Witam,
Mam taki problem. Posiadam Tourana 1.6 MPI 2007r ( elektryczne przednie szyby ).
Od zakupu nie otwiera się przednia szyba pasażera.
Można ją opuścić od strony kierowcy... zamyka się oczywiście od strony
kierowcy i od pasażera także ( tylko problem z opuszczaniem ).
Pytanie...czy naprawa jest problematyczna?
Ew. czy mogę to sprawdzić sam? jeśli tak to od czego zacząć?
Byłbym wdzięczny za info
Dejw77 pisze:Witam,
Mam taki problem. Posiadam Tourana 1.6 MPI 2007r ( elektryczne przednie szyby ).
Od zakupu nie otwiera się przednia szyba pasażera.
Można ją opuścić od strony kierowcy... zamyka się oczywiście od strony
kierowcy i od pasażera także ( tylko problem z opuszczaniem ).
Pytanie...czy naprawa jest problematyczna?
Ew. czy mogę to sprawdzić sam? jeśli tak to od czego zacząć?
Byłbym wdzięczny za info
Pozdrawiam
zacznij od rozebrania przełącznika opuszczani, bo zakładam ze nie masz VCDS by obadac bloki pomiarowe
Dzięki wielkie za informacje :-)
Poszukam w necie... Może znajdę jakieś poradniki
...jak to sprawdzić.
A jeśli macie coś takiego to byłbym wdzięczny :-)
Witam
Było to już opisywane na forum.
Masz uszkodzony przycisk. Jeśli masz odrobinę zdolności manualnych samemu możesz to naprawić.
Po wyciągnięciu przycisku musisz go rozebrać. Masz takie gumki które się brudzą a w skrajnym przypadku warstwa przewodząca się utlenia.
Jeśli po delikatnym przeczyszczeniu płytki elektroniki i gumek będzie to samo musisz warstwę przewodzącą gumki naprawić.
Naprawa będzie polegać na przyklejeniu warstwy przewodzącej. Może to być gumka od naprawy pilota(można coś takiego kupić w sklepach elektronicznych) bądź możesz dociąć kawałek folii aluminiowej i też przykleić. Można to zrobić za pomocą silikonu.
podciągasz przycisk do góry , odpinasz wtyczkę , uwarzaj żeby wtyczka ci nie wpadła do środka bo wtedy będziesz albo łowić wtyczke albo sciągał boczek , zajmij się tą płytką i zobacz czy nie brakuje takiej jakby wykałaczki plastikowej w cześci otwierania , to taki patyczek który nadusza blaszkę odpowiedzialną za opuszczanie szyby