Witam
czy na forum znajdę kogoś kto mógłby zrobić biznesplan, albo wie coś na temat dotacji na założenie własnej firmy ?
chciałbym założyć firmę przeprowadzkową, i potrzebuje pomocy
własna firma
- Grzesiek3253
- Przeglądacz
- Auto:: Touran 1.9 TDI 2006 (BKC)
- Imię:: Grzesiek
- Podziękował: 29 razy
- Otrzymał podziękowań: 19 razy
- turek
- Specjalista
- Auto:: Alhambra 7n,Ibiza 6j
- Imię:: Michal
- Podziękował: 38 razy
- Otrzymał podziękowań: 118 razy
Re: własna firma
Przypadkiem nie pchaj się w agencje obsługujące firmy na tip-top typu TAX..... bo to jak pakt z diabłem, najpierw obiecują pomoc w załatwieniu dofinansowań, itp. a później proponują preferencyjne kredyty 25%
.Wpierw poszukaj u siebie w okolicy rozgarniętej księgowej a na pewno też coś ci doradzi
- tomcio1600
- Zaawansowany
- Auto:: Touran 1.9 AVQ
- Imię:: Tomasz
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowań: 28 razy
Przede wszystkim czy jesteś zatrudniony na jakimś etacie?Grzesiek3253 pisze:czy na forum znajdę kogoś kto mógłby zrobić biznesplan, albo wie coś na temat dotacji na założenie własnej firmy ?
chciałbym założyć firmę przeprowadzkową, i potrzebuje pomocy
Jeśli jesteś bezrobotny, to czy jesteś zarejestrowany w PUP?
W PUP powinieneś dostać wiele informacji na temat, wiele zależy od tych dwóch podstawowych pytań, oznaczających Twój statut.
Co do samego biznesplanu - prawidłowo nie da się tego zrobić "tak z rękawa" przeprowadzić trzeba analizę rynku na którym miałbyś się obracać, do tego podstawowa analiza SWOT i wtedy można coś zacząć pisać
Z tego co wiem to dotacje unijne na transport i pokrewne jest dość ciężko wytargać
PUP podobnie, no chyba że jesteś bezrobotny, to masz szanse na 18tysięcy na start + dofinansowanie miejsc pracy dla innych ludzi, których (o ile) byś zatrudniał. Wiele zależy też od rejonu, więc nie ma co uogólniać.
Jest:
* Mondeo 2.0 SCTi 240KM
Było:
* Touran 1.9 TDI
** Peugeot 206 1.1
*** Audi A4 1.8
**** Ford Fiesta mk3 1.1i
* Mondeo 2.0 SCTi 240KM
Było:
* Touran 1.9 TDI
** Peugeot 206 1.1
*** Audi A4 1.8
- Grzesiek3253
- Przeglądacz
Tzn teraz aktualnie pracuje i jestem zatrudniony w firmie przeprowadzkowej w Katowicach
Głównie to chodzi mi o to czy mogę założyć firmę w jednym miejscu ( Bieszczady, tam skąd pochodzę i jestem na stałe zameldowany) a działać i stacjonować w innym (Katowice) czy do tego są jakieś druczki prawne
Z tego co wyczytałem to teoretycznie, dofinansowanie nie obejmuje zakupu samochodu do przewozu mienia klienta
Ale to podobno da się ominąć
Głównie to chodzi mi o to czy mogę założyć firmę w jednym miejscu ( Bieszczady, tam skąd pochodzę i jestem na stałe zameldowany) a działać i stacjonować w innym (Katowice) czy do tego są jakieś druczki prawne
Z tego co wyczytałem to teoretycznie, dofinansowanie nie obejmuje zakupu samochodu do przewozu mienia klienta
Ale to podobno da się ominąć
- tomcio1600
- Zaawansowany
- Auto:: Touran 1.9 AVQ
- Imię:: Tomasz
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowań: 28 razy
Jak jesteś zatrudniony to na aktywizacje bezrobotnych (18 tyś. zł) za bardzo nie licz...
Możesz jak najbardziej rejestrować działalność w miejscu zameldowania (Bieszczady), a wykonywać działalność w Katowicach (wskazujesz miejsce wykonywania DG).
Jeśli w taki sposób chcesz postąpić i z takim profilem działalności to na kasę na rozruch nie licz za bardzo. Wnioski składasz w miejscu zamieszkania itd. (rejonizacja), a już na wstępie nic "z Ciebie" nie będą mieli bo wraz z tą kasą chcesz uciec do Katowic... = ja tego nie widzę
Ze swoimi środkami nic nie stoi na przeszkodzie, starając się o dofinansowanie - nie będzie łatwo.
Możesz jak najbardziej rejestrować działalność w miejscu zameldowania (Bieszczady), a wykonywać działalność w Katowicach (wskazujesz miejsce wykonywania DG).
Jeśli w taki sposób chcesz postąpić i z takim profilem działalności to na kasę na rozruch nie licz za bardzo. Wnioski składasz w miejscu zamieszkania itd. (rejonizacja), a już na wstępie nic "z Ciebie" nie będą mieli bo wraz z tą kasą chcesz uciec do Katowic... = ja tego nie widzę
Ze swoimi środkami nic nie stoi na przeszkodzie, starając się o dofinansowanie - nie będzie łatwo.
Jest:
* Mondeo 2.0 SCTi 240KM
Było:
* Touran 1.9 TDI
** Peugeot 206 1.1
*** Audi A4 1.8
* Mondeo 2.0 SCTi 240KM
Było:
* Touran 1.9 TDI
** Peugeot 206 1.1
*** Audi A4 1.8
- Grzesiek3253
- Przeglądacz
czyli jedynym najlepszym rozwiązaniem byłoby przemeldowanie się do Katowic na jakiś czas