Prowadnice zacisków

Zawieszenie, koła, podwozie, układ kierowniczy, hamulce, opony itp.
Awatar użytkownika
Feberos
Użytkownik
Auto:: Touran '03 1.9TDI AVQ
Imię:: Krzysztof
Podziękował: 25 razy
Otrzymał podziękowań: 25 razy

Re: Prowadnice zacisków

Post autor: Feberos »

Wymieniałem ostatnio hamulce z przodu i nie smarowałem.
Instrukcja podaje żeby nie smarować, serwis nie smaruje, pytałem kilku mechaników i przy ATE również nie smarują.
Dodam jeszcze, że poprzednie tarcze oryginał VW wyjeździłem do końca na maksa i prowadnice posmarowane nie były a klocki i tarcze zużyte równomiernie.

Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów
Auto:: touran BLS i 2x CAYC
Imię:: Pawel
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 418 razy

Re: Prowadnice zacisków

Post autor: wesol »

Może uściślijmy bo może też być małe zamieszanie co dokładnie smarujemy. Otóż prowadzenie w jarzmie gdzie klocek hamulcowy się przesuwa to smarujemy. Nazwę już ten element "prowadnice" jako kawał pręta który jest na imbus 7 mm że to oczewiscie sporą część smaruje a spora nie. Ten pręt śmiga w gumie więc można to zwilżyć to jaką wazeliną lub powiedzmy nawet jakaś oliwą nawet olejem do maszyn do szycia dość często zastępowany olejem używanym w kuchni. Po to się tłok w zacisku cofa za sprawą gumki na tłoku by też sam zacisk odbił tą setkę czy dwie milimetra by klocki się wycieraly równomiernie.
Generalnie najlepiej to rozebrać sobie taki układ hamulcowy i pomyśleć troszkę by zrobić to z głową. Unas w oplu to się to smarowało, w fordzie chłopaki mają preparat w sprayu i psikaja. Napewno nie może tam być ani rdza ani piach czy bród.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
ODPOWIEDZ