Poszukiwania Tourana I (2006-2009)- parę pytań przed zakupem
-
- Użytkownik
- Auto:: Touran BKC 2005
- Imię:: Mieciu
- Podziękował: 20 razy
- Otrzymał podziękowań: 16 razy
Re: Poszukiwania Tourana I (2006-2009)- parę pytań przed zak
Moje przemyślenia i wrażenia. U mnie jeszcze (dzieciaki 7 lat +1,5 w fotelikach ) z żoną pośrodku się sprawdza i nawet żona mówi, że nie jest źle. Chyba dużo zależy od gabarytów żony (moja ma 162 i jest szczupła). Co do silnika chyba od 2006 już wszystkie miały dpf`y. Generalnie po przemyśleniach na miasto (10k rocznie - tylko tak jeżdżę ) - brał bym MPI+LPG.
- wkpwojtek
- Zaawansowany
- Auto:: Touran,2.0 BKD, 2005
- Imię:: Wojtek
- Podziękował: 95 razy
- Otrzymał podziękowań: 67 razy
Nawet 140 km nie robi szału. Poza tym w mieście te samochody palą 8-10 litrów.Gdzie 8 to latem, a zimą 10szka jak nic.qlikeers pisze:To podsumowując - jakie silniki polecacie? Wszystkie 1.9 oraz 2.0 BMM?
Rozumiem, że 1.6 102KM tez jest solidny, ale mułowaty?
Wojtek
- misiek775
- Zaawansowany
- Auto:: Touran BSE 2006 LPG
- Imię:: Micz
- Podziękował: 13 razy
- Otrzymał podziękowań: 50 razy
Mam 1.6 z LPG. Spalanie 8w trasie a 13 w mega korkach w zimę. Średnio 11l z 25kkm. Mocy za mało i tu nie ma dyskusji. Ale za to bardzo prosty silnik
- cirek
- Zaawansowany
- Auto:: Touran 1T3 CFHC 2014 CUP
- Podziękował: 26 razy
- Otrzymał podziękowań: 34 razy
Nie powymieniane. Znajomy niedawno w BMN zmieniał głowice. Auto 2006.wkpwojtek pisze:Od 2003 roku od minęło już 15 lat. Jeśli jeżdżą jeszcze jakieś z pękającymi głowicami to jakieś sztuki. Większość już dawno powymieniała te głowice. Chybacirek pisze:wystrzegaj się 16 zaworowych. Głowice pękają, ponoć po 2008 roku uporali się z tym problem. Ale czy warto to sprawdzać.
-- Pn gru 10, 2018 20:00 --
To jest auto rodzinne 140 mi w zupełności wystarczy.wkpwojtek pisze:Nawet 140 km nie robi szału. Poza tym w mieście te samochody palą 8-10 litrów.Gdzie 8 to latem, a zimą 10szka jak nic.qlikeers pisze:To podsumowując - jakie silniki polecacie? Wszystkie 1.9 oraz 2.0 BMM?
Rozumiem, że 1.6 102KM tez jest solidny, ale mułowaty?
1T3 CFHC
- Piter7707
- Specjalista
- Auto:: Touran TDI 2.0 CFHC 2010r
- Imię:: Piotr
- Podziękował: 30 razy
- Otrzymał podziękowań: 39 razy
Jak chcesz diesla to 2.0 TDI cr fajnie jeździ inna kultura pracy i z DPF trochę lepiej wypala się nawet po mieście
- wkpwojtek
- Zaawansowany
- Auto:: Touran,2.0 BKD, 2005
- Podziękował: 95 razy
- Otrzymał podziękowań: 67 razy
[/quote]To jest auto rodzinne 140 mi w zupełności wystarczy.[/quote]
W takim razie i 102 km Ci wystarczą. Ja się odniosłem tylko do osiągów. Tu i tu ich brakuje. Taka specyfika rodzinnego auta. Tourany nie są po to by mieć jakieś sportowe zacięcie, więc rozmawianie tutaj o mocach, osiągach jest troszkę sprzeczne z przeznaczeniem auta. Touran to zadaniowe auto. Ma zabrać dużo, ma tam wsiąść dużo i ma się pokonać trasę z punktu a do punktu b.
W takim razie i 102 km Ci wystarczą. Ja się odniosłem tylko do osiągów. Tu i tu ich brakuje. Taka specyfika rodzinnego auta. Tourany nie są po to by mieć jakieś sportowe zacięcie, więc rozmawianie tutaj o mocach, osiągach jest troszkę sprzeczne z przeznaczeniem auta. Touran to zadaniowe auto. Ma zabrać dużo, ma tam wsiąść dużo i ma się pokonać trasę z punktu a do punktu b.
Wojtek
-
- Kandydat
- Auto:: brak
- Imię:: J.
- Podziękował: 4 razy
misiek775 - ale jednak jakoś da się funkcjonować 102KM z gazem, tak? 
Zastanawiam się właśnie co będzie najlepszym rozwiązaniem, bo jestem świadomy, że demonem przyspieszenia nie będzie, ale może na podwiezienie dzieci z A do B wystarczy (sporo jazdy obwodnicą miasta)?
Jeżeli dorosły wejdzie z tyłu pomiędzy nosidełka to jest to na pewno opcja do rozważenia dla mnie - szczególnie, że wolę benzyny.

