Jakie opony na każde warunki? CrossClimate...

Zawieszenie, koła, podwozie, układ kierowniczy, hamulce, opony itp.
Awatar użytkownika
Ciapek
Expert
Auto:: 2.0 DSG BKD '05
Imię:: B
Podziękował: 45 razy
Otrzymał podziękowań: 64 razy

Jakie opony na każde warunki? CrossClimate...

Post autor: Ciapek »

Były tematy: jakie opony letnie, jakie opony zimowe. Zakładam zatem temat w którym podyskutujemy o oponach "na każde warunki".
Niektórzy na pewno wiedzą, niektórzy może mniej, ale zanosi się mała rewolucja na rynku oponiarskim.
Michelin jako pierwsza firma wypuściła oponę jak sama nazywa "na każde warunki drogowe" o nazwie CrossClimate Co ważne! Nie jest to opona wielosezonowa, której właściwości nie były idealne w żadnych warunkach, ale bezkompromisowa opona letnia z indeksem opony zimowej o nienagannych parametrach w każdych warunkach - letnich i zimowych.

Więcej o oponie: http://www.michelin.pl/opony/michelin-crossclimate
Przedstawiamy nową oponę MICHELIN CrossClimate oferującą rewolucyjne osiągi i bezpieczeństwo we wszystkich warunkach pogodowych.
Opona zapewnia osiągi opon letnich w zakresie hamowania na suchej i mokrej nawierzchni, trwałości i oszczędności paliwa oraz osiągi opony zimowej w zakresie trakcji i hamowania w niskich temperaturach.Wygoda jednego kompletu opon przez cały rok!
Oraz uznane korzyści MICHELIN Total Performance
O tyle ile o wielosezonach do Tourana którym podróżuje poza miastem i w różnych warunkach nie myślałem nigdy to powiem Wam, że przy obecnych zimach przy najbliższym zakupie opon jestem skłonny zakupić taką oponę.

Coraz więcej opinii użytkowników (pozytywnych), technologie na pewno pozwalają na to aby wykonać taką mieszankę gumy, a i pierwsza odważna firma wykonuje taki zabieg nakłaniając klientów do zakupu jednego zestawu a nie dwóch!

Ja jestem na TAK i czekam na innych producentów.
Komfort jednego zestawu ogromny. Niższe koszty przekładek, przechowywania, wyważania etc. Super.

Image
Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
niko02
Władca postów
Auto:: BKD 2004r. 207KM 470Nm
Imię:: Michał
Podziękował: 384 razy
Otrzymał podziękowań: 325 razy

Re: Jakie opony na każde warunki? CrossClimate...

Post autor: niko02 »

Ciekawe jaka cena, no i pewnie to nie dla tych, którzy stawiaj na wygląd auta, bo przecież nie założą tej opony na 17", czy 18" felgę aluminiowa, no i do tego profil... aczkolwiek dla oszczędnych jest to wyjście.

Taka propozycja to ukłon w stronę klienta, który chce zostawić trochę grosza w kieszeni, a przecież firma jest nastawiona na zysk.
Touran by niko02Obrazek
ZWzPD :mrgreen:
Obrazek
Awatar użytkownika
swimmer
Expert
Auto:: VW Touran
Imię:: Lukasz
Podziękował: 48 razy
Otrzymał podziękowań: 118 razy

Post autor: swimmer »

Panowie i Panie,

zwróćcie uwagę na jakich oponach grupa VAG wypuszcza auta w DE - Good Year Vector 4 seasons.
Jako że często bywał służbowo i widziałem niejednego Golfa, Passata, Tourana, Octavie, superb, A4 na takich oponkach.

Co więcej, jakiś czas temu sam się skusiłem na takie opony, przy czym do mniejszego pojazdu.
Musiałem kupić dwa komplety, gdyż obabyły już zajechane, zdecydowałem się na powyższe opony.
To nie są tanie wielosesonówki i jako jedyne przeszły testy ADAC.

