Trzęsie silnikiem/autem.
-
oramix
- Początkujący
- Auto:: Touran,2.0TDI, 2005
- Imię:: Krzysztof
- Podziękował: 1 raz
Trzęsie silnikiem/autem.
Witam.
Od jakiegoś czasu mam problem który wcześniej lekceważyłem.
Czasem na postoju na biegu jałowym pojawiają się takie cykliczne drgania czuć je podczas siedzenia w środku. Obroty stoją w miejscu ale pojawia się kilka odczuwalnych drgnięć chwila przerwy i znów. Nie zdarza się to zawsze. Dodam że dwumasa była robiona jakieś 60 tysięcy km temu.
Od jakiegoś czasu mam problem który wcześniej lekceważyłem.
Czasem na postoju na biegu jałowym pojawiają się takie cykliczne drgania czuć je podczas siedzenia w środku. Obroty stoją w miejscu ale pojawia się kilka odczuwalnych drgnięć chwila przerwy i znów. Nie zdarza się to zawsze. Dodam że dwumasa była robiona jakieś 60 tysięcy km temu.
- wesol
- Władca postów
- Auto:: touran BLS i 2x CAYC
- Imię:: Pawel
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowań: 420 razy
Re: Trzęsie silnikiem/autem.
Ja nie rozumiem tego że 60 tys to już znaczy że nie może być to dwumas. Taka niby insynuacja. Mogę ci dwumas zarżnąć a nie zrobię nawet tysiąca. Zresztą te aftermarketowe dwumasy to można odrazu na złom zawieźć. Ostatnio sprzedałem kolesiowi dwumas z mojego golfa asz. Przebieg około 200 tys. Zadowolony jak diabli bo jak nówka działa. No ale to dwumas z 2000 roku gdzie jeszcze się przykładali.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
-
baster15
- Kandydat
- Auto:: VW Touran 2.0Tdi, 2006
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 3 razy
-- Wt kwi 24, 2018 20:38 --
Włącz silnik na jałowym i spróbuj wciskać sprzęgło i słuchaj czy drgania są? W sumie Wesol ma rację.
-
lukaszww
- Początkujący
- Auto:: 1T2 2.0 TDI BMM BMM
- Imię:: Łukasz
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Wykopuję temat ponieważ mam podobny problem.
Na biegu jałowym czuć lekkie wibracje, zazwyczaj wyczuwalne kiedy siedzę w fotelu kierowcy. Podczas jazdy przy obrotach ok. 2 tyś. czuć lekkie przerywanie. Czasami przy hamowaniu kiedy już mam się zatrzymać, również jest to wyczuwalne (ale bardziej). Czasami ciężko wchodzi wsteczny bieg. Czy może to być objaw zużytej dwumasy (nigdy nie była wymieniana)?
- przebieg 220 tyś
- filtr paliwa i powietrza sprawdzone
- VCDS - brak błędów
Na biegu jałowym czuć lekkie wibracje, zazwyczaj wyczuwalne kiedy siedzę w fotelu kierowcy. Podczas jazdy przy obrotach ok. 2 tyś. czuć lekkie przerywanie. Czasami przy hamowaniu kiedy już mam się zatrzymać, również jest to wyczuwalne (ale bardziej). Czasami ciężko wchodzi wsteczny bieg. Czy może to być objaw zużytej dwumasy (nigdy nie była wymieniana)?
- przebieg 220 tyś
- filtr paliwa i powietrza sprawdzone
- VCDS - brak błędów
- Jacko33
- Auto:: 2.0 TDI Comfortline DSG
- Imię:: Jacek
Również chciałbym odświeżyć temat, ponieważ od tygodnia mam podobny problem
w sumie to go zlekceważyłem, ale jak przeczytałem to co piszecie, to chyba też mam problem. Przegląd miałem 3 miesiące temu i było wszystko okej. Co jakiś czas przy szybszej prędkości tak ok 80 km/h kiedy zaczynam hamować wyczuwam momentami drgania. Na początku myslałem, że może klocki, ale były wymieniane całkiem niedawno.. Chyba będę musiał podjechać na warsztat
– To wódka? – słabym głosem zapytała Małgorzata.(...)
– Na litość boską, królowo – zachrypiał – czy ośmieliłbym się nalać damie wódki? To czysty spirytus.
– Na litość boską, królowo – zachrypiał – czy ośmieliłbym się nalać damie wódki? To czysty spirytus.
- Dziadek13
- Specjalista
- Auto:: Touran '04 1.9TDI AVQ
- Imię:: Jorg
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowań: 67 razy
A może masz krzywe tarcze hamulcowe,lub luzy w układzie kierowniczym.Jacko33 pisze: Co jakiś czas przy szybszej prędkości tak ok 80 km/h kiedy zaczynam hamować wyczuwam momentami drgania.
- swimmer
- Expert
- Auto:: VW Touran
- Imię:: Lukasz
- Podziękował: 48 razy
- Otrzymał podziękowań: 118 razy
a wtryski sprawdzane?
ja miałem podobny objaw, czasem budą zabujało, coś tam szarpnęło. generalnie zbagatelizowałem temat.
obecnie auto jest jest w trakcie wymiany jednego z wtrysków bo korekcje miał już poza granicami.
sprawdź dawki, korekcje, zrób logi statyczne i dynamiczne - wtedy się wyjaśni.
nie od razu ta dwu-masa wszystkiego winna.
ja miałem podobny objaw, czasem budą zabujało, coś tam szarpnęło. generalnie zbagatelizowałem temat.
obecnie auto jest jest w trakcie wymiany jednego z wtrysków bo korekcje miał już poza granicami.
sprawdź dawki, korekcje, zrób logi statyczne i dynamiczne - wtedy się wyjaśni.
nie od razu ta dwu-masa wszystkiego winna.
- Lewik
- Zaawansowany
- Auto:: BKC 1,9
- Imię:: Darek
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 35 razy
bicie podczas hamowania to inny temat - tarcze piasty klocki do sprawdzenia
Autor postu pisze o drganiach na jałowych wiec bardziej przyczepiłbym sie wtrysków ewentualnie drgania od dwumasy
Autor postu pisze o drganiach na jałowych wiec bardziej przyczepiłbym sie wtrysków ewentualnie drgania od dwumasy
- swimmer
- Expert
- Auto:: VW Touran
- Imię:: Lukasz
- Podziękował: 48 razy
- Otrzymał podziękowań: 118 razy
Wtryski z tego wszystkiego sprawdzić jest najprościej.
VAG/VCDS, 10 min lektury co i jak sprawdzić, wrzucić wyniki na forum a tu nie jedna mądra głowa się nad tym pochyli.
VAG/VCDS, 10 min lektury co i jak sprawdzić, wrzucić wyniki na forum a tu nie jedna mądra głowa się nad tym pochyli.
-
Wojtek.
- Auto:: Touran 2.0TDI 2003r
- Imię:: Wojtek
Również przepraszam za odkop, ale mam podobny problem. Czuć wibracje raz słabsze, raz mocniejsze, ale tylko na biegu jałowym przy odpalonym aucie na postoju. Silnik równo pracuje, nie ma z nim problemów i jest tak tylko do 1500rpm, powyżej już przestaje. Motor to 2.0TDI 140KM, a autko z 2003roku.