1.5 TSI, 2019 - stukanie, wibracje
-
bigwig
- Kandydat
- Auto:: Touran, 1.5 TSI 2019
- Imię:: Piotr
1.5 TSI, 2019 - stukanie, wibracje
Witajcie,
od 3 miesięcy jestem posiadaczem Tourana 1.5 TSI.
Chyba od początku słyszę stukanie przy naciśnięciu sprzęgła przy zmianie biegów szczególnie z 1 ->2. Częściowo można je niwelować przedłużając wciśnięty pedał gazu przy zmianie biegów. Byłem w związku z tym w serwisie, początkowo oczywiście próbowali mi wmówić, że wszystko jest ok, ale w końcu przyszli mechanicy, popatrzyli i stwierdzili, że nie wiedzą skąd te dźwięki. Zgodnie z ich zaleceniami jeździłem kilkoma samochodami z tym silnikiem (1.5 TSI manual). Podobny dźwięk udało mi się wywołać jednak był cichszy i występował tylko przy szybkiej zmianie biegów z 1->2 przy ruszaniu pod górę. W moim Touranie stukanie występuje praktycznie w każdych warunkach co przy jeździe po mieście jest uciążliwe. Nagrałem im te dźwięki i mieli wysłać do centrali - ale od miesiąca cisza.
Dodatkowo zwraca moją uwagę nieprzyjemne drżenie całego samochodu przy włączeniu się trybu dwucylindrowego. Szczególnie uciążliwe przy jeździe po równej nawierzchni i przy obrotach zbliżających się do włączenia trybu czterocylindrowego.
Macie może jakieś pomysły? Słyszycie takie stuki w swoich Touranach, czujecie wibracje w trybie dwucylindrowym?
Poniżej nagrania:
http://chomikuj.pl/bigwig/1,7070105696.mp3(audio)
- ok 5,5 sek
http://chomikuj.pl/bigwig/3,7070105695.mp3(audio)
- ok 7,5 sek
http://chomikuj.pl/bigwig/2,7070112019.mp3(audio)
- początek zapisu
od 3 miesięcy jestem posiadaczem Tourana 1.5 TSI.
Chyba od początku słyszę stukanie przy naciśnięciu sprzęgła przy zmianie biegów szczególnie z 1 ->2. Częściowo można je niwelować przedłużając wciśnięty pedał gazu przy zmianie biegów. Byłem w związku z tym w serwisie, początkowo oczywiście próbowali mi wmówić, że wszystko jest ok, ale w końcu przyszli mechanicy, popatrzyli i stwierdzili, że nie wiedzą skąd te dźwięki. Zgodnie z ich zaleceniami jeździłem kilkoma samochodami z tym silnikiem (1.5 TSI manual). Podobny dźwięk udało mi się wywołać jednak był cichszy i występował tylko przy szybkiej zmianie biegów z 1->2 przy ruszaniu pod górę. W moim Touranie stukanie występuje praktycznie w każdych warunkach co przy jeździe po mieście jest uciążliwe. Nagrałem im te dźwięki i mieli wysłać do centrali - ale od miesiąca cisza.
Dodatkowo zwraca moją uwagę nieprzyjemne drżenie całego samochodu przy włączeniu się trybu dwucylindrowego. Szczególnie uciążliwe przy jeździe po równej nawierzchni i przy obrotach zbliżających się do włączenia trybu czterocylindrowego.
Macie może jakieś pomysły? Słyszycie takie stuki w swoich Touranach, czujecie wibracje w trybie dwucylindrowym?
Poniżej nagrania:
http://chomikuj.pl/bigwig/1,7070105696.mp3(audio)
- ok 5,5 sek
http://chomikuj.pl/bigwig/3,7070105695.mp3(audio)
- ok 7,5 sek
http://chomikuj.pl/bigwig/2,7070112019.mp3(audio)
- początek zapisu
- Piter7707
- Specjalista
- Auto:: Touran TDI 2.0 CFHC 2010r
- Podziękował: 30 razy
- Otrzymał podziękowań: 39 razy
Re: 1.5 TSI, 2019 - stukanie, wibracje
To jakiś żart że z gryzonia mam słuchać dźwięki.kolejny fakt że teraz robią wszystko na odp,stare było lepsze
- wesol
- Władca postów
- Auto:: touran BLS i 2x CAYC
- Imię:: Pawel
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowań: 420 razy
Dlatego nikt mu tu nie odpowie bo kto będzie ściągał jakieś pliki z chomika.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
-
bigwig
- Kandydat
Nie da się tutaj wrzucić bezpośrednio plików dźwiękowych. To gdzie to wrzucić najlepiej? Z chomika akurat można posłuchać ze strony, nie trzeba nic ściągać.