Moje wrażenia:
w uplane dni są lekko za miękkie, zimą nie miałem żadnych problemów z jazda w górach, w deszczu sprawowały się tez dobrze.
Co wązne, w naszym umiarkowanym klimacie wogóle sie nie przejmowałem czy będzie padac, czy będzie ciepło, czy będzie mróz.
Porównanie zima - wielosesonówka good year: nie zauważyłem różnicy
Porównanie lato - wielosesonówka good year: letnia guma nieco twardsza

Gdyby nie fakt, że kupilem tourana z dwoma kompletami opon, tez jeździłbym na Good Year Vector 4 seasons.
Drugie auto w rodzinie tez zostało zakupione z dwoma kompletami, lecz jak się skończą zanim zdecyduje sie je sprzedać, ponownie kupie takie opony.
Awatar użytkownika
leszeklen
Użytkownik
Auto:: Touran
Imię::
Podziękował: 340 razy
Otrzymał podziękowań: 42 razy
Kontakt:

Post autor: leszeklen »

Oszczędni zakładają używki a praktyczni i wygodni biorąc pod uwagę, że jest to pierwsza opona tego typu - Crossclimate. Jeżeli ktoś mieszka na południu lub w górach to zimowe. Ja mieszkam nad morzem i często jest tak, że tej prawdziwej zimy tutaj nie ma, na dalsze wycieczki zimą nie jeżdżę. Oczywiście nie dotyczy to kierowców zawodowych oni muszą jechać a ja nie. A w mieście śniegu nie ma. Więc twierdzę, że jest to opona pasująca do moich potrzeb . Z oponami jest tak jak z butami : na wieś i do lasu gumofilce, a do miasta coś lekkiego. Jestem przed zmianą opon, letnie już wyeksploatowane(dwuletnie conti) a zimowych nie mam więc Michelin crossclimate,to dla mnie rozsądny wybór, opinie o niej są pozytywne.

Leszek
Awatar użytkownika
bartez55
Auto:: Touran 2.0 TDI [CFHC]
Imię:: Bartek
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowań: 102 razy

Post autor: bartez55 »

Gdybym nie miał dwóch kompletów kół tez chyba bym się skusił na takie oponki.
Awatar użytkownika
Ciapek
Expert

@niko - cena "normalna" jak za każdy nowszy model opony klasy premium. Sprawdzałem pod moje 205/55/R16
Wygląd? Nie przesadzaj. Jest spoko. a'la jodełka ;)

@swimmer - nie chciałem abyśmy dyskutowali o wielosezonach, ale skoro już napisałeś o tych to ok.
Osobiście wybrałbym Vredestein Quatrac 3. I w sumie do małych aut to jedyna opcja bo Crossclimate np. na 13 cali nie robią.

Jak niektórzy wiedzą dużo piszę w temacie opon, mam rozeznanie, staram się polecać każdego sezonu rozsądny wybór. Bez powodu bym nie pisał o tych oponach. Sam bym się odważył. Zwłaszcza jak sobie przypomnę zeszłoroczną zimę której w sumie nie było.
Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
niko02
Władca postów
Auto:: BKD 2004r. 207KM 470Nm
Imię:: Michał
Podziękował: 384 razy
Otrzymał podziękowań: 325 razy

Post autor: niko02 »

Ciapek pisze:Wygląd? Nie przesadzaj. Jest spoko. a'la jodełka
Nie do końca o to chodziło.
Touran by niko02Obrazek
ZWzPD :mrgreen:
Obrazek
Awatar użytkownika
spacewalker
Władca postów
Auto:: 1T1 CFGC 184KM 420Nm
Imię:: Marcin
Podziękował: 116 razy
Otrzymał podziękowań: 697 razy

Post autor: spacewalker »

Mój brat użytkował kilka lat Caddy 2005.
Opony - TYLKo 4 seazon .
Tłukło kilometry jak głupie, żadnego problemu
Awatar użytkownika
Ciapek
Expert

