Line Assist
-
Cetusek
- Początkujący
- Auto:: TSI 1.4 2017 Highline
- Imię:: Marek
Line Assist
Jak z Waszym używaniem tego wynalazku? Ja po miesiącu wyłączyłem bo bardziej mi przeszkadzał niż pomagał. Szczególnie przy wychylaniu aby zobaczyć czy można wyprzedzić. W zasadzie to nie wiem jaki jest cel tego systemu. Prowadzić zasypiającego? Nawet dobrze sobie radzi kiedy pasy ruchu są dobrze widoczne.
Musiałem to kupić bo było w pakiecie z Side Assist, co uważam za bardzo pomocny system.
Musiałem to kupić bo było w pakiecie z Side Assist, co uważam za bardzo pomocny system.
- API13
- Przeglądacz
- Auto:: Tiguan
- Imię:: Paweł
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 6 razy
Re: Line Assist
Ja zawsze sygnalizuje zamiar, co ułatwia życie mi i innym więc nie widzę tu problemu.Cetusek pisze:Szczególnie przy wychylaniu aby zobaczyć czy można wyprzedzić.
Jak dla mnie fajny dodatek ale ma poważną wadę.
Kiedy jadę autostradą i dojeżdżam do auta dość blisko i to poprzedzające auto zmienia pas asystent usiłuje pojechać za autem poprzedzającym.
Nigdy mu nie pozwoliłem tego manewru dokończyć więc nie wiem jak to dalej się zachowa.
Poza tą niedogodnością super rozwiązanie.
- cirek
- Zaawansowany
- Auto:: Touran 1T3 CFHC 2014 CUP
- Imię:: Wojtek
- Podziękował: 26 razy
- Otrzymał podziękowań: 34 razy
U mnie ten asystent dziwnie działa, może nawet nie działa. Załączam, kontrloka świeci na zielono niby włączony ale kiedy przekroczę linie to tylko kontrolka zmiana się na pomarańczowo i na wyświetlaczu kompa pokazuje przekroczenie linii, nic po za tym. Nie ma tego "przełamania" kierownicy przy zmianie pasa bez kierunku.
Jak dla mnie to dziwne. Auto mam od nie dawna więc jeszcze je poznaje.
1T3 CFHC
- wojtek2626
- Zaawansowany
- Auto:: Touran
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 25 razy
Jesli chodzi o asystenta pasa to w VW i tak działa w miare OK, jeżdziłem przez kilka dni Hyundaiem I30 i tam ten system to porazka cały czas toczyla sie walka miedzy mna a samochodem bo tam system próbował utrzymac auto idealnie na srodku pasa 
Diagnostyka/kodowanie i naprawa grupa VW/Audi tel.888659640
Czyszczenie DPF bez użycia chemii
Jelenia Góra
Czyszczenie DPF bez użycia chemii
Jelenia Góra
- bartez55
- ____________________

- Auto:: Touran 2.0 TDI [CFHC]
- Imię:: Bartek
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowań: 102 razy
U mnie kierownica sama skręca i trzyma się pasa ruchu. Po chwili gdy nie reaguje, włącza się alarm i na wyświetlaczu napis "przejmij kontrole nad samochodem".cirek pisze:U mnie ten asystent dziwnie działa, może nawet nie działa. Załączam, kontrloka świeci na zielono niby włączony ale kiedy przekroczę linie to tylko kontrolka zmiana się na pomarańczowo i na wyświetlaczu kompa pokazuje przekroczenie linii, nic po za tym. Nie ma tego "przełamania" kierownicy przy zmianie pasa bez kierunku.
Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
- cirek
- Zaawansowany
muszę to przetestowaćbartez55 pisze:
U mnie kierownica sama skręca i trzyma się pasa ruchu. Po chwili gdy nie reaguje, włącza się alarm i na wyświetlaczu napis "przejmij kontrole nad samochodem".
1T3 CFHC
-
szczyku
- ____________________

- Auto:: Sharan 7N, CFFB, 2010
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 56 razy
- Otrzymał podziękowań: 39 razy
Zacznijmy od tego że np w Sharanie są 3 ustawienia tego systemu, mocny, średni i lekki. Przy mocnym system stara się utrzymać auto idealnie na środku, przy średnim auto już lekko jeździ od linii do linii. Na najsłabszym nie jeździłem. Średni jest idealny. Puszczasz kierownicę bo auto samo jedzie, po chwili właśnie komunikat o trzymaniu kierownicy. Jak i tak nie złapiesz, system się wyłącza.
- cirek
- Zaawansowany
ustawiane z VCDSa czy z meni FISszczyku pisze:Zacznijmy od tego że np w Sharanie są 3 ustawienia tego systemu, mocny, średni i lekki
1T3 CFHC
- cirek
- Zaawansowany
No właśnie miałem kiedyś okazje w Sharanie to sprawdzić i tam działało to inaczej niż u mnie.
1T3 CFHC
- Maciej_F
- Expert
- Auto:: Alhambra 7N
- Imię:: Maciej
- Podziękował: 49 razy
- Otrzymał podziękowań: 68 razy
No jak się znalazł temat o używalności Lane Assist .szczyku pisze:Zacznijmy od tego że np w Sharanie są 3 ustawienia tego systemu, mocny, średni i lekki. Przy mocnym system stara się utrzymać auto idealnie na środku, przy średnim auto już lekko jeździ od linii do linii. Na najsłabszym nie jeździłem. Średni jest idealny. Puszczasz kierownicę bo auto samo jedzie, po chwili właśnie komunikat o trzymaniu kierownicy. Jak i tak nie złapiesz, system się wyłącza.
Mam samoróbkę na kamerce 3AA . Liczyłem , że będzie się lepiej trzymać drogi . Może bo nigdy nie robiłem parametryzacji na tablicy VAS . Na autostradzie w dobrych warunkach jak potrzyma tor jazdy z paredziesiąt sekund to jest już sukces . Liczyłem na więcej . Czy warto pomieszać w tych ustawieniach adaptacjach kamerki ?
P.S. Szczyku te ustawienia są z poziomu FIS
Ostatnio zmieniony czw paź 15, 2020 22:16 przez Maciej_F, łącznie zmieniany 1 raz.
- spacewalker
- Władca postów
- Auto:: 1T1 CFGC 184KM 420Nm
- Podziękował: 117 razy
- Otrzymał podziękowań: 697 razy
- Maciej_F
- Expert
- Auto:: Alhambra 7N
- Imię:: Maciej
- Podziękował: 49 razy
- Otrzymał podziękowań: 68 razy
Mam magiel 5N1 909 144 M HW: 5N1 909 148 Gspacewalker pisze:Jest opcja by trzymalo w liniach do 30sec ale na maglach 1K
Ale wychodzi na to , że pół minuty to szczyt marzeń . Eeeeee. gazety w tym czasie nie poczytasz . Czyli ten typ tak ma
-
szczyku
- ____________________

- Auto:: Sharan 7N, CFFB, 2010
- Podziękował: 56 razy
- Otrzymał podziękowań: 39 razy
jutro dokładniej zerkne, ale chyba w ustawieniach --> asystenciMaciej_F pisze: P.S. Szczyku te ustawienia są z poziomu FISnie zauważyłem . Gdzie ?
- cirek
- Zaawansowany
Właśnie sprawdzałem. Nigdzie tego nie ma. Jest tylko załącz lub wyłącz asystenta.szczyku pisze:jutro dokładniej zerkne, ale chyba w ustawieniach --> asystenciMaciej_F pisze: P.S. Szczyku te ustawienia są z poziomu FISnie zauważyłem . Gdzie ?
1T3 CFHC