demontaż oraz montaż mechanizmu podnoszenia
-
poliglota
- Przeglądacz
- Auto:: trendline, 2.0, AZV
- Imię:: Jacek
Re: demontaż oraz montaż mechanizmu podnoszenia
Witam.
Poszukuję informacji jak mają być naciągnięte linki?
Czy jest jakaś zasada, czy pancerze linki mają być wciśnięte w prowadnice?
Czy wysokość szyby podczas montażu silniczka w kółko na którym jest nawinięta linka ma znaczenie?
Dzięki za pomoc
Poszukuję informacji jak mają być naciągnięte linki?
Czy jest jakaś zasada, czy pancerze linki mają być wciśnięte w prowadnice?
Czy wysokość szyby podczas montażu silniczka w kółko na którym jest nawinięta linka ma znaczenie?
Dzięki za pomoc
- remi10
- Przeglądacz
- Auto:: Touran 2.0 TDI 12/2014
- Imię:: Remi
- Podziękował: 36 razy
- Otrzymał podziękowań: 11 razy
Odświeże na chwile by podzielić się swoimi doświadczeniami w tej sprawie.
Miałem problem z elektryczną szybą z tyłu . Silniczek podnosił, ale się nie opuszczała mimo że silniczek pracował. Tzn można było bo naciśnienciu przycisku ręcznie w dół ją zsunąć. Do góry już szła.
Tak więc wczoraj się z ojcem zabraliśmy za to. Standardowo boczek ściągnięty. Żadnego zestawu naprawczego nie kupowaliśmy. Bo ściągnieciu boczku odkręciliśmy te metalową osłonę. I co się okazało. Wyleciał jakimś cudem ten bolec blokujący szybę w tej białej podstawce silniczka. Trochę się nagimnastykowaliśmy . Ale jakos ojcu udało się wsadzić bolec i docisnąć by wskoczył i rozepchał pierścień blokując szybę w podstawce. Tak wiec jak silniczek działa , i przynajmniej się podnosi szyba to można poradzić sobie beż żadnych zestawów naprawczych. Tylko trzeba trochę czasu i sprytu do tego.
Miałem problem z elektryczną szybą z tyłu . Silniczek podnosił, ale się nie opuszczała mimo że silniczek pracował. Tzn można było bo naciśnienciu przycisku ręcznie w dół ją zsunąć. Do góry już szła.
Tak więc wczoraj się z ojcem zabraliśmy za to. Standardowo boczek ściągnięty. Żadnego zestawu naprawczego nie kupowaliśmy. Bo ściągnieciu boczku odkręciliśmy te metalową osłonę. I co się okazało. Wyleciał jakimś cudem ten bolec blokujący szybę w tej białej podstawce silniczka. Trochę się nagimnastykowaliśmy . Ale jakos ojcu udało się wsadzić bolec i docisnąć by wskoczył i rozepchał pierścień blokując szybę w podstawce. Tak wiec jak silniczek działa , i przynajmniej się podnosi szyba to można poradzić sobie beż żadnych zestawów naprawczych. Tylko trzeba trochę czasu i sprytu do tego.
- niko02
- Władca postów
- Auto:: BKD 2004r. 207KM 470Nm
- Imię:: Michał
- Podziękował: 384 razy
- Otrzymał podziękowań: 325 razy
Masz rację. Na szczęście zestaw się nie przydał ale.... W trakcie wciskania tego bolca (fizycznie są to 2 tulejki rozporowe mniejsza i większa, które wkładamy kolejno) jest opcja, żeby uszkodzić wózek, na którym jeździ szyba. Dobrym nawykiem jest odkręcenie wnęki drzwi, wsadzenie od spodu łapy i trzymanie tego ustrojstwa od wewnątrz w trakcie wkładania kołków.remi10 pisze:Odświeże na chwile by podzielić się swoimi doświadczeniami w tej sprawie.
Miałem problem z elektryczną szybą z tyłu . Silniczek podnosił, ale się nie opuszczała mimo że silniczek pracował. Tzn można było bo naciśnięciu przycisku ręcznie w dół ją zsunąć. Do góry już szła.
Tak więc wczoraj się z ojcem zabraliśmy za to. Standardowo boczek ściągnięty. Żadnego zestawu naprawczego nie kupowaliśmy. Bo ściągnięciu boczku odkręciliśmy te metalową osłonę. I co się okazało. Wyleciał jakimś cudem ten bolec blokujący szybę w tej białej podstawce silniczka. Trochę się nagimnastykowaliśmy . Ale jakoś ojcu udało się wsadzić bolec i docisnąć by wskoczył i rozepchał pierścień blokując szybę w podstawce. Tak wiec jak silniczek działa , i przynajmniej się podnosi szyba to można poradzić sobie beż żadnych zestawów naprawczych. Tylko trzeba trochę czasu i sprytu do tego.
W domu mam zdjęcia klejonego wózka, wstawię ku przestrodze i żeby było wiadomo co się łamie, a nie daj boże pukać tam młotkiem
- remi10
- Przeglądacz
- Auto:: Touran 2.0 TDI 12/2014
- Imię:: Remi
- Podziękował: 36 razy
- Otrzymał podziękowań: 11 razy
Ojciec wsadził rękę pod te metalową osłonę , ja trzymałem szybę od góry i jakoś udało się zablokować z jednej strony kawałkiem blahy a od drugiej malutkim młoteczkiem dobić. Choć moim zdaniem trochę idiotyczny ten mechanizm zrobili. Bo w pewnym momencie mieliśmy już roznitowywać te blache jak idzie podstawka podszosząca by był łatwy dostęp do zaciśnięcia bolca tj tych tulei. Swoją drogą mi chyba to zrypali i niewłaściwie wcisli jak szyby mi oklejali. Bo wyciągali mi szyby jak oklejali i może wówczas nie dociśli jak należy
-
piotr323f
- Kandydat
- Auto:: 1T, 1.6 MPI BGU, 2005
- Imię:: Piotr
Witam. Muszę odświeżyć temat bo chcę naprawić lub ewentualnie wymienić wkładkę i nie mogę odłączyć tej blachy od przynitowanej prowadnicy drzwi. Mam szyby tylne elektryczne i w tym otworze za zaślepką gumową nie ma skręcanego uchwytu szyby.
Czy nie ma innej możliwości odłączenia tej prowadnicy jak tylko roznitowanie tych nitów? Później przy montażu wymiana na śruby? Do górnego nita jest bardzo słaby dostęp.
Pozdrawiam
Czy nie ma innej możliwości odłączenia tej prowadnicy jak tylko roznitowanie tych nitów? Później przy montażu wymiana na śruby? Do górnego nita jest bardzo słaby dostęp.
Pozdrawiam
- Dziadek13
- Specjalista
- Auto:: Touran '04 1.9TDI AVQ
- Imię:: Jorg
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowań: 67 razy
Takiego mocowania tam nie ma.
Bo jest to mocowanie na plastykowy wcisk,coś takiego.Musisz opiścić szybe a raczej mocowanie tej szyby w otwór pod gumową uszczelką dalej wbić delikatnie!!! środkowy malutki plastykowy bolec do środka ale delikatnie!!!! co byś go potem znalazł w środku drzwi, dalej wyjmujesz tulejke i gotowe podciągasz szybe do góry i mocną taśmą przyklejasz do ramy okna co by szyba nie spadła.Składasz odwrotnie,

