po demontażu skrzyni trzeba sprawdzić luz wzdłuzny na wałku
w skrzyni GQN lecą nagminnie łożyska w póznym etapie obudowy ale sa juz firmy ,które to naprawiaja
Chrobotanie
- damianprz
- Przeglądacz
- Auto:: Touran I, 1.9 TDI, 2004
- Imię:: Damian
- Podziękował: 4 razy
Re: Chrobotanie
Czyli to że coś hałasuje a po wciśnięciu na pedał sprzęgła hałas ustaje to może być skrzynia i może być koło dwumasowe?
- damianprz
- Przeglądacz
- Auto:: Touran I, 1.9 TDI, 2004
- Imię:: Damian
- Podziękował: 4 razy
Ile roboty żeby się tam dostać i posprawdzać dla mechanika?wesol pisze:Prędzej łożysko wyciskowe na wysprzegliku.
Żeby dostać się do tego łożyska wyciskowego czy do sprzęgła?
-
- Kandydat
- Auto:: Touran BXF 2006
- Imię:: Adrian
Podepnę się pod temat, mianowicie u mnie też występuje chrobotanie po odpaleniu słychać jakiś szuranie (nie jest cykliczne, ani ciągłe) po wciśnięciu sprzęgła szuranie ustępuje i pojawia się przy puszczaniu sprzęgła w miejscu gdy zaczyna łapać – po przejechaniu dosłownie kawałka szuranie ustępuje (biegi wchodzą dobrze i miękko), budą nie telepie oraz nie tłucze przy gaszeniu i odpalaniu i na tę okoliczność przygotowałem się pod kątem dołożenia podkładki na łożysku wałka wzdłużnego skrzyni. Dotoczyłem pierścionki o różnych grubościach, kupiłem dekielek i tak przygotowany podniosłem samochód, a tu patrzę dekielka nie ma
ustaliłem na podstawie naklejki z serwisówki (oczywiście po fakcie) ze mam skrzynię z oznaczeniem JCM i tutaj pojawia się pytanie, czy w tej skrzyni też się coś gdzieś podkłada?