Prośba o analize logów Touran TDI 1,9 BXE 105KM 77KW

Skrzyniu21
Użytkownik
Auto:: Touran
Imię:: Krzysztof
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowań: 15 razy

Re: Prośba o analize logów Touran TDI 1,9 BXE 105KM 77KW

Post autor: Skrzyniu21 »

elektrycznie od spodu jest kostka auto to ibiza 6J 1.4 TDI 2009 r. nic nie robiłem,
Posiadam VCDS 12.12.
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów
Auto:: touran BLS i 2x CAYC
Imię:: Pawel
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 420 razy

Post autor: wesol »

Rozbierz go wyczyscic to rzecz normalna ale zobacz czy przekladnia jest cala bo ulega czasami uszkodzeniu. Jeszcze cos mi swita ze niektore vagi mialy problemy z instalacja od tego wiec przetrzep kabloteke od egr.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
Skrzyniu21
Użytkownik
Auto:: Touran
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowań: 15 razy

Post autor: Skrzyniu21 »

Ok dzięki.

-- Pn paź 17, 2016 21:19 --

dziś wyczyściłem klapę gaszącą i EGR elektryczny no trochę był brudny ale niestety nic to nie pomogło.. co dalej...jakieś podpowiedzi../?
Posiadam VCDS 12.12.
Awatar użytkownika
alcest
Użytkownik
Auto:: 1.9 TDI BXE 06'
Imię:: Radek
Podziękował: 34 razy
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Post autor: alcest »

Witam,
nie zakładam nowego wątku ani tematu bo dla BXE z logami jest tego masa. Nie zrobiłem profesjonalnych logów a jedynie statyczne na zimnym - bo w zasadzie najgorzej jest właśnie przy odpalaniu na zimnym - niby łapie ale z pierwszego nie idzie za każdym razem zapalić. Poza tym drugi niepokojący objaw - po rozgrzaniu na jałowym lekko buja silnikiem, czuć to w kabinie. Na moje oko BIPy (grupa 23) za duże prawie wszędzie, czy się mylę?
Co już zrobiłem w temacie (a w zasadzie prawie nic nie zrobiłem) zmienione podkładki pod PD jakieś rok temu, może mniej. Świeżo po wymianie oleju z płukaniem silnika (żadne tam płukanki PD bo w to nie wierzę) - kultura pracy silnika poprawiła się ale bujanie (nie zawsze) zostało.
Co radzicie oprócz zlogowania na ciepłym statycznych + dynamicznych?
Załączniki
logi_statyczne_17_03_19.jpg
Awatar użytkownika
Feberos
Użytkownik
Auto:: Touran '03 1.9TDI AVQ
Podziękował: 25 razy
Otrzymał podziękowań: 25 razy

Post autor: Feberos »

Mam prawie identyczne BIPy. Chyba, że wartości skaczą i po dłuższej pracy całkowicie się rozjeżdżają?
Pokaż jeszcze grupę 004. Może poduszki silnika do wymiany i dlatego trzęsie autem?
Awatar użytkownika
alcest
Użytkownik

Feberos pisze:Mam prawie identyczne BIPy. Chyba, że wartości skaczą i po dłuższej pracy całkowicie się rozjeżdżają?
Pokaż jeszcze grupę 004. Może poduszki silnika do wymiany i dlatego trzęsie autem?
Jutro ogarnę 4 grupę. Poduszkę (tę "główną") już zmieniałem bo miałem takie puknięcie przy ruszaniu na jedynce, także to nie to. Ale piszesz że BIPy masz podobne a objawy też takie jak u mnie?
Awatar użytkownika
Feberos
Użytkownik

