewnicę co może być kompletną bzdurą ale na 100% nie jestem pewien

Aha jeszcze jedno do wszystkich którzy nie mają pojęcia a piszą bzdury na rożnych forach:

Zrób fotostory jak będziesz składał do kupy. Może komuś ułatwi życie
cykraz
VW Touran 2008r. Highline BMN 2.0 TDI 170KM
Awatar użytkownika
turek
Specjalista
Auto:: Alhambra 7n,Ibiza 6j
Imię:: Michal
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowań: 118 razy

Post autor: turek »

I czego tak krzyczysz? sam żeś napisał :
witek271 pisze:Z tego co widzę można ją wyciągnąć bez darcia dechy ale łapy odrapane na pewno będą Jak nikt nie znajdzie pomysłu to i tak ją wyciągnę żeby zobaczyć na te klapy

Musiała by być strasznie zapchana żeby wcale nie grzać Faktycznie we fiatach to była dość częsta usterka

-- Śr wrz 13, 2017 18:53 --

Dla potomnych kolejny fajny obrazek silniczków klap

Image
Tylko się cieszyć.
W większości aut trzeba demontować deche do wymiany nagrzewnicy i to jest oczywista oczywistość :mrgreen:
Zrób manuala co i jak i czas operacji
Awatar użytkownika
gabi10
Użytkownik
Auto:: 2.0TDI AZV 170KM 2003
Imię:: Gabi
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 13 razy

Post autor: gabi10 »

Koledzy problemy z grzaniem prawej strony climatronika wystąpiły u mnie.Który silniczek odpowiada za regulację temperatury ?

Wysłane z mojego BV2000 przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika
Muti
Władca postów
Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
Imię:: Mateusz
Podziękował: 75 razy
Otrzymał podziękowań: 365 razy

Post autor: Muti »

Poszukaj, bo jest w tym temacie.
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy :)
Awatar użytkownika
witek271
Przeglądacz

gabi10 pisze:Koledzy problemy z grzaniem prawej strony climatronika wystąpiły u mnie.Który silniczek odpowiada za regulację temperatury ?

Wysłane z mojego BV2000 przy użyciu Tapatalka
Podpowiem

Strona 10 tematu mój post Dokładnie opisany każdy silniczek na obrazku ale proponował bym najpierw sprawdzić błędy i okaże się który silniczek wysiadł

Ale sam napisałeś że z prawej strony to najprawdopodobniej z tej prawej strony padł
Awatar użytkownika
tberent
Zaawansowany
Auto::
Imię::
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowań: 35 razy

Post autor: tberent »

A mam pytanie .
Czemu zakładanie ze A/C schładza powietrze ciepłe. ? Jak kompresor off to skąd ma być zimno ? ;)
Fiat nie vw i odwrotnie ale jeżeli silniczki regulują klapy to niema bata. Nagrzewnica musi być cała ciepła a nie w połowie. Jak jest w połowie to musi być czymś zasyfiona a xe mały obieg jest w niej to obie rurki są ciepłe. Na logikę ns wyjściu powinna być niższa . Ja bym włączył nawiew na maksa i sprawdził temp na zasilaniu i powrocie. Jakby w kabinie było chłodno a temp podobne to sprawa jasna.
Gadacie z botyho czy czymś. Ja kiedyś w golfie 3 miałem serwis vw i płyn fabryka. Potem sam wymieniłem . Padło ogrzewanie. Szukałem . Sprawdzałem klapy czy są całe ( w mk3 ) była taka pianka która padała po latach. Z rzuciłem deskę i wymienne nagrzewnice za jakieś 80 zł przy max zniżkach. Grzslo jak w piekle . Z ciekawości podłączyłem stara do kranu przez węża. Wyleciał syf . Jakiś glut. Dało się też czuć ze była cięższa . I co ? Wody nigdy nie widziala a coś przez 10 lat tam się zebrało.

Wysłane z mojego GT-I9506 przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika
gabi10
Użytkownik

Witam niestety dalej brak ogrzewania z prawej strony (coś tam grzeje ale słabo w porównaniu do strony lewej).W scanie nie wykazuję błędów, sprawdziłem silniczki od klap strony prawej.Wszystkie działają,(v71,v154,v159)poodpinałem silniczki,klapy chodzą równo bez zacięć zarówno sterowane ręką jak przez silniczki.
Ręczne zamknięcie klap silnika v159 nie spowodował wzrostu temperatury wydmuchiwanego powietrza wiec to nie klapy.Dodatkowo wrobiłem płukanie nagrzewnicy wpinając węże i puszczając wodę pod ciśnieniem, wypływała czysta woda,żadnego syfu nie było widać.Po nagrzaniu silnika do około 90 stopni i regulując ogrzewanie na max prawą i lewą stronę.Po 5 minutach na stronie lewej temp 36 stopni prawa 26 czyli dalej nie grzeje prawa strona.Może jakieś sugestie,brak pomysłu co dalej a zima za pasem
Ostatnio zmieniony ndz paź 01, 2017 16:26 przez gabi10, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
turek
Specjalista

Sprawdź czy cała nagrzewnica jest gorąca bo wejście płynu jest z lewej i tam będzie cieplej, silniczek i cięgno może działać ale czy klapka działa odpowiednio :?:
witek271 pisze:Na nagrzewnicy jest plastikowa obudowa na 4 śrubkach 6 Po ściągnięciu tej osłony można włożyć tam rękę i sprawdzić czy nagrzewnica jest ciepła
Wnioski:

Awatar użytkownika
gabi10
Użytkownik

Jeszcze jedno czy te czujniki temperatury,co są w nagrzewnicy,umieszczone w kanałach , mogą coś mieszać,jak by były niesprawne.I czy przez to może słabo grzać i lecieć letnie powietrze po stronie prawej ??
Awatar użytkownika
turek
Specjalista

Tak ale vcds pokazuje temperaturę właśnie z tych czujników i musiałby pokazywać wyższą temp. niż faktycznie jest i wtedy silniczek przymyka klapke i mniej grzeje z tej strony.
Vcsd do ręki :P
ODPOWIEDZ