Pytanie o fotelik dla dziecka :)

Ciężkie problemy ze stolcem tak to tutaj
Awatar użytkownika
cholek80
Przeglądacz
Auto:: T1 1.6 FSI BAG 2003r
Imię:: Daniel
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Re: Pytanie o fotelik dla dziecka :)

Post autor: cholek80 »

Cześć,

Ktoś korzystał lub przymierzał do naszych aut fotelik 15-36kg Romer Kidfix II XP Sict?
Jakieś opinie?

-- Pn lut 04, 2019 13:29 --

Cześć,

Jeśli ktoś planuje zakup Romer Kidfix II XP Sict to podpowiem że ta opcja "dodatkowa ochrona przed zderzeniami bocznymi (SICT)" w naszym aucie nie zdaje egzaminu.
Chodzi o miejsca zewnętrze z tyłu, nie ma tam miejsca na odkręcenie "SICT" a fotel z tą opcją jest około 100zł droższy od tego bez.
Ja mimo to go kupiłem bo kto wie czym będę jeździł za rok:)
Iza_30
Użytkownik
Auto:: Touran 2.0 TDI140 KMDSG
Imię:: Iza
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: Iza_30 »

Hejka

Od prawie 2 miesięcy używam fotelika Joie i-level.... (wcześniej pytałam się o ten fotelik)...i mam mieszane uczucia. Może to wynika z faktu,ze nie wiem jak się uzywa innych fotelików. Do nogi od bazy otworzyliśmy schowek. Poradźcie coś bo nie wiem czy to jest normalne. Mam wrażenie, ze dziecko w foteliku jest w dziwnej pozycji...tak jakby za bardzo ścisnięte. Nie wiem jak powinno wygladac dwu miesięczne dziecko w foteliku. Mam zerowe doświadczenie.

Zaletą fotelika jest jego cena. Na tle Cybex czy Maxi-cosi widać różnicę.
szczyku
Auto:: Sharan 7N, CFFB, 2010
Imię:: Marcin
Podziękował: 56 razy
Otrzymał podziękowań: 39 razy

Post autor: szczyku »

Moje dziewczyny mając dwa miesiące jechały w cybexach trasę 1000km i nie wydawało się, aby były ściśnięte. Teraz maja juz ponad rok i nadal jeżdżą w tych samych nosidełkach.
Mistycom
Auto:: Touran, 1,9 TDI, 2004
Imię:: Paulina

Post autor: Mistycom »

Cześć wszystkim,

mam pytanie do cykraz, ale też każdego innego użytkownika Axkidów. Od kilku dni jesteśmy posiadaczami VW Tourana i dzisiaj pojawił się problem z montażem pasów. W poprzednich samochodach, pasy przekładaliśmy przez szyny od foteli, a tutaj nie ma jak? :shock:

Czy może mi ktoś pokazać, jak to u Was jest rozwiązane? Dodam, że muszę zamontować dwa foteliki obok siebie - czyli jeden przy drzwiach a drugi na środku.

P.S.
Dodam, że mowa o Axkid Minikid montowane tyłem do kierunku jazdy.
ThoMass
Użytkownik
Auto:: 1.6 TDI CAYC 105ps
Imię:: Tomek
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowań: 8 razy

Post autor: ThoMass »

Mistycom pisze:Cześć wszystkim,

mam pytanie do cykraz, ale też każdego innego użytkownika Axkidów. Od kilku dni jesteśmy posiadaczami VW Tourana i dzisiaj pojawił się problem z montażem pasów. W poprzednich samochodach, pasy przekładaliśmy przez szyny od foteli, a tutaj nie ma jak? :shock:

Czy może mi ktoś pokazać, jak to u Was jest rozwiązane? Dodam, że muszę zamontować dwa foteliki obok siebie - czyli jeden przy drzwiach a drugi na środku.

P.S.
Dodam, że mowa o Axkid Minikid montowane tyłem do kierunku jazdy.
Niestety w touranie szyny są zabudowane osłonami ale jest możliwość przeciśnięcia pasów do fotelika.
Mam ten model Axkid Minikid 2.0 i któregoś dnia musiałem przełożyć do innego auta to się trochę namęczyłem przy ponownym montażu w touranie.
Czy 2 takie same uda się Tobie zamontować obok siebie to musisz sam sprawdzić,. Co do montażu pasów jak jutro nie zapomnę w natłoku spraw zrobię foto jak wygląda to u mnie.
W moim odczuciu touran nie jest zbyt pojemnym autem gdy mamy w nim foteliki tyłem do kierunku jazdy.

Podrzucam fotki jak to wygląda u mnie:
https://drive.google.com/open?id=1EJZxsm3R9MM3p-FNQMcV4qMhZ8gVjgvz
majk_d
Początkujący
Auto:: Touran 1.6 MPI 2007
Imię:: Michał
Podziękował: 3 razy

Post autor: majk_d »

Witajcie, pytanie do osób używających fotelików 15+ kg na przednim fotelu pasażera - czy jesteście w stanie poprawnie zapiąć dziecko przy tym sztywnym mocowaniu klamry przedniego pasa? U mnie (Monza Nova 2) klamra wypada na wysokości podłokietnika i pas się po prostu tam klinuje. Z reguły w innych autach te klamry są nieco niżej plus można je przesunąć do przodu/tyłu. Planuję wybrać się do salonu fotelików i przymierzyć inne fotele ale tak "na oko" wygląda na to, że problem ten może dotyczyć większości modeli. Jeśli nie macie takiego problemu z Waszym fotelikiem poproszę o info, jakiego modelu używacie. Również a nawet tym bardziej jeśli macie jakieś inne rozwiązanie (np. inne pasujące, elastyczne mocowanie klamry). Dzięki!
Awatar użytkownika
GioW
Expert
Auto:: 2.0 TDI BKD HL '04
Imię:: Janek
Podziękował: 27 razy
Otrzymał podziękowań: 91 razy

Post autor: GioW »

majk_d pisze:Witajcie, pytanie do osób używających fotelików 15+ kg na przednim fotelu pasażera - czy jesteście w stanie poprawnie zapiąć dziecko przy tym sztywnym mocowaniu klamry przedniego pasa? U mnie (Monza Nova 2) klamra wypada na wysokości podłokietnika i pas się po prostu tam klinuje. Z reguły w innych autach te klamry są nieco niżej plus można je przesunąć do przodu/tyłu. Planuję wybrać się do salonu fotelików i przymierzyć inne fotele ale tak "na oko" wygląda na to, że problem ten może dotyczyć większości modeli. Jeśli nie macie takiego problemu z Waszym fotelikiem poproszę o info, jakiego modelu używacie. Również a nawet tym bardziej jeśli macie jakieś inne rozwiązanie (np. inne pasujące, elastyczne mocowanie klamry). Dzięki!
Używam Monze Nova 2 na przednim foteliku i nie zauważyłem takiego problemu.
majk_d
Początkujący
Auto:: Touran 1.6 MPI 2007
Imię:: Michał
Podziękował: 3 razy

Post autor: majk_d »

Dzięki GioW za odpowiedź. Zauważyłem, że po podniesieniu fotelika jest zdecydowanie lepiej (przed, po) choć wciąż nieidealnie - biodrowa część pasa musi zostać dociągnięta przed zapięciem dziecka bo później już nie da się jej dociągnąć. Masz tak samo? Może byłoby lepiej w przypadku tej klamry pasa, która jest na górze nieco elastyczna - jeśli masz taką daj proszę znać.
ODPOWIEDZ