wymiana EGR - silnik kopci

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.
Danmr
Auto:: Touran, 1.9 Tdi, 2006
Imię:: Daniel
Podziękował: 2 razy

wymiana EGR - silnik kopci

Post autor: Danmr »

Witam,

Mam problem z Touranem 1,9 TDI (silnik BXE) po wymianie EGR-a. W między czasie była jeszcze robiona regeneracja turbiny (zablokowana kierownica) i wymiana przepływomierza. Od momentu wymiany EGR-a auto strasznie kopci (czarno). Ponadto mam takie odczucia że nie reaguje poprawnie na pedał gazu, czyli tak jakby dławił się przy przyspieszaniu. Wtedy takie dławienie powoduje że świata za mną nie widać. Jesli jednak przyspieszenie nie zadławi, to jest ok, czyli nie zakopci. Zdarza sie to rzadko, tzn prawie zawsze kopci. Kolejnym objawem zmiany jest średnie zużycie paliwa wg komputera. Przed wymianą EGR-a komputer pokazywał je na poziomie 6,5-7,0. Po wymianie EGR-a 9,0-9,5. Faktycznie po zatankowaniu nie ma aż takiej różnicy w spalaniu, ale piszę o tym aby wskazać co się zmieniło po tej wymianie. Z mechanikiem podjęliśmy decyzje ze na próbę zaślepimy EGR-a. Wtedy auto zaczeło chodzić jak dawniej. Nie kopci, nie dławi, komputer pokazuje mniejsze wyniki zużycia i wszystko jest ok.

Z racji tego że mechanicy z którymi rozmawiałem nie są pewni co może byc, gdyż jeden mówi że być moze blok zaworów, inny znowu że turbo a kolejny że wtryski to dlatego zwracam się na forum z takim pytaniem. Zdaję sobie sprawę że wskazanie rozwiazania może być niemożliwe, ale być może ktoś z Was ma wiedzę wskaże kierunek który by wybrał za co byłbym bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam
Daniel
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów
Auto:: touran BLS i 2x CAYC
Imię:: Pawel
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 420 razy

Re: wymiana EGR - silnik kopci

Post autor: wesol »

Fajnych masz mechaników. Teraz czy któryś pokryje koszty nietrafnej decyzji? Możesz ich zapytać bo w ASO z autem na gwarancji tak by musieli postępować.
Jeden dobrze pomyślał bo egr zaślepił. Teraz trzeba rozszyfrować czy gdzieś leży problem w kabloteke od sterowania tym egr czy może sam egr jest z defektem. Część nowa nie oznacza że sprawna. Turbo wcale nie miałeś regenerowac tylko miałeś wyczyścić geo. To tak jakbyś miał wymienić uszczelniacze zaworowe a ty wymieniasz cała głowice. Wtryski i turbo zostaw w spokoju raczej.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
Awatar użytkownika
JacaTouran
Władca postów
Auto:: Touran 1.9tdi Bxe
Imię:: Jacek
Podziękował: 213 razy
Otrzymał podziękowań: 233 razy
Kontakt:

Post autor: JacaTouran »

O matko, skąd jesteś??? Mechaników masz pierwsza klasa.

Jak chcesz to przyjedź, zaradzimy i pozbędziemy się problemu
Jacek V-TEC Łowicz
Regeneracja układów wtryskowych diesel, regenerujemy wtryski commonrail piezo i elektromagnetyczne
Regeneracja Turbosprężarek już od 500zł, montaż i demontaż na miejscu!
Sprzedaż Turbosprężarek nowych i używanych (po regeneracji).

O nas i to co zrobiliśmy: https://www.facebook.com/v.tec.tuning.lowicz/

https://www.facebook.com/Regeneracja-turbospr%C4%99%C5%BCarek-%C5%81owicz-V-tec-482649295200944/

tel.509963064

Zduńska 41 , 99-400 Łowicz
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów

chyba rzut beretem masz do Jacka.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
Danmr
Auto:: Touran, 1.9 Tdi, 2006
Imię:: Daniel
Podziękował: 2 razy

Post autor: Danmr »

Wielkie dzięki za sugestie.
Niestety, ale odległość do Łowicza to ponad 300 km, ale kto wie czy w akcie desperacji nie skorzystam.
Na teraz wracam do gościa który zaślepił mi EGR-a i próbujemy ciągnąć temat dalej.

Jeszcze jedno pytanie. Facet który wymieniał mi egr-a stwierdził że coś było w nim grzebane. Jego zdaniem tak jakby on był uszkodzony w taki sposób, że cały czas był otwarty nawet jak były wszystkie kable podłączone w efekcie czego komputer nie wyrzucał błędu. Wtedy jak odbierałem od niego auto to aż tak nie zwróciłem uwagi na to co mówi, bo generalnie zakładałem że mam po kłopocie. Później jak po kilku miesiącach o to go dopytywałem to już nie pamiętał tego. Czy takie coś jest wogóle realne, tzn celowe uszkodzenie egr-a czy to jednak fikcja?
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów

Wyciągnij ecm i wyślij kurierem do Jacka jak za daleko. Tyle że auto uziemione na 3 dni.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
ODPOWIEDZ