Zastanawiam się właśnie co będzie najlepszym rozwiązaniem, bo jestem świadomy, że demonem przyspieszenia nie będzie, ale może na podwiezienie dzieci z A do B wystarczy (sporo jazdy obwodnicą miasta)?
Jeżeli dorosły wejdzie z tyłu pomiędzy nosidełka to jest to na pewno opcja do rozważenia dla mnie - szczególnie, że wolę benzyny.
- PIOTREL
- Expert
- Auto:: 2.0 173Ps BMM mod 2008
- Imię:: Piotr
- Podziękował: 64 razy
- Otrzymał podziękowań: 108 razy
Symbol także jest na wlepce słupka przednich drzwi kierowcy.qlikeers pisze:A jak najlepiej sprawdzić ten symbol trzyliterowy?
Czy każdy 140KM będzie BMM?
- misiek775
- Zaawansowany
- Auto:: Touran BSE 2006 LPG
- Imię:: Micz
- Podziękował: 13 razy
- Otrzymał podziękowań: 50 razy
Nie jest to demon, ale daje radę bo skrzynia jest dobrze zestopniowana.PIOTREL pisze:misiek775 - ale jednak jakoś da się funkcjonować 102KM z gazem, tak?
Wiadomo, że jak gaz to najlepiej wersja 5 osobowa żeby z butla nie kombinować i mieć bagażnik.
13s do 100km/h, przyspiesza podobnie jak touran z bxe.
Ja jeżdzę ok 15 tys rocznie, z czego połowa po mieście. Przy aktualnych temepraturach 500m i przełacza na gaz, po 2-2,5 km jest już 90 stopni (na vcds, na zegarach po ok 1,5km).
-
- Początkujący
- Auto:: VW Touran, 1.6 MPI, 2006r
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 7 razy
Od sierpnia mam również Tourana 1,6 MPI + gaz. Tak jak koledzy piszą, nie jest to demon szybkości, jednak nie ma tragedii. Na trasie wyprzedza się nawet inne auta. Przy rodzinie 2+3 jestem w pełni usatysfakcjonowany wielkością auta. Wszystkie potrzebne rzeczy się mieszczą i co najważniejsze 3 foteliki koło siebie.
Podsumowując - polecam!
Podsumowując - polecam!
-
- Kandydat
Chłopaki, dzięki za wszelkie rady!
Dzisiaj przymierzałem się do 1.9 TDI 77kW. Ogólne wrażenia:
1) Super mi się siedziało za kierownicą mimo mojego ponad 190 cm wzrostu, naprawdę! Wcześniej szukałem auta z segmentu D i mało było takich, gdzie było mi wygodnie!
2) Silnik tez spoko (dwie dorosłe, ciężkie osoby jechały), jak na swoje 77kW daje radę - jednak moment w ropniaku robi swoje.
3) Wyposazenie tez sztuki było słabe, ale wystarczające, środek prosty, schludny - to na plus.
4) Niestety tylna kanapa zdyskwalifikowała ten samochód do moich potrzeb, a szkoda :-(
Wyraźnie węższy środkowy fotel powoduje, że ciężko jechać osobie dorosłej miedzy fotelikami (chyba, że jest bardzo szczupła).
Muszę jednak poszukać czegoś większego...
Dzisiaj przymierzałem się do 1.9 TDI 77kW. Ogólne wrażenia:
1) Super mi się siedziało za kierownicą mimo mojego ponad 190 cm wzrostu, naprawdę! Wcześniej szukałem auta z segmentu D i mało było takich, gdzie było mi wygodnie!
2) Silnik tez spoko (dwie dorosłe, ciężkie osoby jechały), jak na swoje 77kW daje radę - jednak moment w ropniaku robi swoje.
3) Wyposazenie tez sztuki było słabe, ale wystarczające, środek prosty, schludny - to na plus.
4) Niestety tylna kanapa zdyskwalifikowała ten samochód do moich potrzeb, a szkoda :-(
Wyraźnie węższy środkowy fotel powoduje, że ciężko jechać osobie dorosłej miedzy fotelikami (chyba, że jest bardzo szczupła).
Muszę jednak poszukać czegoś większego...
- cirek
- Zaawansowany
- Auto:: Touran 1T3 CFHC 2014 CUP
- Podziękował: 26 razy
- Otrzymał podziękowań: 34 razy
Ja mam 194 cm wzrostu, żona 174 cm wzrostu. Dzieci 8 i 10 lat. Wcześniej był Passat B5 i myślałem że jest ok
dopuki nie przesiadłem się na Tourana. Gdybym miał 3 dzieci to Touran też by został. Sharan to jednak duże auto. Co kto woli.
Tylna klapa? Rdza przy oświetleniu albo tablicy rejestracyjnej? Passaty, Golfy, Tourany, Sharany.... czegoś nie wymieniłem?
Wszystkie mają to samo.
Powodzenia

Tylna klapa? Rdza przy oświetleniu albo tablicy rejestracyjnej? Passaty, Golfy, Tourany, Sharany.... czegoś nie wymieniłem?
Wszystkie mają to samo.
Powodzenia

1T3 CFHC
-
- Kandydat
Tylna kanapa - o miejsce mi chodziło :-)cirek pisze:Ja mam 194 cm wzrostu, żona 174 cm wzrostu. Dzieci 8 i 10 lat. Wcześniej był Passat B5 i myślałem że jest okdopuki nie przesiadłem się na Tourana. Gdybym miał 3 dzieci to Touran też by został. Sharan to jednak duże auto. Co kto woli.
Wszystkie mają to samo.
Powodzenia