Ciekawe radio RCD330
- PTAK
- Przeglądacz
- Auto:: 1T0 2.0Tdi Bkd 06r DSG
- Imię:: Piotr
- Podziękował: 30 razy
- Otrzymał podziękowań: 22 razy
- Kontakt:
Re: Ciekawe radio RCD330
Kupował ktoś z AliExpress.com czy wszyscy z pl ?? Jezeli z alie.. to jakiś link do solidnego sprzedawcy !?
Było :
Bmw E36 x 9-od 1.6 do 2,8
e34 x 7 w tym Alpina M62
e32 5.0 V12 M70B50
Opel Corsa 1.2 i 1.4 x2
Cinquecento x 2 hehe
Nissan Sunny 2.0Td
Seat Ibiza Evo2 1.9TDI 150KM
Audi A6 c5 2.5TdI V6 150KM
Skoda Octavia x3 i 4x4
Vw Sharan 2004r (2) 1.9TDI 150KM

Teraz jest w końcu Auto Rodzinne
Vw Touran 2.0Tdi Dsg 06r 7-Os.viewtopic.php?f=9&t=9616:)
Jak pomogłem KLIKNIJ "
" ------->>>
Bmw E36 x 9-od 1.6 do 2,8
e34 x 7 w tym Alpina M62
e32 5.0 V12 M70B50
Opel Corsa 1.2 i 1.4 x2
Cinquecento x 2 hehe
Nissan Sunny 2.0Td
Seat Ibiza Evo2 1.9TDI 150KM
Audi A6 c5 2.5TdI V6 150KM
Skoda Octavia x3 i 4x4
Vw Sharan 2004r (2) 1.9TDI 150KM

Teraz jest w końcu Auto Rodzinne
Vw Touran 2.0Tdi Dsg 06r 7-Os.viewtopic.php?f=9&t=9616:)

Jak pomogłem KLIKNIJ "

