własna firma

Ciężkie problemy ze stolcem tak to tutaj
Awatar użytkownika
Grzesiek3253
Przeglądacz
Auto:: Touran 1.9 TDI 2006 (BKC)
Imię:: Grzesiek
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowań: 19 razy

własna firma

Post autor: Grzesiek3253 »

Witam
czy na forum znajdę kogoś kto mógłby zrobić biznesplan, albo wie coś na temat dotacji na założenie własnej firmy ?
chciałbym założyć firmę przeprowadzkową, i potrzebuje pomocy
Awatar użytkownika
turek
Specjalista
Auto:: Alhambra 7n,Ibiza 6j
Imię:: Michal
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowań: 118 razy

Re: własna firma

Post autor: turek »

Przypadkiem nie pchaj się w agencje obsługujące firmy na tip-top typu TAX..... bo to jak pakt z diabłem, najpierw obiecują pomoc w załatwieniu dofinansowań, itp. a później proponują preferencyjne kredyty 25% :mrgreen: .Wpierw poszukaj u siebie w okolicy rozgarniętej księgowej a na pewno też coś ci doradzi
Awatar użytkownika
tomcio1600
Zaawansowany
Auto:: Touran 1.9 AVQ
Imię:: Tomasz
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 28 razy

Post autor: tomcio1600 »

Grzesiek3253 pisze:czy na forum znajdę kogoś kto mógłby zrobić biznesplan, albo wie coś na temat dotacji na założenie własnej firmy ?
chciałbym założyć firmę przeprowadzkową, i potrzebuje pomocy
Przede wszystkim czy jesteś zatrudniony na jakimś etacie?
Jeśli jesteś bezrobotny, to czy jesteś zarejestrowany w PUP?

W PUP powinieneś dostać wiele informacji na temat, wiele zależy od tych dwóch podstawowych pytań, oznaczających Twój statut.

Co do samego biznesplanu - prawidłowo nie da się tego zrobić "tak z rękawa" przeprowadzić trzeba analizę rynku na którym miałbyś się obracać, do tego podstawowa analiza SWOT i wtedy można coś zacząć pisać :)

Z tego co wiem to dotacje unijne na transport i pokrewne jest dość ciężko wytargać ;) duża konkurencja, brak innowacyjności, nie chcą dofinansowywać środków transportu.
PUP podobnie, no chyba że jesteś bezrobotny, to masz szanse na 18tysięcy na start + dofinansowanie miejsc pracy dla innych ludzi, których (o ile) byś zatrudniał. Wiele zależy też od rejonu, więc nie ma co uogólniać.
Jest:
* Mondeo 2.0 SCTi 240KM

Było:
* Touran 1.9 TDI
** Peugeot 206 1.1
*** Audi A4 1.8
**** Ford Fiesta mk3 1.1i
Awatar użytkownika
Grzesiek3253
Przeglądacz

Tzn teraz aktualnie pracuje i jestem zatrudniony w firmie przeprowadzkowej w Katowicach
Głównie to chodzi mi o to czy mogę założyć firmę w jednym miejscu ( Bieszczady, tam skąd pochodzę i jestem na stałe zameldowany) a działać i stacjonować w innym (Katowice) czy do tego są jakieś druczki prawne

Z tego co wyczytałem to teoretycznie, dofinansowanie nie obejmuje zakupu samochodu do przewozu mienia klienta
Ale to podobno da się ominąć
Awatar użytkownika
tomcio1600
Zaawansowany
Auto:: Touran 1.9 AVQ
Imię:: Tomasz
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 28 razy

Post autor: tomcio1600 »

Jak jesteś zatrudniony to na aktywizacje bezrobotnych (18 tyś. zł) za bardzo nie licz... ;)

Możesz jak najbardziej rejestrować działalność w miejscu zameldowania (Bieszczady), a wykonywać działalność w Katowicach (wskazujesz miejsce wykonywania DG).

Jeśli w taki sposób chcesz postąpić i z takim profilem działalności to na kasę na rozruch nie licz za bardzo. Wnioski składasz w miejscu zamieszkania itd. (rejonizacja), a już na wstępie nic "z Ciebie" nie będą mieli bo wraz z tą kasą chcesz uciec do Katowic... = ja tego nie widzę ;)

Ze swoimi środkami nic nie stoi na przeszkodzie, starając się o dofinansowanie - nie będzie łatwo.
Jest:
* Mondeo 2.0 SCTi 240KM

Było:
* Touran 1.9 TDI
** Peugeot 206 1.1
*** Audi A4 1.8
**** Ford Fiesta mk3 1.1i
Awatar użytkownika
Grzesiek3253
Przeglądacz

czyli jedynym najlepszym rozwiązaniem byłoby przemeldowanie się do Katowic na jakiś czas
ODPOWIEDZ