Światła LED do jazdy dziennej

Czyli problemy z prądem w VW Touran (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)
Awatar użytkownika
LYJO
Władca postów
Auto:: 2.0 TDI/BKD/DSG/2004
Imię:: Olek
Podziękował: 34 razy
Otrzymał podziękowań: 17 razy

Post autor: LYJO »

Cena straszna :(
Ale nie powiem, że bym nie chciał :)
Obrazek
linkill
Przeglądacz
Auto:: Touran
Imię::
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: linkill »

a tak u mnie NSSC 523 HP
Obrazek
[you] zerknij na moją furę -> > KLIK <
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów
Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
Imię:: Leszek
Podziękował: 33 razy
Otrzymał podziękowań: 129 razy

Post autor: cheles »

linkill pisze:a tak u mnie NSSC 523 HP
[url=http://images35.fotosik.pl/1244/8f8474b5b8ea972dm.jpg]Obrazek[/URL]
Podaj bliższe szczegóły jak np. ile kosztują itp
"baci" znaczy pozdrawiam.
Obrazek
VW Touran by chelesline
Awatar użytkownika
marcin77
Zaawansowany

Post autor: marcin77 »

ja u siebie mam takie są super polecam http://moto.allegro.pl/lampy-swiatla-do ... 04970.html
pomogłem lub jak zasłużyłem - postaw piwo Moja fura
Awatar użytkownika
QQRYDZA
Expert
Auto:: 1,9tdi
Imię:: dar
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Post autor: QQRYDZA »

marcin77 pisze:ja u siebie mam takie są super polecam http://moto.allegro.pl/lampy-swiatla-do ... 04970.html
widziałem ;) zresztą widać na filmiku ze spotu w Bydgoszczy ;) fajne lampki ;)
[you]--->Niebieski

ZWzPD

wiadomości wysyłać proszę na e-mail darekkruk@hoga.pl
linkill
Przeglądacz
Podziękował: 3 razy

Post autor: linkill »

cheles, kupiłem na alleg.. w Rad-Sat (oferta nr 2056827698 )
, ten sklep miał po 239+przesyłka. wcięcie w kratkę i wzmocnienie w zderzaku, tak że stojąc blisko przed autem nie wystają i ich nie widać;)
[you] zerknij na moją furę -> > KLIK <
dabjer
Początkujący

Post autor: dabjer »

Witam wszystkich.
Proszę o konkretną pomoc w podpięciu świateł do jazdy dziennej w vw touran. Kupiłem takowe z wbudowanym automatem i po podpięciu według schematu, czyli czerwony kabel do zasilania po stacyjce,czarny do masy a biały do plusa żarówki postojowej lub mijania. Po przekręceniu kluczyka w stacyjce i włączeniu świateł postojowych,światła do jazdy dziennej tak jak należy gasną alle po uruchomieniu silnika i włączeniu świateł te światła do jazdy dziennej nie gasną tylko przygasają o połowę. Co może być nie tak?
:(
Awatar użytkownika
marcin77
Zaawansowany

dabjer, za mały pobór prądu przekaźniku (wbudowanym automatem ) przerabiałem to u znajomego w skodzie octavia 2005 rok do kabla gdzie i idą światełka led dołóż ŻARÓWKÊ DESKI ROZDZIELCZEJ W2x4,6d 12V 1,2W przylutuj do kabla i żarówkę pomaluj na czarno lub zrób podświetlenie maski
Awatar użytkownika
jeżu
Władca postów
Auto:: PB8
Imię:: Tomek
Podziękował: 214 razy
Otrzymał podziękowań: 677 razy

Post autor: jeżu »

dabjer, Albo skorzystaj z mojej porady w temacie.... TUTAJ
Awatar użytkownika
marcin77
Zaawansowany

dabjer, jeżu też ma racje albo dołącz (przekaźnik zwierno-rozwierny o uniwersalnym przeznaczeniu. Najlepiej i najtaniej P561 ) słowa jeża :piwo:
dabjer
Początkujący

dzięki,jutro będę działał :piwo:

[ Dodano: Pon Mar 19, 2012 09:56 ]
powiedzcie mi jeszcze,czy w Waszych Turanach też przy pracującym silniku na plusie przy postojówkach czy tez mijania też macie napięcie 12V z groszami,bo ładowanie mam 14,20-30V :piwo:

