1.5 TSI, 2019 - stukanie, wibracje

Problemy dotyczące manualnych skrzyń biegów, a także DSG.
bigwig
Kandydat
Auto:: Touran, 1.5 TSI 2019
Imię:: Piotr

1.5 TSI, 2019 - stukanie, wibracje

Post autor: bigwig »

Witajcie,

od 3 miesięcy jestem posiadaczem Tourana 1.5 TSI.
Chyba od początku słyszę stukanie przy naciśnięciu sprzęgła przy zmianie biegów szczególnie z 1 ->2. Częściowo można je niwelować przedłużając wciśnięty pedał gazu przy zmianie biegów. Byłem w związku z tym w serwisie, początkowo oczywiście próbowali mi wmówić, że wszystko jest ok, ale w końcu przyszli mechanicy, popatrzyli i stwierdzili, że nie wiedzą skąd te dźwięki. Zgodnie z ich zaleceniami jeździłem kilkoma samochodami z tym silnikiem (1.5 TSI manual). Podobny dźwięk udało mi się wywołać jednak był cichszy i występował tylko przy szybkiej zmianie biegów z 1->2 przy ruszaniu pod górę. W moim Touranie stukanie występuje praktycznie w każdych warunkach co przy jeździe po mieście jest uciążliwe. Nagrałem im te dźwięki i mieli wysłać do centrali - ale od miesiąca cisza.
Dodatkowo zwraca moją uwagę nieprzyjemne drżenie całego samochodu przy włączeniu się trybu dwucylindrowego. Szczególnie uciążliwe przy jeździe po równej nawierzchni i przy obrotach zbliżających się do włączenia trybu czterocylindrowego.

Macie może jakieś pomysły? Słyszycie takie stuki w swoich Touranach, czujecie wibracje w trybie dwucylindrowym?
Poniżej nagrania:
http://chomikuj.pl/bigwig/1,7070105696.mp3(audio)
- ok 5,5 sek
http://chomikuj.pl/bigwig/3,7070105695.mp3(audio)
- ok 7,5 sek
http://chomikuj.pl/bigwig/2,7070112019.mp3(audio)
- początek zapisu
Awatar użytkownika
Piter7707
Specjalista
Auto:: Touran TDI 2.0 CFHC 2010r
Podziękował: 30 razy
Otrzymał podziękowań: 39 razy

Re: 1.5 TSI, 2019 - stukanie, wibracje

Post autor: Piter7707 »

To jakiś żart że z gryzonia mam słuchać dźwięki.kolejny fakt że teraz robią wszystko na odp,stare było lepsze
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów
Auto:: touran BLS i 2x CAYC
Imię:: Pawel
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 420 razy

Post autor: wesol »

Dlatego nikt mu tu nie odpowie bo kto będzie ściągał jakieś pliki z chomika.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
bigwig
Kandydat

Nie da się tutaj wrzucić bezpośrednio plików dźwiękowych. To gdzie to wrzucić najlepiej? Z chomika akurat można posłuchać ze strony, nie trzeba nic ściągać.
Awatar użytkownika
marcyb3
Expert
Auto:: Touran 1,9 105 KM,2007r
Imię:: Marcin
Podziękował: 141 razy
Otrzymał podziękowań: 182 razy

Post autor: marcyb3 »

Wrzuć na YT i po problemie, potem zapodaj link

Wysłane z mojego Hammer Energy przy użyciu Tapatalka
Jestem Marcin z Jastrowia
był
VW Touran 2,0 TDI AZV 100 KW z 2003 r czarny
VW Touran 1,9 TDI BKC 77 KW z 2005 r bordowy
VW Touran 1,9 TDI BLS 77 KW z 2007 r siwy
Jest
VW Touran 1,6 TDI CAYC 77KW z 29,12,2010 r Mocca
bigwig
Kandydat

https://interwencja.polsatnews.pl/repor ... a-naprawy/

O taki dźwięk dokładnie chodzi jak w tym Superbie w filmie. Macie podobnie w swoich autach? 1.5 TSI manual.
Ostatnio zmieniony pn wrz 14, 2020 18:17 przez bigwig, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów

Jaki dźwięk jak to link do jakiejś strony interwencji. Weź to zrób poprawnie po męsku a nie kombinujesz.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
bigwig
Kandydat

Do strony interwencji w sprawie takiego samego stukania jak w moim aucie i prawdopodobnie w mniejszym lub większym zakresie w wielu autach z 1.5 TSI. Ostatnio dostałem wiadomość od kierowcy Passata, który wysłuchawszy wyżej załączone nagrania z chomika skontaktował się ze mną, że z tym samym właśnie jedzie do serwisu. W internecie o tych stukaniach cisza, a serwisy twierdzą, że tak może być.
W 20 sek. tego filmiku z interwencji jest nagranie tego stukania.
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów

A ja nie będę gdzieś tam szukał, logował się na bzdety i ściągał nagrania. Od szukania jest pies i milicja. Prosi się byś wrzucił na YT by normalnie można było to obejrzeć odsłuchać ale nie.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
bigwig
Kandydat

Nie wiem w czym jest problem. Nigdzie nie trzeba się logować. Na chomiku trzeba kliknąć trójkącik z napisem play - nie wymaga to żadnego dodatkowego działania, ani nie jest skomplikowane. W interwencji omawiają ten problem, o którym piszę, mają dobre jakościowo nagrania.
lucas4891
Przeglądacz
Auto:: Touran 2.0 TDI DFEA
Imię:: Lukasz
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 5 razy

Post autor: lucas4891 »

Obejrzałem i stwierdzić muszę iż chomik nie taki straszny. Nie gryzie bynajmniej :P
Odnośnie tematu, to filmik z interwencji już widziałem. Moim zdaniem VW to nie Toyota, sami z siebie do błędy się nie przyznają. Pytanie jak wielka jest skala tego problemu. Czyli jaka ilość pojazdów jest wadliwa. Osobiście znam dwie osoby uzyskujące pojazdy z silnikiem 1.5Tsi, ale żadna się nie skarżyła na tego typu przypadłości. Mowa o Octavii z 2018 i Q3 z 2019. Trzeba im zawracać gitarę do upadłego i domagać się odnotowania na piśmie zgłaszanego problemu. Tak na wszelki przypadek jakby się coś po gwarancji rozsypało.
Powodzenia
bigwig
Kandydat

Dzięki za odpowiedź. Może ktoś komu się udało coś w tej sprawie załatwić (o ile są takie osoby) kiedyś wpadnie na ten wątek. Mi powiedzieli w serwisie, że wszystko jest dobrze, te samochody tak mogą mieć, wszyscy są zadowoleni i nikt się nie skarży. I że mogę napisać do centrali, bo Oni nic więcej nie wymyślą. Potrzebowałem auta, więc czasowo odpuściłem, ale będę jeszcze jakiś serwis w tej kwestii męczył. Pozdrawiam
RavR
Auto:: Passat B8 1.5 TSI 2020
Imię:: Rafał

Post autor: RavR »

Mi się w tym Passacie nic nie udało załatwić. Powiedzieli, że taka specyfikacja.
kalisz2
Auto:: Superb
Imię:: Kamil

Post autor: kalisz2 »

Witam wszystkich jestem tutaj nowy wiec z góry przepraszam za popełnione ewentualne błędy.
Zacznę od tego, że samochód z Interwencji to mój pojazd. Mogę jedynie współczuć wszystkim którzy nadziali się tak samo jak ja. Nie mam dla was dobrych wieści to co sie dzieje w naszych samochodach jest ewidentnie wadą układu napędowego i nieprawdą jest to co mówią w aso, że jest to charakterystyka czy cecha tych samochodów. Skoda najzwyczajniej ma gdzieś tą sprawę i do poki nie będzie wiekszej ilosci zgloszeń wlascicieli pojazdow to nic z tym nie zrobią. Byłem nawet w czechach na serwisie i tam również wmawiano mi ze tak ma byc i ze producent moze w przyszlosci cos poprawi jezeli klienci zaczna masowo zglasza ten problem.
Ten problem jwst rowniez w najnowszych octaviach IV.
Byloby swietnie gdyby znalazlo sie wiecej osob z ta sama wada to wowczas moglibysmy zlozyc zbiorowa skarge bo UOIKU.
Nie chce was dołowac ale ASO nic z tym nie zrobi, bylem w 4 serwisach w tym jeden w czechach i maja to gdzies. Tak naprawde to centrala zabrania ASO robienia czegokolwiek z ta sprawa i grzebania palcami w skrzyniach. Mimo wszystko jezeli ktos ma takie objawy niech odda przynajmniej raz samochod do aso aby miec dokument z ktorego bedzie wynikało, ze nic z tym nie zrobili.
damiano244
Auto:: Skoda Superb 1.5TSI
Imię:: Damian

Post autor: damiano244 »

Witam !!!
Mam ten sam problem. Auto Superb 1.5 tsi manual 2020 r. przebieg 5000km. Obecnie auto stoi w serwisie po raz drugi, bo powiedzieli, że tak nie można jeździć. Dostałem zastępczą Octavie IV 1.5 tsi z 4000km przebiegu i również identyczne stuki. Ostatnio jeździłem Octavią IV z 20000km przebiegu i te same objawy. Pierwszy serwis od razu powiedział, że tak ma być. Ciekawe co teraz powiedzą ale chyba jeszcze nie znają problemu skoro przyjęli auto do naprawy...
ODPOWIEDZ