-
- Specjalista
- Auto:: Touran '03 AZV
- Imię:: Damian
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowań: 24 razy
Jakość dźwięku jest ok. Ja zamawiałem od kolegi z forum jak za swoją cenę to radyjko lux.
-
- Początkujący
- Auto:: passat
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
Witam wszystkich - jestem nowy na tym forum.
Przeczytalem watek o rcd330 i postanowilem troche je opisac bo jak tak czytam to mysle sobie ze sa tu tacy ktorzy sa chyba po to zeby zadawac pytania - swoja droga jestem zdania ze sprzedajacy powinien wam na wszystkie pytania odpowiedziec, jesli oczywiscie chce sprzedac a wasza decyzja czy sie decydujecie czy nie.
Wyjasniajac:
- rcd330 ( nie ma znaczenia czy plus czy tez nie ) nie jest oryginalnym produktem VW. Chinczycy zrobia wszystko, nikt ich za to nie sciga i stad jest takie radio.
- Nie jest ono jak pisza sprzedajacy z aut powypadkowych czy tez potestowych
- Ma o wiele szybszy procek od np rns510 i o wiele wiecej ramu wiec chodzi zdecydowanie lepiej.
- Komunikuje sie po szynie CAN 2.0 , VCDS wyswietla czes opisow do kodowania.
- NIE WYSWIETLA wskazan klimatronika na ekranie.
- Wyswietla wskazania czujnikow parkowania
- Mozna podlaczyc kamere cofania nieoryginalna jak i oryginalna VW ( przy oryginalnej potrzebny jest konwerter sygnalu wizyjnego. Moje radio z czujnikami i kamera na raz nie chcialo wspolpracowac ( albo jedno albo drugie ) , moze teraz poprawili to w oprogramowaniu.
- Nie ma pelnego RDS to znaczy ze pod czestotliwoscia pokazuje sie nazwa stacji ale kiedy chcemy zaprogramowac stacje na polu dotykowym na ekranie zapisuje sie tylko czestotliwosc.
- Nie wspolpracuje z MFA ( rzadne wskazania stacji radiowych nie sa wyswietlane )
- wspolpracuje z kierownica multifunkcyjna ale tylko pod wzgledem regulacji glosnosci
- Bluetooth do telefonu jaki ma zainstalowany to naprostszy HF ktory polaczy sie z wiekszoscia telefonow ( taki zwykly parot mozna powiedziec ) sciagnie ksiazke telefoniczna i tyle. Wskazania kto dzwoni wyswietlaly mi sie na MFA ale nie funkcjonowalo to najlepiej. Jakos polaczen w porownaniu np z rns315 zdecydowanie slabsza
- Mirror linka ani CarPLAY nie testowalem.
- Gra calkiem niezle jak za te pieniadze.
- Jesli chodzi o polski soft to na 100 procent jest to przerobiony soft bo radio w oryginale z Ali posiad chinski/angielski. Prywatnie takie przerobki nazywam " na kolanie "
- Jesli ktos pyta o wspolprace z gateweyem to prosze sobie uswiadomic ze przed can2.0 byl can1.6 i stad np rns510 rozladowywalo akumulatory. Opisy poszczegolnych gatewei sa w necie.
Podsumowujac jesli ktos ma wersje bieda samochodu (tak zwana trendline ) to spoko moze sobie takie radyjko sprawic i pewnie bedzie zadowolony. Jesli juz w acie jest cos wiecej no to zaczynaja sie schody.
Ja osobiscie kupilem i po jednym dniu sprzedalem nawet z niewielkim zyskie i wiecej nie kupie. Wole oryginalne radia czy nawigacje - tak jak kobiety tez wole oryginalne a nie chinskie
Pozdrawiam i mam nadzieje ze wyjasnilem wszystko na temat tego radia.
Przeczytalem watek o rcd330 i postanowilem troche je opisac bo jak tak czytam to mysle sobie ze sa tu tacy ktorzy sa chyba po to zeby zadawac pytania - swoja droga jestem zdania ze sprzedajacy powinien wam na wszystkie pytania odpowiedziec, jesli oczywiscie chce sprzedac a wasza decyzja czy sie decydujecie czy nie.
Wyjasniajac:
- rcd330 ( nie ma znaczenia czy plus czy tez nie ) nie jest oryginalnym produktem VW. Chinczycy zrobia wszystko, nikt ich za to nie sciga i stad jest takie radio.
- Nie jest ono jak pisza sprzedajacy z aut powypadkowych czy tez potestowych
- Ma o wiele szybszy procek od np rns510 i o wiele wiecej ramu wiec chodzi zdecydowanie lepiej.
- Komunikuje sie po szynie CAN 2.0 , VCDS wyswietla czes opisow do kodowania.
- NIE WYSWIETLA wskazan klimatronika na ekranie.
- Wyswietla wskazania czujnikow parkowania
- Mozna podlaczyc kamere cofania nieoryginalna jak i oryginalna VW ( przy oryginalnej potrzebny jest konwerter sygnalu wizyjnego. Moje radio z czujnikami i kamera na raz nie chcialo wspolpracowac ( albo jedno albo drugie ) , moze teraz poprawili to w oprogramowaniu.
- Nie ma pelnego RDS to znaczy ze pod czestotliwoscia pokazuje sie nazwa stacji ale kiedy chcemy zaprogramowac stacje na polu dotykowym na ekranie zapisuje sie tylko czestotliwosc.
- Nie wspolpracuje z MFA ( rzadne wskazania stacji radiowych nie sa wyswietlane )
- wspolpracuje z kierownica multifunkcyjna ale tylko pod wzgledem regulacji glosnosci
- Bluetooth do telefonu jaki ma zainstalowany to naprostszy HF ktory polaczy sie z wiekszoscia telefonow ( taki zwykly parot mozna powiedziec ) sciagnie ksiazke telefoniczna i tyle. Wskazania kto dzwoni wyswietlaly mi sie na MFA ale nie funkcjonowalo to najlepiej. Jakos polaczen w porownaniu np z rns315 zdecydowanie slabsza
- Mirror linka ani CarPLAY nie testowalem.
- Gra calkiem niezle jak za te pieniadze.
- Jesli chodzi o polski soft to na 100 procent jest to przerobiony soft bo radio w oryginale z Ali posiad chinski/angielski. Prywatnie takie przerobki nazywam " na kolanie "
- Jesli ktos pyta o wspolprace z gateweyem to prosze sobie uswiadomic ze przed can2.0 byl can1.6 i stad np rns510 rozladowywalo akumulatory. Opisy poszczegolnych gatewei sa w necie.
Podsumowujac jesli ktos ma wersje bieda samochodu (tak zwana trendline ) to spoko moze sobie takie radyjko sprawic i pewnie bedzie zadowolony. Jesli juz w acie jest cos wiecej no to zaczynaja sie schody.
Ja osobiscie kupilem i po jednym dniu sprzedalem nawet z niewielkim zyskie i wiecej nie kupie. Wole oryginalne radia czy nawigacje - tak jak kobiety tez wole oryginalne a nie chinskie

