Czujnik położenia wału i czujnik pozycji wałka rozrządu

Mado
Kandydat
Auto:: Touran 2006r 1.9tdi 105km
Imię:: Maciej

Czujnik położenia wału i czujnik pozycji wałka rozrządu

Post autor: Mado »

Witam serdecznie
Proszę o wyjaśnienie czy w 1.9 105KM manualna 6biegow czujnikiem Halla nazywamy czujnik położenia wału czy jest to czujnik pozycji wałka rozrządu?
Może to durne pytanie ale mam wrażenie że dla jednych jest to wszystko jedno....
Awatar użytkownika
Lewik
Zaawansowany
Auto:: BKC 1,9
Imię:: Darek
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 35 razy

Re: Czujnik położenia wału i czujnik pozycji wałka rozrządu

Post autor: Lewik »

Czujnik Halla-efekt Halla, Polega ono na występowaniu różnic potencjałów w przewodniku, przez który w danym momencie przepływa prąd elektryczny.

na rozrządzie i wale masz indukcyjne czujniki Halla
Awatar użytkownika
mexaris
Przeglądacz
Auto:: Passat 2.0 TDI BMP
Imię:: Krzysztof
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: mexaris »

Witam , bez zakładania nowego tematu...wywala mi błąd czujnika położenia wałka rozrządu (012296 - Czujnik położenia wałka rozrządu (G40): sygnał poza tolerancją) Czy orientuje się ktoś czy na pewno jest on do wymiany i czy można sprawdzić , czy ten niby uszkodzony , jest na pewno uszkodzony i czy samochód z takim uszkodzeniem powinien zapalić w ogóle czy nie? Sprawa zadziała się podczas jazdy z niewielką prędkością , poszarpało pasek wielorowkowy i silnik zgasł.Kręcił , ale uruchomić się nie dało.Zmieniłem pasek , podpiąłem komputer i taki oto błąd się ukazał.Pomoże ktoś ? Czujnik (G40) dzisiaj wymieniony na nowy - dalej nie odpala.
Ostatnio zmieniony sob paź 28, 2017 12:37 przez mexaris, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
yox
Władca postów
Auto:: 1.9 TDI BXE 07 R-Line C.M
Imię:: Marek
Podziękował: 240 razy
Otrzymał podziękowań: 673 razy

Post autor: yox »

Mado pisze:Witam serdecznie
Proszę o wyjaśnienie czy w 1.9 105KM manualna 6biegow czujnikiem Halla nazywamy czujnik położenia wału czy jest to czujnik pozycji wałka rozrządu?
Może to durne pytanie ale mam wrażenie że dla jednych jest to wszystko jedno....
Czujnik Halla to czujnik pozycji sprzęgła (G 476) ;)
Awatar użytkownika
mexaris
Przeglądacz

Już wiem , problemem jest przeskoczony rozrząd.O ile , tego jeszcze nie wiem. Wiem natomiast , że farfocle z paska wielorowkowego dostały się pod pasek rozrządu i pasek przeskoczył.Mam nadzieję , że większych szkód w silniku nie poczynił , ale to okaże się po niedzieli.
Awatar użytkownika
Lewik
Zaawansowany
Auto:: BKC 1,9
Imię:: Darek
Otrzymał podziękowań: 35 razy

Post autor: Lewik »

bez czujnika wałka powinien zapalić dłużej krecąc na rozruszniku .
Skoro nie odpala mogły dostać zawory
zmontować nowy pasek na znaki spróbować odpalić , ewentualnie pomiary kompresji wszystko powinny wyjaśnić
Awatar użytkownika
mexaris
Przeglądacz

Witam ponownie....tak , jak opisywałem ....Pasek wielorowkowy BOSCH rozwarstwił się , i farfocle złapały na pasek rozrządu.Ten zaś przeskoczył o trzy zęby i skrzywił zawór i uwalił szklankę.Nowa uszczelka , zawór , szklanka , płyny , planowanie , robota itd , nie będę wszystkiego wymieniał - 2200 PLN jestem lżejszy.Chyba zmienię auto na jakąś benzynkę wolnossącą bo mam dość tych EGR-ów , DPF-ów , Turbosprężarek , pompowtryskiwaczy itd. aha i skrzyń DSG ! O ile jeśli jest wszystko sprawne - autem jedzie się bajecznie , tak jeśli coś nie lotto , trafna diagnoza za pierwszym razem graniczy z cudem...Podciśnienie , logi dynamiczne , sprawdzanie pompek , adaptacje czy to DSG czy to turbo czy EGR-u , dają popalić.Na prawdę fajnie się jeździ diesel-em jeśli jest sprawny .Jeśli cos jest nie tak , silnik ten wystawia moje nerwy na wielką próbę.Uwierzcie mi , poznałem ten silnik jak mało kto przez te trzy lata jak go użytkuję i chybna mam dość...Zamiast cieszyć się jazdą , czekam co wyjdzie jutro czy pojutrze...Kocham silnik diesel-a ale to jak walka z wiatrakami - nierówna....zrobisz jedno , wyskakuje coś innego.:-/
Awatar użytkownika
marek1629
Zaawansowany
Auto:: touran, 1.9 bls 2006
Imię:: Marek
Podziękował: 65 razy
Otrzymał podziękowań: 92 razy

