Turan 2.0 TDI 170 km

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.
tadzik134
Auto:: touran 2.0 tdi 2007
Imię:: Tadeusz
Podziękował: 2 razy

Re: Turan 2.0 TDI 170 km

Post autor: tadzik134 »

Dzięki za pomoc! Auto potrzebne do pracy, kasy na drugie nie ma . Prawnik powiedział ze walka o zwrot kasy będzie trwała i trwała (dalej bez samochodu). Więc auto dziś odstawiam do mechanika i mam nadzieje, że bezie to chłodniczka a właściciel zwróci choć część kosztów.
malgosia07
Początkujący
Auto:: Touran 2.0 2006
Imię:: Maniek
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Post autor: malgosia07 »

marcyb3 pisze:Tak nie jest do końca Paweł, normalnie może odstąpić od umowy, mój ojciec ma firmę i handluje autami, kupując auto od firmy masz dwa lata na oddanie auta, jeżeli jest wada ukryta, a jak dobrze pamiętam to dwa tygodnie od osoby prywatnej , sprawa trafia do sądu i chciał czy nie to musi dany gościu zabrać auto, ostatnio ojciec kupił audi a4 z 2004 r niby 220 tyś nalotu, po sprawdzeniu dokładnym okazało się że 3 lata temu miała 360 tyś, gość powiedział że nie przyjmnie auta bo kupił drugie, sprawa do sądu i wciągu dwóch miesięcy gość zabrał auto i przeprosił za problemy, poniósł koszta sądowe, adwokata mojego ojca oraz zwrócił kasę za auto i za paliwo , łatwiej jest odzyskać od firmy już osoby prywatnej, ale da się to zrobić tylko trzeba to udowodnić odpowiednio

wystukane w garażu z kluczem w ręku
Dokładnie -myślę Tadeusz że prawnik u którego byłeś poszedł na łatwiznę a oni Ci nieuczciwi sprzedawcy żerują właśnie na tym że ludzie machają w końcu ręką i idą samochód naprawić nie chcąc się narażać na sprawy w sądzie . Cwaniak sprzedawca pewnie miał przygotowaną też swoją umowę skonstruowaną tak aby było Ci trudniej . Tak czy inaczej powodzenia i niech się już nic nie psuje ;)
tadzik134
Auto:: touran 2.0 tdi 2007
Imię:: Tadeusz
Podziękował: 2 razy

Post autor: tadzik134 »

malgosia07. To nie tak do końca, jeśli miałbym czas i pieniądze to napewno probowałbym dojść prawdy i jaka by się nie okazała egzekwować swoje prawa. A tu nie jest tak prosto, szukać rzeczoznawców, biegłych etc. Jestem lek. wet. i niestety ten samochód miał być narzędziem pracy.
malgosia07
Początkujący

No tak - wiem że to skomplikowane bo niedawno walczyłam z jedną taką nieuczciwą firmą -co prawda nie w kwestii sprzedaży/kupna auta ..ale jego ubezpieczenia a raczej odszkodowania za duże uszkodzenie mojego samochodu go przez ich klienta .Cierpliwość i konsekwencja mi się opłaciła ..ale ile zachodu mnie to kosztowało ,zdrowia i czasu to masakra ...tak więc rozumiem twoją decyzję .Miejmy nadzieję ze sprzedający stanie na wysokości zadania i pokryje choć częściowo koszty naprawy ...bo to było by zwyczajnie uczciwe z jego strony ...
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów
Auto:: touran BLS i 2x CAYC
Imię:: Pawel
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 420 razy

Post autor: wesol »

Nie no wychodzi na to że sprzedający auto czy 10 czy 20 letnie i nowy właściciel śmigał tydzień i mu nagle strzeli głowica czy też pompki odmówią posłuszeństwa czy też strzeli pasek rozrządu to stary właściciel musi pokryć koszty naprawy. To tak nawet w niemcowni nie ma.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
malgosia07
Początkujący

...No ależ my tu dyskutujemy o uczciwości nie o fakcie że auto używane może się zepsuć bo to jest oczywistym ..są uszkodzenia które można zamaskować przy sprzedaży - nie powstają nagle ale narastają stopniowo .Sprzedawca uczciwy poczuje się do odpowiedzialności częściowego zwrotu kosztów naprawy bo faktycznie nic o tym nie wiedział -cwaniak który sprzedał auto przypucowane - nie ..niestety na polskim rynku dominują Ci drudzy ....
Awatar użytkownika
marcyb3
Expert
Auto:: Touran 1,9 105 KM,2007r
Imię:: Marcin
Podziękował: 141 razy
Otrzymał podziękowań: 182 razy

Post autor: marcyb3 »

wesol pisze:Jeśli wada ukryta. Nawet nie jestem pewien czy nie trzy lata. Albo w de jest trzy lata. Nie pamiętam na uczelni mieliśmy ale kogo to interesowało.