Podłączyłem żaróweczkę i nie pomogło. Chyba, że źle to zrobiłem. Plusowym kablem od żaróweczki wpiąłem się w przewód zasilający ledy (myślę,że nie chodziło o przewód od postojówek), a minusowy do masy. Jadę po przekaźnik,będę działał dalej.
Awatar użytkownika
marcin77
Zaawansowany

dabjer, wpiąć dwa kable zasilające ledy w żarówkę ale lepiej kup przekaźnik
dabjer
Początkujący

założyłem przekaźnik,działa. Zastanawia mnie,czy to tak w turanach jest,że przy prawidłowo podłączonych ledach tak się dzieje,że podczas włączenia postojówek ledy tylko przygaszają sie w 50%. Kumple te same ledy założyli do laguny z 2002r i opla astry z 99 i wszystko działa prawidłowo,bez przekaźnika. Mój turan w skrzynce bezpieczników pod maską ma napięcie takie jakie daje alternator,czyli 14.30V a na żarówki idzie troche ponad 12V. Wszystkie turany tak maja? :piwo: :piwo:
deivs3

Post autor: deivs3 »

Bardzo przydatne informacje.
Nie mogłem jednak pogodzić się z tym że DRL-e z automatycznym wyłącznikiem trzeba dodatkowo podpiąć pod przekaźnik lub montować jakiś lampki.

Po wielu testach doszedłem do tego, że można takie światłą podpiąć bez zbędnych przekaźników i pod nasze touranki. Wystarczy podpiąć + idący od ledów do świateł pozycyjnych bezpośrednio przy żarówce świateł pozycyjnych (biały kabel), a nie do wtyczki przy lampie. Wtedy światła dzienne będą ładnie gasły i zapalały się kiedy trzeba bez przygaszania.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
jarry
Władca postów
Auto:: 1T1 '05, 521 '10, 542 '11
Imię:: Rołbert
Podziękował: 584 razy
Otrzymał podziękowań: 828 razy

Post autor: jarry »

dabjer pisze:Mój turan w skrzynce bezpieczników pod maską ma napięcie takie jakie daje alternator,czyli 14.30V a na żarówki idzie troche ponad 12V. Wszystkie turany tak maja? :piwo: :piwo:
po pierwsze to chyba "mój Touran" a nie turan ;) , będziesz mu imię kaleczył a on ci też może psikusy zacznie robić ;)

po drugie Touran jest bardzo nowoczesny jeśli chodzi o sterowanie urządzeniami elektrycznymi, m. in. żarówkami, dlatego w Focusie musiałem wymieniać żarówki co 1,5-2 miesiące a tutaj raz na ruski rok, zauważ że jak włączasz światła w Touranie to nie zapalają się od razu pełnym światłem tylko powoli się rozjarzają (powoli to mam na myśli 0,1s), tzw. uderzenie prądu wpływa na znaczne skrócenie żywotności żarówek, u nas inżynier pomyślał i dał zabezpieczenie przed tym efektem

generalnie chodzi o to, że Bordnetz (zwany inaczej Central Electric Control Module w skrócie CECM) wysterowuje urządzenie poprzez PWM (Pulse-Width Modulation) i bardzo precyzyjnie jest w stanie dobrać napięcie lub prąd do urządzenia, w gorszych rozwiązaniach (przywołane przez ciebie Laguny, Astry itp.) układy sterujące ograniczają się do zabezpieczenia prądowego bezpiecznikiem i daniem lub nie daniem napięcia z alternatora w ramach opcji "ile fabryka dała" czyli w okolicach 14,7V przy dobrych wiatrach :D

ponieważ wiedza jak wiadomo rozchodzi się powoli to i świadomość elektryczna w narodzie jest na ten temat dość ograniczona, bezpiecznik, przekaźnik i neonówka to często już górny pułap sporej części zakładów auto elektryki w kraju :/
pozdraVWiam, jarry
TEL. 66(osiem) 403 66(dziewięć)

"Frustra vivit, qui nemini prodest"

*PW wyłączone - proszę pisać na email
*moje auto http://touranklub.pl/forum/viewtopic.php?p=7898
*mój kanał YT - http://www.youtube.com/user/VWTouranPol ... ist&view=1
ODPOWIEDZ