Pozdrawiam i mam nadzieje ze wyjasnilem wszystko na temat tego radia.
Ostatnio zmieniony pt lis 24, 2017 10:47 przez molnar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Przeglądacz
- Auto:: OCTAVIA II BKD
- Imię:: Arek
- Podziękował: 5 razy
Hmmm. kolega molnar mocno poleciał i chyba tak naprawdę nie miał tego radia
Na pewno pobił kolegów za wschodniej granicy ( a oni są ekspertami w tej dziedzinie ) jeśli chodzi o wyświetla wskazania klimatronika na ekranie. Nikomu jak na razie się to nie udało a koledze proszę . U mnie testowane na wszystkich panelach to jest od najstarszego po najnowszy( z białym podświetlaniem) Nie wyświetla. Literka ma znaczenie chociażby dla tego że jedno radio jest z większym wyśw. i bez CD a drugie jest z cd natomiast mniejszy wyś. Z tego co wyczytałem to firma desey (taki posiadam) robi sprzęt dla VW a że chinczyki podrabiają wszystko i nawet samych siebie to inna bajka. Ogólnie sprzęt spoko oczywiście że nie wszystko ma
ale za taką kasę nie można wybrzydzać. Jeśli chodzi o PL język to prawda że robiony na kolanie ale chyba dobrze robiony
zawsze to PL.

Na pewno pobił kolegów za wschodniej granicy ( a oni są ekspertami w tej dziedzinie ) jeśli chodzi o wyświetla wskazania klimatronika na ekranie. Nikomu jak na razie się to nie udało a koledze proszę . U mnie testowane na wszystkich panelach to jest od najstarszego po najnowszy( z białym podświetlaniem) Nie wyświetla. Literka ma znaczenie chociażby dla tego że jedno radio jest z większym wyśw. i bez CD a drugie jest z cd natomiast mniejszy wyś. Z tego co wyczytałem to firma desey (taki posiadam) robi sprzęt dla VW a że chinczyki podrabiają wszystko i nawet samych siebie to inna bajka. Ogólnie sprzęt spoko oczywiście że nie wszystko ma

-
- Początkujący
Witammcaris pisze:Hmmm. kolega molnar mocno poleciał i chyba tak naprawdę nie miał tego radia![]()
![]()
Na pewno pobił kolegów za wschodniej granicy ( a oni są ekspertami w tej dziedzinie ) jeśli chodzi o wyświetla wskazania klimatronika na ekranie. Nikomu jak na razie się to nie udało a koledze proszę . U mnie testowane na wszystkich panelach to jest od najstarszego po najnowszy( z białym podświetlaniem) Nie wyświetla. Literka ma znaczenie chociażby dla tego że jedno radio jest z większym wyśw. i bez CD a drugie jest z cd natomiast mniejszy wyś. Z tego co wyczytałem to firma desey (taki posiadam) robi sprzęt dla VW a że chinczyki podrabiają wszystko i nawet samych siebie to inna bajka. Ogólnie sprzęt spoko oczywiście że nie wszystko maale za taką kasę nie można wybrzydzać. Jeśli chodzi o PL język to prawda że robiony na kolanie ale chyba dobrze robiony
zawsze to PL.
Bardzo przepraszam , moj blad, pisalem cale info pozno i stad moze ten blad.
WSKAZAN CLIMATRONICA OCZYWISCIE NIE WYSWIETLA.
-
- Początkujący
- Auto:: Caddy, Passat b6
- Imię:: Robert
- Podziękował: 1 raz
No to ja też wtrącę się...
Kolega molnar chyba nie ma pojęcia o systemie RDS, bo zapis nazw stacji radiowych nie jest składnikiem tego systemu
Druga sprawa dotycząca "oryginalności".
Jeśli nie jest to sprzęt oryginalny to niech kolega wytłumaczy mi fakt dlaczego jest on wciąż produkowany i rozpowszechniany? Dlaczego tak ogromny koncern jakim jest VW nie wziął się za firmę Desay SV (która to według kolegi jest firmą składającą radia w garażu i w której to prezesem jest jakiś kanciarz zatrudniający dzieci do produkcji tych radyjek). Na naklejce umieszczonej na obudowie jest widoczny znak VW jak i włączając radio mamy wykorzystany znak koncernu.
Jeżeli owe radio byłoby rzeczywiście taką lipą to raczej wątpię żeby producent naszych czterokołowych maszynek pozwoliłby na psucie reputacji i podjął w tym celu odpowiednie działania,które byłyby tak szybko zapoczątkowane, że w Polsce nie wiedzieli byśmy o istnieniu takowych radioodtwarzaczy.
Info jakie podają sprzedawcy w Polsce nie są wysaane z palca lecz otrzymane ze źródeł z których się zaopatrują.
Ja na ten temat także mam odmienne zdanie lecz przekazuję to co jest oficjalnie podane do wiadomości publicznej, a moja teoria jest tylko teorią którą przedstawiam każdemu kto jest zainteresowany (kazdemu kto pyta o oryginalność czy też pochodzenie tych radii).
Kolej na język polski...
Ja go robiłem na kompie nie na kolanie
- chciałbym poznać tą metodę, bo wtedy na prądzie mógłbym zaoszczędzić 
Kolega molnar chyba nie ma pojęcia o systemie RDS, bo zapis nazw stacji radiowych nie jest składnikiem tego systemu