BIPy mam w okolicach -40 na wszystkich pompkach. Zawsze pali od strzała, nie zdarzyło się żebym musiał dłużej kręcić. Jedyne co to czasami i to na prawdę rzadko zatrzęsie przy odpalaniu i silnik pracuje głośno, twardo jakby ciągnął załadowaną przyczepę ale różnicy w przyspieszeniu nie czuję. Wystarczy na chwilę zgasić i po rozruchu jest już cisza. Jakieś nadmierne wibrację i bujanie silnikiem nie występuje. Autko mam od 5 lat i przy wtryskach nic nie robiłem - jedynie są nowe podkładki i oringi bo była ściągana głowica i wymieniony wałek.
/edit

Pytałem o te BIPy w zakładzie gdzie czyściłem wtryski do CRDI. Gość powiedział, że zdarzają się auta z gorszymi wartościami, cykały aż miło ale klienci się upierają i chcą regenerować PD. Ile w tym prawdy nie wiem.
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów

8 lat temu byłem w tunelu up i bipy na poziomie 55-60 i rob powiedział że pompki zdrowiutkie. Nie zawsze jest tak że muszą być blisko zera. Ujemne bipy mogą świadczyć o braku paliwa na nich.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
Awatar użytkownika
alcest
Użytkownik

wesol pisze:8 lat temu byłem w tunelu up i bipy na poziomie 55-60 i rob powiedział że pompki zdrowiutkie. Nie zawsze jest tak że muszą być blisko zera. Ujemne bipy mogą świadczyć o braku paliwa na nich.
Wesoł piszesz że jak ujemne to oznaka że brak paliwa na pompkach, tzn? Filtry (w tym paliwa) zmienione dopiero co. Paliwo ucieka po dłuższym postoju? Generalnie nie czuję spadku mocy, bączka z tyłu też nie ma.
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów

Jak filtry smoki zapchane i pompa tandem nie robi cisnienia.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
Awatar użytkownika
Feberos
Użytkownik

Nie czujesz różnicy bo ECU stara się nadrabiać wszelkie odchyłki od normy żeby silnik pracował jak najlepiej, oczywiście w granicach możliwość. Może lejesz jakieś gorsze paliwo albo ktoś przed tobą słabo dbał o wymianę filtrów i są efekty. Spróbuj wlać Liqui Moly 2666 do baku albo prosto do pompy i zobaczysz czy będą efekty. Ludzie piszą na forach że preparat działa. W najgorszym przypadku nic nie pomoże. Zrób jeszcze logi na rozgrzanym silniku.
Awatar użytkownika
alcest
Użytkownik

Feberos pisze:Nie czujesz różnicy bo ECU stara się nadrabiać wszelkie odchyłki od normy żeby silnik pracował jak najlepiej, oczywiście w granicach możliwość. Może lejesz jakieś gorsze paliwo albo ktoś przed tobą słabo dbał o wymianę filtrów i są efekty. Spróbuj wlać Liqui Moly 2666 do baku albo prosto do pompy i zobaczysz czy będą efekty. Ludzie piszą na forach że preparat działa. W najgorszym przypadku nic nie pomoże. Zrób jeszcze logi na rozgrzanym silniku.
edit - 20.03.

na rozgrzanym jest wg. mnie lepiej na jałowym, wlałem "doktora" do baku ale po 30km chyba nie podziałał jeszcze za długo. Czy PD na 1 cylindrze to "pierwszy" od zasilenia czy ostatni w kolejce do "samowyczyszczenia" :hahaha: ? On wygląda najgorzej.
Załączniki
jałowy rozgrzany_II.jpg
jałowy rozgrzany.jpg
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów

Pierwszy to ten od rozrządu ma najdalej. Ale tu wychodzi że jeśli oringi są okej na tej pompce to sama pompka kuleje. Trzeba zamienić miejscami to wyjdzie. Zamień ja z drugą albo trzecia.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
Awatar użytkownika
alcest
Użytkownik

Wesoł,
a podpowiedź mi jakie dokładnie oznaczenie ma pompka, która siedzi w BXE?
ODPOWIEDZ