Świst przy przyspieszaniu i brak mocy (1.9 TDI)

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.
Hellborg
Początkujący
Auto:: T1, 1.9 TDI, 2005
Imię:: Maciek
Podziękował: 5 razy

Świst przy przyspieszaniu i brak mocy (1.9 TDI)

Post autor: Hellborg »

Tydzień już stoi u mechanika. Nie może dojść do przyczyny.
Zaczęło się od tego, że ruszając na skrzyżowaniu usłyszałem ciche puff i zaczęło świstać przy dodawaniu gazu i stracił moc. Przy dłuższym przyspieszaniu wydziela się niebieski dymek z wydechu.
Wszystkie przewody do intercoolera są wpięte, do turbo jest cały. Przy dodawaniu gazu te wszystkie rury dostają podciśnienia i się zasysają do środka.
Turbo działa, znaczy wirnik się kręci, geometria pracuje.
EGR sprawny, na jałowym silnik pracuje bez zarzutu.
Komputer nie widzi błędów.
Co może być nie tak? Już wszyscy dostaliśmy WTF
Awatar użytkownika
Dziadek13
Specjalista
Auto:: Touran '04 1.9TDI AVQ
Imię:: Jorg
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowań: 67 razy

Re: Świst przy przyspieszaniu i brak mocy (1.9 TDI)

Post autor: Dziadek13 »

Hellborg pisze:Wszystkie przewody do intercoolera są wpięte, do turbo jest cały. Przy dodawaniu gazu te wszystkie rury dostają podciśnienia i się zasysają do środka.
Może coś zatkało w wężu lub coś z filtra powietrza zatkało przepływke lub w innym miejscu coś zatkało np w IC próbuj odpinać po kolei węże doładowania i sprawdzaj.Po prostu turbina zaciąga powietrze tyle ile może potem spłaszcza te węże.Co do dymku to przypuszczam że to od oleju zasysanego z odmy bo jak jest zatkane gdzieś za wlotem z odmy to siłą rzeczy musi gdzieś zaciągać.
Hellborg
Początkujący

Przepływka sprawna, gruszka też. Poleciłem sprawdzić czy intercooler nie jest zatkany, bo trochę oleju do niego się dostawało. Filtr pow. ma pół roku. Zobaczymy co dalej. Bo przy gazowaniu rura od IC i górna zapadają się.
Awatar użytkownika
Dziadek13
Specjalista
Auto:: Touran '04 1.9TDI AVQ
Imię:: Jorg
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowań: 67 razy

Post autor: Dziadek13 »

A jak byś połączył rurę z przed IC z rurą za IC i sprawdził.
Hellborg
Początkujący

Pojechałem do innego mechanika i jak podjeżdżałem to ten mówi, ze było słychać dziwną pracę silnika, ja tam nic niepokojącego nie słyszę, żadnego dudnienia czy stukania. Nie ma jeszcze czasu sprawdzić, jest kolejka i dopiero w przyszłym tygodniu zajrzy, ale mówił, ze miał już taki jeden przypadek i w tamtym 1.9 TDI winą były zużyte szklanki i wytarty wałek. Trochę mnie to zaskoczyło, żeby takie uszkodzenie objawiało się w ten sposób. Dodam, ze intercooler drożny.

Mech będzie chciał mnie naciągnąć czy rzeczywiście tak może być jak mówi? Dodam, że obiecał oczywiście sprawdzić dolot, odmy, wężyki, ale zastrzegł, ze stawia na szklanki lub wałek albo to i to.

-- Śr cze 26, 2019 12:07 --

Okazało się że jedna szklanka pękła i utknęła tak, ze nie było słychać stukania, ale kiedy podjeżdżałem do mecha to powiedział, że słyszy, ze coś nie tak.

No więc tak:

Szklanki

Wałek

Przy okazji rozrząd komplet

No i jednak turbo było padnięte. Pierwszy mechanik u którego straciłem 2 tygodnie ma u mnie bana

Całość z robocizną 3000 zł :mrgreen:
ODPOWIEDZ