W każdym razie konia z rzędem tu w tym przypadku jak dostanie kasę bo auto zwróci. Jeszcze jak ten sprzedający nie jest chamem i cwaniakiem to jak mu się wsiądzie na ambicję to może odda z tysiąc złotych. Ale to naprawdę nie często się trafia.

Ile aut już tak ojciec "oddawał"? W sensie ponownie odbierał?
4 auta w przeciągu trzech lat,każdy miał inną wadę, nawet musiał odebrać swoje jedno auto bo kobiecie się nie spodobało po tygodniu,

wystukane w garażu z kluczem w ręku
Jestem Marcin z Jastrowia
był
VW Touran 2,0 TDI AZV 100 KW z 2003 r czarny
VW Touran 1,9 TDI BKC 77 KW z 2005 r bordowy
VW Touran 1,9 TDI BLS 77 KW z 2007 r siwy
Jest
VW Touran 1,6 TDI CAYC 77KW z 29,12,2010 r Mocca
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów

I teraz wiesz jak jest przy prowadzeniu działalności. Teraz w de masz tak że kupując od np salonu auto np 4 letnie bo ktoś zostawił w rozliczeniu to też masz gwarancję. A jak auto kupisz prywatnie od niemiaszka to już nie masz. Tylko masz gwarancję na elementy związane z życiem i bezpieczeństwem. Czyli to że poduszki to nie plastikowa klapka czy napinacze już wystrzelone. Na pompowtryski głowice czy inne elementy nie ma gwarancji w zakupionym aucie.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
Awatar użytkownika
m0nter
Auto:: Touran BMN 2007
Imię:: Paweł
Podziękował: 31 razy
Otrzymał podziękowań: 36 razy

Post autor: m0nter »

Prawnik nie poszedł na łatwiznę tylko potwierdził to co napisałem.
Nie dalej jak miesiąc temu. Kolega sprzedał Focusa za 3 tysiące z kawałkiem... Po kilku dniach nowy nabywca zadzwonił, że coś jest nie tak ze sprzęgłem, bo nie działa tak jak do tej pory i chce oddać auto. Okazało się, że wina była po jego stronie. Auto zostało, nie minęło dwa tygodnie i dzwoni, że auto jest u mechanika bo zaczęło nierówno pracować. Mechanik stwierdził, że wtryski do regeneracji. Kupujący chce zwrotu 1600zl, bo tyle niby będzie kosztować naprawa.

Skończyło się tym, że kupujący robi to na swój koszt, bo mógł sprawdzić auto jak tylko chciał przed zakupem. W umowie był zapis że zapoznał się że stanem technicznym i nie będzie dochodził żadnych praw z tego tytułu. Nie wiadomo co wlał po drodze do baku... Itp

Sprawa z przedmiotowym Touranem nie jest nie do wygrania, ale będzie się ciągnąć i kupujący będzie musiał udowodnić, że sprzedający wiedział o wadzie i ją zataił... Stąd napisałem o rzeczoznawcy z papierami biegłego sądowego.

W tym czasie auta pewnie nie będzie można ani naprawić, ani używać, bo stanowi przedmiot sprawy, który trzeba zbadać...

Pytanie czy się opłaca...

Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka
Garaż: Opel Manta A'73, VW Santana 1.9 '82 -> VW Quatnum 2.2T, Touran 1T2 BMN+DSG
Obrazek
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów

Tak to by nie można było sprzedawać żadnego auta w Polsce chyba że 2 letniego. Za duże ryzyko i lepiej pchnąć na Ukrainę itp.
Prawnik co mówi to jedno bo dla niego to czy wygra czy nie to nie istotne aż tak bardzo. Ważne by sprawę prowadzić bo kasę napewno szarpanie z którejś strony.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
Awatar użytkownika
rzutnik
Specjalista
Auto:: Touran 1,6TDI 2012 manual
Imię:: Wojtek
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowań: 133 razy

Post autor: rzutnik »

wesol pisze:Tak to by nie można było sprzedawać żadnego auta w Polsce chyba że 2 letniego. Za duże ryzyko i lepiej pchnąć na Ukrainę itp.
Już nie przesadzaj. Zawsze możesz walczyć tylko czasami koszty tej walki przewyższą ewentualne korzyści więc po co walczyć.
ODPOWIEDZ