Jak tam Wasze crossclimaty?
Dziś pierwszy śnieg i temperatura minusowa w moim mieście. Były białe drogi, były szare drogi.
Powiem Wam, że ile wierze w to że mieszanka gumy zachowuje swoje właściwości w niskich temperaturach to nie wiem czy odważyłbym się na wyjazd w góry w ostry śnieg :)
Chwale je, lubię je ale w stosunku do zimowych odczuwam "chyba" różnicę na śniegu.
Jak u Was?
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
bartez55

A czy używał ktoś Dębicy navigator? Zastanawiam się czy kupić takie do peugeota 206.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika
cholek80
Przeglądacz
Auto:: T1 1.6 FSI BAG 2003r
Imię:: Daniel
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Post autor: cholek80 »

Cześć,

Ja się zastanawiałem nad Good Year 4seasons a Micheline Cross Climat a ostatecznie zakupiłem holenderskie Vredstein Quatrac 5 i na chwilę obecną jestem bardzo zadowolony. W innym aucie miałem Good Year 4 seasons i te obecne na pewno są cichsze a właściwości jezdne porównywalne. Tylko bieżnik nie jest tak ładny jak w CrossClimate:)
Awatar użytkownika
marcyb3
Expert
Auto:: Touran 1,9 105 KM,2007r
Imię:: Marcin
Podziękował: 141 razy
Otrzymał podziękowań: 182 razy

Post autor: marcyb3 »

bartez55 pisze:A czy używał ktoś Dębicy navigator? Zastanawiam się czy kupić takie do peugeota 206.

Używałem Dębicy jak miałem Sharana , mogę z czystym sumieniem polecić je, po 4 sezonach opona miała ponad 5 mm.na śniegu,błocie pośniegowym i wodzie super się zachowywała,nawet głośne nie były na asfalcie, nigdy nie byłem za Dębica,ale dostałem dwie nowe sztuki i byłem pod wrażeniem

wystukane w garażu z kluczem w ręku
Jestem Marcin z Jastrowia
był
VW Touran 2,0 TDI AZV 100 KW z 2003 r czarny
VW Touran 1,9 TDI BKC 77 KW z 2005 r bordowy
VW Touran 1,9 TDI BLS 77 KW z 2007 r siwy
Jest
VW Touran 1,6 TDI CAYC 77KW z 29,12,2010 r Mocca
Awatar użytkownika
swimmer
Expert
Auto:: VW Touran
Imię:: Lukasz
Podziękował: 48 razy
Otrzymał podziękowań: 118 razy

Post autor: swimmer »

bartez55 pisze:A czy używał ktoś Dębicy navigator? Zastanawiam się czy kupić takie do peugeota 206.
moi rodzice mieli na astrze2 (1.4 benzyna). Załozyli komplet nowych Dębica Navigator2. W przeciwieństwie do kolegi marcyb3 jestem zupełnie innego zdania. Nawet moja mama, która jeździ bardzo spokojnie powiedziała że to opony to g...o.
Na deszczu jak na łyżwach, na śniegu jak na sankach, latem jako-tako ale w upały to auto się lusterkami podpierało.
Z perspektywy czasu myślę że znacząca mogła tu być waga samochodu i rozmiar opony, skoro marcyb3 był zadowolony.
Awatar użytkownika
Muti
Władca postów
Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
Imię:: Mateusz
Podziękował: 75 razy
Otrzymał podziękowań: 365 razy

Post autor: Muti »

Kuzyn też miał w primerze Navigatory, to strach było jeździć. Na mokrym jak na łyżwach.
Z całorocznych, to Goodyear i Michelin są tutaj "zwycięzcami". Nawet w porównaniach z niektórymi zimowymi wypadają lepiej.
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy :)
Awatar użytkownika
bartez55

Ehh chyba kupię zwykle zimowki i będę na nich jeździł cały rok. Ten samochód i tak nie wyjeżdża poza miasto.

ODPOWIEDZ