- marcyb3
- Expert
- Auto:: Touran 1,9 105 KM,2007r
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 141 razy
- Otrzymał podziękowań: 182 razy
Wrzuć na YT i po problemie, potem zapodaj link
Wysłane z mojego Hammer Energy przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego Hammer Energy przy użyciu Tapatalka
Jestem Marcin z Jastrowia
był
VW Touran 2,0 TDI AZV 100 KW z 2003 r czarny
VW Touran 1,9 TDI BKC 77 KW z 2005 r bordowy
VW Touran 1,9 TDI BLS 77 KW z 2007 r siwy
Jest
VW Touran 1,6 TDI CAYC 77KW z 29,12,2010 r Mocca
był
VW Touran 2,0 TDI AZV 100 KW z 2003 r czarny
VW Touran 1,9 TDI BKC 77 KW z 2005 r bordowy
VW Touran 1,9 TDI BLS 77 KW z 2007 r siwy
Jest
VW Touran 1,6 TDI CAYC 77KW z 29,12,2010 r Mocca
-
bigwig
- Kandydat
https://interwencja.polsatnews.pl/repor ... a-naprawy/
O taki dźwięk dokładnie chodzi jak w tym Superbie w filmie. Macie podobnie w swoich autach? 1.5 TSI manual.
O taki dźwięk dokładnie chodzi jak w tym Superbie w filmie. Macie podobnie w swoich autach? 1.5 TSI manual.
Ostatnio zmieniony pn wrz 14, 2020 18:17 przez bigwig, łącznie zmieniany 1 raz.
- wesol
- Władca postów
Jaki dźwięk jak to link do jakiejś strony interwencji. Weź to zrób poprawnie po męsku a nie kombinujesz.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
-
bigwig
- Kandydat
Do strony interwencji w sprawie takiego samego stukania jak w moim aucie i prawdopodobnie w mniejszym lub większym zakresie w wielu autach z 1.5 TSI. Ostatnio dostałem wiadomość od kierowcy Passata, który wysłuchawszy wyżej załączone nagrania z chomika skontaktował się ze mną, że z tym samym właśnie jedzie do serwisu. W internecie o tych stukaniach cisza, a serwisy twierdzą, że tak może być.
W 20 sek. tego filmiku z interwencji jest nagranie tego stukania.
W 20 sek. tego filmiku z interwencji jest nagranie tego stukania.
- wesol
- Władca postów
A ja nie będę gdzieś tam szukał, logował się na bzdety i ściągał nagrania. Od szukania jest pies i milicja. Prosi się byś wrzucił na YT by normalnie można było to obejrzeć odsłuchać ale nie.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
-
bigwig
- Kandydat
Nie wiem w czym jest problem. Nigdzie nie trzeba się logować. Na chomiku trzeba kliknąć trójkącik z napisem play - nie wymaga to żadnego dodatkowego działania, ani nie jest skomplikowane. W interwencji omawiają ten problem, o którym piszę, mają dobre jakościowo nagrania.
-
lucas4891
- Przeglądacz
- Auto:: Touran 2.0 TDI DFEA
- Imię:: Lukasz
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 5 razy
Obejrzałem i stwierdzić muszę iż chomik nie taki straszny. Nie gryzie bynajmniej
Odnośnie tematu, to filmik z interwencji już widziałem. Moim zdaniem VW to nie Toyota, sami z siebie do błędy się nie przyznają. Pytanie jak wielka jest skala tego problemu. Czyli jaka ilość pojazdów jest wadliwa. Osobiście znam dwie osoby uzyskujące pojazdy z silnikiem 1.5Tsi, ale żadna się nie skarżyła na tego typu przypadłości. Mowa o Octavii z 2018 i Q3 z 2019. Trzeba im zawracać gitarę do upadłego i domagać się odnotowania na piśmie zgłaszanego problemu. Tak na wszelki przypadek jakby się coś po gwarancji rozsypało.
Powodzenia
Odnośnie tematu, to filmik z interwencji już widziałem. Moim zdaniem VW to nie Toyota, sami z siebie do błędy się nie przyznają. Pytanie jak wielka jest skala tego problemu. Czyli jaka ilość pojazdów jest wadliwa. Osobiście znam dwie osoby uzyskujące pojazdy z silnikiem 1.5Tsi, ale żadna się nie skarżyła na tego typu przypadłości. Mowa o Octavii z 2018 i Q3 z 2019. Trzeba im zawracać gitarę do upadłego i domagać się odnotowania na piśmie zgłaszanego problemu. Tak na wszelki przypadek jakby się coś po gwarancji rozsypało.