Jeśli nie jest to sprzęt oryginalny to niech kolega wytłumaczy mi fakt dlaczego jest on wciąż produkowany i rozpowszechniany? Dlaczego tak ogromny koncern jakim jest VW nie wziął się za firmę Desay SV (która to według kolegi jest firmą składającą radia w garażu i w której to prezesem jest jakiś kanciarz zatrudniający dzieci do produkcji tych radyjek). Na naklejce umieszczonej na obudowie jest widoczny znak VW jak i włączając radio mamy wykorzystany znak koncernu.
Jeżeli owe radio byłoby rzeczywiście taką lipą to raczej wątpię żeby producent naszych czterokołowych maszynek pozwoliłby na psucie reputacji i podjął w tym celu odpowiednie działania,które byłyby tak szybko zapoczątkowane, że w Polsce nie wiedzieli byśmy o istnieniu takowych radioodtwarzaczy.
Info jakie podają sprzedawcy w Polsce nie są wysaane z palca lecz otrzymane ze źródeł z których się zaopatrują.
Ja na ten temat także mam odmienne zdanie lecz przekazuję to co jest oficjalnie podane do wiadomości publicznej, a moja teoria jest tylko teorią którą przedstawiam każdemu kto jest zainteresowany (kazdemu kto pyta o oryginalność czy też pochodzenie tych radii).
Kolej na język polski...
Ja go robiłem na kompie nie na kolanie

-
- Początkujący
Czepiasz sie kolego z tym na kolanie - chodzilo mi o to ze producent nie oferuje oprogramowania z jezykiem polskim. Podstawiasz za angielski albo chinski a to juz nie jest oryginal.chabi87 pisze:No to ja też wtrącę się...
Kolej na język polski...
Ja go robiłem na kompie nie na kolanie![]()
- chciałbym poznać tą metodę, bo wtedy na prądzie mógłbym zaoszczędzić
Jesli by tak bylo to naklej sobie na polo cocte nalepke coca cola i mozesz sie chwalic ze masz oryginal.
Co do RDS to na podstawie danych z rds system zapamietuje nazwe stacji przypisujac ja do klawisza na ekranie a w tym radiu takie cos nie wystepuje. Co do oryginalnosci to VW pozwala na wiele chinczykom, to radio jest na rynek azjatycki. Sprawdze w etce czy jest taki numer sprzetu ale dziwne ze oryginalny vcds jak i odis nie oferuja opisow kodowania ( nie w calosci )
Nikomu zakupu nie odradzalem i nikogo nie namawiam - wyrazilem swoje zdanie.
Skoro wiesz wiecej na temat vw to szkoda tylko ze nie miales chceci podzielic sie z innymi uzytkownikami forum swoja wiedza natomiast znalazles czas na szydere.
Niech ci forum lekkim bedzie
Pozdrawiam
-
- ____________________
- Auto:: Touran 1.6 2005
- Imię:: krzysztof
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Witam wszystkich uważam że radio nie jest najgorsze oferuje wszystko co ja potrzebuje przymierzam się do zakupu ale najpierw wymiana gateway oczywiście jak będzie ktoś pomocny przy wymianie to super 

