Wymieniłem u siebie siłowniki klapy bo poprzednie nie otwieraly się do samego końca. Nowe teraz aż klapę chcą na dach położyć tak lecą w górę. Ale zrobiłem się taki problem że przy otwieraniu gdzieś coś haczy klapa. Otworzę kluczykiem klapę chce ją dźwignac i ten pierwszy ruch, koło 5cm od budy gdzieś haczy czuć choćby klapa była krzywa bo otwierając idzie w prawo. Wrażenie to sprawia choćby ktosy siłownik był dłuższy.. Mam coś w nich przekręcić? Coś się reguluje? Przy poprzednich tego nie bylo
Zatarty zawias może?
Klapa sama z siebie jest bardzo sztywna.
U mnie nie było łagodnego stopu klapy bo założyłem odwrotnie siłowniki. Po otwarciu na maxa tłoczysko było na dole a cylinder u góry. Po odwróceniu ładnie starują i ładnie hamują.
Klapa może jest i sztywna ale jej mocowania już nie,zdejmij jeden siłownik i zobaczysz jak się przechyliła w stosunku do budy.Co do ocierania może któryś siłownik jest mocniejszy i ją przegina w bok.
Nie ma to znaczenia czy jeden jest słabszy. Ważne by podnosiły klapę. Jeśli się coś kosi to wina w zawiasach jest. Nawet z jednym siłownikiem klapa ma iść równo tyle że będzie opadać.
Przed wymiana nic nie haczylo, po prostu otwierala się za nisko.
-- Pt gru 14, 2018 15:48 --
Na jednym siłowniku, lewym klapa chodziła idealnie,na prawym haczyla bardziej. Zmieniłem miejscami tj lewa strona na prawą i odwrotnie i jest w porządku, nic nie haczy ale strasznie skrzypia może to przez zimno?
Mam pilot z 3 przyciskami, oryginalne siłowniki wydają się być już zużyte.
Dodatkowo potrzebuję kupić oryginalną śrubę kulistą na którą zamocowany jest siłownik (znalazłem na aliexpress i na allegro uniwersalne zamienniki ale coś takiego mnie nie interesuje).
Mam pilot z 3 przyciskami, oryginalne siłowniki wydają się być już zużyte.
Dodatkowo potrzebuję kupić oryginalną śrubę kulistą na którą zamocowany jest siłownik (znalazłem na aliexpress i na allegro uniwersalne zamienniki ale coś takiego mnie nie interesuje).
Kolego. Widzę że pierwszy dzień na forum. Polecam dział modyfikacje - tam jest sporo o automatycznym otwieraniu klapy