Post autor: marek1629 »

mexaris pisze:Witam ponownie....tak , jak opisywałem ....Pasek wielorowkowy BOSCH rozwarstwił się , i farfocle złapały na pasek rozrządu.Ten zaś przeskoczył o trzy zęby i skrzywił zawór i uwalił szklankę.Nowa uszczelka , zawór , szklanka , płyny , planowanie , robota itd , nie będę wszystkiego wymieniał - 2200 PLN jestem lżejszy.Chyba zmienię auto na jakąś benzynkę wolnossącą bo mam dość tych EGR-ów , DPF-ów , Turbosprężarek , pompowtryskiwaczy itd. aha i skrzyń DSG ! O ile jeśli jest wszystko sprawne - autem jedzie się bajecznie , tak jeśli coś nie lotto , trafna diagnoza za pierwszym razem graniczy z cudem...Podciśnienie , logi dynamiczne , sprawdzanie pompek , adaptacje czy to DSG czy to turbo czy EGR-u , dają popalić.Na prawdę fajnie się jeździ diesel-em jeśli jest sprawny .Jeśli cos jest nie tak , silnik ten wystawia moje nerwy na wielką próbę.Uwierzcie mi , poznałem ten silnik jak mało kto przez te trzy lata jak go użytkuję i chybna mam dość...Zamiast cieszyć się jazdą , czekam co wyjdzie jutro czy pojutrze...Kocham silnik diesel-a ale to jak walka z wiatrakami - nierówna....zrobisz jedno , wyskakuje coś innego.:-/
skoro już wszystko wymieniłeś to będziesz mieć spokój na jakiś czas, pewnie zarżniętego trupa kupiłeś i tak to już się działo
Moje autko marek1629
145.5 KM 323Nm bls
adas81
Przeglądacz
Auto:: Touran, 1,9 BKC, 2005
Imię:: Adam

Post autor: adas81 »

Mnie jak siadł czujnik położenia wałka rozrządu to w ogóle nie chciał odpalić. Tylko na zimnym chyba odpalił, póki był ciepły to nie chciał.
Srebro według adas81 viewtopic.php?p=93535#93535
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów
Auto:: touran BLS i 2x CAYC
Imię:: Pawel
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 420 razy

Post autor: wesol »

Bo diesla trzeba rozumieć znać i poprawnie użytkować. Zresztą benzyna dzisiejsza to nie wiem czy nie gorsza. To że wolnossakuem jeździsz i jeździsz nie znaczy że jeździsz sprawnym autem. Tak jak automat w Sharanie jatco. Kiedyś rozmawiałem z Krystianem z Gdyni z vag bauer i sam mi mówił że 90% użytkowników nie jest świadoma że jeździ na niesprawnej skrzyni. Tak to właśnie wygląda.
A przy niesprawnym czujniku wałka rozrządu to każdy TDI nie odpali przez pierwsze 5 sekund kręcenia bo ecm nie poda paliwa. Dopiero po tym czasie warunkowo puści paliwo i silnik odpali.
Pasków Boscha nie zakładamy i jest to trąbione chyba nawet więcej jak od 5 lat. Tylko Gates CONTI i dayco. I nie z allegro. Ludzie miejcie litość. Nie wszystko z allegro.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
spoon23
Początkujący
Auto:: Touran
Imię::
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Post autor: spoon23 »

czy aby wymienić czujnik wałka rozrządu silnik BLS trzeba rozrząd zdejmować??
Farszu
Zaawansowany
Auto:: touran 2.0 BMM 2007
Imię:: Grześ
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowań: 43 razy

Post autor: Farszu »

Nie trzeba jedyna ingerencja w rozrząd to zdjecie osłony i odkrecenie czujnika czas wymiany ok 15 minut kluczyk 10 do czujnika śruba 6 tam jest i zdjecie rury od zaworu egr do interculera celem lepszego dostępu mocowana na śrube torx jeśli sie nie mylę to T30 i wypiecie spinek na końcach weża.
Touran 1t3 new beetle Kymco downtwon
669 997 911
ODPOWIEDZ