Kolego co musze miec zebys był mi w stanie zdalnie pomóc? mam kolege co ma spory warsztat wiec licze na to ze różne interfejsy ma a podejrzewam ze trzeba zgrac eprom do edycji.yox pisze:...kkk09 pisze:Ten vag helper to ma jakis swoj interfejs do polaczenia z autem czy dziala np na vcds'ie?
-- 6 lis 2017, o 08:44 --
Panowie jest ktoś ze świętokrzyskiego z tym vag helperem żeby pomógł?VAGHelper to nie program diagnostyczny (bez interfejsu) to tzw. "kalkulator-helper", który pomaga obliczyć odp wartości i adresy do edycji eeprom, napisałem "czytaj całość" do edycji słuzy VCP lub VAS-PC + specjalny skrypt, wszystko jest w linku który podałem '))
-------------------
... w Twoim przypadku jeśli podłączone jest jak w oryginale czyli A7/A8 (T52 A PIN 7/8) do edycji 3 adresy: 3095- wartość hex 33, 3095- A2, 3096 - 43
... oczywiście zanim zaczniesz edycję musisz mieć 100 % pewności, że edytujesz poprawne Wyjście/Pdłączenie w BCM
Wykaz Bordnetz
-
- Początkujący
- Auto:: touran FL BKD 2009
- Imię:: Krzysiek
Re: Wykaz Bordnetz
- spacewalker
- Władca postów
- Auto:: 1T1 CFGC 184KM 420Nm
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 116 razy
- Otrzymał podziękowań: 697 razy
ODIS-E lub VCPkkk09 pisze:
Kolego co musze miec zebys był mi w stanie zdalnie pomóc? mam kolege co ma spory warsztat wiec licze na to ze różne interfejsy ma a podejrzewam ze trzeba zgrac eprom do edycji.
- yox
- Władca postów
- Auto:: 1.9 TDI BXE 07 R-Line C.M
- Imię:: Marek
- Podziękował: 240 razy
- Otrzymał podziękowań: 673 razy
... echchch lenistwo... nic nie trzeba zgrywaćkkk09 pisze:...podejrzewam ze trzeba zgrac eprom do edycji.

tu masz przykład (VAS-PC):
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=9ffmGfC_TI4[/youtube]
https://www.youtube.com/watch?v=9ffmGfC_TI4
- tberent
- Zaawansowany
- Auto::
- Imię::
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowań: 35 razy
Jak ma vcp to niech zrobi odczyt eeprom za pomocą ocf i przerobić w helperze a potem wrzuci vcp.
Powinno pójść.
Wysłane z mojego GT-I9506 przy użyciu Tapatalka
Powinno pójść.
-
- Początkujący
Ściągnąłem tego vag helpera ale powiem szczerze że jestem za tępy chyba bo nie czaje jak i co robić. Może jak zgram ten plik z bcm'a to może zaskocze.
- tberent
- Zaawansowany
Zrób tak. Z listy rozwijanej wybierz sobie swoje auto. Potem jeszcze ustaw wg siebie a następnie zapisz. Potem wgraj do bcm i tyle
- spacewalker
- Władca postów
- Auto:: 1T1 CFGC 184KM 420Nm
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 116 razy
- Otrzymał podziękowań: 697 razy
tak to zadziała jak było takie auto z takimi lampami i takim BCM,a jak jest dokładane " bo wiem ze uruchomie" to tylko 00 i edycja epptberent pisze:Zrób tak. Z listy rozwijanej wybierz sobie swoje auto. Potem jeszcze ustaw wg siebie a następnie zapisz. Potem wgraj do bcm i tyle
- tberent
- Zaawansowany
Ale jak tak zrobi i zmieni juz cokolwiek ( np diagnozę ) to od razu 18 bajt mu się ustawi ba 00.spacewalker pisze:tak to zadziała jak było takie auto z takimi lampami i takim BCM,a jak jest dokładane " bo wiem ze uruchomie" to tylko 00 i edycja epptberent pisze:Zrób tak. Z listy rozwijanej wybierz sobie swoje auto. Potem jeszcze ustaw wg siebie a następnie zapisz. Potem wgraj do bcm i tyle
Mnie ciekawi skąd takie rzeczy się dzieją. Bo niby 18 bajt powinien być ok a też tak mialem ze pod golfa z Led nie działał. Tzn był os Scirocco i pod 6 z ledem nie chciał działać. Wiem ze enriquez gdzieś się wypowiadał właśnie o tym 18 bajce ze są różne.
Można by jeszcze poszukać softu od VW i podmienić plik sgo.
-
- Początkujący
ale czy to nie jest dziwne że ledy świecą tak jak trzeba póki nie odpale silnika. Tnz na pozycji włącznika na 0 Ledy świecą mocno tak jak powinny świecić jako dzienne a jak odpale to po 3-5 sekundach jedna miga a druga nie świeci.
-
- Początkujący
Powoli chyba kumam A7,A8 to znaczy wyjcie pin 7 i 8 wtyku t52A, tylko powiedzcie mi po co są te parametry Bajt+1, Bajt +2
- tberent
- Zaawansowany
Odczytać sobie to co masz we swoim i porównaj z tym. Jak to samo będzie to bym uwalony. Masz opisane co trzeba. Reszty nie.ruszaj
- yox
- Władca postów
- Auto:: 1.9 TDI BXE 07 R-Line C.M
- Imię:: Marek
- Podziękował: 240 razy
- Otrzymał podziękowań: 673 razy
...
niedługo powieść sie zrobi
masz do wyedytowania 3 adresy to wszystko, wartości podane są na zrzucie, o ile Twoje moduły podłączone są do T52A / PIN 7 i 8, więc zanim zaczniesz cokolwiek robić, sprawdż w BCM czy tak masz podłączone, nie wiem wyciągnij piny i zobacz czy świecą
jeśli tak nie masż to podłacz j.w lub podaj jak masz podłączone, wtedy trzeba będzie zmienić odp. inne adresy
wiesz jak działa kodowanie w Byte 18 ?
... jakby to powiedzieć
otóz każde kodowanie w w/w bajcie odpowiada tzw. zestawowi/tablicy wszystkich świateł w danym modelu auta,
wartości, które są zweryfikowane, dostępne są w pomocniku kodowania VCDS
... wartoś "00" to tylko tzw. "maska" prawdziwej wartości np. jesli obecnie w Byte 18 masz wrtość "A8" i zmienisz na "00" to BCM i tak będzie czytał "zestaw" z "A8"
... reasumująć jeśli "zestaw" "A8" działa u Ciebie ok to wystarczy zmienić wartości w adresach dot. świateł DRL j.w reszty nie ruszasz

... to nie ma nic do rzeczykkk09 pisze:ale tam przy żadnym tiguanie nie ma takiego bcm'a jak ja mam tzn 5K0937086M

... jakby to powiedzieć

wartości, które są zweryfikowane, dostępne są w pomocniku kodowania VCDS
... wartoś "00" to tylko tzw. "maska" prawdziwej wartości np. jesli obecnie w Byte 18 masz wrtość "A8" i zmienisz na "00" to BCM i tak będzie czytał "zestaw" z "A8"
... reasumująć jeśli "zestaw" "A8" działa u Ciebie ok to wystarczy zmienić wartości w adresach dot. świateł DRL j.w reszty nie ruszasz