Maglownica do Tourana usterka
- jaras99
 - Specjalista
 - Auto:: Audi A4 B6 1.9TDI AVF
 - Imię:: Jarek
 - Podziękował: 66 razy
 - Otrzymał podziękowań: 64 razy

Re: Maglownica do Tourana usterka
Wyczolgalem się właśnie z.kanału. cały dzień z drobnymi przerwami na poszukiwania. Spacewalker rzeczywiście wiązka była uwalona. Brakowało jednego pinu z czarnym przewodem przy 6 pinowej wtyczce. Ta na podluznicy po stronie kierowcy. Ten czarny przewód leci do 3 pinowej wtyczki którą wpina się do silnika magla. Jest na nim 12V.  Dolutowalem kabelek, Zapinowalem brakujący pin w wtyczce no i magiel wystartował:)
W grupie 44 wylaczylem nagle sensor. Została mi adaptacja w grupie 03 ABS. Wykonam jak poskladam auto do kupy. To już jutro bo dziś czas wreszcie na zasłużony browarek.
Martwi mnie jedynie pomaranczowa kontrolka na desce rozdzielczej i tym razem błąd:
01309 - Power Steering Control Module (J500): Implausible Signal
Trzeba wykonać jeszcze jakieś dodatkowe adaptacje? Jest parę pozycji chyba z 9 w adaptation w 44 grupie. Może tam coś trzeba jeszcze poprzestawiac? Jak to jest Spacewalker?

W grupie 44 wylaczylem nagle sensor. Została mi adaptacja w grupie 03 ABS. Wykonam jak poskladam auto do kupy. To już jutro bo dziś czas wreszcie na zasłużony browarek.
Martwi mnie jedynie pomaranczowa kontrolka na desce rozdzielczej i tym razem błąd:
01309 - Power Steering Control Module (J500): Implausible Signal
Trzeba wykonać jeszcze jakieś dodatkowe adaptacje? Jest parę pozycji chyba z 9 w adaptation w 44 grupie. Może tam coś trzeba jeszcze poprzestawiac? Jak to jest Spacewalker?
- yox
 - Władca postów
 - Auto:: 1.9 TDI BXE 07 R-Line C.M
 - Imię:: Marek
 - Podziękował: 240 razy
 - Otrzymał podziękowań: 673 razy

kontrolka zniknie jak wylaczysz g85 w maglu, bo teraz system widz dwa czujniki G85, wejdz w adaptacje 44 i tam dezaktywuj G85, nastepnie zrob adaptacje w 03 ABS i wszystko powinno hulac, o ile oczywiscie magiel i wiazka sa sprawne 

- jaras99
 - Specjalista
 - Auto:: Audi A4 B6 1.9TDI AVF
 - Imię:: Jarek
 - Podziękował: 66 razy
 - Otrzymał podziękowań: 64 razy

wszystko juz jest OK.
Po kolei co zrobiłem to:
w grupie 044 ---> aby uzyskać dostęp do g85 w adaptacjach musiałem w 16 security access wpisać kod dostępu (vcds podpowiedział mi jaki) i dopiero po uzyskaniu dostępu do security access w adaptacjach pojawiła się pozycja umożliwiająca wyłączenie g85. Długo do tego dochodziłem ale udało się.
Później w grupie 044 został mi taki błąd i pomarańczowa kontrolka na desce rozdzielczej:
03803 - Steering Angle Sensor for Steering Aid: No or Incorrect Basic Setting / Adaptation
w grupie 044 wszedłem w basic setting i tam w grupie 060 adjustment of g85 dokonałem adaptacji.
Jak miałem kierownicę idealnie prosto to kąt skrętu pokazywało coś +14 i informacja była że niemożliwym jest przeprowadzenie adaptacji. VCDS tutaj podpowiada, że dopuszaczlny zakres to -4,5 do +4,5 stopnia
Przekręciłem kierownicę minimalnie w lewo, uzyskałem około +4 kąt. Wtedy kliknąłem na ON w VCDS i maxymalnie kręciłem kierownicą w lewo a następnie w prawo. Po wszystkim przycisk done, go back. kontrolka na desce zgasła, błedu brak.
W grupie 03 ABS żadnych adaptacji nie wykonywałem
Nie wiem czy tak miałem zrobić, ale efekt jest taki że błędów i w grupie 03 i 044 brak, wszystko śmiga

Jedynie co jest to jadąc na wprost, kierownica jest minimalnie przekręcona w lewo. Jak dam na prosto podczas jazdy to auto odchodzi w prawo delikatnie. Ale ten problem chyba zbieżność załatwi?

Po kolei co zrobiłem to:
w grupie 044 ---> aby uzyskać dostęp do g85 w adaptacjach musiałem w 16 security access wpisać kod dostępu (vcds podpowiedział mi jaki) i dopiero po uzyskaniu dostępu do security access w adaptacjach pojawiła się pozycja umożliwiająca wyłączenie g85. Długo do tego dochodziłem ale udało się.
Później w grupie 044 został mi taki błąd i pomarańczowa kontrolka na desce rozdzielczej:
03803 - Steering Angle Sensor for Steering Aid: No or Incorrect Basic Setting / Adaptation
w grupie 044 wszedłem w basic setting i tam w grupie 060 adjustment of g85 dokonałem adaptacji.
Jak miałem kierownicę idealnie prosto to kąt skrętu pokazywało coś +14 i informacja była że niemożliwym jest przeprowadzenie adaptacji. VCDS tutaj podpowiada, że dopuszaczlny zakres to -4,5 do +4,5 stopnia
Przekręciłem kierownicę minimalnie w lewo, uzyskałem około +4 kąt. Wtedy kliknąłem na ON w VCDS i maxymalnie kręciłem kierownicą w lewo a następnie w prawo. Po wszystkim przycisk done, go back. kontrolka na desce zgasła, błedu brak.
W grupie 03 ABS żadnych adaptacji nie wykonywałem
Nie wiem czy tak miałem zrobić, ale efekt jest taki że błędów i w grupie 03 i 044 brak, wszystko śmiga
Jedynie co jest to jadąc na wprost, kierownica jest minimalnie przekręcona w lewo. Jak dam na prosto podczas jazdy to auto odchodzi w prawo delikatnie. Ale ten problem chyba zbieżność załatwi?
- 
				Brytol
 - Początkujący
 - Auto:: Touran I
 - Imię:: Marcin
 - Podziękował: 3 razy