-
- Początkujący
w czym potrzebujesz pomocy?bossfarba pisze:Witam wszystkich uważam że radio nie jest najgorsze oferuje wszystko co ja potrzebuje przymierzam się do zakupu ale najpierw wymiana gateway oczywiście jak będzie ktoś pomocny przy wymianie to super
-
- ____________________
Radio zamontowane działa super z wyjątkiem mirrolink podłączyłem tel. huawei P10 i nic
podłączyłem samsunga 7 edge i coś tam łączy ale nic nie wychodzi może jest jakaś aplikacja która współpracuje
dzięki za pomoc molnar poleciało podziękowanie za pomoc przy getwey
podłączyłem samsunga 7 edge i coś tam łączy ale nic nie wychodzi może jest jakaś aplikacja która współpracuje
dzięki za pomoc molnar poleciało podziękowanie za pomoc przy getwey
-
- Początkujący
Z mirrorlinkiem jest troche tak jak kiedys z rsap w androidzie. Rozne wersje systemu, rozni producenci sprzetu ( nakladki systemowe android ) i stad z jednym modelem dziala z innym nie. Oprogramowanie Mirrorlink tez ciagle jest rozwijane - mozna sprawdzic na ich stronie z jakimi telefonami dziala. Na europejskie urzadzenia MQB VW wychodza aktualizacje softu ale czy wychodza na rcd330 tego nie wiem ale mysle ze raczej nie lub sporadycznie.
Wiem ze mirrorlink chodzi z samsungiem alfa 2015 wiec moze warto zeby inni uzytkownicy rcd330 podzielili sie ta wiedza ( jaki maja telefon ktory dziala i jaka jest wersja softwaru w radiu oraz telefonie )
Tyle na ten temat , na moje szczescie jestem iphonowy
i nie kupie rcd330
Wiem ze mirrorlink chodzi z samsungiem alfa 2015 wiec moze warto zeby inni uzytkownicy rcd330 podzielili sie ta wiedza ( jaki maja telefon ktory dziala i jaka jest wersja softwaru w radiu oraz telefonie )
Tyle na ten temat , na moje szczescie jestem iphonowy

-
- ____________________
Witam trochę szukania jest rozwiązanie przykładowy telefon samsung S6 edge plus
trzeba zainstalować aplikacje LG mirrorDrive
https://play.google.com/store/apps/deta ... rive&hl=pl
po zainstalowaniu trzeba odhaczyć powiadomienia
druga aplikacja Car Mode
https://play.google.com/store/apps/deta ... link&hl=pl
i ostatnia aplikacja Button Savior (not root)
i odpalić ją jako pierwszą
podłaczyc telefon do radio usb i odpalić w radiu mirrolink i
po połączeniu odpalamy car mode i tu mamy już wszystko
trzeba zainstalować aplikacje LG mirrorDrive
https://play.google.com/store/apps/deta ... rive&hl=pl
po zainstalowaniu trzeba odhaczyć powiadomienia
druga aplikacja Car Mode
https://play.google.com/store/apps/deta ... link&hl=pl
i ostatnia aplikacja Button Savior (not root)
i odpalić ją jako pierwszą
podłaczyc telefon do radio usb i odpalić w radiu mirrolink i
po połączeniu odpalamy car mode i tu mamy już wszystko
-
- Początkujący
no to fajnie dziala ten mirrorlink jak trzeba tak kombinowac. Jeszcze raz potwierdza to co napisalem ze to oryginal na chinski rynek. W europejskich MQB dziala bez kombinowania - oczywiscie z telefonami ktore mirror obsluguja
- yox
- Władca postów
- Auto:: 1.9 TDI BXE 07 R-Line C.M
- Imię:: Marek
- Podziękował: 240 razy
- Otrzymał podziękowań: 673 razy
... co wg. Ciebie zanaczy "bez kombinowania" ? podłączasz telefon, włączasz w radio "mirror link" i masz "klon" telefonu na ekranie radia ?molnar pisze:W europejskich MQB dziala bez kombinowania

-
- Auto:: Alhambra MY2012 2.0TDI
- Imię:: Adam
Witam, przeczytałem chyba wszystkie wątki na wszystkich polskich forach i mam dużą ochotę pozbyć się mojego rcd510 na rzecz tego modelu. W sumie tylko jedna rzecz mnie powstrzymuje przed jego zakupem.
Niestety szukając informacji na temat podpięcia fabrycznej kamery do aftermarketowego radia - nie udało mi się za dużo znaleźć. Z opisów różnych modeli wywnioskowałem, że chyba będę potrzebował konwertera rgb na cvbs (moja znajmość AV kończy się na wpięciu HDMI do TV). I tu moje pytanie: czy komuś udała się taka operacja (nie koniecznie z rcd330) i na co zwrócić uwagę?
(Obawiam się, że to chyba bardziej skomplikowane niż przejściówka z jack na cinch).
Niestety szukając informacji na temat podpięcia fabrycznej kamery do aftermarketowego radia - nie udało mi się za dużo znaleźć. Z opisów różnych modeli wywnioskowałem, że chyba będę potrzebował konwertera rgb na cvbs (moja znajmość AV kończy się na wpięciu HDMI do TV). I tu moje pytanie: czy komuś udała się taka operacja (nie koniecznie z rcd330) i na co zwrócić uwagę?
(Obawiam się, że to chyba bardziej skomplikowane niż przejściówka z jack na cinch).