Powodzenia
-
bigwig
- Kandydat
Dzięki za odpowiedź. Może ktoś komu się udało coś w tej sprawie załatwić (o ile są takie osoby) kiedyś wpadnie na ten wątek. Mi powiedzieli w serwisie, że wszystko jest dobrze, te samochody tak mogą mieć, wszyscy są zadowoleni i nikt się nie skarży. I że mogę napisać do centrali, bo Oni nic więcej nie wymyślą. Potrzebowałem auta, więc czasowo odpuściłem, ale będę jeszcze jakiś serwis w tej kwestii męczył. Pozdrawiam
-
RavR
- Auto:: Passat B8 1.5 TSI 2020
- Imię:: Rafał
Mi się w tym Passacie nic nie udało załatwić. Powiedzieli, że taka specyfikacja.
-
kalisz2
- Auto:: Superb
- Imię:: Kamil
Witam wszystkich jestem tutaj nowy wiec z góry przepraszam za popełnione ewentualne błędy.
Zacznę od tego, że samochód z Interwencji to mój pojazd. Mogę jedynie współczuć wszystkim którzy nadziali się tak samo jak ja. Nie mam dla was dobrych wieści to co sie dzieje w naszych samochodach jest ewidentnie wadą układu napędowego i nieprawdą jest to co mówią w aso, że jest to charakterystyka czy cecha tych samochodów. Skoda najzwyczajniej ma gdzieś tą sprawę i do poki nie będzie wiekszej ilosci zgloszeń wlascicieli pojazdow to nic z tym nie zrobią. Byłem nawet w czechach na serwisie i tam również wmawiano mi ze tak ma byc i ze producent moze w przyszlosci cos poprawi jezeli klienci zaczna masowo zglasza ten problem.
Ten problem jwst rowniez w najnowszych octaviach IV.
Byloby swietnie gdyby znalazlo sie wiecej osob z ta sama wada to wowczas moglibysmy zlozyc zbiorowa skarge bo UOIKU.
Nie chce was dołowac ale ASO nic z tym nie zrobi, bylem w 4 serwisach w tym jeden w czechach i maja to gdzies. Tak naprawde to centrala zabrania ASO robienia czegokolwiek z ta sprawa i grzebania palcami w skrzyniach. Mimo wszystko jezeli ktos ma takie objawy niech odda przynajmniej raz samochod do aso aby miec dokument z ktorego bedzie wynikało, ze nic z tym nie zrobili.
Zacznę od tego, że samochód z Interwencji to mój pojazd. Mogę jedynie współczuć wszystkim którzy nadziali się tak samo jak ja. Nie mam dla was dobrych wieści to co sie dzieje w naszych samochodach jest ewidentnie wadą układu napędowego i nieprawdą jest to co mówią w aso, że jest to charakterystyka czy cecha tych samochodów. Skoda najzwyczajniej ma gdzieś tą sprawę i do poki nie będzie wiekszej ilosci zgloszeń wlascicieli pojazdow to nic z tym nie zrobią. Byłem nawet w czechach na serwisie i tam również wmawiano mi ze tak ma byc i ze producent moze w przyszlosci cos poprawi jezeli klienci zaczna masowo zglasza ten problem.
Ten problem jwst rowniez w najnowszych octaviach IV.
Byloby swietnie gdyby znalazlo sie wiecej osob z ta sama wada to wowczas moglibysmy zlozyc zbiorowa skarge bo UOIKU.
Nie chce was dołowac ale ASO nic z tym nie zrobi, bylem w 4 serwisach w tym jeden w czechach i maja to gdzies. Tak naprawde to centrala zabrania ASO robienia czegokolwiek z ta sprawa i grzebania palcami w skrzyniach. Mimo wszystko jezeli ktos ma takie objawy niech odda przynajmniej raz samochod do aso aby miec dokument z ktorego bedzie wynikało, ze nic z tym nie zrobili.
-
damiano244
- Auto:: Skoda Superb 1.5TSI
- Imię:: Damian
Witam !!!
Mam ten sam problem. Auto Superb 1.5 tsi manual 2020 r. przebieg 5000km. Obecnie auto stoi w serwisie po raz drugi, bo powiedzieli, że tak nie można jeździć. Dostałem zastępczą Octavie IV 1.5 tsi z 4000km przebiegu i również identyczne stuki. Ostatnio jeździłem Octavią IV z 20000km przebiegu i te same objawy. Pierwszy serwis od razu powiedział, że tak ma być. Ciekawe co teraz powiedzą ale chyba jeszcze nie znają problemu skoro przyjęli auto do naprawy...
Mam ten sam problem. Auto Superb 1.5 tsi manual 2020 r. przebieg 5000km. Obecnie auto stoi w serwisie po raz drugi, bo powiedzieli, że tak nie można jeździć. Dostałem zastępczą Octavie IV 1.5 tsi z 4000km przebiegu i również identyczne stuki. Ostatnio jeździłem Octavią IV z 20000km przebiegu i te same objawy. Pierwszy serwis od razu powiedział, że tak ma być. Ciekawe co teraz powiedzą ale chyba jeszcze nie znają problemu skoro przyjęli auto do naprawy...