wyciągam patelnię i odgrzewam  

Czy któryś z Was co ma wymianę magla za sobą spotkał się podczas wymiany z nie do końca dokręconą śrubą mocującą?
Pytam ponieważ i ja mam pewne stuki spod kierownicy. Przeglądałem właśnie forum Golf V i także Passat i tam miało to miejsce u chłopaków dość często.
Ja wymieniłem już dość sporo elementów zawieszenia - magiel zostawiłem na koniec. Po wymianie każdego elementu (gumy, tuleje, sworznie wahaczy, łączniki, drążki, końcówki drążka,...) stukanie staje się co raz słabsze...
Kolejne pytanie:
Na wspomnianych forach piszą i śrubie regulacyjnej z podziałką po dokręceniu, której stuki także ustają. Trzeba jedynie znaleźć moment odpowiedni bo po zbyt mocnym dokręceniu kierownica nie wraca na miejsce w zakręcie.
Ktoś coś na ten tema?

Czy któryś z Was co ma wymianę magla za sobą spotkał się podczas wymiany z nie do końca dokręconą śrubą mocującą?
Pytam ponieważ i ja mam pewne stuki spod kierownicy. Przeglądałem właśnie forum Golf V i także Passat i tam miało to miejsce u chłopaków dość często.
Ja wymieniłem już dość sporo elementów zawieszenia - magiel zostawiłem na koniec. Po wymianie każdego elementu (gumy, tuleje, sworznie wahaczy, łączniki, drążki, końcówki drążka,...) stukanie staje się co raz słabsze...
Kolejne pytanie:
Na wspomnianych forach piszą i śrubie regulacyjnej z podziałką po dokręceniu, której stuki także ustają. Trzeba jedynie znaleźć moment odpowiedni bo po zbyt mocnym dokręceniu kierownica nie wraca na miejsce w zakręcie.
Ktoś coś na ten tema?
- 
				AJGOR76
 - Początkujący
 - Auto:: Sharan 7n 170 km,DSG
 - Imię:: Roman

Witam.Mam też stuki w maglownicy,gdy hamuję to drży kierownica napewno jest luz na tym wałki co wychodzi do kabiny.Czy ktoś się orientuje czy to można jakoś naprawić czy cała maciek jest do wymiany?

- yogicc
 - Użytkownik
 - Auto:: Touran 1,9TDI AVQ 2003r
 - Imię:: Daniel
 - Podziękował: 18 razy
 - Otrzymał podziękowań: 25 razy

Rozbieral ktos magiel ktory stukal?

Halooooo Straż pożarna??? Ukradli mi rower!! Zróbcie coś !!!
Było: Maluch '87, Cinquecento 700 '97, Corsa 1,2 '97, Passat 1,9TDI '99, Jest: Touran 1,9TDI '03, Audi A3 1,9TDI '00, Komar 232 '68, Romet 50T1 '81,

Było: Maluch '87, Cinquecento 700 '97, Corsa 1,2 '97, Passat 1,9TDI '99, Jest: Touran 1,9TDI '03, Audi A3 1,9TDI '00, Komar 232 '68, Romet 50T1 '81,
- turek
 - Specjalista
 - Auto:: Alhambra 7n,Ibiza 6j
 - Imię:: Michal
 - Podziękował: 38 razy
 - Otrzymał podziękowań: 118 razy

W warunkach domowych nic nie zdziałasz-regeneracja( z różnymi skutkami)yogicc pisze:Rozbieral ktos magiel ktory stukal?
Taniej i pewniej kupić III generacje
- yogicc
 - Użytkownik

Podrzuci ktos nr magla trzeciej generacji?

- yox
 - Władca postów
 - Auto:: 1.9 TDI BXE 07 R-Line C.M
 - Podziękował: 240 razy
 - Otrzymał podziękowań: 673 razy

... np 1K0 909 144 P
... wszytskie 1K0... to 3 GEN oraz nowsze 5N1...
look: viewtopic.php?f=15&p=213304

... wszytskie 1K0... to 3 GEN oraz nowsze 5N1...
look: viewtopic.php?f=15&p=213304
- yogicc
 - Użytkownik

Do czego są te śruby/nakętki na maglownicy

- 
				bavariaservice
 - Początkujący
 - Auto:: Touran 2004/5 BKD, E30 V8
 - Podziękował: 2 razy
 - Otrzymał podziękowań: 1 raz

- wesol
 - Władca postów
 - Auto:: touran BLS i 2x CAYC
 - Imię:: Pawel
 - Podziękował: 21 razy
 - Otrzymał podziękowań: 420 razy

Zapewne regulacja luzu na listwie.yogicc pisze:Do czego są te śruby/nakętki na maglownicy
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC