Duże spalanie i brak mocy
-
- Przeglądacz
- Auto:: Vw Touran 1T 2004r 2.0 TD
- Imię:: Sebastian
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Duże spalanie i brak mocy
Witam wszystkich. Posiadam VW TOURAN 1T1 z 2004 r z silnikiem 2.0 o oznaczeniach BKD wczoraj mnie spotkał problem z którym nie mogę sobie poradzic ponieważ odpalając auto po 8 godzinnym postoju to silnik na sekundę zatrzymał się na w okolicach 600 obrotów i wskoczył na swoje obroty a za to dzisiaj po takim samym postoju wskoczył na 600 obrotów i zgasł dopiero za drugim razem odpalił i chodził ale pojawił się problem spalania bo na biegu jałowym pokazuje 1,3 litra na godzinę a po rozgrzaniu spadnie do 1,1 litra a podczas jazdy widać że więcej pali po czym stracił moc od zera po dopiero zaczyna ciągnąć po 2500 tys obrotu tylko w tym momencie lepiej za mną nie jechać bo jest chmura czarnego dymu. Zapaliła mi się kontrolka silnika i napis ABGAS WARSTAT. Zawór EGR jest czysty bo to zrobiłem jako pierwsze ale nic to nie dało bo jest dalej to samo. Nie mam możliwości sprawdzenia czy są jakieś błędy i dlatego zwracam się do was czy macie jakiś pomysł o co chodzi. Z góry dziękuję i pozdrawiam
-- Śr kwi 10, 2019 19:55 --
Nikt nie spotkał się jeszcze z takim przypadkiem z którym ja się męczę?
-- Śr kwi 10, 2019 19:55 --
Nikt nie spotkał się jeszcze z takim przypadkiem z którym ja się męczę?
-
- ____________________
- Auto:: Sharan 7N, CFFB, 2010
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 56 razy
- Otrzymał podziękowań: 39 razy
Re: Duże spalanie i brak mocy
Kolego, bez podstawowej diagnostyki, ewetualnie logów zapraszam w godzinach nocnych do tego pana.

- wesol
- Władca postów
- Auto:: touran BLS i 2x CAYC
- Imię:: Pawel
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowań: 420 razy
Możliwe że rura dolotowa ma gdzieś dziurę lub IC się rozszczelnił. Tak jak i wiele wiele innych możliwości. Diagnostyka to połowa sukcesu ale też i pod auto trzeba wejść i sprawdzić wszystko.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
-
- Przeglądacz
A co to oznacza te IC? Mało tego dzisiaj rano po nocnym postoju na mrozie zaczął mi pochwili przebierać tak jak by to oznaczał silniczek krokowy ale wydaje mi się że on nie posiada takiego czegoś.
- Dziadek13
- Specjalista
- Auto:: Touran '04 1.9TDI AVQ
- Imię:: Jorg
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowań: 67 razy
IC to interculer chłodnica powietrza dostarczanego do dolotu.W tym dieslu nie ma silniczka krokowego (przepustnicy),przebierał to chyba obroty falowały?.
Masz DPF?,jak masz to czyszczenie się należy.Tolek1987 pisze:Zapaliła mi się kontrolka silnika i napis ABGAS WARSTAT.
-
- Przeglądacz
Nie mam na szczęście DPF -u. Falował na obrotach i zauważyłem nawet jak dojeżdżam do świateł i zrzucam z biegu to obroty zejdą do 700 i wracają na swoje miejsce (znaczy nie na swoje miejsce bo od jakiegoś czasu mam 800 obrotów i nie wiem czy to też tak powinno być.
- Dziadek13
- Specjalista
Wymień czujnik temperatury silnika i po kłopocie.Sprawdź jak dzieła ten czujnik ja go odepniesz.
Swiecenie tej lampki abgas werkstat zawsze oznacza kilkanaście usterek typu katalizator,czujnik temp.,filtr cząsteczek stałych,itp
Swiecenie tej lampki abgas werkstat zawsze oznacza kilkanaście usterek typu katalizator,czujnik temp.,filtr cząsteczek stałych,itp
- wesol
- Władca postów
- Auto:: touran BLS i 2x CAYC
- Imię:: Pawel
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowań: 420 razy
Co ty opowiadasz. Co ma czujnik temperatury tu do tego. Po mojemu to ta gadka bez sensu. Niech odda auto do mechanika dobrego.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
- Dziadek13
- Specjalista
Może napisz kogo polecasz, jak chcesz pomóc to podpowiec co ma zrobić bo takie posty są zbędne i podobne jakie dawałeś na forum opli.A właśnie czujnik temperatury robi takie problemy a jak nie chcesz pomóc to lepiej nic nie pisz, wyjdzie to na dobre temu forum.wesol pisze:Niech odda auto do mechanika dobrego.
-
- Przeglądacz
Gdzie znajduje się ten czujnik sprawdzę go może akurat choć na moje on nie odpowiada za większe spalanie i spadek mocy. Tłumacząc zdanie abgase warkstat to wychodzi mi WARSZTAT WYDECHOWY i zastanawiam się czy kłopot nie będzie powodowany uszkodzonej sondy.
-
- Przeglądacz
Kurcze lepszego miejsca nie mieli gdzie go zamontować. Tylko z tego co widzę to jest silnik 1.9 a mój to jest 2.0. Napewno nie mam sondy? Bo na allegro mogę kupić sondę do mojego tourana. DPF dopiero wychodził w nowszych modelach a mój jest z 2004 r. Sorry ale jestem laikiem w tych sprawach.
- Dziadek13
- Specjalista
Jest to bogaty w usterki różnych czujników błąd ważne jest podpiąć komputer, a dla tego bo dochodzi ci też tryb awaryjny i odłączenie turbiny stąd ten czarny dym i brak mocy.
1.9TDi - silnik BLS 105KM/77kW
1.9TDi - silnik BXJ 90KM/66kW
2.0TDi - silnik BMM 140KM/103kW
http://gktrading.pl/oferta/katalizatory ... 3-10-48582
Dlatego będą ci pisać żebyś oddał auto do warsztatu żebyś bardziej nie popsuł, choć możesz się szybko uczyć i masz zdolności manualne i w jakimś czasie połapiesz co nie co.Sondy nie masz a jak jest zabudowany dpf jest to dwa w jednym czyli katalizator i dpf.Może podaj oznaczenie silnika.A tak to wygląda u góry masz wejście na sonde porównaj ze swoim a budowane są w silnikachTolek1987 pisze: Sorry ale jestem laikiem w tych sprawach.
1.9TDi - silnik BLS 105KM/77kW
1.9TDi - silnik BXJ 90KM/66kW
2.0TDi - silnik BMM 140KM/103kW
http://gktrading.pl/oferta/katalizatory ... 3-10-48582
-
- Przeglądacz
Moj silnik ma oznaczenie BKD. A ten tryb awaryjny to kilka razy mi wskoczył jak przekroczyłem 2000tys obrotów i jak chciałem szybko przyspieszać na każdym biegu to przeważnie na 5 mi się już załączył po czym wczasie jazdy zgasiłem i odpaliłem auto to było normalnie.
-
- Zaawansowany
- Auto:: 1T2 2.0TDI
- Imię:: VWariaT
- Podziękował: 13 razy
- Otrzymał podziękowań: 55 razy
Posprawdzaj porządnie dolot i rurki przy IC - tak jak pisał Wesol. Któraś spinka nie trzyma i przy większym ciśnieniu zasysa lewe powietrze.
Był: 1T2 -> Z czerni wyłonił się początek....
Jest: Citroen DS5 Sport Chic 'Denon
Jest: Citroen DS5 Sport Chic 'Denon