wibrujacy pedal sprzegla
-
- Auto:: touran,1,9tdi,2007
- Imię:: michal
wibrujacy pedal sprzegla
Witam, jestem uzytkowmikiem tourana z silnikim 1,9 przebieg okolo 230tys, od jakiegos czasu wyczuwam wibracje na pedale sprzegla. Jaka moze byc przyczyna? dziekuje i pozdrawiam.
- wesol
- Władca postów
- Auto:: touran BLS i 2x CAYC
- Imię:: Pawel
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowań: 418 razy
Re: wibrujacy pedal sprzegla
Możesz podać więcej okoliczności a nie jak dziecko 5 letnie. Podczas jazdy, postoju, wciśnięty pedał na maxa czy tylko trochę (2-3 cm).
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
-
- Użytkownik
- Auto:: 2.0 TDI 140 KM ,DSG 2005
- Imię:: Zbigniew
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
myślę że łożysko dociskowe sprzęgła
-- 23 lut 2020, 2020 15:04 --
łożysko oporowe to chyba bardziej prawidłowa nazwa
-- 23 lut 2020, 2020 15:04 --
łożysko oporowe to chyba bardziej prawidłowa nazwa
- wesol
- Władca postów
Jeśli przy lekkim wciśnięciu ma pulsowanie nawet do połowy pedała wyruszając jest wyraźne pulsowanie to dwumas nie ma tu nic do rzeczy. Pulsować będzie nawet z silnikiem benzynowym na sztywnym zestawie. Sprawdzałem to kilkukrotnie w nowych autach w salonie. Pulsuje w rytm pracy tłoków. Jest to normalne. Łożysko wyciskowe na wysorzeglik czy też na łapie nie ma tu nic do rzeczy.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
- Lewik
- Zaawansowany
- Auto:: BKC 1,9
- Imię:: Darek
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 35 razy
wydaje mi sie ,ze nie jest to normalne ,Czemu po wymianie dwumasy w innych modelach mrowienie ustaje, Czemu w innych touranach tego nie wyczuwam
Z tego co czytałem VW wprowadził jakiś tłumnik drgań na przewodzie pedale sprzegła który eliminował pulsowanie
Z tego co czytałem VW wprowadził jakiś tłumnik drgań na przewodzie pedale sprzegła który eliminował pulsowanie
- wesol
- Władca postów
W których modelach? Sprawdzałeś choć z pięć samochodów? Patrz ja sprawdzałem w chewroletach w mazdach w dziesiątkach opli w swoich wszystkich vagach i pulsowanie jest i na dwumasie i na jednomasie benzynie i dieslu.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
-
- Auto:: touran,1,9tdi,2007
- Imię:: michal
dziekuje, w moim przypadku wibruje, czuc bicie od polowy juz, podejrzewam dwumas. Co musial bym wymiecic,chodzi mi o kompleksowa wymiane.
- wesol
- Władca postów
Jak lekko wciśniesz pedał sprzęgła to jest pulsowanie w rytm pracy tłoków. Pamiętajmy że dwa obroty wału to jeden pełen cykl.
Wciśnięcie sprzęgła tak z 3 cm to piekne pukanie w nogę.
Wciśnięcie sprzęgła tak z 3 cm to piekne pukanie w nogę.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
- cam3ridge
- Początkujący
- Auto:: VW Touran 1.9 BKC 2004r.
- Imię:: Łukasz
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
Odkopuje. U mnie oprócz samego drgania pedału , które notabene przechodzi przy całkowitym wciśnięciu pedału , dochodzi słyszalny dźwięk w momencie naciskania i zmiany biegu 1 na 2 i 2 na 3 .
Słychać tylko podczas jazdy , na postoju oprócz wyczuwalnego drgania nie słychać nic. żadnych stuków szumów , nic.
Auto mam nie długo i nie wiem czemu tego nie zauważyłem podczas jazdy próbnej , ale drażni mnie to i trochę martwi , dodam że komplet sprzęgła , według faktur które otrzymałem razem z autem , był robiony jakiś 40 t km temu.
Słychać tylko podczas jazdy , na postoju oprócz wyczuwalnego drgania nie słychać nic. żadnych stuków szumów , nic.
Auto mam nie długo i nie wiem czemu tego nie zauważyłem podczas jazdy próbnej , ale drażni mnie to i trochę martwi , dodam że komplet sprzęgła , według faktur które otrzymałem razem z autem , był robiony jakiś 40 t km temu.