Bo jest to mocowanie na plastykowy wcisk,coś takiego.Musisz opiścić szybe a raczej mocowanie tej szyby w otwór pod gumową uszczelką dalej wbić delikatnie!!! środkowy malutki plastykowy bolec do środka ale delikatnie!!!! co byś go potem znalazł w środku drzwi, dalej wyjmujesz tulejke i gotowe podciągasz szybe do góry i mocną taśmą przyklejasz do ramy okna co by szyba nie spadła.Składasz odwrotnie,

-
piotr323f
- Kandydat
- Auto:: 1T, 1.6 MPI BGU, 2005
- Imię:: Piotr
Dzięki "Dziadek13"
Aby tylko poszło tak prosto jak to teraz wygląda. Ja mam problem z zamkiem i tej blachy nie da się ominąć. Generalnie to 2 razy będę to robił. Pierwszy raz aby odczytać numery z zamka i próbować go zreanimować a drugi raz jak będę wymieniał już zamek. Chciałbym kupić nowy zamiennik, ale podobno są różne wersje tych zamków.
Pozdrawiam
Aby tylko poszło tak prosto jak to teraz wygląda. Ja mam problem z zamkiem i tej blachy nie da się ominąć. Generalnie to 2 razy będę to robił. Pierwszy raz aby odczytać numery z zamka i próbować go zreanimować a drugi raz jak będę wymieniał już zamek. Chciałbym kupić nowy zamiennik, ale podobno są różne wersje tych zamków.
Pozdrawiam
- Dziadek13
- Specjalista
- Auto:: Touran '04 1.9TDI AVQ
- Imię:: Jorg
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowań: 67 razy
Zamek jest dobry tylko należy wyczyścić komutator w silniczkach jest zasyfiony gdzieś na forum pokazywałem fotki jak to wyczyścić,po czyszczeniu zamki jak nowe i ori nie zamienniki które działają do pół roku.
Te kołki też robisz jak ten na dole do szyby, ja ten plastyk wywaliłem.

Te kołki też robisz jak ten na dole do szyby, ja ten plastyk wywaliłem.